Entrades

L’oli i els espàrrecs els protagonistes de la 16 ena Fira de Godall.

Serà aquest cap de setmana els dies 9 i 10 de març.
Una cinquantena d’expositors participaran en la 16a Fira de l’Oli i l’Espàrrec de Godall

S’han recollit quasi 80 quilos d’espàrrecs per als esmorzars de dissabte i diumenge.

(L.P.R) Fa 16 anys que el municipi de Godall prepara la seva Fira de l’Oli i l’Espàrrec. Una Fira que aquest any arriba després dels tradicionals carnavals que finalitzaven el passat dimarts.

La Fira es porta a terme en el marc de la mateixa Cooperativa i aquest any hi participaran un total de 50 expositors, entre el comerç local i d’altres, de municipis veïns que participen exposant els seus productes i les darreres novetats.
Entre les  propostes, una de les més destacades i participatives són els esmorzars de truita d’espàrrecs, tant dissabte com diumenge. La gent del poble s’encarrega d’anar a buscar-ne i la cooperativa els obsequia cada quilo a canvi d’un litre d’oli. Aquest any ja s’han recollit més de 80 quilos d’espàrrecs per als esmorzars.

Durant aquest cap de setmana tindran lloc; xerrades, ballada de Jotes, teatre, futbol, l’entrega dels premis “la Serra al reconeixement”, actuacions musicals, demostració tradicional al torn i les tradicionals visites guiades al molí d’oli.

La fira s’obrirà al públic el dissabte vinent a les 9.30 h del matí i serà inaugurada a les 12.30 h a càrrec del Sr. Ferrán Grau Director dels serveis territorials de les Terres de l’Ebre del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El “Fibres Campus” escalfa motors per al 15é Racó dels Artesans

Dilluns va començar Fibres Campus, un curs que s’organitza en el marc de la 15ena edició del Racó dels artesans, la fira de les fibres vegetals que es portarà a terme al Mas de Barberans aquest proper cap de setmana els dies 5 i 6

Fibres campus arriba a la 4art edició i presenta monogràfics diversos com el de Pauma o el de Bambú, el de mestres daneses o  fibrejant, cursos que fa setmanes ja tenen les places  cobertes.

(T.G.) Cada any el campus té una  participació més internacional, aquest  amb professionals que arriben de la Xina o Dinamarca, amb una capacitat de 11 places per curs, que es cobreixen en pocs dies. El Dijous, s’aprofita per fer un  projecte d’intervenció a l’espai que durant la visita a la fira de la pauma es podrà visita.

El Fibres Campus escalfa motors per al tret de sortida del conegut Racó dels Artesans que aquest any arriba a la seva 15ena edició, artesans que treballen les fibres vegetals d’arreu de diferents llocs d’Europa. Aquest any, la fira,  comptarà amb unes 60 parades i com a novetat, hi hauran 6 tallers artesans gratuïts que tant petits com grans podran realitzar i que giren al voltant de la pauma i la joieria.

Aquest proper dijous s’inaugurarà cortines on més de 20 persones hi han treballat al llarg de tot l’any i es podrà visitar al Museu de la Pauma també després de la fira.

Entre els actes complementaris la nit del dissabte hi haurà una actuació del cantant de jota  Josep Aparicio, i que forma part del programa previst al Tradicionarius, del que el municipi del Mas n’és subseu des de fa 3 anys.

Demostracions artesanals, tallers de fibres per a infants i adults, visites guiades al Museu de la Pauma i a les parades amb la col•laboració d’experts, exposicions i activitats musicals i gastronòmiques a l’aire lliure són algunes de les propostes aquest cap de setmana del Racó dels artesans al Mas de Barberans.

La Fira es queda sense veu

DSCN1597

Entrevistes a l ‘estand de La Plana Ràdio a la fira de l ‘any 2011 (Foto : LPR)

La ràdio ha estat present a la Fira des de la primera edició. Enguany no podrà ser-hi per raons  pressupostaries.

