Entrades

El Museu de la Pauma presenta la programació per al 2016

capturadaAquest equipament, ubicat al Mas de Barberans, ofereix enguany un taller cada mes i dos monogràfics per treballar fibres vegetals.
El primer taller, el proper mes de Febrer, estarà dedicat a la confecció de culs de cadira amb boba.
Els monogràfics sobre pauma i cistelleria es faran als mesos de mars i agost, respectivament.

(J.Roig/T.G.).-Des del passat 4 de Gener, el Centre de Desenvolupament Rural del Museu de la Pauma del Mas de Barberans, a obert les inscripcions per a tots els tallers programats per aquest any 2016.
Uns tallers que complementen l’activitat museística de l’equipament, tal i com explicava Pepa Subirats, directora del centre, afegint que, des de l’inici, s’ha apostat per aquest model que comparteix pròpiament la funció de museu, organitzant un parell d’exposicions anuals a la sala temporal, amb l’organització de tallers amb els que s’aconsegueix una dinàmica interactiva molt important. “El Centre no s’entendria sense els tallers” sentenciava la directora.

El Museu de la Pauma del Mas de Barberans ja ha fet públic el programa de tallers i monogràfics que organitzarà enguany. Els monogràfics, tal com es pot consultar al programa, es faran als mesos de Març i Agost, mentre que els tallers començaran a partir del proper mes. El primer estarà dedicat a la confecció de culs de cadira amb boba i es farà el cap de setmana del 6 i 7 de Febrer, essent impartit per l’artesana Maria Escura i té un preu d’inscripció de 25 euros. El segon correrà a càrrec de l’artesana Jordina Bravo i està programat per la dissabte 5 de març i tractarà sobre com fer un complement amb ràfia. El preu del taller és de 15 euros.

Per al mes de març també s’han programat tres monogràfics sobre la pauma. Estan organitzats pel grup local d’Artesanes de la Pauma i proposen la l’elaboració de cabassets, graneres i nines, tot confeccionat amb aquesta fibra tant nostra.A l’agost es farà el segon monogràfic dedicat a la cistelleria.
Les persones interessades poden demanar més informació o inscriure’s a aquesta adreça electrònica: info@cdrmusuedelapauma.cat; o al telèfon: 977053778.També es pot visitar la pagina web del Centre.
El Centre de Desenvolupament Rural de Mas de Barberans està destinat a la realització d’accions que afavoreixin i diversifiquin el desenvolupament econòmic local i territorial, així com la posada en valor de part del patrimoni etnològic mitjançant el Museu de la Pauma

Simone de Beauvoir, feminista i escriptora arriba avui a La Galera

th(Redacció).-Del 31 de gener al 26 de febrer de 2014, la Sala 2 de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, acollirà una exposició itinerant de l’Institut Català de les Dones, titulada: Simone de Beauvoir, feminista i escriptora.
Tenint en compte que el 5 de febrer se celebra Santa Àgueda, la patrona de les dones, el centre, i, com ja és habitual des de fa alguns anys, vol unir-se a aquesta celebració i a tot un seguit d’actes que organitza l’Associació de Dones de la Galera.
Per això el mes de febrer, la sala d’exposicions de Terracota deixarà les arts plàstiques i s’ocuparà de les dones.

En aquesta ocasió l’exposició proposa un trajecte per la vida i l’obra de Simone de Beauvoir, filòsofa i escriptora, una dona que amb el seu enfrontament a les convencions dominants del seu temps va provocar debats apassionants que, encara avui, a cent anys del seu naixement, generen reflexions i polèmiques.
Simone de Beauvoir ha estat una de les figures més destacades del canvis social i simbòlic protagonitzat per les dones i el feminisme. Beauvoir va ser una de les intel•lectuals més visibles i influents des dels anys 1940 fins a la seva mort, el 1986. Es va convertir en un model de conducta, o millor, en un antimodel respecte als paràmetres tradicionals, per a moltíssimes dones. Les seves eleccions vitals es van reflectir en la seva escriptura íntima

