Entrades

El “Fibres Campus” escalfa motors per al 15é Racó dels Artesans

Dilluns va començar Fibres Campus, un curs que s’organitza en el marc de la 15ena edició del Racó dels artesans, la fira de les fibres vegetals que es portarà a terme al Mas de Barberans aquest proper cap de setmana els dies 5 i 6

Fibres campus arriba a la 4art edició i presenta monogràfics diversos com el de Pauma o el de Bambú, el de mestres daneses o  fibrejant, cursos que fa setmanes ja tenen les places  cobertes.

(T.G.) Cada any el campus té una  participació més internacional, aquest  amb professionals que arriben de la Xina o Dinamarca, amb una capacitat de 11 places per curs, que es cobreixen en pocs dies. El Dijous, s’aprofita per fer un  projecte d’intervenció a l’espai que durant la visita a la fira de la pauma es podrà visita.

El Fibres Campus escalfa motors per al tret de sortida del conegut Racó dels Artesans que aquest any arriba a la seva 15ena edició, artesans que treballen les fibres vegetals d’arreu de diferents llocs d’Europa. Aquest any, la fira,  comptarà amb unes 60 parades i com a novetat, hi hauran 6 tallers artesans gratuïts que tant petits com grans podran realitzar i que giren al voltant de la pauma i la joieria.

Aquest proper dijous s’inaugurarà cortines on més de 20 persones hi han treballat al llarg de tot l’any i es podrà visitar al Museu de la Pauma també després de la fira.

Entre els actes complementaris la nit del dissabte hi haurà una actuació del cantant de jota  Josep Aparicio, i que forma part del programa previst al Tradicionarius, del que el municipi del Mas n’és subseu des de fa 3 anys.

Demostracions artesanals, tallers de fibres per a infants i adults, visites guiades al Museu de la Pauma i a les parades amb la col•laboració d’experts, exposicions i activitats musicals i gastronòmiques a l’aire lliure són algunes de les propostes aquest cap de setmana del Racó dels artesans al Mas de Barberans.

El Mas de Barberans també participa a les Jornades Europees del Patrimoni

mas-de-barberans-museu-pauma

Interior del Museu de la Pauma (Foto: La Plana Ràdio)

Les Fibres vegetals i el Museu, principals protagonistes d’aquest esdeveniment cultural.
(J.Roig/Redacció).- Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren a nivell internacional amb el suport del Consell d’Europa des de 1991, pretenen fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural i artístic amb activitats als monuments, jaciments arqueològics, museus i col•leccions d’art de Catalunya.
Són diversos els municipis de Catalunya que organitzen activitats per participar d’aquestes jornades, entre altres La Galera de la que ja parlàvem ahir, i també el Mas de Barberans, que organitza dues activitats per al diumenge 11 d’Octubre.
La primera s’anomena “Racó de les Fibres i Museu de la Pauma”. Es tracta d’una visita guiada al Museu de la Pauma de Mas de Barberans, inaugurat al maig del 2010. Té dues sales d’exposició permanent: una que explica el procés del treball de la pauma, des de la planta (margalló) a la peça acabada, i l’altra en què s’amplia l’àmbit territorial a tots els pobles del Parc Natural dels Ports per oferir informació sobre els aspectes socials de l’activitat.
També val la pena delectar-se contemplant l’audiovisual La Bruixa Palmira.
Com a radial del centre es disposa del Racó de les Fibres Vegetals, un espai didàctic al voltant de les fibres vegetals que l’home ha utilitzat per a diferents usos: plantes tintòries, per a la cistelleria… sent el principal protagonista el margalló. Les visites es podran fer entre les 11 i les 13h. del mati.
L’altra s’anomena “De la primera casa del poble a la producció de fibres vegetals”. En aquest cas es tracta d’una Visita guiada pel Mas de Barberans passant per la primera casa del poble i acabant per conèixer la tradició de la producció de fibres vegetals. Aquesta visita començarà a les 10 del mati des del museu

El Mas de Barberans torna a reviure pels seues carrers i places la singular fira de les Fibres Vegetals.

Cartell de la Fira 2012

El Racó dels Artesans arriba, aquest cap de setmana, a la seua 10èna edició i presenta com a novetat la construcció d’ un rafal contemporani amb tradicionals i materials autòctons.

