Entrades

Santa Bàrbara se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus

El municipi acollirà, dissabte, l’activitat “Usos de l’oli”, una de les organitzades per la xarxa Ebre, Natura & Cultura, per celebrar l’efemèride.

(AdSB) .-Aquest dijous 18 de maig se celebra la 39a edició del Dia Internacional dels Museus, impulsat per l’ICOM (el Consell Internacional dels Museus), òrgan vinculat a la UNESCO. Com cada any, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, a través dels equipaments de la Xarxa EBRE, NATURA & CULTURA, ha programat diverses activitats que es duran a terme durant tot el cap de setmana. Així mateix, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre participa en la campanya Avui em sento…, que encapçala l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

El dissabte 20 de maig, a les 11 hores, al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara, hi haurà un taller d’oleoteràpia, en el qual es mostraran les diferents aplicacions que té l’oli en la cosmètica i la salut. Aquest taller es complementarà amb una visita guiada per l’exposició permanent dedicada al conreu de l’olivera i un tast d’olis de Santa Bàrbara.

A més d’aquesta activitat, durant tot el cap de setmana hi haurà jornada de portes obertes al Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta), el Poblat Iber de la Moleta del Remei i la Casa O’Connor (Alcanar), i el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara).

Aquestes activitats, que són totalment gratuïtes i adreçades a un públic familiar, tenen com a finalitat divulgar i sociabilitzar el patrimoni cultural que es gestiona des d’aquests equipaments, mostrar continguts que no es poden visitar habitualment i ampliar el discurs d’algunes de les exposicions temporals que acullen.

Espectacle i jazz- poprock, seran enguany els protagonistes a les jornades de Cultutardor

capturadaL’obra de l’ampostí Jesús Serrano “Llavis Molsuts” i el concert de d’Albert Caire trio ompliran el programa d’activitats culturals de tardor que organitza Santa Bàrbara els dos caps de setmana previs a la Fira de l’Oli.

Com a novetat i per donar-li més difusió, enguany s’aprofitarà la presentació de les Jornades per lliurar la beca “Ies Les Planes”

(J.Roig/T.G.).-Aquesta setmana s’ha donat a conèixer el programa d’activitats de la que serà la V edició Cultutardor , els dissabtes amb actuacions i activitats diverses que organitza la regidoria de Cultura des de l’any 2012, amb la finalitat de dinamitzar culturalment Santa Bàrbara els caps de setmana previs a la Fira de l’Oli.
Els primers anys les activitats es feien durant 4 dissabtes consecutius entre els mesos d’octubre i novembre però des de l’any 2014, les activitats s’han reduït a dos, que enguany seran el 5 i el 12 de novembre.
Alfred Blanch, alcalde i regidor de Cultura del nostre ajuntament explicava a La Plana Ràdio que, a banda de les dues actuacions que s’han preparat, enguany Cultutardor tindrà com a novetat l’acte de lliurament de la beca que s’atorga conjuntament per tots els ajuntaments que tenen alumnes a l’Institut Les Planes i es dóna a l’estudiant amb més bons resultats al finalitzar el seu cicle de Batxillerat, que són els que definitivament deixen l’ Institut per a traslladar-se a la Universitat. Enguany aquest acte es farà coincidir ambla presentació del programa per tal de donar-li més protagonisme i difusió.

En quant als espectacles que s’han preparat, com diem, es tornaran a concentrar en dos caps de setmana. El dissabte 5 de novembre es podrà gaudir de l’espectacle “Llavis Molsuts”, un espectacle literari-musical sobre un text de l’escriptor ampostí Jesús Serrano.
El dissabte 12 de novembre, es presenta l’actuació “d’Albert Caire Trio” amb un repertori musical pop rock traslladat al terreny del jazz.
Els espectacles que es presenten a Cultutardor es podran veure a la sala d’actes de l’Smartcentre ( Centre Cultural) i, com en anys anteriors, es continuarà mantenint el preu simbòlic de les actuacions, el primer dissabte serà gratuït i el segon dissabte serà de 5 euros. L’ajuntament ha informat també de que enguany no hi haurà entrades anticipades, s’hauran d’adquirir al mateix moment de l’espectacle, tot i que si que l’aforament limitat.

