Posts

Fins als 29 de novembre Santa Bàrbara organitza les Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Oli.

capturadaEnguany i participen quatre restaurant del municipi amb menús que tenen l’oli novell com a principal protagonista i amb preus que oscil•len entre els 15 i 35 euros.

Dos dels restauradors més importants del municipi coincideixen a dir que la clientela és majoritàriament local, encara que també desperta curiositat entre la forana.

(J.Roig/T.G.).-Al decurs de tot el mes de Novembre, Santa Bàrbara celebra les Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Oli, perquè aquest producte local és el principal protagonista als menús que presenten els quatre restaurant del municipi que enguany i participen.

Així, i fins el diumenge 29 de novembre, els restaurants La Llar, Can Llorens, Venta de la Punta i Diego ofereixen diversos menús de degustació elaborats amb l’oli de la plana amb una varietat de plats amb noms tant suggerents com Pa de vidre amb gel d ́oli, Galetes d’oli amb escuma de vermut , Gelat d’olives verdes, Cremós de ceps sobre ou “poché” i oli trufat o el Sorbet de mandarina i oli d’oliva que ofereixen els dos darreres al preu de 35 euros, o els més tradicionals, com el Bacallà amb allioli gratinat, Parrillada de carn a la brasa, Fregitel•la de peix acompanyat d’escalivada i un rajolí d’oli novell, que es poden degustar als dos primers per 15 i 20 euros respectivament.

Manel Arasa, del Rt. Venta de la Punta, valorava positivament l’iniciativa d’organitzar unes jornades per promocionar un producte local per excel•lència com és l’oli novell, encara que era realista a l’admetre que, en el seu cas almenys, la clientela és bàsicament local, limitats possiblement pel fet de ser un poble d’interior, deia.

Diego Arasa, del Rt. Diego, també expressava la seua satisfacció pels resultats que any rere any s’obtenen de les Jornades, de fet recordava que, en un principi, era solament un cap de setmana, desprès es va passar a organitzar tota uns setmana gastronòmica i ara es perllonga, com hem dit, durant tot un mes. En quant a la procedència dels clients, Diego coincidia en que majoritàriament és local, tot i que també, gent vinguda de fora, aprofita les jornades per tastar aquests plats que tenen com a base el primer oli de la temporada.

Les Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Oli arriben enguany a la seua 18èna edició.

Demà es presenten les Jornades Gastronòmiques en el marc de Cultutardor

Els restauradors van decidir que, els diners que es recaptin per la degustació de pinxos ,es destinarà a finalitats benefiques.


(J.Roig).-Seguint amb el programa d ‘activitats de les jornades culturals de tardor que organitza enguany per primer cop l ‘ajuntament de Santa Bàrbara   i que es van encetar la setmana passada amb un acte gratuït i que va combinar jazz,poesia i art,aquest cap de setmana,s’ aposta  per la gastronomia  amb la presentació de les Jornades Gastronòmiques que començaran la propera setmana i que es convoquen habitualment abans de la Fira de l’ Oli
Enguany la presentació s’ ha volgut emmarcar  dintre d’aquesta primera edició de Cultutardor i es dura a terme demà dissabte 27 d’ octubre a les sis de la tarda i al Centre Cultural,on els restauradors locals que hi participen cuinaran en directe i davant del públic algun dels plats de la seua carta a les Jornades. El regidor de Cultura planer,Alfred Blanch, explicava que els restauradors oferiran també  una selecció de 6  pinxos, prèvia adquisició d’ un tiquet de 5 euros . Els pinxos s’ han denominat solidaris,perquè la recaptació que generin i tal com van  decidir els mateixos restauradors planers, es destinarà a finalitats benèfiques.
L’ acte és complementarà amb la participació  de la cantadora de jotes del país Silvia Ampolla

Diada de l’Arrossejat i el Peix de la Llotja de l’Ametlla de Mar

El 14 d’octubre, La Cala acollirà aquesta tradicional i alhora renovada jornada gastronòmica, que compta amb la implicació del sector local de la restauració.

(Redacció/J.Roig).-Dissabte dia 14 d’octubre tindrà lloc a l’Ametlla de Mar la XXVIII edició de la Diada de l’Arrossejat i el Peix de l’Ametlla de Mar, una jornada gastronòmica totalment renovada, com ja va passar abans de l’estiu amb la Diada dels Fideus Rossejats.
La primera de les novetats és la data d’organització, que s’ha traslladat de la tercera setmana d’agost a meitat d’octubre, un fet que s’emmarca dins de la voluntat de l’Àrea Municipal de Turisme  d’aplicar a les seves accions un sentit de desestacionalització.
Val a dir que aprofitant les Jornades gastronòmiques de la Tonyina Roja del Mediterrani de la passada primavera, ja es optar per donar un nou enfocament a la promoció gastronòmica del municipi, buscant un format on hi tingues també cabuda la participació del sector local de la restauració i alhora complementar la Diada amb d’altres propostes relacionades.
Així, cal destacar l’habitual i tradicional concurs d’arrossejat per a cuiners amateurs, en el que es preveu que hi participin 46 cuiners, els quals optaran a sis primers premis de Mestres Arrossejaires, de 150 € cadascú.

Diumenge ,Deltebre i l’ Ampolla celebren la festa de la Sega

Festa de la sega a Deltebre (Foto :Revista Desaigüe)

Festa de la sega,l ‘any passat a Deltebre (Foto:Revista Desaigüe)

(Redacció/J.Roig).-A Deltebre  la festa començarà a les 10 del matí amb el 7è Tomb de la Sega que recorrerà els principals carrers de la població fins al recinte de la festa, les Barraques de Salvador, i que compta amb la participació de l’Associació Tres Tombs de Deltebre. A partir de les 11 del matí començarà la sega, a càrrec dels segadors experimentats i a continuació es permetrà la participació dels visitants que ho desitgen. També es farà una demostració de les tasques tradicionals relacionades amb la sega com batre a pota, erar, picar en cadup o envasar.

La festa de la Sega continuarà amb un dinar popular a base de productes típics del Delta de l’Ebre per a 500 persones.

A L’ Ampolla aquesta festa que començarà a les 11’00 hores, mostrant als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat, fins al moment de l’ensacat.Aquest dia també es durà  a terme, a partir de les 12:00h una degustació de diversos tipus d’arròs.

Al llarg de la festa es podrà gaudir de  la música tradicional de la Rondalla de Villalba.

La festa de la sega de l’ Ampolla donarà obertura a les XIII Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla, que tindran lloc entre el  16 i el 30  de setembre on 8 restaurants del  municipi  presentaran diversos menús al preu comú de 24€.