Entrades

Quan el curs que comença, és el curs que acabes.

Rafel Roig

Rafel Roig director de l’IES les Planes, deixarà a finals d’any el seu càrrec, per jubilació.

El substituirà l’actual cap d’estudis Josep Lluís Vidal, que ha realitzat recentment, el postgrau en direcció.

(L.P.R/ T.G) Iniciar al curs sabent que és el darrer, ha de suposar una mescla de sentiments entre l’alegria de començar una nova etapa i la tristesa de deixar de fer allò per al que t’has estat formant tota la vida.

Però tota vida laboral té els seus inicis complicats i els seus comiats amb un regust trist. Rafel Roig, deixarà de dirigir l’IES les Planes a finals d’any, “el motiu de fer-ho en aquest moment, és   perquè durant aquest temps, l’actual cap d’estudis, ha estat realitzant el postgrau de direcció per poder fer la substitució. Tot i que  hauria pogut jubilar-me fa dos anys, ho faig ara deixant-ho en bones mans” afirmava a la Plana Ràdio.

La seva trajectòria va iniciar-se al col·legi de la Consolació a Tortosa l’any 81, després va realitzar dues substitucions a la Bisbal del Penedès i a  Tarragona, però el seu centre d’aprenentatge ,segons explica,  fou al col·legi Maria Garcia Cabanes de l’Aldea, “pel funcionament de l’escola i pels companys, dels que vaig aprendre moltíssim”. Després va guanyar la plaça al municipi de Masdenverge on va estar 10 anys, 7 com a director.

Els canvis en l’ensenyament van propiciar que Roig, mitjançant un concurs de mèrits, optes a una plaça a l’IES les planes, ell va presentar-se amb una de les especialitats que més l’apassiona, matemàtiques, tot i que també tenia la de Ciències i Català.

Amb Roig hem fet memòria tot recordant com l’any 96 va començar a treballar a l’IES Les Planes,  “a les caracoles que hi havien provisionals darrere els jubilats”.

Dos anys més tard, els van traslladar al nou centre,  on ha estat fins al moment. Un centre que també durant aquests anys, ha anat ampliant-se i transformant-se “s’ha ampliat el menjador, hem incrementat mitjans audiovisuals, ara mateix totes les aules disposen de pissarra digital,  vam poder crear l’aula d’idiomes amb el suport de l’AMPA i del Departament, invertir amb més material al  laboratori…”

Per al director de l’IES Les Planes, una de les coses més gratificants com a director i professor,  ha estat aconseguir que tots els alumnes que es presenten a les PAU les aprovin, tal com  va  passar en el darrer curs “que tots aprovin és difícil i que a més et reconeguin a dos alumnes com el curs passat,  això et fa sentir orgullós de la teva feina i tot l’equip de professorat ”.

Roig es confessa un apassionat de la professió “a 16 anys jo sabia que volia ser mestre” confessa que el més difícil foren els primers anys a l’ESO“ quan cada dos per tres ens canviaven la metodologia,  però tenir al costat un bon equip de professors i professores han fet més fàcil aquests canvis”.

La incorporació a les aules de les noves tecnologies, fou una aposta en la qual l’IES les Planes va creure des del principi “si no vam ser el primer Institut, de tot Catalunya, en incorporar llicencies i pissarres digitals , vam ser els segons… però no volíem anar marxa enrere, tot i que combinar el digital i el paper, es fa encara necessari”.

De moment encara no s’ha plantejat a què dedicarà les hores buides “he sigut una persona que sempre ha estat involucrada en associació de veïns i entitats diverses, però segur no estaré assegut al sofà, m’agrada fer coses i no puc estar parat” afirmava.

Provisionalment l’actual Cap d’Estudis, Josep Lluís Vidal,  que ha realitzat recentment el postgrau de direcció,  serà qui ocuparà aquest càrrec, amb membres del mateix equip directiu i alguna nova incorporació que coneixerem tan aviat sigui designada.

Santa Bàrbara inicia el curs amb un increment d’alumnes a l’Institut i amb un descens de matrícula a l’Escola

L’institut oferirà una línia més d’ESO, comptarà amb 31 professors i un total de 298 alumnes, mentre que l’escola perd vint alumnes i mig mestre.
L’escola també estrena nou horari i impartirà les classes entre les 9 i les 12:30 i les 15 i 16:30h

Rafel Roig, director IES Les Planes

Alfred Paredes, director Escola Jaume Balmes

(J.Roig/T.G.).- A Santa Bàrbara el curs comença a l’escola amb menys alumnes i amb un nou horari escolar. Tot i que ampliarem la informació en els dies vinents, avui podem avançar, tal com explicava a la nostra emissora el director de l’Escola Jaume Balmes, Alfred Paredes, que enguany l’escola ha tingut una reducció docent d’un 0,5 i una pèrdua de 20 alumnes menys, respecte al curs anterior.

Una altra de les novetats, no exempta d’una certa polèmica, és l’estrena del nou horari escolar, que el director del centre afirmava és l’estàndard del Departament i el que va estar aprovat per majoria al Consell Escolar. Així els alumnes enguany rebran les classes al matí de 9 a 12.30 h. i a la tarda de 15 a 16.30 h

L’IES Les Planes obre també portes avui per als alumnes de Secundària i el divendres o farà per als de batxillerat. El director del centre, Rafel Roig informava també que enguany es comença amb una línia més de 1r d’ESO i amb 31 professors.

