Entrades

Tot i la sequera, la producció d’oli a Catalunya serà prop d’un 30% superior que en la darrera campanya.

olives-cooperativa

Foto: FCAC

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya estima que, a les comarques de Tarragona, augmentarà un 48%, mentre a Lleida caurà prop del 20% per la manca de pluges.

Responsables de la Federació argumenten que malgrat que ha plogut tard, al Baix Ebre-Montsià, que és la zona productora de Catalunya amb un major volum, es podrà recuperar una part important de la collita.

(ACN/J.Roig/ T.G.).-La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 28,4% en la producció d’oli d’oliva a Catalunya per aquesta campanya que se situarà en les 34.800 tones, respecte a les 27.100 tones de l’any anterior. D’aquesta manera, la d’enguany serà una campanya lleugerament per damunt d’una collita mitjana, que és d’unes 32.000 tones d’oli.

Tot i aquest augment global a nivell català, com ja vam comentar fa uns dies, algunes zones de les comarques de Tarragona, com per exemple el Montsià i segons preveia el gerent de la cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara Josep Lluis Cardona, es veuran “sensiblement afectades” per la manca de pluges, i en el cas concret de la cooperativa planera l’afectació podria arribar a fer perdre fins a un 15 % de la collita prevista, passant dels 13 milions de quilos que s’esperava molturar a poc més d’11.

Tot i aquesta pèrdua puntual i segons preveu la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la demarcació registrarà un increment de producció important arribant a les 26.000 tones d’oli, un 48% més que l’any passat en que es van produir 17.500 tones.

Com en el cas de l’Ebre, a les comarques de Lleida, l’olivera de secà també es veurà “greument afectada” i es preveu un descens del 18%, passant de les 8.500 tones de la campanya passada a les 7.000 tones d’aquesta. A Girona i Barcelona, la FCAC es preveu una collita d’unes 1.800 tones d’oli.
El responsable d’oli d’oliva de la FCAC, Toni Galceran, ha explicat que abans de l’estiu, s’esperava superar les 40.000 tones d’oli, fet que hauria suposat una “collita rècord”, però “a molt llocs de Catalunya han patit més de quatre mesos sense pluges”. “Les zones de secà i sense reg de suport estan greument afectades i, tot i la pluja de les últimes setmanes, ja no podran recuperar la producció”, ha remarcat.
Galceran argumenta l’increment global perquè “malgrat que ha plogut tard, al Baix Ebre-Montsià, que és la zona productora de Catalunya amb un major volum, es podrà recuperar una part important de la collita”.

Tant a l’estat espanyol com a altres països productors –Itàlia, Grècia, Tunísia, Marroc i Síria- es preveuen descensos de la producció. Aquest factor junt amb la tendència a l’estabilitat en el consum mundial d’oli d’oliva podrien fer preveure, també, una campanya amb estabilitat de preus, segons el responsable de la FCAC.