Entrades

La ceràmica “metàl•lica” , una de les novetats d’enguany a la Fira de la Terrissa de La Galera.

13102685_10154890447483079_5560665704476136042_n

Francesc Gasulla, president de i l’Associació Cultural “El Cadub” i Ramón Muñoz, alcalde de La Galera. (Foto T.G.)

La Fira obre demà les seues portes, amb la Comunitat Valenciana i Portugal com a territoris invitats.
Enguany, la peça commemorativa és el “Setrill d’oli” i la Biennal de Ceràmica i Terrissa arribarà a la seua 5éna. edició.

(J.Roig/T.G.)-Terrissaires i ceramistes d’arreu dels Països Catalans, de l’Estat espanyol i del Marroc es trobaran a partir de demà divendres i fins el proper 1 de maig en la XXIII Fira de la Terrissa a la Galera.
Aquesta Fira té com a objectiu donar a conèixer la tradició de la terrissa i la ceràmica de qualsevol lloc del món, amb la concentració de diversos terrissaires i ceramistes en un mateix punt de trobada. Francesc Gasulla, president de i l’Associació Cultural “El Cadub”, organitzadors de la Fira, amb el patrocini de l’Ajuntament, explicava a La Plana Ràdio que un dels atractius d’enguany serà la participació d’uns terrissers valencians que elaboren un estil de peces anomenades “metàl•liques”, que no solen ser habituals i per tant destaquen per la seua singularitat.

De fet, l’edició d’enguany se centra en València com a comunitat autònoma i Portugal com a país convidats, territoris que portaran mostres de la seva artesania terrissera així com de la seva cultura i tradició .
L’alcalde La Galera, Ramon Muñoz, recordava que com enguany, com indica el nom, es convoca el V Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera 2016. Les obres finalistes i guardonades estaran exposades al municipi. També es podrà visitar el Museu de Terracota, als baixos de l’ajuntament.

Durant el dies de Fira hi ha previstes diferents activitats relacionades amb el món de la ceràmica: demostracions al torn, conferències i xerrades. I per als més petits, el taller “Enfanga’t a la fira” on es proposa aprendre a modelar l’argila amb les mans.
Enguany, la peça commemorativa de Col•lecció de terrissa tradicional de les Terres de l’Ebre és l’anomenada “Setrill d’oli” que es presenta en una edició limitada de 112 peces signades i numerades, realitzades pel terrissaire de Miravet Emili Treig Adell.

La Fira de la Terrissa i la Ceràmica de La Galera reb enguany 35.000 visitants

CERAMICA M. FLORIDO- MADRID

Ceramica Florido de Madrid, l’estand guanyador d’aquesta edició (Foto:Lo Cadub)

Els organtizadors asseguren que ha estat un dels anys on els resultats han superat les expectatives

(J.Roig/ Redacció).-Un cop passats els dies de la fira de la Terrissa de La Galera, que enguany complia la seua XXII edició d’Argila, des de l’organtizació, l’Associació Cultural Galerenca Lo Cadub, s’ha fet pública una nota per valorar el resultat del esdeveniment que va obrir portes el passat dijous per la tarda amb l’acte d’inauguració, a càrrec del secretari d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació, Joan Aregio i Navarro i que va tancar portes el diumenge amb l’acte declausura

Els organtizadors calculen que van ser 35.000 les persones que van passar per la fira galerenca durant els tres dies que va durar i que van permetre gaudir de totes i cada una de les activitats que s’anaven desenvolupant en el transcurs de la mateixa.
L’expectació i curiositat dels visitants es va centrar especialment en la mostra de peces variades que portaven els expositors, tant terrissaires com ceramistes. També va tenir força èxit les diferents demostracions que es van realitzar al torn mentre es transformava el pilot de fang en peces de tot tipus o les creacions que els més petits van poder realitzar ells mateixos amb fang.

Des de l’organització s’assegura que ha estat un dels anys on els resultats han superat les expectatives, ja que l’afluència de gent i el gran volum de vendes, ha fet que en el moment del comiat amb els expositors, tots i cadascun d’ells ens hagin confirmat l’assistència per a la pròxima edició, incloent la comunitat autònoma d’aquesta edició, la Rioja, com també el país invitat, Hongria.
L’estand guanyador d’aquesta edició ha segut: Ceràmica Florido de Madrid.