El nombre d’alumnes matriculats enguany torna a situar-se en xifres properes als 300 alumnes, concretament, hi ha 253 alumnes a secundària i 46 a batxillerat, en total 298, una vintena més també que en cursos anteriors.

El calendari escolar enguany marca les vacances de Nadal des del 22 de desembre al 7 de gener de 2019, i les de Setmana Santa entre el 13 i el 22 d’abril de 2019, tots dos inclosos.

L’IES Les Planes de Santa Bàrbara participa en el Premi Federico Mayor Zaragoza

Ho fa amb el clip-metratge “Obrim els ulls!” elaborat pels alumnes de 4t d’ESO.
Els joves diuen que l’objectiu dels seus treballs és conscienciar a la gent, del que són els Drets Humans i el que realment passa.
El dijous 15 de març tindrà lloc a Tortosa el lliurament de premis i guardons presidit pel mateix Zaragoza.

OBRIM ELS ULLS ! (video clip)

(J.Roig/T.G.).-El pròxim 15 de març tindrà lloc a l’Auditori de Tortosa el lliurament de guardons de l’onzè Premi Federico Mayor Zaragoza. Aquest any amb la peculiaritat que va només dirigit a la comunitat educativa i, concretament, als joves. Els drets humans i els valors de la UNESCO han estat el tema central dels clips metratges que han elaborat els joves. La presidenta dels Amics i Amigues de la Unesco, Montse Esteve explicava a la nostra emissora que en total s’han presentat 36 videoclips, 23 dels quals de les Terres de l’Ebre i alguns de centres propers com l’escola de Freginals o els instituts d’Alcanar, Tortosa o Santa Bàrbara.

En el cas de l’IES Les Planes del nostre poble, els alumnes de 4t d’ESO, participen en el concurs amb el clip-metratge titulat “Obrim els ulls!”, un vídeo creat i dirigit pels mateixos nois i noies que pretén conscienciar a la gent del que són els Drets Humans i el que realment passa.
Per fer-ho, les primeres imatges ens mostren els joves amb els ulls tancats i mostrant uns cartells amb frases reivindicatives en diversos idiomes i al·lusives als Drets Humans, fins al moment en què, un primer pla, ens mostra uns ulls que s’obren. A partir d’aquí, les imatges ens mostren als joves amb nous cartells reivindicatius i els ulls oberts.
Segons expliquen ells mateixos amb un breu text a peu de vídeo, pretenent utilitzar la metàfora d’obrir els ulls com a una forma d’expressió per a veure la realitat de la societat mundial. També s’utilitzen persones de diferents edats, diferents sexes, diferents cultures i ideologies per a representar la pluralitat de la societat mundial. “El que nosaltres pretenem, com el títol del clip-metratge ja diu, és obrir els ulls a tothom davant la crua realitat”, conclouen.

Enguany es premiaran 15 treballs i la dotació del concurs és de 5.000 euros repartits amb premis de 300 i 400 euros. Mayor Zaragoza presidirà l’entrega de premis on hi haurà un col·loqui, l’actuació de Sílvia Ampolla i l’emissió dels vídeo clips seleccionats. Des de la fundació han valorat molt positivament els treballs i la feina dels alumnes.
Demà, 14 de març a les 19,30 hores, Federico Mayor Zaragoza oferirà la conferència ‘Accions inajornables davant les amenaces globals’ a la Cambra de Comerç de Tortosa.

Júlia Cuadrat Royo rebrà la Beca IES Les Planes 2016

El seu mèrit és ser l’estudiant amb el millor expedient acadèmic de tota la seua etapa al centre.

(capturadaJ.Roig/T.G.).-En el marc de la inauguració de Cultutardor, aquest dissabte, 5 de Novembre es lliurarà la Beca IES Les Planes
L’import total de la Beca és de 600 € i l’acte de lliurament es fa itinerant entre els diferents pobles d’on procedeixen els estudiants del centre planer : Masdenverge, Mas de Barberans, Freginals, La Galera, Godall i Santa Bàrbara.
L’acte, organitzat enguany per l’Ajuntament de Santa Bàrbara , s’ha volgut fer coincidir amb la inauguració de Cultutardor per donar-li més difusió. La darrera vegada que el nostre poble va acollir l’acte es va fer en el marc de la Fira de l’Oli. Alfred Blanch, l’alcalde del municipi i regidor de Cultura, deia que enguany i amb la mateixa intenció, s’ha cregut oportú fer-ho durant la presentació d’aquestes jornades culturals.
Aquest any (curs 2015/2016) la beca se li va atorgar a l’alumna planera, Júlia Cuadrat Royo qui va aconseguir la qualificació més alta per part del centre i posseeix el millor expedient acadèmic de tota la seua etapa d’estudiant al centre.
L’acte de lliurament de la Beca és farà al saló d’actes de l’Smart Centre a les vuit de la tarda i comptarà amb l’assistència dels familiars de Júlia i dels alcaldes o regidors delegats de cada localitat, a més del Director de l’Insitut.