Entrades

“Olor de terra”, el nou disc de Sílvia Ampolla

Imatge: Sílvia Ampolla

La cantautora s’ha deixat acompanyar per músics del País Valencià, els Pirineus o Terres de l’Ebre.

El primer senzill que s’ha pogut escoltar ha estat Nadala.

(L.P.R) Sílvia Ampolla la versadora ebrenca , coneguda per les seves jotes improvisades, ha donat llum al seu primer disc, “olor de terra”, per deixar un testimoni del seu pas per la música tradicional.

El treball l’ha estat gestant durant més de quatre anys, per tal d’aportar algunes lletres oblidades i guardades en la memòria dels més grans, que s’ha encarregat de recuperar, envoltada de músics com el Pau Puig, mestre dolçainer a la producció, creador dels arranjaments musicals.

En aquest primer treball, trobarem la recuperació de la típica rondalla de Paüls, algunes cançons tradicionals de la Ribera d’Ebre o Terra Alta, poemes que versen sobre la vida a la barraca del Delta, lletres populars com la història del globus de Masdenverge, històries de la cala amb un romanç mariner o la ronda antiga de corda, que fa 40 anys que es cantava al municipi de Paüls.

La cantautora ens explicava una malaurada anècdota d’aquest treball, i és que quan només feia falta incorporar la seva veu a algunes de les col·laboracions enregistrades, els van robar el material i va haver de fer-se de cap i de nou .

Ampolla s’ha deixat acompanyar per molts amics i cantautors de referència musical al País com són Pepet i Marieta, Guardet lo cantador, Pep Gimeno “botifarra”, Miquel Gil i molts altres músics que hi han col·laborat amb la intèrpret.

La portada d’aquest treball també és molt simbòlica i està dedicada al seu fill amb la imatge de les primeres espardenyes que li van regalar abans de néixer.

Els castellers arriben a l’ Ebre

Foto: ‘Xiqüelos i xiqüeles del Delta’

(Aguaita.cat/J.Roig).-És una curiosa noticia que extraiem  de la publicació digital Aguaita.cat  i que no deixa de sorprendre’ns perquè la tradició castellera a les Terres de l ‘Ebre sempre s’ ha vist llunyana  i la nostra fixació cultural ha estat sempre més  prop de la jota o els bous que no pas dels castells. Ara però descobrim que hi ha dues iniciatives que pot ser faran que això canvií.
La primera respons al nom de ‘Xiqüelos i xiqüeles del Delta’ que és el nom que han triat una colla de joves aficionats d’Amposta i Deltebre per posar a la incipient iniciativa que han tingut de crear un embrió casteller al delta de l’Ebre. Pràcticament la primera acció ha estat convocar qui vulgues, a través del facebook, a acudir a un taller casteller a Deltebre. Sense esperar-ho, hi van acudir trenta persones. “La veritat és que aquesta resposta indica que hi ha interès, i si li donem continuïtat, segur que d’aquí pot sortir alguna cosa, encara que siga un pilar en una festa major”, afirma il•lusionada Meritxell Vidal. Aquesta ampostina resident a Barcelona fa un temps va decidir fer-se castellera i per proximitat, va apuntar-se a la colla Sagrada Família a la ciutat comtal. Però curiosament, el mateix camí que ella va emprendre el van fer altres joves d’Amposta i Deltebre que inicialment no es coneixien fins trobar-se set persones ebrenques a la mateixa colla. Llavors només calia esperar a que algú s’engresqués i sortís una proposta que no podia tardar. “Després d’una molt bona actuació vam pensar, i perquè no mirem si la gent s’anima als nostres pobles ebrencs?”, comenta Meritxell. Sap que ara per ara encara és una idea incipient, però ja pensen en fer un primer assaig com cal, després de la trobada inicial, als voltants de Nadal. “Aquesta és una expressió cultural que fins ara no s’ha desenvolupat a l’Ebre pel que siga, però és compatible amb qualsevol altra, amb els bous o la jota per exemple, no ho podem comparar, cada cosa és diferent i la gent cada vegada està més oberta a noves propostes”, destaca. De moment, detecten que hi ha curiositat entre la gent.

A l’Ametlla de Mar, però, ja han passat de la curiositat a la pràctica. Allà la inquietud de la Societat Cultural, Esportiva i Recreativa (SCER) s’ha plasmat ja en una colla ben visible, formada per seixanta membres, que té previst entrar a la categoria oficial amb el seu ingrés a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. ‘Los xics caleros’, com s’anomenen, està a punt de convertir-se en la primera colla castellera de les Terres de l’Ebre i per a la Candelera, podrien organitzar la primera jornada castellera ebrenca. “Voldríem batejar-nos amb un castell de sis”, assegura la presidenta de la SCER de l’Ametlla, Àngela Sànchez. ‘Los xics caleros’ ja arriben a castells de cinc, i amb l’impuls del grup de gralles i timbals que també acompanya la iniciativa, esperen encara sumar més gent a la idea perquè “quanta més pinya tindrem, més amunt s’arriba”. En el cas de l’Ametlla, la idea ha vingut ‘importada’ pel marit de l’Àngela, ex membre de la colla castellera de Vilafranca.