Posts

Santa Bàrbara redueix la despesa pel consum elèctric més d’un 8% en el darrer any

Des del 2011, el municipi ha aconseguit un estalvi acumulat de més del 31%.

Segons la regidoria de Serveis el “secret” d’aquesta millora, a més de fer un ús mesurat i raonable de les instal·lacions, ha estat la nova revisió de potències contractades, de manera que s’han continuat ajustant a les necessitats reals de cada punt de consum.

(AdSB/J.Roig).-Després de rebre i enregistrar les últimes factures de 2017, la regidoria de Serveis de Santa Bàrbara ha mostrat la seua satisfacció perquè la despesa en electricitat de l’Ajuntament de Santa Bàrbara s’ha tornat a reduir respecte a l’any anterior i la despesa en electricitat el 2017 ha caigut un 8,3%, o el que és el mateix, 11.900 euros menys que l’any anterior. Es tracta d’un estalvi molt important, i més si tenim en compte que veníem d’un 2016 en el que ja s’havia aconseguit una reducció també important de quasi 8.700 euros.

El “secret” d’aquesta millora, a més de fer un ús mesurat i raonable de les instal·lacions, ha estat la nova revisió de potències contractades, de manera que s’han continuat ajustant a les necessitats reals de cada punt de consum. Això fa que cada vegada més paguem per tenir la potència que realment necessitem, i no per una superior com passava fins ara en alguns punts. També ajuda a reduir el consum l’entrada progressiva d’il·luminació LED als carrers que van sent arranjats; es tracta encara d’una quantitat reduïda de fanals LED respecte del total, però superen ja els 50, i és una xifra que anirà incrementant-se en la mesura que es facin noves obres.

També és important destacar que l’Ajuntament de Santa Bàrbara es troba adherit al conveni entre l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i ENDESA, la qual cosa ens permet gaudir d’uns preus del kw/h més avantatjosos, i que també rebem l’assessorament de l’Agencia d’Energia del COPATE per anar planificant les mesures d’estalvi en funció de les dades obtingudes durant l’any.

Per acabar, cal dir que el control de la despesa en electricitat és una tasca que s’ha de fer de manera contínua al llarg de tot l’any, i per tant durant aquest 2018 tractarem de realitzar noves actuacions que ens ajudin a reduir-la encara més.

En cinc anys, l’ajuntament de Santa Bàrbara redueix un 26% la factura de la llum pública

olles

Antonio Olles (Foto: T.G.)

La reducció de l’enllumenat públic a partir de determinades hores, la revisió de la potència contractada o la col·locació de reductors de flux a quatre sectors de l’enllumenat, algunes de les claus per aconseguir-ho.
A l’Smartcentre i la Llar de Jubilats, els edificis públics que més energia consumeixen, en aquest període de temps, també s’ha aconseguit un estalvi de més del 35%.

(J.Roig/T.G.).-Fa unes setmanes, la regidoria de Governació de Santa Bàrbara va fer públiques les dades de l’estalvi energètic que ha aconseguit el darrer any per al municipi i que s’ha xifrat en un 5,7% respecte al 2015.

Entrant més al detall, el regidor responsable de l’àrea, Antonio Olles, explicava a la ràdio local que les accions per reduir la factura elèctrica pública van començar l’any 2011 després que l’any 2010 la despesa per aquest concepte s’elevés fins als 192.000 euros, pràcticament un 7% del total del pressupost municipal.
D’aquesta xifra, 106.000 euros corresponien a l’enllumenat públic i 86.000 euros al consum elèctric dels edificis públics.
Gràcies a les mesures preses des de l’any 2011, aquestes xifres s’han aconseguit reduir fins als 63.000 euros en el primer cas i els 79.000 en el segon, el que ens dóna un estalvi total de 50.000 euros, o sigui un 26%.

Ollés explicava algunes de les mesures preses per tal d’aconseguir aquest estalvi, per exemple el control de l’enllumenat públic que, a partir de determinades hores, es redueix apagant la meitat dels fanals. També als 4 sectors de més consum dels 15 en què es divideix la distribució d’aquest enllumenat, s’han posat reductors de flux, el que permeten un estalvi del 30%.

D’altres dades que va donar el regidor ens parlen dels 29 rebuts de llum que paga cada mes el nostre ajuntament. L’enllumenat públic es xifra en 1700 fanals distribuïts per tot el nucli urbà i dels edificis públics, el que més consumeix és l’antic Centre Cultural, actualment Smarcentre i la Llar de Jubilats per al que també, en aquest periode de 5 anys, s’ha aconseguit un estalvi de 14.000 euros, o sigui més del 35%, passant dels 39.000 euros que es pagaven l’any 2010 al 25.000 que es van pagar el 2016.

Una altra mesura que reforça aquest estalvi és la reducció de la potència contractada que també es va revisar i ajustar a les necessitats reals del municipi. Olles també destacava el fet que l’Ajuntament de Santa Bàrbara estigui adherit al conveni entre l’Associació Catalana de Municipis i ENDESA, la qual cosa ens permet gaudir d’uns preus del kw/h més avantatjosos.

