Entrades

36 voluntaris participen del programa LECXIT

Aquest són programes del foment de la lectura en el que diferents voluntaris acompanyen infants una hora setmanal, per tal de millorar la comprensió lectora. Aquest any s’hi ha sumat 21 joves de 3r. ESO de l’IES les Planes.

(L.P.R) El passat dijous 30 de maig es va fer la  cloenda del programa LECXIT, on per segon any consecutiu hi participa l’Smartcentre de Santa Bàrbara.

L’objectiu d’aquest programa és l’increment de l’èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora involucrant escoles, famílies i voluntariat, i que l’Ajuntament de Santa Bàrbara conjuntament amb l’Escola Jaume Balmes i l’equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social del Departament d’Ensenyament, va posar en funcionament l’any 2017.

En total han estat un 36 voluntaris que aquest any han participat de la iniciativa, 21 dels quals alumnes de 3r. d’ESO de l’IES les Planes que mitjançant el Servei Comunitari, impulsat pel Departament d’Ensenyament, han pogut experimentar aquestes accions de compromís cívic , aprenent i posant els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. Cada alumnes de l’IES ha fet un voluntariat de 10 hores repartides durant els 5 dies de la setmana.

En l’acte de cloenda, es va fer entrega de diplomes i obsequis als infants i voluntaris que durant aquest any, de forma lúdica han participat d’aquest programa, fent un agraïment a la tasca realitzada pels voluntaris que han acompanyat els infants tutoritzant-los un cop per setmana.

També va aprofitar-se per fer una avaluació del funcionament del mateix, on s’ha ressaltat la bona tasca feta per part dels voluntaris , posant èmfasi a les diferents tècniques i recursos que havien utilitzat.

Entres les valoracions es va ressaltar la importància de la participació de l’escola, l’institut i l’Smartcentre amb els quals van creant-se pots pedagògics, per tal d’avançar en la lectura i també amb aspectes com la socialització, el tracte o la manera de relacionar-se.

D’aquest programa se n’ha beneficiat un total de 26 infants

 

 

 

Apropar la ràdio als adolescents amb el servei comunitari “Xalem la Plana”

És el primer cop que la Plana Ràdio participa d’aquest projecte anomenat “servei comunitari” amb el qual els joves de 3er. d’ ESO de l’IES col·laboren amb l’emissora municipal. Han estat un total de 17 nois i noies que han format part de tres grups diferents. El darrer acabarà aquest mes de juny.

(L.P.R.) Ahir començava el darrer grup que forma part del projecte “servei comunitari” en el que per primer cop la Plana Ràdio ha participat, oferint l’oportunitat de què els joves de l’Institut coneguin el món de la ràdio, participant activament dues hores a la setmana,  amb l’elaboració i enregistrament d’una programa setmanal.

El servei comunitari és un projecte que sorgeix com a proposta del Departament d’Ensenyament “per tal que l’alumnat adquireixi la competència social i ciutadana experimentant i protagonitzant accions de compromís cívic”.

L’any 2017-18 es va decidir implantar al mateix Institut i aplicar-ho als alumnes de 3r d’ESO que escollien els llocs on poder participar. Fins ara, al servei comunitari només s’havien ofert programes com el de padrins lectors mitjançant el Lècxit; o el del Fútbol.net utilitzarnt el joc i l’esport com a eina d’aprenentatge; aquest darrer any s’ha incorporat la col·laboració amb la l’emissora municipal amb el programa “Xalem la Plana”

Un total de 17 joves han escollit l’emissora municipal a Santa Bàrbara per participar. Durant tres mesos els joves, dividits en tres grups s’ha pogut formar setmanalment, presentant programes musicals o elaborant un magazín, del quan n’han fet tant la producció com la realització.

Al llarg de l’any l’IES les Planes porta a terme altres projectes en els quals compta amb la participació de la ràdio local, com és el cas de l’exposició dels treballs de síntesi, que cada any coordinen els professors amb els alumnes de 3r d’ESO i que s’emet al mes d’abril per les ones de l’emissora municipal, aquest any la temàtica fou el reciclatge.

Reconeixement als participants de les proves Cangur 2019

L’IES les Planes fa un reconeixement als estudiants que han participat. Les proves Cangur són un concurs preuniversitari de matemàtiques.

(LPR) El Departament de Matemàtiques de l’Institut Les Planes ha entregat els diplomes a tots els participants a les proves Cangur 2019. També ha regalat un petit detall al primer classificat de cada nivell.

