Entrades

L’Agrícola del Camp permet als socis elaborar el seu propi oli

capturadaLa Cooperativa planera utilitza les seues instal•lacions a Freginals per a que, socis i no socis que ho vulguin, puguin moldre per obtenir oli per a autoconsum.

(J.Roig/T.G.).-El mes de Juny de l’any passat es feia efectiva la fusió, per absorció, de la Cooperativa de Freginals per part de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, una absorció que es produïa desprès de rebre la petició de l’entitat freginalenca, entitat sanejada però que precisava d’algun acord d’aquest tipus, pel poc potencial productiu que havia tingut els darrers anys a conseqüència del descens de producció, l’envelliment dels socis i la situació en general del sector oleícola entre altres.
Més d’un any desprès de la fusió, i per tal de donar un nou servei als socis i evitar la degradació de les instal•lacions i maquinaries, la direcció de l’Agrícola del Camp enguany ha decidit utilitzar la cooperativa de Freginals per tal de que, qui ho desitgi, pugui moldre-hi les seues olives per elaborar oli per a consum propi. El gerent de l’entitat planera,Josep Lluis Cardona , admetia que alguns productors porten olives a altres molins per tal de disposar d’oli per a l’autoconsum, un altre dels motius pel quals enguany van creure oportú oferir aquesta servei complementari, “ i que de moment funciona”, deia.

Cardona informava de que aquest nou servei de molta d’olives per fer oli per autoconsum, aquesta campanya està en període de proves per veure si és o no viable. El servei està obert als socis, amb unes condicions més avantatjoses, però també per als productors que, com es sol dir col•loquialment vulguin “fer-se oli per a casa”.

Desprès de la fusió, la cooperativa de Freginals segueix tenint serveis bàsics de gestió i una secció de crèdit atesa per un administratiu de dilluns a divendres des de les deu del matí a la una de la tarda.

La meteorologia adversa retarda la recollida d’olives a Santa Bàrbara

img_20161130_171632

Detall d’olives sevillenques afectades per la sequera (Foto:J.Roig)

En dos mesos s’ha recollit una quarta part de lo que seria habitual en una campanya normal.
Tot i això, les pluges dels darrers dies poden salvar més d’un 60 per cent de la collita, gracies al bon any que té la varietat morruda.
(J.Roig).-Les precipitacions del mes d’octubre, sumades a les del mes de novembre recent acabat i que a Santa Bàrbara sumen gairebé 160 litres, podrien salvar més d’un 60 per cent d’una collita d’olives que es preveia pèssima solsament unes setmanes enrere.

El gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluis Cardona, en declaracions al programa “Parlar per Parlar” de La Plana Ràdio, deia que encara és difícil fer una previsió acurada perquè la recollida dels fruits va molt enrederida respecte a altres anys, ( dels 3 o 4 milions de quilos habituals que ja s’ha arreplegat normalment a finals de novembre, enguany se’n han molturat solament 1 milió), però creu que tot i la minva que hi haurà en les varietats més primerenques, que no han pogut acaba bé el seu procés de maduració, la collita podrà salvar-se en un percentatge més elevat del que s’esperava, per tant ‘aigua caiguda, tot i el mal que ha fet a alguns camins, es donava per benvinguda.

També cal puntualitzar que les previsions del gerent de la cooperativa planera no es poden generalitzar perque l’aigua caiguda les darreres setmanes s’ha repartit de manera desigual en el territori i ha permès la recuperació d’unes varietats més que unes altres.

El mateix Cardona deia que enguany és “l’any de la morruda” ja que aquesta varietat s’ha recuperat d’una manera extraordinària els darreres dies i podria equilibrar la balança de les pèrdues produïdes per altres varietats de cicle més curts, com la sevillenca i la farga, unes olives que s’han quedat molt petites, amb poca polpa, i que ja no han tingut temps de recuperar-se per la manca de pluges a temps.En canvi la morruda té un cicle vegetatiu més llarg i com que ara encara està verda, els arbres tindran temps de desenvolupar un fruit de major calibre.

Recordem que la previsió que es feia des de la mateixa cooperativa a principis d’octubre, quant es va donar per iniciada la campanya i abans de l’episodi de precipitacions, era d’una caiguda de fins al 80 per cent segons zones i varietats.

Tot i la sequera, la producció d’oli a Catalunya serà prop d’un 30% superior que en la darrera campanya.

olives-cooperativa

Foto: FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estima que, a les comarques de Tarragona, augmentarà un 48%, mentre a Lleida caurà prop del 20% per la manca de pluges.

