Entrades

Nova denúncia contra els bous ‘marítims’ al port de l’Ampolla

837618

Un grup de joves intenta capturar un bou que ha caigut a l’aigua al port de l’Ampolla (Foto Actyma)

L’entitat animalista ACTYMA demana l’obertura d’un expedient sancionador perquè el recinte estava obert al mar i controladors consumien alcohol, entre d’altres motius

 (ACN).– L’Associació Contra la Tortura i el Maltracte als Animals (ACTYMA) ha interposat una nova denúncia contra els organitzadors i supervisors dels correbou ‘marítim’ que va tenir lloc el passat 22 de juny al port de l’Ampolla (Baix Ebre) per suposat incompliment de la Llei 34/2010 que regula els correbous. Reclamen a la Generalitat que obri expedient sancionador als responsables de les infraccions denunciades: l’obertura del recinte al mar, provocant la caiguda dels animals a l’aigua; el consum de begudes alcohòliques per part d’que alguns controladors de l’espectacle; la infracció de la prohibició de seure en les barreres de protecció; l’existència de ferits; o l’ús de pals contra els animals.

*A més de l’expedient sancionador contra els presumptes responsables d’aquestes accions, ACTYMA demana també que es determini la suposada responsabilitat, solidària o subsidiària, de l’Ajuntament de l’Ampolla per la seva funció “in vigilando” respecte el compliment de la legalitat vigent.

Els animalistes han recordat que quan els bous cauen al mar, s’atrapa l’animal amb una embarcació, “pescant-los per les banyes amb una corda” i se’l remolca fins la rampa que condueix a la plaça. Es tracta, segons addueixen, d’una modalitat “fraudulenta” i “irregular”, atès que la llei dels correbous “estableix la variant de ‘bous a la platja’, però no de bous al mar'”

La ramaderia d’Alfara de Carles denunciada per fer festes amb bous s’enfronta a una possible multa de fins a 2.000 euros

798440

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, a l’esquerra.(Foto:ACN)

Els Mossos van personar-se en un dels espectacles taurins organitzats sper a turistes russos després que el Departament d’Interior obrís expedient

(ACN).- La ramaderia d’Alfara de Carles (Baix Ebre) contra la qual el Departament d’Interior ha obert un expedient per l’organització d’espectacles taurins sense mort de l’animal s’enfronta a una possible sanció d’entre 400 i 2.000 euros, segons ha confirmat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès. Agents dels Mossos d’Esquadra es van personar a les instal·lacions de la ramaderia per donar compte dels actes que s’organitzen per a turistes, russos principalment, amb l’objectiu d’aportar informació. Pallarès ha indicat que l’expedient es troba en fase d’instrucció i que els ramaders podran aportar els seus arguments en forma d’al·legacions o, en última instància, recorrent als jutjats.

El delegat, que anteriorment va defensar la legalitat d’aquests espectacles en el marc de “l’activitat ramadera habitual” -segons sosté, no vulneraria la llei a ulls del Departament d’Agricultura-, ha reconegut que el Departament d’Interior considera que aquestes activitats són un “espectacle” taurí i, per tant, es troben subjectes a llei catalana que els prohibeix. Si l’expedient desemboca en sanció, la ramaderia hauria de fer front a una multa mínima de 400 euros i 2.000 com a màxim.

Però tot i que el Govern en tenia coneixement, aquestes “tientes”, tradicionalment utilitzades per posar a prova els animals -i que des de fa un parell d’anys s’obren, principalment, a turistes russos que arriben a la Costa Daurada oferint-los, amb el preu de l’entrada, un dinar a més de la presència d’un espectacle taurí sense mort de l’animal- no van ser incloses en la llei que regula els correbous ni el reglament que la desenvolupa. “Ningú ho va pensar i ningú ho va reclamar”, assegura. Han estat les denúncies de les entitats defensores dels drets dels animals les que han posat en marxa l’administració.

El Consell de Seguretat Nuclear proposa l’obertura d’un expedient sancionador a la central nuclear d’Ascó

asoc rtve

Ascó II (Foto:RTVE)

Per pèrdua d’informació, en no haver pogut precisar la ubicació exacta de 233 fonts radioactives en desús

(ACN).- El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) proposa al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme l’obertura d’un expedient sancionador per infracció “greu” de pèrdua d’informació als titulars de les centrals nuclears d’Ascó I i II (Ribera d’Ebre), per no haver pogut precisar la ubicació exacta de 233 fonts radioactives en desús. Durant una inspecció rutinària realitzada a la central els dies 5 i 6 de juliol del 2011, el CSN va detectar irregularitats en l’inventari de les fonts encapsulades fora d’ús que s’havien de trobar a la instal·lació, d’acord amb el Pla de Gestió de Residus Radioactius en vigor. En una inspecció posterior s’hi van detectar deficiències “rellevants” en la seva gestió i control.

Segons el comunicat del Consell, la infracció està qualificada de pèrdua de traçabilitat o d’informació i no “pel risc o pel perill que s’hagi derivat del succés”. I és que, aquestes fonts, no són material nuclear, d’acord amb el Reial Decret 1308/2011, sobre protecció física de les instal·lacions i els materials nuclears i de les fonts radioactives. El CSN afirma que el titular de la central està establint accions correctores, les quals estan sent supervisades pel propi organisme.

El CSN ha informat que no s’ha pogut constatar documentalment on es guarden les 233 fonts radioactives encapsulades que es comptabilitzen al Pla General de Residus Radioactius, i creu que el titular hauria perdut la traçabilitat de la localització d’unes 250 fonts radioactives en total. Segons l’inventari entregat pel titular a la inspecció, serien fonts que haurien estat emmagatzemades en bidons, una part dels quals s’haurien enviat a la instal·lació d’El Cabril, sense que existeixi cap documentació que ho avali.

D’altres fonts s’haurien dipositat a l’interior de bidons que encara estarien emmagatzemats al magatzem temporal de residus radioactius de la central, juntament amb residus de diversa naturalesa, existint una discrepància entre allò indicat en l’inventari o transmès verbalment a la inspecció, i allò indicat en la documentació dels bidons.

En el cas de fonts líquides no es disposa dels controls documentals de les eliminacions realitzades amb posterioritat a l’any 2005. En quant al control de fonts d’alta activitat, no es disposa de les fitxes de vuit fonts que en l’inventari del titular consten com d’alta activitat.