Entrades

El Mas de Barberans també participa a les Jornades Europees del Patrimoni

mas-de-barberans-museu-pauma

Interior del Museu de la Pauma (Foto: La Plana Ràdio)

Les Fibres vegetals i el Museu, principals protagonistes d’aquest esdeveniment cultural.
(J.Roig/Redacció).- Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren a nivell internacional amb el suport del Consell d’Europa des de 1991, pretenen fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural i artístic amb activitats als monuments, jaciments arqueològics, museus i col•leccions d’art de Catalunya.
Són diversos els municipis de Catalunya que organitzen activitats per participar d’aquestes jornades, entre altres La Galera de la que ja parlàvem ahir, i també el Mas de Barberans, que organitza dues activitats per al diumenge 11 d’Octubre.
La primera s’anomena “Racó de les Fibres i Museu de la Pauma”. Es tracta d’una visita guiada al Museu de la Pauma de Mas de Barberans, inaugurat al maig del 2010. Té dues sales d’exposició permanent: una que explica el procés del treball de la pauma, des de la planta (margalló) a la peça acabada, i l’altra en què s’amplia l’àmbit territorial a tots els pobles del Parc Natural dels Ports per oferir informació sobre els aspectes socials de l’activitat.
També val la pena delectar-se contemplant l’audiovisual La Bruixa Palmira.
Com a radial del centre es disposa del Racó de les Fibres Vegetals, un espai didàctic al voltant de les fibres vegetals que l’home ha utilitzat per a diferents usos: plantes tintòries, per a la cistelleria… sent el principal protagonista el margalló. Les visites es podran fer entre les 11 i les 13h. del mati.
L’altra s’anomena “De la primera casa del poble a la producció de fibres vegetals”. En aquest cas es tracta d’una Visita guiada pel Mas de Barberans passant per la primera casa del poble i acabant per conèixer la tradició de la producció de fibres vegetals. Aquesta visita començarà a les 10 del mati des del museu

La Galera participa a les Jornades Europees del Patrimoni

Per aquest motiu han organitzat l’activitat “Coneguem l’edifici que acull la Casa de la Vila”

adlg.-L’Ajuntament de la Galera, un any més, a través de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, participa de les Jornades Europees del Patrimoni, JEP 2015.

Aquestes jornades, que se celebren a nivell internacional amb el suport del Consell d’Europa des de 1991, pretenen fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural i artístic amb activitats als monuments, jaciments arqueològics, museus i col·leccions d’art de Catalunya.

En aquesta ocasió la Galera  ho farà a través d’una visita guiada a l’edifici que acull l’Ajuntament .
L’edifici de l’Ajuntament de la Galera, construït a jornal de vila, fou projectat per l’arquitecte provincial Ramon Salas Ricomà (el mateix arquitecte que va projectar la Tarraco Arena Plaça o l’actual Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, abans Escoles Miquel Granell, entre altres edificis de la demarcació). Es va començar a construir al 1906, tot i que els plànols es van projectar molt abans. La façana de l’edifici es conserva pràcticament igual que al moment de la seva construcció; és un dels símbols identificatius del poble.
A la planta baixa s’hi troba el Museu Terracota i l’Oficina de Turisme; al primer pis, les dependències municipals, i al segon pis l’Escola de Música, els locals d’entitats i l’arxiu.

La visita a l’ Ajuntament de la Galera, permetrà endinsar-se  en la història de l’edifici, alhora que a la història del poble. Es lliurarà un petit dossier informatiu als visitants.

Aquestes visites es faran des del dissabte, 10 d’octubre al dilluns dia 12 entre les 12 i 14 hores i el punt de trobada serà a Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera.Baixos de l’Ajuntament. C. SantLlorenç 36, la Galera .

La terrissa i els molins d’oli protagonistes de les Jornades Europees del Patrimoni 2015

fira-terrissa_pag_2066_1La Galera i Alcanar organitzen aquest cap de setmana rutes per un taller de terrissa i per diferents molins d’oli.

(Redacció/J.Roig).-El passat mes de setembre i al decurs de tot aquest mes d’octubre, la Taula del Sénia, Ajuntaments i Entitats organitzen les Jornades Europees del Patrimoni 2015 dedicat aquesta vegada al Patrimoni Industrial Territori Sénia.

