Entrades

El bou capllaçat infantil i les vaquetes, de matinada, s’eliminen del programa de festes

La comissió de bous, ha decidit eliminar-los del programa festiu, per les reiterades denúncies dels antitaurins. Joaquim Martí explica que fins que no es defineixi clarament el que és participació “activa i no activa” es deixaran de fer.

(L.P.R.) A les Terres de l’Ebre,  quan s’inicien les Festes Majors, en alguns municipis, és tradicional que s’hi porten a terme activitats taurines com els correbous, bou capllaçat o bou embolat. El municipi de Santa Bàrbara però aquest any ha decidit retirar del programa festiu el bou capllaçat infantil i les vaquetes de la matinada. Els problemes continuats amb els antitaurins, han fet que la comissió hagi decidit treure’ls, per evitar qualsevol denúncia.

Joaquim Martí membre de la Comissió de bous explicava “el concepte de participació activa i no activa,  no està ben definida, nosaltres entenem activa anar prop del bou i per d’altres estar a 20 metres, el que no volem és pagar denúncies d’una manera reiterada […] quan això s’hagi definit clarament, els tornarem a incloure al programa”.

Tot i això, segons ens explicava Martí “continuem fent el bou capllaçat per adults aquest dissabte dia 13 a les 8 del matí i a més hem inclòs per primer cop al programa de festes, un concurs de ramaderies, per al primer divendres dia 12 de juliol, acte patrocinat per la penya Planers pels bous, en el que participen les ramaderies Hilario Princep, Germans Monferrer, José Vicente Machancoses i Dani Machancoses i posteriorment al mateix hi haurà el tradicional bou embolat amb la ramaderia d’Hilario Príncep”.

Santa Bàrbara també seguirà portant a terme les tradicionals tardes de bous amb el Concurs de Ramaderies que arriba a la seva 12a edició amb convidades com la del Marqués de Saka de Deba, Hnos, Ozcoz de Fuentes de Ebro, Fernando Machancoses de Cheste,Vicent Benavent de Quatretonda o la de Fernando Mansilla d’Ulldecona.

Santa Bàrbara escalfa motors per Festes Majors

Dimecres es va fer el sorteig de la distribució dels 120 carros, carretes i bastides apuntats per a la plaça de bous, de les 63 taules per al ball de festes majors, i, aquest cap de setmana, hi ha la festa remember del Club de Futbol, el canvi de pubilles i l’homenatge al planer absent.

Avui divendres, els comerços que ho han pogut fer, han sortit amb les ofertes al carrer i també ho faran demà dissabte.

Aquesta tarda a les 18 hores a l’estadi municipal, i formant part de les jornades esportives, es portaran a terme les 12 hores de pàdel, tennis i futbol sala. També, aquest cap de setmana, es realitza el muntatge de la plaça de bous.

Un altra proposta és la que els veïns i veïnes del barri de les quatre carreteres tradicionalment realitzen en motiu de Sant Cristòfol patró dels conductors: el dissabte la missa a les 20h i posteriorment la benedicció de vehicles, una tradició que es porta a terme al nostre poble des de fa molts anys.

La nit de dissabte a les 24 hores a l’estadi municipal es podrà gaudir d’una festa remember amb diferents dj’s convidats; el local Axel Gil, com també Toni Rico, Xavi Caballé o John Caper.

Diumenge arriba un dels moments més especials, el canvi de pubilles, on les de l’any passat donaran el relleu a les que aquest any seran les representants de la festa major.

En aquest acte també hi haurà la festa del Planer Absent on la planera Carolina Corcuera Figueras en serà la pregonera. La pregonera va marxar a estudiar als 18 anys traducció i interpretació, ha residit a Glasgow, a Itàlia, i ara fa 8 anys que treballa a Brusel.les en una empresa belga de venda de metalls per a la indústria. Corcuera domina 5 idiomes i ara està estudiant Flamenc. Està molt satisfeta que hagin pensat en ella sobretot perquè coincidirà amb el pubillatge de la seva neboda Sara Roiget Corcuera.

Les activitats el diumenge finalitzaran amb la projecció d’un vídeo local a càrrec de Guillermo Gaya i Josep Gorres que tractarà sobre el “4o aniversari d’ajuntaments democràtics” i que es projectarà a la plaça Cid i Cid a les 22 hores de la nit.

Carolina Corcuera Figueras serà la planera absent d’aquest any

La jove Planera resideix a Brussel·les i treballa en una empresa de venda de metalls. Va rebre la notícia amb molta il·lusió, sobretot perquè la seva neboda Sara Roiget Corcuera també és una de les pubilles de la Festa Major i podran compartir l’acte.