A través d’aquesta exposició que consta de 7 panells amb imatges i textos, coneixerem a Simone de Beauvoir, novel•lista, filòsofa, professora i feminista. Una dona complexa, profunda, d’idees innovadores i que trencaven amb el qualsevol convencionalisme del moment, una dona que va lluitar per fer-se i fer un lloc a la societat a un món on qui tenia el paper preeminent era l’home. Una dona que va obrir el camí a moltes dones cap a la igualtat.

L’horari del Museu Terracora és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.

El Museu de la Vida a la Plana acollirà durant les festes nadalenques un pessebre gegant

caballes21

Maribel i Alina Caballé

Té una llargada  de  gairebé 8 metres,acull 110 figures de 5 passatges bíblics   i és obra de les germanes  Maribel i Alina Caballé.
Serà inaugurat aquest dimecres 4 de desembre,Santa Bàrbara, copatrona del municipi.

(J.Roig/T.G.).-És curiós com,de vegades,d’ un fet negatiu en pot acabar sortint  un altre de positiu. Aquest és el cas que han protagonitzat les germanes Maribel i Alina Caballé,artesanes del nostre poble i que durant alguns anys van convertir la seua afició a les manualitats en la satisfacció de muntar per aquestes dates  i a títol personal, un pessebre gegant ,elaborat pràcticament tot amb materials treballats per elles mateixes fins que un any els van entrar al magatzem on l ‘exposaven i una colla de brètols els hi ho van destrossar.

Desprès de lògic disgust i desànim,lluny de deixar-ho estar i desprès d’un temps sense  treballar-hi, l’ incident les va acabar animant més  a re emprendre la seua afició i,ara, fins i tot per  fer-ne un altre aprofitant les peces que van quedar senceres de la bretolada  i que s ‘acabat convertint en un pessebre el doble de gran que el primer .

Ara, aquest treball es podrà veure a partir del proper dimecres dia de Santa Bàrbara  al Museu de la Vida a la Plana on estarà exposat  fins a finals de Gener del 2014.Tret de les figures dels personatges del naixement,tots els altres components han estat elaborats artesanalment per les germanes Caballé,representant  amb 110 elements un total de cinc escenes bíbliques  encabides en un pessebre que fa gairebé 8 metres de llargada.

Aquest pessebre gegant i artesanal  serà inaugurat  el proper dia 4 de desembre i es podrà visitar, gratuïtament, al Museu  de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara  els dissabtes i diumenges d’11 a 13 hores i els dissabtes de 15 a 19 hores, durant els mesos de desembre i gener

El CEP estarà present a la Fira amb una exposició sobre la Batalla de l’ Ebre

11_0529s

Foto:http://blocjosepm.blogspot.com.es/

(J.Roig/T.G.).-Aprofitant que aquest any 2013 es compleixen 75 anys de la Batalla de l ‘Ebre,el Centre d ‘Estudis Planers presentarà, a aquesta 17éna edició  de la Fira de l’ Oli, una exposició sobre aquesta temàtica  organitzada per l ‘associació d ‘Amics i Amigues de l ‘Ebre  i  complementada pel Centre d ‘Estudis de Campredó   i que es centra molt especialment  en  els esdeveniments bèl·lics que van tenir lloc  entre aquesta pedania i Amposta i on segons explicava el president del CEP,Màrius  Pont  i van participar també veïns del nostre municipi . També les escoles públiques es van habiltiar com a hospital i fins i tot alguns domicilis del poble van acollir comanaments dels exercits enfrontats.
El CEP complementa com sempre les seues exposicions amb un  concurs en el que cal emplenar un qüestionari per respondre unes preguntes sobre la temàtica exposada  i mostrar així lo que el visitant a retingut de la mateixa.