Entrades

SANTA BÀRBARA APLAUDEIX LA PRIMERA TROBADA DE JOTES

    La primera edició de la tapa planera va repartir més de 400 racions i la trobada de Jotes va tenir màxima espectació i un públic entregat.

(LPR) El passat cap de setmana, Santa Bàrbara portava a terme els actes previs a la Diada Nacional. La programació s’encetava a les 20 hores de divendres amb l’hissament de la senyera, que va comptar amb la presència dels gegants, el Club Twirling, la Unió Musical i un gran nombre d’assistents entre membres del consistori, d’entitats i públic en general.

Després de l’hissament, va haver-hi un petit castell de focs que va sorprendre els assistents. Seguidament, va iniciar-se la primera edició de la “Tapa Planera” on cinc bars i restaurants del poble van oferir una varietat de tapes. Tot i que era el primer any que s’organitzava i s’hauran de fer canvis per tal de millorar la proposta, la resposta del públic va ser tan positiva, que en menys d’una hora moltes tapes s’exhaurien, se’n van repartir més de 400.

Dissabte amb les tradicionals ofrenes començava la tarda, una jornada que va tenir el seu punt àlgid amb la trobada de jotes en la que van participar nou grups vinguts de l’Ebre i el Maestrat.
La trobada va aplegar nombrós públic local i visitant, al parc 1 d’octubre, que ornamentat per l’ocasió, va comptar amb el grup Suc d’Anguila, Sílvia Ampolla i cantadors del municipi que van participar de la festa amb una organització molt acurada.

Guillem Gaya impulsor d’aquesta iniciativa valorava amb satisfacció la trobada i tot i reconèixer que es va allargar més del previst, agraïa al públic el seu seguiment fins al final. Gaya recordava que la bona resposta de la gent els anima a seguir endavant.

En aquesta trobada hi van participar el grup de Jota de l’Aldea, El de Godall, l’esbart Dansaire Rapitenc, El Grup de Danses de la Jana, el Grup Sarabastall de Sant Jaume D’enveja, el Grup Paracota d’Amposta, Les Camaraes de Vinaròs, la Colla Sardanista i de jotes de Deltebre, la Gandaia de Tiveny i el grup amfitrió.

Cada grup va ballar dues jotes representatives del seu municipi, oferint una diversitat variada d’aquests balls tradicionals.

Dissabte a la nit a l’estadi municipal i organitzat pel grup de joves de Santa Bàrbara va organitzar-se la festa Arrea’t que va comptar amb la presència de tres dj’s planers Dj Axel Gil, Dj Aitor T i Dj Pubill.

Santa Bàrbara tindrà una trobada de jotes

Serà el pròxim dia 7 de setembre i s’emmarcarà en les activitats del 11-S.

La trobada està coordinada pel grup “Jota Planera”  amb la col·laboració de l’ajuntament de Santa Bàrbara.

 

(LPR) L’any 2018 el grup Jota Planera va començar a anar a les trobades de jota que s’organitzen arreu del territori. Aquesta ha estat la motivació per tal d’organitzar una trobada de jotes per al dissabte dia 7 de setembre i emmarcat dintre les activitats del 11 de setembre.

Per aquesta trobada s’ha invitat a totes les colles que han convidat al grup de jota planera, un total de 14 i d’aquestes ja han confirmat la seva assistència 9; El grup de Jota de l’Aldea, El de Godall, l’esbart Dansaire Rapitenc, El Grup de Danses de la Jana, el Grup Sarabastall de Sant Jaume D’enveja, el Grup Paracota d’Amposta, Les Camaraes de Vinaròs, la Colla Sardanista i de jotes de Deltebre, la Gandaia de Tiveny i el grup amfitrió.

Cada grup ballarà dues jotes representatives del seu municipi, oferint una diversitat variada d’aquests balls tradicionals. La trobada, està prevista que es faci després de les ofrenes que s’organitzen amb motiu de la diada Nacional. Els grups sortiran amb una desfilada des de l’Smartcentre fins a la Plaça Cid i Cid on es reuniran amb els participants de les ofrenes per anar conjuntament al Parc 1 d’octubre on transcorrerà la trobada.

El responsable de l’organització de la trobada, Guillem Gaya, ens confirmava que de moment no pensen fer-la anualment “hi ha moltes trobades al llarg de l’estiu i no volem carregar a la gent” però sí volem que tingui una continuïtat “no sabem si cada tres o cinc anys però ho seguirem fent”.

Després d’aquesta trobada el grup Jota Planera, que recordem està format per 28 membres, seguirà amb la participació activa amb esdeveniments com els previstos al municipi de Deltebre per al dia 14 de setembre o a Godall per al dia 28.

El ball s’ha transmès de generació en generació

Al municipi de Santa Bàrbara, la preservació de balls tradicionals arrenca de lluny. Els alumnes de 8è d’EGB i posteriorment els de 2n d’ESO,  han estat encarregats de ballar i aprendre aquestes danses típiques, passant de generació en generació. Balls que s’han encarregat de transmetre el Sr. Paco de “Carrasses” i recentment Guillem Gaya. Fa uns anys un grup d’aficionats a la Jota,  van unir-se per ballar-les i recentment ja s’han constituït com el Grup Jota Planera.