Entrades

La Unió Musical Jaume Balmes compleix 25 anys

entrevista-bandes-3

Paco Casado

Guillermo Gaya ha elaborat un vídeo de reconeixement a Paco Casado per las seua tasca al capdavant de l’entitat durant aquest quart de segle .

(J.Roig).-La Banda de Música de la Unió Musical Jaume Balmes de Santa Bàrbara, consta oficialment com a tal des del 16 de desembre de l’any 1989, que és la data de l’acta de l’entitat en la que surt, per primer cop, amb el nom d’Unió Musical Jaume Balmes. Tot i això, uns dies abans i amb motiu de la celebració de la festivitat de la copatrona, Santa Bàrbara, el 4 de Desembre la banda feia la primera actuació i es presentava en públic. Per aquest motiu, demà el poble celebrarà el 25é aniversari d’aquesta entitat musical, de la Paco Casado n’és un dels principals impulsors i president des del moment de la seua creació.

Per això i amb motiu d’aquesta efemèride, el documentalista local, Guillermo Gaya ha volgut fer un reconeixement a la banda en general , però molt especialment a Casado, per aquests 25 anys al capdavant de la entitat, no solament com a president, sinó que també com a abanderat, com a músic, amb la circumstància excepcional de començar els estudis musicals gairebé als 60 anys, i per l’ implicació que sempre ha tingut amb l’entitat, més enllà del seu paper com a directiu. “Perquè s’ho mereix”, sintetitzava Gaya.

El vídeo homenatge, per tant, és un recull de diferents moments d’aquests 25 anys en els que Paco Casado ha exercit els diferents papers dintre de l’entitat, tal com deia Gaya, destacant molt especialment el dia en que es va incorporar com a músic i, com marca la tradició, la banda el va passar a buscar pel seu domicili el dia de Santa Cecília.
Gaya també explicava que està preparant un altre vídeo, en aquest cas ja dedicat a tota La Unió Musical Jaume Balmes amb motius dels seu 25é aniversari i que serà un recull de les principals actuacions que han fet durant tot aquest període.

Les Bitlles, els Gegants i les Majorets de Santa Bàrbara tindran un Aniversari “de pel•lícula”

capturada

Assaig conjunt de majorets i banda de Cornetes i Tabals veterans per a la desfilada del 40 aniversari de les primeres.(Foto: J.Roig)

L’equip format per Guillermo Gaya i Josep Gorres han preparat tres vídeos commemoratius dels 25 anys d’història del Club de Bitlles , un dels Gegants i un altre dels 40 anys de Majorets.

En el cas de les Majorets, la celebració del 40é aniversari, a banda del vídeo commemoratiu, anirà acompanyada d’un desfilada especial en la que hi prendran part més d’un centenar de components de les diverses èpoques que ha viscut l’entitat i la Banda de Cornetes i Tabals que s’ha tornat a ajuntar per a l’ocasió. (Video assaig majorets i banda)

(J.Roig).-El recentment nomenat Mèrit Planer, Guillermo Gaya, (precisament per la seua tasca com a “cronista gràfic” de Santa Bàrbara), és una vegada més l’encarregat de preparar el vídeos commemoratius de tres entitats del nostre poble que enguany estan d’aniversari: el club de Bitlles, els Gegants, (Bàrbara i Gregori) i el club de Twirling o antigues Majorets.

Amb motiu de l’efemèride, Gaya i el seu col•laborador en les tasques de muntatge i edició, Josep Gorres, estan acabant de preparar els resums històrics audiovisuals amb imatges que resumeixen els anys que cada entitat celebra.
En el cas dels Gegants del poble, Bàrbara i Gregori , el proper dia 16 de Juliol es compliran els 25 anys des del seu “bateig” i per això s’ha organitzat al Poliesportiu Municipal una diada infantil especial on els gegants seran els protagonistes amb diferents activats relacionades amb ells, entre les que destaca la projecció del vídeo commemoratiu.

D’altra banda les majorets (actualment club de twirling), celebren enguany el seu 40é aniversari i Gaya ha preparat també una pel•lícula especial, fruit de més de tres mesos de treball buscant documents grafics i muntant-la, que resumeix, en dues parts, aquestes quatre dècades d’història . La primera ja es va projectar el passat diumenge a la plaça Major i la segona es veurà aquest diumenge, 13 de juliol, per la tarda, al mateix lloc i desprès de la desfilada especial que han preparat les majorets i en la que hi prendran part més d’un centenar de components de les diverses èpoques que ha viscut l’entitat i ho faran acompanyades de la desapareguda Banda de Cornetes i Tabals “Xiquets Grup Balmes “ que s’ha tornat a reunir excepcionalment per a l’ocasió. Guillermo deia que serà un espectacle molt emotiu, segons s’intueix ja dels assajos que s’estan fent aquest dies .

Finalment, Gaya i el seu equip han preparat un altre vídeo, en aquest cas per commemorar els 25 anys del Club de Bitlles Santa Bàrbara, tot i que en principi i en aquest cas, el document no està previst que s’exhibeixi en públic.

Guillermo Gaya, documentalista local, reconegut amb el Mèrit Planer.

guille 2

Guillermo Gaya, Mèrit Planer 2014 fent el parlament desprès de rebre el reconeixement. (Foto:A.Ollés)

(J.Roig/AdSB).-El dijous 8 de maig es va celebrar el sopar de gala i l’acte de Reconeixement al Mèrit Planer 2014 que, aquest cop, va recaure en la figura de Guillermo Gaya Andrés, “cafeter” de professió fins als 50 anys, quan  va deixar de treballar al bar i des d’aleshores i amb més temps lliure,va poder dedicar-se a les seves aficions que a més de convertir-les en la seva gran passió també han estat una aportació important per al municipi.

