Entrades

El PSC demana la dimissió de Ferran Bel per negligència en la gestió dels enderrocs del carrer Garrofer

foto_web_2

Enric Roig, al centre, en la roda de premsa d ‘ahir

Els socialistes tortosins tornen a lamentar els danys que va patir una vianant pels esfondraments que es van produir ahir i demanen un protocol d’actuació per aquests casos

(Redacció).-El PSC de Tortosa ha exigit  a l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que assumeixi la seva responsabilitat i presenti la seva dimissió de forma immediata per la negligència en la gestió dels enderrocs del carrer Garrofer. Els socialistes han tornat a lamentar  els danys ocasionats en una vianant a causa de l’esfondrament dels dos habitatges que va obligar a desallotjar catorze persones.

La situació viscuda dilluns arrenca l’11 de febrer de 2013 quan l’alcalde va decretar la ruïna d’aquests immobles. “Des d’aquell moment, en lloc de dur a terme una acció ràpida i contundent per evitar que cap tipus de perill pogués afectar als veïns i visitants del barri i el progressiu deteriorament dels edificis adjacents, com finalment ha acabat passant, Bel no va actuar”, ha denunciat el regidor socialista Enric Roig. Des d’aleshores ençà, i veient que la situació empitjorava sense que s’hi intervingués, el grup socialista va reclamar en tres plens consecutius a Bel que actués de forma subsidiària.

Per tant, els socialistes denuncien que malauradament l’actuació s’ha fet tard i malament, nou mesos després del decret i després de les successives advertències; la falta de seguretat de l’espai acotat, com ho demostra el fet que malauradament ahir en va resultar ferida una vianant; l’absència d’un protocol d’actuació com s’ha demanat a l’alcalde en reiterades ocasions, i la situació de desgovern. En aquest darrer extrem, Roig ha estat contundent: “Ahir en el moment dels fets ni l’alcalde ni la primera tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme, com sol passar molt sovint, no estaven a Tortosa per la qual cosa em vaig traslladar al lloc dels fets per veure què havia passat, i vaig posar-me en contacte amb el regidor, Domingo Tomàs, amb qui vaig parlar en diverses ocasions al llarg del dia, i també em vaig desplaçar a l’hospital per visitar la vianant ferida”.

Els socialistes també han posat en evidència els continus enganys sobre aquest tema, entre altres, que els veïns havien estat desallotjats, “fet que ahir es va veure que no era cert”; que havia iniciat l’execució subsidiària el mes de setembre, o que les obres s’iniciaven a l’octubre. També han lamentat les desafortunades declaracions que es van fer ahir dient que “era un enderroc controlat” quan es va poder comprovar que va ser sobrevingut i va agafar tothom desprevingut.

Els socialistes demanen, per tant, la dimissió de l’alcalde perquè “amb la seguretat de les persones no s’hi juga”. “És responsabilitat de l’alcalde garantir la seguretat a la via pública d’acord a les potestats que li atorga la legislació vigent”, ha recordat Roig. “I és responsabilitat de l’oposició exercir el control democràtic del govern a l’hora que fem propostes constructives pel bé de la ciutat”, ha afegit. Per això els socialistes proposen que l’Ajuntament aprovi un protocol d’actuació per tal d’evitar situacions com l’actual i que estableixi els terminis d’execució dels enderrocs dels habitatges declarats en ruïna.

L’Ajuntament de Tortosa desallotja catorze persones de cases pròximes als dos immobles esfondrats

839541

Muntanya de runa dels dos edificis esfondrats al barri de Santa Clara de Tortosa (Foto Anna Mayor)

La dona ferida per un impacte de runa al cap evoluciona favorablement i el seu estat és lleu

(ACN).- L’Ajuntament de Tortosa ha hagut de desallotjar catorze persones més d’edificis pròxims als dos immobles esfondrats aquest dilluns. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que serveis socials de l’Ajuntament s’ha encarregat de la reubicació d’aquests veïns, i que la majoria tornaran a casa en menys d’una setmana. El desallotjament s’ha fet perquè es pugui fer la neteja de runa del carrer així com l’enderroc d’una de les parets que ha quedat en peu. L’alcalde ha explicat també que, a més de l’atestat de la Policia Local, ha encarregat un informe als serveis tècnics municipals i un a l’empresa que estava duent a terme les tasques d’enderroc per saber les causes exactes de l’esfondrament.

Segons ha explicat l’alcalde, l’Ajuntament havia decretat l’estat de runa dels dos immobles esfondrats, del carrer Garrofer 5 i 7, així com d’un colindant del carrer Progrés número 4. Com els propietaris no s’havien fet càrrec de l’enderroc, l’Ajuntament havia decidit actuar subsidiàriament. L’obra, de complexitat tècnica, havia estat adjudicada fa més d’un mes però les tasques d’enderroc no s’havien iniciat fins fa una setmana perquè era necessària una màquina específica que fins llavors no estava disponible.

Tot i que s’està a l’espera dels informes dels serveis tècnics i de la pròpia empresa que feia l’enderroc, l’alcalde ha explicat que l’esfondrament s’ha produït fruït de la mateixa acció de les tasques d’enderroc. La complexitat de l’obra feia que els tècnics municipals supervisessin les tasques contínuament i, de fet, ha estat un tècnic municipal qui aquest dilluns ha alertat d’unes escletxes que posaven en risc la seguretat dels treballadors i ha ordenat que sortissin del immoble. Poc després s’ha produït l’esfondrament de dos edificis i d’una part del tercer que també estava declarat en runa.

L’alcalde també ha explicat que en el moment dels fets, i a uns quinze metres d’on ha caigut la casa, hi havia tres vianants que estaven al barri de Santa Clara per motius professionals. Quan s’ha produït l’esfondrament, un tros de teula o de maó ha anat rebotant i li ha caigut al cap d’una dona de 44 anys, que ha estat traslladada a l’Hospital Verge de la Cinta, on li han fet les proves necessàries que han descartat qualsevol lesió greu.

Des de l’oposició, el grup municipal del PSC ha denunciat l’alcalde i el govern municipal pel retard en l’actuació d’aquest espai, i han recordat que han alertat d’aquesta situació en els darrers tres plens municipals. Els socialistes han demanat a Bel que “compleixi” les seves obligacions com alcalde, i que l’Ajuntament actuï on calgui per evitar noves situacions com aquesta.

L’alcalde, Ferran Bel, ha qualificat el comunicat del PSC de “política de voltors”, i ha lamentat que ni el portaveu ni cap regidor socialista de l’Ajuntament s’hagi posat en contacte amb ell per interessar-se per l’accident. “Si dels problemes volen treure rèdit polític és molt trist i lamentable”, ha afegit. ).