(J.Roig).-L’ anomenat Racó dels Artesans arriba enguany a la seua 10éna edició  i segons explicava a la nostra emissora la directora de la Fira,Pepa Subirats,aquest número rodó ha de servir,malgrat la crisi,a consolidar lo que s’ ha fet fins ara  i també presentar una novetat força interessant. Es tracta  de la elaboració d’ un rafal (magatzem adjunt a les casetes de camp,que servia entre altres menesters  per guardar el carro).L o sorprenent de la construcció però serà que es farà una estructura contemporània amb tècniques tradicionals i materials autòctons. Subirats afegia que l ‘estructura serà efímera ,es a dir ,que tindrà amb una vida màxima de dos anys. S’ ha estat construint des de principis d ‘aquesta setmana als terrenys de les piscines municipals  per un equip dels mateixos  artesans i es podrà veure els dies de fira amb una visita comentada.

Parlant pròpiament dels contingut de la fira,la seua directora ens deia que tenen con firmada la participació de  28 cistellers, subratllant que sempre  es tracta d ‘artesans professionals  i catalogats com a tals. La procedència és diversa i va  des de artesans del territori ebrenc al català ,des de les illes al País Valencia o Cadis i fins  i tot n ‘acudeixen de països com Holanda o Anglaterra
Subirats volia destacar  de manera significativa el grau d ‘implicació dels veïns del Mas de Barberans  en la fira,deixant locals,organitzant exposicions  o fent altres activitats i també l’ ampli programa complementari  de la fira com són els  tallers participatius de cistelleria,reciclatge,fer conserves o fins i tot de circ acrobàtic. Espectacles de música i teatre al carrer i diferents concursos com el de fer cordill o llançament de pinyols o la setena trobada de Mestres Llatadores de les Terres de l ‘Ebre.
La 10èna Fira de les Fibres Vegetals dels Mas de Barberans obrirà les seues portes aquest dissabte dia 4 a les 11  del mati amb l ‘acte d’ inauguració a càrrec de Mari Carmen Jiménez Fernandez,directora de l’ Institut Ramón Muntaner

El primer cap de setmana d’Agost el Mas de Barberans torna a ser la capital de l ‘artesania de les fibres vegetals

El programa de la Fira 2011 va ser presentat el passat dimarts a la seu de la Cambra de Comerç de Tortosa

Presentació a la seu de la Cambra de Comerç de Tortosa amb la participació de l'alcalde de Mas de Barberans, Josep Ma. Lleixà; del director gerent de la Cambra, Francesc Minguell; i de Pepa Subirats,responsable de la Fira.

(Redacció/J.Roig).-El cap de setmana del 6 i 7 d’ Agost el Mas de Barberans tornarà a collir  “El Racó dels Artesans” la fira de les Fibres Vegetals que enguany arriba  a la seua 9èna edició com una fira ja  consolidada i de referència dintre del sector.

Entre les novetats que presentarà enguany la fira masovera hi ha la visita guiada al Viver de les Fibres Vegetals i al Museu de la Pauma a més de  diferents tallers que es podran  fer a la fira com ara el de  fer camells amb pauma, teixir amb teler o aprendre a llatar.També esfaran demostracions de les mestres artesanes de Rasquera, Paüls Els Reguers, Alfara de Carles i Mas de Barberans.

L’ organització també vol donar continuïtat a les actuacions musicals,teatrals i de circ  nocturnes i diürnes així com a les passejades en cavall i carro pels carrers del poble per a gran i menuts.

A la fira i participaran un total de 25 cistellers/es vinguts de Catalunya, de Menorca, Mallorca o Escòcia,tots ells professionals amb el carnet d’artesà/ana.

El diumenge es celebrarà també la VI Trobada de Llatadores de les Terres de l’Ebre.

El programa de la Fira 2011 va ser presentat el passat dimarts a la seu de la Cambra de Comerç de Tortosa amb la  participació de l’alcalde de Mas de Barberans, Josep Ma. Lleixà; del director gerent de la Cambra, Francesc Minguell; i de Pepa Subirats,responsable de la Fira.