Santa Bàrbara participa a les Jornades Europees de Patrimoni 2016

capturadaAquest diumenge amb un recorregut en bicicleta per visitar els Museus de La Vida a la Plana i el de La Terrissa i dos àrees d’oliveres mil·lenàries.
El 10 de Setembre es visitarà una finca del terme on hi ha censades 25 oliveres mil·lenàries

(AdSB/J. Roig).-Després de la bona experiència dels anys 2014 i 2015, enguany la Mancomunitat Taula del Sénia, amb la col·laboració dels ajuntaments i Terres de Cruïlla (que agrupa els Centres d’Estudi del Territori) han preparat un programa d’activitats extens i variat per a celebrar les Jornades Europees de Patrimoni 2016. Recordem que aquestes jornades van estar dedicades al Patrimoni natural (2014) i al Patrimoni industrial (2015) i que enguany el tema és Patrimoni de tothom: arbres amb història.

El programa complet de les 33 activitats programades a les Jornades i el formulari d’inscripció es pot consultar al web http://www.tauladelsenia.org/bd/jep2016.pdf

Santa Bàrbara participa a dos d’aquestes activitats. La primera, en col·laboració amb els ajuntaments de la Galera, Godall i Ulldecona, es portarà a terme el proper 4 de setembre, i es tracta d’un recorregut en bicicleta per tal de visitar dos museus (el de la Vida a la Plana a Santa Bàrbara i de la Terrissa a la Galera) i dos àrees d’oliveres mil·lenàries (a Godall i a l’Arion a Ulldecona).

La segona activitat organitzada és una visita a una finca dins del terme de Santa Bàrbara on hi ha censades 25 oliveres mil·lenàries, i es farà el dia 10 de setembre.

Des de la pàgina web municipal,l’alcalde de Santa Bàrbara, Alfred Blanch, i el regidor d’Agricultura, Antonio Ollés, animen a tots els planers i planeres a participar en aquest ampli programa d’activitats, on tindran l’oportunitat de conèixer de primera mà tot aquest patrimoni de proximitat, que de vegades és el gran oblidat.

Una de les novetats d’aquesta edició és el Premi de Fotografia “ARBRES AMB HISTÒRIA”, que s’organitza a través de Facebook i Instagram fent servir els hashtags #arbresambhistoria i #tauladelsenia. Hi haurà tres premis consistents en un lot de llibres i ampolles d’oli d’oliveres mil·lenàries.

Enguany, Santa Bàrbara tindrà Reis Mags d’Orient a domicili

947381_10206860954636735_6649675034259700776_n

Adrià Batiste, regidor de Juventut a l’Ajuntament de Santa Bàrbara (Foto: T.G.)

La cavalcada incorporarà també una nova carreta per mostrar “ la Gran Carta als Reis” que, prèviament hauran confeccionat els infants del poble en un dels tallers del Parc de Nadal

Són algunes de les novetats que s’incorporen enguany al programa d’actes de les Jornades Nadalenques que s’organitzen al nostre poble.

(J.Roig/T.G.).-Des del passat 1 de Desembre i fins al 5 de Gener, Santa Bàrbara viu un any més les seues jornades Nadalenques, enguany coordinades pel nou regidor de Joventut Adrià Batiste.
Les jornades començaven amb les tradicionals activitats de donar menjar al Tió o escriure la carta als Reis i l’ inauguració de l’exposició “El poble canadenc”. El passat dijous es va representar l’obra infantil “Xic tic mic, un conte de Nadal” i el dissabte, els alumnes de 2n d’Eso de l’IES Les Planes van oferir l’espectacle “Com balla l’Eso”.
El diumenge es van dur a terme diferents activitats per col•laborar a la marató de TV3, activitats que es van cloure amb el concert nadalenc de la banda Unió Musical Jaume Balmes.
Les activitats segueixen aquesta setmana amb la que organitzava ahir l’Smarcentre dintre del programa “Tendències 30/50” i la que La Plana Ràdio prepara per a demà amb la programació especial nadalenca “De tu a tu”. També demà dijous hi ha programat un taller de còmic i la mostra de pessebres local amb un recorregut obert per poder visitar els pessebres participants a la mateixa.

Adrià Batiste donava compte del extens programa que, com hem dit, s’allargarà fins a la vigília de Reis, i destacava dues de les novetats que s’han inclòs enguany i que afecten la cavalcada de Reis i el Parc de Nadal. La primera és que enguany ses Majestats els Reis Mags de l’Orient, a banda de repartir regals, com és tradició a la plaça Major, també repartiran regals per les cases de fins a 30 nenes i nens. Prèviament caldrà fer la petició als patges reals els dies 4 i 5 de Gener al’ Smarcentre.

La segona de les novetats serà l’ inclusió d’una nova carreta a la desfilada Reial on es transportaran les cartes i petits regals que els mateixos infants hauran confeccionat en un dels tallers del Parc Nadalenc. “Serà la gran carta dels nens i nens de Santa Bàrbara per als Reis Mags”, deia Batiste.

El Parc de Nadal, enguany obrirà del 27 al 31 de Desembre.