Entrades

Santa Bàrbara acull la 6a Festa de la Cultura de les Terres de l’Ebre

surt1L’esdeveniment està organitzat pel digital cultural Surtdecasa i inclourà una jornada dominical plena d’activitats artesanals, gastronòmiques i musicals.

(J.Roig/T.G.).-Aquest cap de setmana, concretament el diumenge 23 d’octubre, Santa Bàrbara acollirà la sisena edició de la Festa de la Cultura de les Terres de l’Ebre, que organitza amb motiu del seu aniversari el diari digital de cultura de proximitat Surtdecasa.cat. Els organitzadors prometen un matí ple d’activitats per a tota la família, amb fira de productes originals, artesans i gastronòmics, i música en directe, entre altres activitats.
El programa d’activitats començarà a partir de les 11 del matí amb la Fira de productes artesans i originals on fins les 14:30 de la tarda es podrà degustar cervesa, pa o productes càrnics elaborats per diferents establiments del municipi o també es podrà gaudir d’exposicions de joies moda o il•lustracions

Al migdia s’ha organitzat un Contacontes per als xiquets i xiquetes que s’encarregarà de dur a terme Núria Ibáñez autora de la col•lecció El Montsià de Bàrbara i Jaume, els dos personatges, Jaume i Bàrbara, que ha creat Ibáñez i que ensenyen els més menuts el patrimoni de la comarca.
En voltes de la 1 de la tarda tindrà lloc el Concert de Fabio Vega (A Quiet Man), presentant el seu darrer disc ‘Hipnotized’
Anna Zaera, una de les responsable de la publicació digital, explicava que li feia molta il•lusió que la festa es faci a un lloc tant emblemàtic del seu poble com és la masada de l’Alto, entre altres motius, perquè allí es va gravar el primer espot publicitari de Surtdecasa.

Amb el nom “El digital de cultura de proximitat”, el portal Surtdecasa.cat, va néixer a les Terres de l’Ebre l’octubre de 2010 com el primer mitjà de comunicació cultural i digital del territori de la mà de les periodistes Neus Barberà i la col•legiada Anna Zaera, juntament amb l’informàtic Robert Roig, amb la intenció d’ajudar a la vertebració cultural i social de les Terres de l’Ebre, a través de les noves tecnologies. A aquesta edició ebrenca, nascuda l’octubre de 2010, se li han anat sumant d’altres com la del Penedès, Camp de Tarragona l’Empordà, Girona, Zona Centre o Ponent que ho va fer al juny de 2014, incloent les sis comarques que integren la vegueria lleidatana.

 

Montebre de Santa Bàrbara, present amb els seus olis a Madrid Fusion

gent

Cimera Internacional de Gastronomia “Madrid Fusion” al recinte del Palau de Congressos (Foto: Turisme La Ràpita)

Van participar en aquesta cimera gastronòmica internacional, com a membres del Col•lectiu de Cuina de La Ràpita.
El proper mes de Febrer, els olis de la Cooperativa planera estaran presents també a la Fira Gusto-Ko a Bilbao.

(J.Roig/T.G.).-Des del passat dilluns i fins ahir dimecres, Santa Carles de la Ràpita va ser una de les onze destinacions membres de “Saborea España”, que van participar activament amb el Col•lectiu de Cuina rapitenc, en la Cimera Internacional de Gastronomia “Madrid Fusion” al recinte del Palau de Congressos, amb un ampli programa d’activitats, degustacions guiades dels seus plats més representatius i de la celebració de la ruta de la Tapa.
Juntament amb la presentació d’aquests plats i els seus calendaris gastronòmics per al 2016, la delegació rapitenca va oferir, a l’inici de cada jornada un espai destinat als productors membres del Col•lectiu rapitenc, entre els que es troba la cooperativa Montebre de Santa Bàrbara que agrupa, a part de la local, les de Freginals i La Sènia.
Josep Lluis Cardona, gerent de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara explicava a La Plana Ràdio que l’esdeveniment, d’un gran nivell, va ser un bon aparador per promocionar productes del territori com l’arròs, la mel o l’oli.
Els olis de la cooperativa planera també tenen previst promocionar-se a una altra fira de referència al país, com és Gusto-Ko. En aquest cas la cita és a Bilbao,del 12 al 14 de Febrer en un certamen del sector alimentari que s’assenta sobre els pilars de la qualitat, la producció sostenible, l’origen i l’estima per l’elaboració i la degustació.
Com a principal novetat, a més del públic general que podrà accedir al certamen a adquirir els productes que allí es presentin, Gusto-ko comptarà amb la presència de visitants professionals, tant nacionals com estrangers, principalment de França, que tindran a la seva disposició espais on contactar amb els expositors i acostar-se a la seva oferta.

