Entrades

L’Agrícola del Camp permet als socis elaborar el seu propi oli

capturadaLa Cooperativa planera utilitza les seues instal•lacions a Freginals per a que, socis i no socis que ho vulguin, puguin moldre per obtenir oli per a autoconsum.

(J.Roig/T.G.).-El mes de Juny de l’any passat es feia efectiva la fusió, per absorció, de la Cooperativa de Freginals per part de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, una absorció que es produïa desprès de rebre la petició de l’entitat freginalenca, entitat sanejada però que precisava d’algun acord d’aquest tipus, pel poc potencial productiu que havia tingut els darrers anys a conseqüència del descens de producció, l’envelliment dels socis i la situació en general del sector oleícola entre altres.
Més d’un any desprès de la fusió, i per tal de donar un nou servei als socis i evitar la degradació de les instal•lacions i maquinaries, la direcció de l’Agrícola del Camp enguany ha decidit utilitzar la cooperativa de Freginals per tal de que, qui ho desitgi, pugui moldre-hi les seues olives per elaborar oli per a consum propi. El gerent de l’entitat planera,Josep Lluis Cardona , admetia que alguns productors porten olives a altres molins per tal de disposar d’oli per a l’autoconsum, un altre dels motius pel quals enguany van creure oportú oferir aquesta servei complementari, “ i que de moment funciona”, deia.

Cardona informava de que aquest nou servei de molta d’olives per fer oli per autoconsum, aquesta campanya està en període de proves per veure si és o no viable. El servei està obert als socis, amb unes condicions més avantatjoses, però també per als productors que, com es sol dir col•loquialment vulguin “fer-se oli per a casa”.

Desprès de la fusió, la cooperativa de Freginals segueix tenint serveis bàsics de gestió i una secció de crèdit atesa per un administratiu de dilluns a divendres des de les deu del matí a la una de la tarda.

Diumenge arriba la primera edició de FreginARTS

capturada

(J.Roig/T.G.).-El proper diumenge 22 de Maig tindrà lloc a Freginals la I edició de FreginARTS, una fira que vol convertir-se en l’aparador de l’artesania, el reciclatge i la gastronomia a la comarca del Montsià. El certament està dedicat a mostrar els diferents àmbits del món artesà, amb un especial protagonisme per al món del patchwork, ja que en el marc de la fira es celebrarà també la I mostra de labors de retalls, una forma de costura que consisteix a cosir junts trossos de tela en un disseny més gran i que és més conegut amb pel mot anglès patchwork, tècnica que té molta implantació al municipi.

FreginARTS mostrarà l’oferta artesana d’una quarantena d’expositors i es complementarà amb altres atractius com les exposicions que Marisin Garrit la primera tinent d’alcalde del municipi i Judit Miralles, regidora de Turisme i Cultura explicaven a la nostra emissora.

Tot i que la Fira obrirà portes a les 10 del matí, la inauguració oficial no es farà fins les 12 del migdia i correrà a càrrec de la Directora dels Serveis Territorials de Governació, Administracions públiques i Habitatge a les TTEE, Maria Rosa Peig.

Freginals també tindrà una fira

freg

El municipi més celebrarà aquest mes de Maig “Freginarts” la Fira d’Artesania, Reciclatge i Gastronomia
La intenció de l’ajuntament és promocionar el poble amb la fira, al mateix temps que posar en valor el reciclatge i treballs manuals com el patchwork

(J.Roig/T.G.).-Si quedava algun municipi a les Terres de l’Ebre que no celebres la seua corresponent fira, a partir d’enguany això ja no serà així perquè el proper 22 de Maig Freginals també celebrarà la seua amb el nom de Freginarts.
Marisin Garrit la primera tinent d’alcalde del municipi, explicava al programa “Món local” de La Plana Ràdio que feia temps que estaven planificant organitzar algun esdeveniment que pogués promocionar a i donar a conèixer el municipi i el tema de l’artesania i el reciclatge creuen que és un tema que pot atreure molt visitants.

Judit Miralles, regidora de Turisme i Cultura, afegia, que la temàtica que ha escollit la fira de Freginals no té una altra representació al territori, així la I edició de FreginARTS vol convertir-se en l’aparador de l’artesania i el reciclatge amb diferents àmbits del món artesà i en la que tindrà un protagonisme important el patchwork, ja que és una manualitat amb molta implantació al municipi.

En aquest sentit podem avançar, de moment, que en el marc de la fira es celebrarà també la I mostra de patchwork i que també la gastronomia tindrà el seu espai amb la celebració de les II Jornades gastronòmiques del corder de la Serra del Montsià
Entre altres atractius que tindrà Freginarts, els organitzadors anuncien que al pati de l’Ajuntament de també es podrà gaudir de l’exposició “Oliveres mil•lenàries” cedida per gentilesa de la Mancomunitat Taula del Sénia, que també estarà present a la fira. Durant la fira, romandrà obert el Centre d’interpretació de la Serra del Montsià, amb l’exposició permanent i també altres activitats que s’hi portaran a terme.

Segons l’Ajuntament de Freginals la fira seleccionarà preferentment artesans i productors agroalimentaris professionals del nostre territori, buscant la diferència entre artesania de qualitat i la promoció de productes agroalimentaris del territori respecte a altres fires i/o mostres.

Més de mig centenar de veïns de Santa Bárbara participen als cinc minuts de silenci en memòria de les víctimes de Freginals.

També s’ha fet un minut de silenci a la delegació del govern de les Terres de l’Ebre i a molts altres municipis del territori.

3 1 2(J.Roig/Redaccións).-Unes 60 persones s’han congregat aquest matí a les 12 del migdia davant l’ Ajuntament de Santa Bàrbara, responent a la crida que ha fet la Corporació Municipal per tal d’assistir a la concentració de cinc minuts en senyal de dol i condol per les víctimes de l’accident d’autocar d’aquest diumenge 20 de març a l’autopista AP-7, a l’alçada de la població de Freginals i en suport de les famílies dels afectats, una concentració que s’ha fet de forma simultània a la majoria d ajuntaments de les Terres de l’Ebre.
Paral•lelament el Govern de la Generalitat ha decretat dos dies de dol per la mort de les 13 estudiants. El president de la Generalitat i el rector de la Universitat de Barcelona han encapçalat els cinc minuts de silenci en memòria de les víctimes.
També s’ha fet un minut de silenci a la delegació del govern de les Terres de l’Ebre, on s’hi ha desplaçat el conseller d’interior, Jordi Jané, i el vicepresident del govern, Oriol Junqueras; la portaveu i consellera Neus Munté i el conseller de Sanitat, Antoni Comín. El minut de silenci ha acabat amb un aplaudiment.
A la UB les banderes  onegen a mig pal i, a dins, hi ha ubicat una catifa vermella amb tretze testos de roses blanques a banda i banda, en record de cadascuna de les víctimes de l’accident, que porta al llibre de condolences. Un grup d’estudiants que van compartir el viatge a València amb les víctimes els van voler retre el seu homenatge amb una encesa d’espelmes. Hores abans, la representació del govern català i la presidenta del Parlament havien anat a signar el llibre.