De petita la Carol, quan li preguntaven de qui era filla sempre deia de Corcuera i Mari Carmen Figueras, neboda de Paquita la coixa. Va marxar als 18 anys a estudiar a Barcelona traducció i interpretació. Ha residit a Glasgow i a Itàlia, tot i que ara fa vuit anys que viu a Brussel·les on ha treballat en diferents empreses al departament de ventes. Actualment la feina que realitza està  relacionada amb la venda de metalls per a una multinacional Belga.

A Carol sempre li han agradat molt les llengües, en domina cinc; Català, Castellà, Anglès, Francès, Italià i ara està estudiant Flamenc. Entre les seves aficions practica molt l’esport, el crossfit, curses amb bicicleta i el pol dance, i cada matí va al gimnàs; ens recordava que “vaig practicar twirling de petita i el pol dance ha permès que segueixi treballant l’elasticitat, el primer que faig cada matí és anar al gimnàs”.

La planera explica que “des de la distància, Santa Bàrbara és un municipi que sempre està en canvi constant,  ara m’he d’aprendre les noves direccions” les activitats que no es perd mai quan viu les festes són el ball i els bous on pot retrobar-se amb els amics.

A Brussel·les algun cop ha coincidit amb un altra planera que també hi resideix, Isabel Royo, i darrerament, ha rebut la visita d’un grup de joves i professors de l’Institut que hi van estar de viatge. Ens parla de la capital, com una ciutat on hi ha moltes activitats on no et pots avorrir, la gent va molt més ràpida i accelerada que al poble, però sempre hi ha diversió.

Una de les seves passions són els viatges i n’està preparant un que la portarà durant cinc setmanes a recorre l’illa de Cuba amb bicicleta.

Torna a Santa Bàrbara per Festes Majors, per Nadal, però sobretot sempre que pot per estar amb la seva família “a qui més enyoro és a la meva mare però ella ja no està quan hi vinc”. Tot i que no podrà estar totes les festes majors, sí que aprofitava per desitjar que la gent les gaudeixi al màxim.

Júlia Roé i Alèxia Tomàs són les Pubilles Majors de les Festes 2018

Alèxia i Júlia, Pubilels Majors Festes 2018

Ahir la sort va decidir que foren les escollides d’entre les 25 noies que ostentaran enguany el títol de pubilles a les Festes Majors 2018
L’acte de Proclamació va posar fi a un atapeït cap de setmana festiu en honor a Santa Gregori.

(J.Roig).-Tot i l’adversitat de la climatologia d’aquest cap de setmana, Santa Bàrbara va poder dur a terme pràcticament totes les activitats programades en honor a les Festes de Sant Gregori.
Actes culturals, taurins i musicals. Tallers i trobades, cantades i ballades de caire tradicional, van configurar el menú festiu que va tenir ahir el seu punt més àlgid amb l’acte oficial de Proclamació de les Pubilles per a les Festes Majors de l’any 2018.

Així, i després que la comitiva formada per autoritats, vilatans, gegants i capgrossos, músics i balladors, acompanyats pels Amics dels Cavalls, passessin per les cases de les Pubilles a fer-ne la petició oficial als pares, la plaça Cid i Cid del nostre poble, plena de públic expectant, rebia a les 25 noies que enguany representaran al poble com a Pubilles per a les properes Festes al mes de Juliol. Les joves, 19 de petites i 6 de grans, van arribar amb els seus corresponents acompanyats, i van ser cridades, una a una, a l’escenari on van ser rebudes per l’alcalde, regidores i regidors que les van ajudar a dipositar la seua fotografia al sobre que serviria després perquè la sort decidís quines de totes ostentaran també el títol de Pubilles Majors.

Un cop totes les noies van lliurar la seua fotografia, i amb els sobres degudament tancats, dos infants d’entre el públic van actuar com a mans innocents, llençant-los a l’aire i recollint els que contenien la imatge escollida per la sort que enguany va decidir que foren les de Júlia Roé Múria que ja és des d’ahir la Pubilla Major 2018, i la d’Alèxia Tomàs Altadill que és la Pubilla Major Infantil.

Amb el comprensible nerviosisme del moment, totes dues van dirigir unes breus paraules d’agraïment al públic, assegurant que intentaran representar dignament el poble des d’aquest títol que se’ls acabava d’atorgar.

La festa va acabar amb els balls tradicionals de plaça a càrrec dels alumnes de segon d’ESO de l’IES Les Planes i dels del curs de balls tradicionals del nostre poble, un total de 16 parelles que al so del tambor i la dolçaina van interpretar danses típiques com la Jota de Santa Bàrbara, la Jota de Paüls, el Cap de Ball o el Punxonet.