En el Territori Sénia (Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó) hi ha un important patrimoni industrial, del qual cal destacar els antics molins situats al costat dels rius Sénia, Cervol i Matarranya. A més, molts municipis han organitzat activitats divulgatives del seu variat patrimoni industrial. Així doncs, coordinats per la mancomunitat Taula del Sénia, ajuntaments i associacions han preparat aquestes Jornades, amb el desig de donar a conèixer el seu ric patrimoni industrial .
Aquest cap de setmana, el torn per mostrar aquest patrimoni és per a La Galera i Alcanar.
La Galera organitza una visita a les instal•lacions de la darrera terrisseria en actiu, no solament al municipi, sinó a tota la comarca del Montsià
Durant la jornada, que començarà aquest dissabte, 3 d’octubre a les 6 de la tarda, s’explicarà la seva evolució des del segle XVIII fins a l’actualitat i s’acabarà fent una demostració al torn de com s’elabora una peça de terrissa. La participació és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament. El punt de sortida serà el mateix obrador terrisser de J. Cortiella al carrer de La Creu, 70.

A Alcanar la Jornada es farà diumenge 4 d’octubre i servirà per conèixer l’evolució dels diferents mecanismes utilitzats al llarg del temps per tal d’elaborar l’oli d’oliva, visitant alguns dels molins que encara es conserven i que daten des del segle XIX fins a mitjans del s. XX. Es troben situats dintre del nucli urbà d’Alcanar, sent clars testimonis de l’activitat agrícola i econòmica d’aquells temps.
En aquest cas, la ruta sortirà des de davant de l’ajuntament d’Alcanar a les 9 del matí. La ruta té una durada prevista de 4 hores. També cal inscriure’s prèviament, encara que la participació és gratuïta.

L’escola de Santa Bàrbara també participa a les Jornades Europees del Patrimoni Cultural

 

P1090157

Escola Jaume Balmes de Santa Bàrbara (Foto:J.Roig)

En aquesta edició, el Museu de les Terres de l’Ebre ha invitat als cicles superiors dels centres de 4 poblacions de la comarca  a treballar a les aules aquest patrimoni

El Museu de la Vida a la Plana també ha organitzat una jornada de portes obertes per a aquest diumenge
(Redacció/J.Roig).-La xarxa “Ebre, Natura&Cultura”, conjuntament amb els ajuntaments de Santa Bàrbara , Alcanar, Amposta i Sant Carles de la Ràpita ha organitzat un seguit d’activitats al voltant del patrimoni arquitectònic d’aquestes poblacions en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni Cultural.

En aquesta ocasió, les activitats s’han focalitzat en el nombrós i singular patrimoni arquitectònic que es conserva en cadascuna de les poblacions participants. Al mateix temps, es posa en relleu com l’arquitectura ha estat una de les manifestacions culturals que millor defineixen la idea de patrimoni comú europeu.
Com a novetat en aquesta edició, s’ha invitat als cicles superiors dels centres de primària d’aquestes poblacions a treballar a les aules aquest patrimoni mitjançant materials educatius facilitats des del Museu de les Terres de l’Ebre, com poden ser retallables d’alguns dels edificis més representatius de la comarca, o fitxes que expliquen la història i les característiques més destacades dels immobles més rellevants.

En aquesta iniciativa participen els col•legis CEIP Marjal d’Alcanar; els CEIP Soriano Montagut, CEIP Consol Ferrer, CEIP Agustí Barberà, CEIP Miquell Granell i CEIP Poblenou d’Amposta; els CEIP Horta Vella, CEIP Carles III i Col•legi Sagrada Família de Sant Carles de la Ràpita, i el CEIP Jaume Balmes de Santa Bàrbara, amb un total de prop de 350 alumnes. A més del treball a l’aula, s’ha organitzat un concurs de fotografia a facebook en el qual al llarg de dues setmanes, les classes participants podran pujar les fotografies realitzades pels alumnes a aquells edificis o elements arquitectònics patrimonials de la seva població que hagin escollit. La classe guanyadora rebrà com a premi un lot d’activitats educatives gratuïtes que podran dur a terme al llarg del curs 2014-2015.
A banda d’això i en el mateix context de les Jornades,  Antonio Ollés, regidor planer de Promoció Econòmica i Turisme, explicava que s’ha organitzat una jornada de portes obertes al Museu de la vida a la Plana per aquest diumenge i en complicitat amb el museu de les Terres de l’Ebre-

Paral•lelament, s’han programat tot un seguit de rutes, visites guiades i itineraris durant els dies 27 i 28 de setembre per al públic en general. Aquestes activitats també es complementen amb un concurs de fotografia mitjançant Instagram que estarà obert des de les 11 del matí del dissabte i les 12 de la nit del diumenge. Les fotografies han d’estar centrades en el patrimoni arquitectònic de les comarques de l’Ebre. Un jurat escollirà la imatge guanyadora, que serà premiada amb un sopar per a dues persones a un Restaurant de Sant Carles de la Ràpita, i un segon premi amb un any de subscripció gratuïta com a Amic del Museu de les Terres de l’Ebre.
Totes les activitats programades per a aquests dies són gratuïtes.