Al sopar de gala, organitzat per lliurar-li el reconeixement, hi van assistir gairebé 80 persones i al decurs del mateix, va rebre el pin d’or i un quadre amb l’escut del poble, obra de l’artista local Regina Pla. Guillermo deia sentir-se molt afalagat per aquest reconeixement que no esperava i que va rebre amb molts de nervis “la nit anterior no podia dormir” deia a la nostra emissora.
Com a col•laborador de la Plana Ràdio des dels seus inicis fins al dia d’avui com a presentador a diferents programes com, per exemple, el més famós “El Chico GG”.
També ha col•laborat amb diferents actes socials que s’ha realitzat al municipi de manera puntual i en altres de manera continuada com són les cavalcades de reis.
Però la tasca més destacada donada la importància de la nostra memòria històrica com a municipi, és la tasca recopilatòria de documents gràfics que s’havien fet del municipi abans que ell comencés amb l’afició de gravació, sobretot del material que tenien els fotògraf del municipi i altres persones i institucions i que ell ha recuperat i passat a versions actuals. Guillermo explicava a la nostra emissora que la primera oportunitat però li va donar l’anterior alcalde Joaquin Martí quan li va proposar de fer els reportatges dels actes als que no podien acudir, per incompatibilitat horària, les empreses de comunicació contractades per emetre les Festes Majors. Gaya també mostrava la seua generositat compartint el mèrit amb les persones que l’han ajudat a complementar el treball de producció i edició dels seu treball, per exemple posant la veu als seus reportatges.
Cal dir també que aquesta tasca es complementa amb la que realitza a l’hora d’enregistrar també, tot allò relacionat amb el municipi de Santa Bàrbara, des de la nostra fauna, la nostra flora fins a la nostra vida social, inauguracions, homenatges, festes, fires, ventades, inundacions i així com també de l’activitat social del poble en general.
Actualment, està preparant l’aniversari dels 40 anys del Club Twirling Santa Bàrbara, també l’aniversari dels 25 anys dels nostres gegants Bàrbara i Gregori, el 25è aniversari de la Unió Musical Jaume Balmes i el 25è aniversari del Club de Bitlles Santa Bàrbara, a més d’un reportatge sobre les masades i casetes de camp desaparegudes.

Guillermo Gaya, Mèrit Planer 2014

Guillermo Gaya (2)

Guillermo Gaya Andrés, Mèrit Planer 2014 (Foto:J.Roig)

Va ser escollit, en segona votació, entre les cinc candidatures proposades.
Els mèrits que justifiquen aquest reconeixement, segons el regidor de Cultura Alfred Blanch, estan relacionats amb la dedicació que Gaya a tingut recollint imatges en vídeo de la història recent del poble i per la recuperació que ha fet també del patrimoni gràfic més antic, d’altres autors .

(J.Roig/Redacció).-El passat dia 3 d’abril es va realitzar la reunió d’entitats de membres del jurat del reconeixement al mèrit planer de Santa Bàrbara 2014.
La sessió va començar amb la presentació pública de propostes per fer la posterior elecció de candidat per al nomenament de guanyador al Reconeixement al Mèrit Planer en la seva novena edició, que feia el regidor de Cultura, Alfred Blanch.
Posteriorment, Blanch desprès de fer un breu repàs de les bases del premi, va donar lectura de les propostes presentades per les entitats locals, que en aquesta edició eren cinc: Glòria Espuny Roé, Guillermo Gaya Andrés, Paco Romeu Cid, Francisco Casadó Pla i Joaquín Martí Farnós.

Tot seguit, els representants de les entitats que havia presentat candidatura, van exposar els arguments i mèrits en la que basaven la seva proposta per, un cop acabades les explicacions, donar pas a la votació, on cada membre del jurat amb dret a vot, l’havia de donar obligatòriament  al candidat que considerava mereixedor del guardó.
Després d’aquesta primera votació, tal i com diuen les bases, i donat que cap candidat va rebre majoria absoluta, es va haver de procedir a una segona consulta entre les dues candidatures que havien obtingut més vots, tres en aquest cas, donat que dos van quedar empatades en la primera ronda de votacions.

Desprès d’aquesta segona votació Guillermo Gaya Andrés va resultar ser la candidatura més votada i per tant, qui rebrà el Reconeixement al Mèrit Planer 2014, segons ha explicat e el regidor a la nostra emissora, perquè es va valorar la dedicació i constància que Gaya a tingut els darrers anys per recollir en imatges de vídeo bona part de la història recent del poble i per la recuperació que ha fet també del patrimoni gràfic més antic d’altres autors locals .

Gaya, que també és col•laborador de La Plana Ràdio des de l’any de la seua creació l’any 1995, rebrà el pin d’or de l’Ajuntament de Santa Bàrbara i el títol del Reconeixement al decurs del sopar de gala que s’organitzarà per aquest motiu el dijous 8 de Maig, vigília de Sant Gregori, copatró del poble.
Des de l’any 1996, l’Ajuntament de Santa Bàrbara convoca l’anomenat Reconeixement al Mèrit Planer, un guardó que pretén premiar la tasca de qualsevol persona o entitat del municipi que hagi destacat en qualsevol camp de la vida del poble i molt especialment si aquesta tasca  ha estat desinteressada.