Les proves Cangur (altrament dites International Mathematical Kangaroo o bé Kangourou sans Frontières) és un concurs preuniversitari de matemàtiques, que s’organitza en més de 30 països, amb l’objectiu d’acostar les matemàtiques als més joves i intentar despertar el seu interès a través dels problemes. La competició es porta a terme anualment el mes de març. Les competències que es posen a prova en el Cangur són una combinació entre la lògica i les matemàtiques, no únicament el coneixement de fórmules

Quan el curs que comença, és el curs que acabes.

Rafel Roig

Rafel Roig director de l’IES les Planes, deixarà a finals d’any el seu càrrec, per jubilació.

El substituirà l’actual cap d’estudis Josep Lluís Vidal, que ha realitzat recentment, el postgrau en direcció.

(L.P.R/ T.G) Iniciar al curs sabent que és el darrer, ha de suposar una mescla de sentiments entre l’alegria de començar una nova etapa i la tristesa de deixar de fer allò per al que t’has estat formant tota la vida.

Però tota vida laboral té els seus inicis complicats i els seus comiats amb un regust trist. Rafel Roig, deixarà de dirigir l’IES les Planes a finals d’any, “el motiu de fer-ho en aquest moment, és   perquè durant aquest temps, l’actual cap d’estudis, ha estat realitzant el postgrau de direcció per poder fer la substitució. Tot i que  hauria pogut jubilar-me fa dos anys, ho faig ara deixant-ho en bones mans” afirmava a la Plana Ràdio.

La seva trajectòria va iniciar-se al col·legi de la Consolació a Tortosa l’any 81, després va realitzar dues substitucions a la Bisbal del Penedès i a  Tarragona, però el seu centre d’aprenentatge ,segons explica,  fou al col·legi Maria Garcia Cabanes de l’Aldea, “pel funcionament de l’escola i pels companys, dels que vaig aprendre moltíssim”. Després va guanyar la plaça al municipi de Masdenverge on va estar 10 anys, 7 com a director.

Els canvis en l’ensenyament van propiciar que Roig, mitjançant un concurs de mèrits, optes a una plaça a l’IES les planes, ell va presentar-se amb una de les especialitats que més l’apassiona, matemàtiques, tot i que també tenia la de Ciències i Català.

Amb Roig hem fet memòria tot recordant com l’any 96 va començar a treballar a l’IES Les Planes,  “a les caracoles que hi havien provisionals darrere els jubilats”.

Dos anys més tard, els van traslladar al nou centre,  on ha estat fins al moment. Un centre que també durant aquests anys, ha anat ampliant-se i transformant-se “s’ha ampliat el menjador, hem incrementat mitjans audiovisuals, ara mateix totes les aules disposen de pissarra digital,  vam poder crear l’aula d’idiomes amb el suport de l’AMPA i del Departament, invertir amb més material al  laboratori…”

Per al director de l’IES Les Planes, una de les coses més gratificants com a director i professor,  ha estat aconseguir que tots els alumnes que es presenten a les PAU les aprovin, tal com  va  passar en el darrer curs “que tots aprovin és difícil i que a més et reconeguin a dos alumnes com el curs passat,  això et fa sentir orgullós de la teva feina i tot l’equip de professorat ”.

Roig es confessa un apassionat de la professió “a 16 anys jo sabia que volia ser mestre” confessa que el més difícil foren els primers anys a l’ESO“ quan cada dos per tres ens canviaven la metodologia,  però tenir al costat un bon equip de professors i professores han fet més fàcil aquests canvis”.

La incorporació a les aules de les noves tecnologies, fou una aposta en la qual l’IES les Planes va creure des del principi “si no vam ser el primer Institut, de tot Catalunya, en incorporar llicencies i pissarres digitals , vam ser els segons… però no volíem anar marxa enrere, tot i que combinar el digital i el paper, es fa encara necessari”.

De moment encara no s’ha plantejat a què dedicarà les hores buides “he sigut una persona que sempre ha estat involucrada en associació de veïns i entitats diverses, però segur no estaré assegut al sofà, m’agrada fer coses i no puc estar parat” afirmava.

Provisionalment l’actual Cap d’Estudis, Josep Lluís Vidal,  que ha realitzat recentment el postgrau de direcció,  serà qui ocuparà aquest càrrec, amb membres del mateix equip directiu i alguna nova incorporació que coneixerem tan aviat sigui designada.