L’ hotel Rt. Diego de Santa Bàrbara, guardonat amb la nova certificació Hotel Gastronòmic de Catalunya

dieg

Diego Arasa, entrevistat a La Plana Ràdio (Foto J.Roig)

És l’únic de les Terres de l’Ebre que rep aquest reconeixement.

Diego Arasa diu que és un reconeixement a lo que sempre han fet : cuidar el client i la gastronomia amb productes de proximitat.

També afirma que no li fa cap il·lusió una estrella Michelin, perquè a l’establiment li va bé treballant  una cuina de mercat.

(J.Roig/T.G./Redacció).-35 hotels catalans han rebut la nova certificació Hotel Gastronòmic de Catalunya, un distintiu, impulsat des de la Direcció General de Turisme, que té com a objectiu posicionar una oferta turística singular, d’alt valor afegit, i que combina l’allotjament confortable amb una oferta gastronòmica de cuina catalana arrelada en el territori. L’ hotel restaurant Diego de Santa Bàrbara ha estat l’únic de les Terres de l’Ebre que ha rebut aquest distintiu.

De caràcter voluntari, hi poden optar hotels de petit format (amb un màxim de 60 habitacions) i que compleixin aquests quatre requeriments: gestió familiar, allotjament confortable, oferta gastronòmica de qualitat i dinamització del territori a nivell econòmic i cultural. Diego Arasa, un dels propietaris de l’establiment premiat, explicava a La Plana Ràdio que això és el que han fet tota la vida, cuidar el client oferint una bona gastronomia i productes de proximitat.

Diego deia també que la família,òbviament, es sent satisfeta per aquest reconeixement, tot insistint en que se’ls ha premiat per lo que han fet tota la vida, encara que també admetia que aquest guardó ajudarà encara més a promocionar l’establiment. “Des de fa uns dies hem notat un augment del nombre de reserves” , deia l’empresari planer.

Preguntat sobre si l’establiment ha optat en algun moment a aconseguir el prestigi que dona les estrelles Michelin, Diego afirmava que no li fa cap il•lusió. “Nosaltres treballem la cuina de mercat, amb productes de proximitat, és un altre nivell”, es sincerava.

Els hotels certificats, entre ells l’ hotel Restaurant Diego de Santa Bàrbara, formaran part d’un pla de promoció específica que durà a terme l’Agència Catalana de Turisme i han rebut un diploma i una placa distintiva, entrant a formar part d’un pla de promoció específica que du a terme l’Agència Catalana de Turisme.

Quinze restaurants d’Alcanar ofereixen menús amb la galera

 

Foto: Jornades Galera 2013

El Club Gastronòmic Local i la regidoria de Turisme organitzen les jornades culinàries, complementades amb ofertes d’allotjament (DdT)

Un total de quinze establiments, membres del Club Gastronòmic Local, participen en les jornades de la galera d’Alcanar. Són quasi tots els restaurants que tenen obert durant la campanya d’hivern als tres nuclis de població del municipi. Ofereixen menús amb la galera com a protagonista, en el moment òptim de la seva pesca, durant un mes, des d’aquest cap de setmana fins al 10 de març.

La proposta sorgeix del recent creat Club Gastronòmic Local, format per la majoria de restaurants d’Alcanar, les Cases i Alcanar Platja. S’ha optat per fer ara les jornades de la galera per a desestacionalitzar el turisme en un mes, com el de febrer, en què baixa la clientela.

Segons Karina Matamoros, integrant del Club Gastronòmic Local, «de cara a l’any vinent tenim la intenció d’avançar les jornades dels cítrics i les de la galera». Els restauradors del grup volen encetar un calendari que comenci amb les jornades de cítric, cap allà el novembre, segueixi, a primers d’any, amb els menús de la galera, després les tapes mediterrànies, a la primavera, i les diades del llagostí,a l’estiu.

Alguns dels plats que es poden degustar són el carpaccio de galeres amb melmelada de tomàquet casolana i vinagreta de nous i fruits vermells, a més de la paella de galeres amb bròquil o la broqueta de pop, galera i escamarlans sobre un timbal de patata, entre d’altres innovacions. Un dels plats que té més acceptació és la crema de galeres, segons comenten els restauradors casencs i canareus. Dels postres destaquen les textures de taronja o el bounty de coco i xocolata, per citar-ne només dos exemples.Els preus dels menús de les jornades de la galera oscil·len entre els 16 i els 35 euros.

Les jornades es complementen amb una oferta d’allotjament turístic amb preus especials que inclouen allotjament i menú especial de les jornades.