Móra d’Ebre estalviarà un 15% de la factura elèctrica amb la renovació de l’enllumenat públic que ha adjudicat a Endesa

índiceAmb el contracte s’ha renovat l’enllumenat de Nadal i s’instal·larà el primer punt de recàrrega públic per a cotxes elèctrics a l’Ebre

(ACN).- L’Ajuntament de Móra d’Ebre ha signat un contracte amb Endesa i Enel Sole per a la renovació de l’enllumenat públic. És el primer contracte de concessió de la gestió de l’enllumenat públic que Endesa i Enel Sole signen a Catalunya. L’empresa renovarà 1.283 punts de llum, una tercera part amb lluminàries LED, i s’encarregarà de l’operació i manteniment del servei els pròxims 12 anys. La renovació suposarà un estalvi del 51% en consum d’energia, del qual un 15% repercutirà en la factura de llum del consistori. Amb l’acord Endesa també ha renovat l’enllumenat de Nadal i instal·larà dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, un de privat i un de públic, el primer que hi haurà a l’Ebre.

Amb la signatura del contracte entre l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la unió temporal d’empreses (UTE) Endesa i Enel Sole es a planifica l’execució de del projecte d’eficiència energètica al nucli del municipi. La UTE renovarà 1.283 punts de llum, el que suposa un 84% del total instal·lat a la capital de la Ribera d’Ebre. D’aquestes un 33%, 420 lluminàries, seran de tecnologia LED. El canvi suposarà un reducció de les emissions de gairebé 126 tones de CO2 a l’any i un estalvi del 52% de la potència total instal·lada, més un 51% d’estalvi en consum d’energia.

Com ha explicat l’alcalde de Móra d’Ebre, Josep Piñol, un 15% d’aquest alforrament repercutirà en la factura de la llum de l’ajuntament. La resta beneficiarà la UTE perquè es pugui amortitzar la inversió inicial de la renovació de l’enllumenat que serà aproximadament de mig milió d’euros. Endesa i Enel Sole s’encarregaran de l’operació i el manteniment del servei durant els pròxims 12 anys. Aquest projecte d’eficiència energètica serà motoritzat des de l’Smart Grid Service Center, el centre de serveis per a ciutats intel·ligents que té Endesa.

El contracte amb Endesa i Ene Sole també preveu la inversió de 36.000 euros per al nou enllumenat de Nadal, que s’ha posat en marxa fa pocs dies, i que ha estat fabricat per dos empreses locals, Expollum i Vinaixa, amb tecnologia LED perquè també suposi un estalvi molt significatiu dels consums. La UTE també farà una segona aportació de 50.000 euros per a l’arranjament de la xarxa soterrada de cablejat i la millora de la xarxa elèctrica en aquelles zones del municipi on està més malmesa.

I per últim dotarà a l’Ajuntament de Móra d’Ebre amb una moto elèctrica i instal·laran al municipi dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Un d’ells serà públic i serà el primer que estarà disponible a les Terres de l’Ebre

El consell d’alcaldes del Montsià aposta per la creació d’un nou ens per a la gestió dels residus del Baix Ebre i Montsià a l’abocador de Mas de Barberans

DSCF4514

El consell d’ alcaldes del Montsià reunit ahir a l’ ens comarcal.(Foto CCM)

(Redacció/J.Roig/ACN).-El consell d’alcaldes del Montsià reunit ahir pel matí a la seu del Consell Comarcal va mostrar la seua voluntat d’acollir els residus del Baix Ebre i del Montsià a l’abocador de Mas de Barberans, a través de la creació d’un nou ens format pel conjunt de municipis de les dues comarques.

Els alcaldes coincideixen en la necessitat de crear un nou ens a través del qual es gestioni de forma integrada els residus municipals de les dues comarques per tal d’aconseguir una millor optimització de recursos per i una major sostenibilitat i estalvi econòmic.

De fet,ahir mateix els presidents dels  consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià van comparèixer junts per anunciar que  posaran en marxa, a partir de gener de 2014, un nou ens únic per a la gestió de les polítiques ambientals locals que ha de permetre estalviar 1 milió d’euros anual respecte el funcionament de l’estructura actual. La nova entitat, de titularitat pública i en la qual, inicialment, no hi participen els consells de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre -que havien pres part en les negociacions prèvies-, estarà estructurada en quatre àrees oferint serveis que demandin els ajuntaments i siguin “viables econòmicament”. Bona part de la menor despesa provindrà de la reducció de costos en la gestió de l’abocador de Mas de Barberans, un cop acabada la seva ampliació.

A primers del pròxim mes de juliol quedaran enllestides les obres de la nova ampliació de l’abocador de Mas de Barberans, moment en el qual aquesta infraestructura estarà en condicions òptimes per rebre tota la brossa dels municipis de les dues comarques. De no haver estat per aquesta ampliació, a hores d’ara restarien molt poques setmanes per esgotar la vida útil d’aquest abocador.