Responsables de la Federació argumenten que malgrat que ha plogut tard, al Baix Ebre-Montsià, que és la zona productora de Catalunya amb un major volum, es podrà recuperar una part important de la collita.

(ACN/J.Roig/ T.G.).-La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 28,4% en la producció d’oli d’oliva a Catalunya per aquesta campanya que se situarà en les 34.800 tones, respecte a les 27.100 tones de l’any anterior. D’aquesta manera, la d’enguany serà una campanya lleugerament per damunt d’una collita mitjana, que és d’unes 32.000 tones d’oli.

Tot i aquest augment global a nivell català, com ja vam comentar fa uns dies, algunes zones de les comarques de Tarragona, com per exemple el Montsià i segons preveia el gerent de la cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara Josep Lluis Cardona, es veuran “sensiblement afectades” per la manca de pluges, i en el cas concret de la cooperativa planera l’afectació podria arribar a fer perdre fins a un 15 % de la collita prevista, passant dels 13 milions de quilos que s’esperava molturar a poc més d’11.

Tot i aquesta pèrdua puntual i segons preveu la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la demarcació registrarà un increment de producció important arribant a les 26.000 tones d’oli, un 48% més que l’any passat en que es van produir 17.500 tones.

Com en el cas de l’Ebre, a les comarques de Lleida, l’olivera de secà també es veurà “greument afectada” i es preveu un descens del 18%, passant de les 8.500 tones de la campanya passada a les 7.000 tones d’aquesta. A Girona i Barcelona, la FCAC es preveu una collita d’unes 1.800 tones d’oli.
El responsable d’oli d’oliva de la FCAC, Toni Galceran, ha explicat que abans de l’estiu, s’esperava superar les 40.000 tones d’oli, fet que hauria suposat una “collita rècord”, però “a molt llocs de Catalunya han patit més de quatre mesos sense pluges”. “Les zones de secà i sense reg de suport estan greument afectades i, tot i la pluja de les últimes setmanes, ja no podran recuperar la producció”, ha remarcat.
Galceran argumenta l’increment global perquè “malgrat que ha plogut tard, al Baix Ebre-Montsià, que és la zona productora de Catalunya amb un major volum, es podrà recuperar una part important de la collita”.

Tant a l’estat espanyol com a altres països productors –Itàlia, Grècia, Tunísia, Marroc i Síria- es preveuen descensos de la producció. Aquest factor junt amb la tendència a l’estabilitat en el consum mundial d’oli d’oliva podrien fer preveure, també, una campanya amb estabilitat de preus, segons el responsable de la FCAC.

L’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara comença la campanya de l’oliva

capturadaA finals de la passada setmana es van començar a entrar les primeres olives i aquesta s’obre els dilluns, dimecres i divendres.

Donada l’especificitat de la campanya i en funció del volum d’entrades s’obrirà més o menys dies a la setmana.

(J.Roig/T.G.).-El passat dijous, 13 d’octubre la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara encetava la campanya oleícola 2016-2017 i obria les instal•lacions als productors per que es puguin començar a entrar les primeres olives de la temporada.
Així ho confirmava a la nostra emissora el gerent de l’entitat, Josep Lluis Cardona, qui advertia que la perllongada sequera dels darrers mesos ha trencat tots els cicles normals de maduració del fruit i això provoca una incertesa en l’evolució del procés òptim per procedir a la seua recollida. Per aquest motiu i de moment, la cooperativa va obrir el passat dijous i divendres i, a partir d’aquesta, obrirà els dilluns, dimecres i divendres. “En funció del volum d’entrades obrirem més o menys dies”, apuntava Cardona.
Recordem que la passada setmana ja informàvem de que la sequera provocarà una minva important en la producció oleícola que s’esperava per a la campanya 2016-2017. Una reducció que podria estar en torn al 15 o el 20 per cent i que deixaria lluny les espectatives dels 13 milions de quilos d’olives que l’Agrícola del Camp preveia processar enguany.
De fet es pot observar com les varietats més primerenques com la sevillenca, molt present a l’àrea d’incidència de la cooperativa, estan pràcticament amb la pell i el pinyol. Segons alguns productors l’esperança estaria en que, les darreres pluges  puguin fer augmentar el volum d’altres varietats com la morruda que té un procés de maduració més tardà.