De l’1 al 3 de maig se celebrarà la XXII Fira de la Terrissa de la Galera.

galera

F. Gasulla i R. Muñoz (Foto:T.G.)

Aquest dijous, 30 d’abril i  a les 6 de la tarda, s’inaugurarà oficialment la XXII Fira de la Terrissa de la Galera.
L’acte d’inauguració anirà a càrrec del Sr. Joan Aregio i Navarro, Secretari d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

Redacció/J.Roig/T.G.).-La Fira és l’escenari i punt de trobada de terrissers i ceramistes d’arreu de Catalunya, l’Estat Espanyol, Marroc o Portugal. A més, i, com ja és habitual, també, hi haurà els dos espais preeminents, un dedicat a una comunitata autònoma convidada, que en aquesta edició és la Rioja i l’altre espai destacat serà el que està dedicat a un país, en aquesta ocasió a Hongria

Francesc Gasulla, president de l’Associació Cultural Lo Cadub, entitat organitzadora amb la col•laboració de l’ajuntament, destacava també que, com tot els anys, es podrà gaudir de les demostracions al torn per part de diferents terrissers i ceramistes participants a la Fira, també del Taller “Enfanga’t a la Fira” o adquirir la peça commemorativa de la col•lecció de la terrissa tradicional de les Terres de l’Ebre: el canteret, amb 112 peces signades i numerades, realitzades pel terrisser de Miravet, Sr. Emili Treig Adell. Gasulla reconeixia que cada any és més difícil oferir peces locals, per això, com és el cas d’enguany, s’ha d’acudir a buscar models d’altres territoris. Enguany la peça té el seu origen en la ceràmica de Jaén.

La Fira, que tindrà enguany uns 80 expositors, espera acollir entre 30 i 35.000 visitants. Segons explicava l’alcalde del municipi, Ramon Muñoz, els càlculs es basen en part, per les visites que reb el Museu Terracota.

L’espai dedicat a exposicions temporals, coincidint amb la Fira, acollirà una exposició de Ceràmica i Terrissa de Nela Sánchez Alonso i Alfonso Hidalgo Góngora, guanyadors del IV PremiBiennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera 2014, perquè l’any que no es convoca Premi, l’espai dedicat a exposicions temporals del centre, l’ocupa l’obra dels guanyadors de l’edició anterior.
L’entrada a la Fira i al Museu és gratuïta i l’horari serà: de 10’00 a 14’00 hores i de 16’00 a 21’30 hores.

La Fira de la Terrissa de La Galera dedica avui el dia als expositors

 

Copia de fira

La Fira, ahir. (Foto:Lo Cadub)

 

 (J.Roig/T.G).-La ceràmica artística aplega cada any  al voltant  de quaranta mil visitants al municipi de la Galera. Càntirs, morters, escorredores, gerres, marraixes, setrills, teules, vidrioles i escalfallits són algunes de les peces que pots trobar en el centenar d’expositors de la fira que era inaugurada ahir pel president de la Diputació i que ja va rebre, segons les fonts consultades,  un bon nombre de visitants especialment per la tarda.

Avui  se  celebra el dia de la comunitat autònoma, que, recordem enguany és Navarra i també és el dia que els organitzadors, l’associació cultural Lo Cadub, dediquen als expositors, amb una visita guiada per saludar-los en general, per desplaçar-se seguidament, a la plaça del Mercat on es fa la visita i salutació oficial als expositors de Navarra i on es fan els parlaments oficials i intercanvi de presents i altres detalls entre els expositors de la comunitat protagonista, autoritats i comissió organitzadora de la fira, per acabar amb un dinar de germanor  entre autoritats, organitzadors i expositors.
El president de Lo Cadub, Francesc Gasulla,  destacava des de  la nostra emissora  la fidelitat dels expositors que any rere any revaliden la seua presència al certament terrissaire galerenc , segurament perquè els hi és rentable com es pot deduir de l’anècdota que explicava, quant ,anys enrere, el primer dia de fira ja es van esgotar els diners del caixer automàtic de l ‘entitat financera que hi havia a La Galera.

 

En aquesta cita anual se celebren tot un conjunt d’activitats al voltant de la terrissa, com un taller per aprendre a modelar fang i demostracions al torn, es donen guardons com el premi Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera i es presenten produccions artístiques d’altres indrets del món
A més a més s’aprofita la fira per dur a terme l’Exposició de ceràmica contemporània, a la sala d’exposicions del Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, que pots visitar per complementar la teva formació en l’art del fang.