(J.Roig/T.G.).-L ‘efecte de les retallades per tal d’ ajustar-se a la disponibilitat pressupostaria,farà que enguany la Fira de l’ Oli de Santa Bàrbara,per primer cop en 17 anys , no pugui oferir l’ habitual  servei   de  difusió mitjançà l ‘emissora municipal La Plana Ràdio. Al menys aquesta era la justificació que la regidora de Fires i Festes,Judit Lleixà donava al personal de l ‘emissora al comunicar-los-hi que enguany la ràdio no podria estar present a l ‘esdeveniment.

La decisió ha causat la lògica  sorpresa i decepció al personal de l ‘emissora i també entre  l’audiència, ja que la ràdio ,present a la Fira des de els seus inicis,ha  servit no solament per donar el servei de megafonia interior als visitants i expositors,sinó molt especialment per exterioritzar,informar  i difondre pràcticament tot el quer passava al recinte,convertint-se d ‘aquesta manera  en una eina de promoció  i divulgació  i d’informació per aquells que,per la raó  que fora (treball,malaltia),no hi podien assistir

El personal de l ‘emissora,tot i entendre les raons  pressupostaris de la regidoria,lamenta que , unilateralment, s’ hagi decidit deixar de donar aquest servei  sense  intentar trobar alguna alternativa per  reduir  la despesa que pugui significar. Per  exemple ubicant els estudis  a l ‘estand  del mateix ajuntament ,si la contractació d’ un estand específic per a la ràdio desequilibrava el pressupost ,tenint en compte que la infraestructura necessària per al ‘emissió no necessita d’ un gran espai gràcies a les noves tecnologies i d ‘altra banda perquè  el personal tampoc no significa una despesa extra .

Tot  i no poder-hi estar  presents per difondre-la , el personal de La Plana Ràdio  estem segurs de que ,amb veu o sense,la Fira de l’ Oli de Santa Bàrbara continuarà essent un èxit i un referent  al territori , com ho ha estat al decurs dels 16 anys precedents (moltes vegades fins i tot tenint en contra els elements). L’esforç i la il•lusió que tot hom hi posem s’ ho mereix.

La Sènia es reinvindica amb l ‘artesania de la fusta,el moble i la música

fusta(Redacció/J.Roig).-Els dies 18, 19 i 20 d’octubre el municipi senienc es vestirà de festa per acollir tres esdeveniments del tot singulars i tradicionals del nostre territori: la V Fira d’Artesania de la fusta, la I Festa del Moble i la I Festa de la Música en Terres de Cruïlla.

La V Fira d’Artesania de la Fusta i del Moble de la Sénia que es celebra a la Sénia des de l’any 2009, va ser una iniciativa engegada per l’Ajuntament de la Sénia i els artesans del municipi, amb la col·laboració del Centre d’Estudis Seniencs i particulars interessats en el treball de la fusta. Aquest any es pretén consolidar aquesta fira amb diferents activitats, mostra de productes artesans, demostració d’oficis, tallers infantils, concurs de peces, etc.Conjuntament es celebrarà també  la I Festa del Moble

Durant tot el cap de setmana, la totalitat de les botigues de mobles del municipi, oferiran als visitant un outlet especial en el que el públic podrà gaudir dels quasi 20.000 metres quadrats d’exposicions, pels que es podrà passejar lliurement i gaudint d’algunes sorpreses que s’han preparat per a aquesta ocasió tant especial.

Paral.lelament a la fira es celebrarà també la I Festa de la Música en Terres de Cruïlla.L’objectiu d ‘aquest projecte cultural és lligar territori, cultura, llengua i música, entre elles la de banda per a generar altres espais de projecció musical i cultural que afavoreixin la dinamització econòmica del territori . Per aquests motius  s’han preparat una sèrie d ‘activitats  relacionades  amb el món de la música (cercaviles, concerts, xerrades sobre música popular, tallers de jota cantada i ballada, etc.).Cal destacar les actuacions de: Carmen París (Aragó), Miquela Lladó (Illes Balears), Claudio Sanna (l’Alguer), Pep Vila (País Valencià), Montse Castellà i Quico el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries (Catalunya) acompanyats per la Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca.