Entrades

Activitats infantils, visites guiades i romeries, ompliran el segon cap de setmana cultural de Santa Bàrbara.

2016-04-28 16.59.40

Perspectiva de l’exterior del temple planer (Foto:J.Roig)


(J.Roig/T.G.).-Santa Bàrbara segueix celebrant les seues maratonianes Jornades Culturals que començaven el passat 11 d’Abril i seguiran fins al 22 de Maig.
La primera de les activitats programades per aquest cap de setmana es durà a terme avui divendres durant tot el dia a diferents centres escolars del poble i baix e títol de “Festa de la Primavera” proposa una sèrie d’activitats per als més petits.
Pel matí i organitzat per l’Ampa de l’escola “Jaume Balmes” i al mateix recinte escolar es faran tallers de manualitats, activitats multi esportives , balls i conta contes infantils.
Per la tarda serà la Llar d’Infants les Beceroles la que també ha organitzat diferents activitats lúdiques per als més petits.

El dissabte per la tarda, i en memòria dels 200 anys de la creació de la Parròquia de Santa Bàrbara, el Centre d’Estudis Planers ha organitzat una visita guiada al temple per tal d’aprofundir en el coneixement del procés constructiu i l’evolució de l’edifici i els usos de les seues dependències. El president del CEP, Màrius Pont deia que la visita comptarà també amb la col•laboració de l’artista local Gerard Barbera i un personatge incògnita que sorprendrà als participants.

Pont argumentava que hi ha edificis, com l’església que, de vegades, per la seua quotidianitat, ens acaben semblant invisibles, però que cal establir-hi una connexió, coneixen la seua història perquè, com en el cas que ens ocupa, és una edifici amb una càrrega de vivències importantíssima. La visita pretén exposar l’evolució del temple i algunes històries que ha acollit.

El cap de setmana cultural acabarà amb la romeria que han organitzat els Amics del Cavalls amb una Romeria i dinar amb carruatges i cavalleries al complex de Temps de Terra.

Aquest 2015, la Parròquia de Santa Bàrbara compleix 2 segles

Santa_Barbara

Estat previ a la decoració mural del temple planer abans de la restauració que, fa uns anys, va realitzar l’artista Carles Arola (Foto: C.Arola)

(J.Roig).-Gairebé acabant l’any, Santa Bàrbara ha descobert que aquest any 2015 la parròquia complirà 200 anys. Així ho ha fet públic aquest cap de setmana durant el oficis religiosos el seu actual rector, Mossèn Ferran. El mateix capellà ens confessava que va ser per casualitat que ho va descobrir consultant uns documents a l’arxiu parroquial. Avui mateix hi ha convocada una reunió urgent amb el Consell Parroquial per tal d’acabar de perfilar el programa d’activitats que organitzarà l’església per tal de commemora l’efemèride i demà dimarts mossèn Ferran ens ho podrà explicar amb més detall a l’espai d’entrevistes “El Dia a Dia”.

Tot i això, si que sabem que està previst que els actes es concentren el proper cap de setmana, coincidint amb la celebració de la festivitat de la nostra patrona Santa Bárbara i que el Vicari General de la Diòcesi de Tortosa, el bisbe de la mateixa Enric Benavent i el bisbe de Vic, natural de Deltebre, Romà Casanova presidiran les misses d’aquests dies.

També hi haurà una conferència a càrrec del Centre d’Estudis Planers, sobre el procés d’emancipació parroquial de Santa Bàrbara respecte de La Galera, primer pas per aconseguir l’ independència municipal, uns anys desprès, concretament l’any 1828.

L’escola de música de Esparreguera actua demà a Santa Bàrbara

esparreguera2704

Concert de fi de curs de l’Escola de Música d’Esparreguera (Foto:Ajuntament d’ Esparreguera)

Els musics  que acompanyen la famosa passio d’aquest municipi barceloni estan fent un estage a les Terres de l’ Ebre

(J.Roig).-Encara que no està al programa d’actes, però en el marc de les Jornades Culturals que està celebrant Santa Bàrbara i invitats per la Unió Musical Jaume Balmes, l’Escola de Música d’Esparreguera,  demà dissabte dia 3 de Maig i a les vuit i mitja de la tarda, farà un concert a l’Església arxiprestal del nostre poble.
Els músics d’aquest municipi barceloní, conegut per la representació de la Passió, aprofitant que estan fent  una estada de convivència a les Terres de l’ Ebre, oferiran a diversos municipis del territori, entre ells Santa Bàrbara,  uns “concerts de preparació de repertori” tal i com ens explicava el  director de la banda planera, Marc Subirats.
Subirats volia destacar que la singularitat d’aquest concerts és que el format instrumental que utilitzen els músics d’ Esparreguera difereix bastant del que estem acostumats a escoltar a les bandes ebrenques, ja que en el seu cas, predominen els instruments de corda per sobre dels de vent. De fet, el repertori es basarà en l’actuació del grup de flautes travesseres, la coral infantil  per finalitzar amb l’orquestra de cambra.
L’Escola Municipal de Música i Dansa d’Esparreguera va ser creada l’any 1976 i ha format un seguit de músics que permeten l’existència d’una banda de música i l’orquestra de La Passió que interpreta en directe la música de l’espectaclei que ara tindrem l’oportunitat de poder escoltar a l’ esglèsia de Santa Bàrbara dissabte dia 3 de Maig i a les vuit i mitja de la tarda.

Recordar també, encara dintre del context de Jornades Culturals, que aquest diumenge 4 de Maig, a les 10 del matí està programada la sortida cultural anomenada “Ruta enigmàtica al Priorat i al campanar de Sant Pere de Reus, ciutat o ntmbé es farà una visita teatralitzada per l’Institut Pere Mata amb vetllada musical i un tas de vermut.

Dos capellans planers, seran beatificats a Tarragona al mes d’octubre.

ca(T.G.).-Serà el diumenge dia 13 d’octubre dia en el que Tarragona acollirà la beatificació més nombrosa que s’ha fet mai en la història de l’Església, un esdeveniment que organitza la Conferència Episcopal Espanyola i l’arxidiòcesi de Tarragona en el que més de 522 màrtis del segle XX seran beatificats, 250 van morir a Catalunya i dos són de Santa Bàrbara.

De l’arxidiòcesi hi ha 147 màrtirs: el bisbe auxiliar Manuel Borràs, 66 preveres diocesans, 2 seminaristes, 20 monjos de Montserrat, 39 Germans de les Escoles Cristianes, 7 Carmelites Descalços, 7 Claretians, 1 Caputxí i 4 preveres de la Fraternitat Terciària de les Carmelites de l´Ensenyança .

Entre aquests hi ha dos planers: Mossèn Josep Pla Arasa i Mossèn Josep Ma. Tarín Curto, nascuts al 1888 i al 1892 respectivament , van estudiar al seminari de Tortosa i després la fundació de Mossèn Sol els va captivar i van unir-se .En aquesta germandat d’operaris diocesans  van desenvolupar la seva tasca d’ensenyament a futur sacerdots durant 20 anys,  fins que l’any 35  va esclatar  la guerra i els van afusellar.

Es calcula que en aquesta celebració hi participaran entre 40 i 50.000 persones.  Durant l’etapa del Papa Joan Pau II es realitzava a Roma a la Plaça de Sant Pere, en l’etapa del Papa Benet XVI, es va considerar que les beatificacions de culte més reduït,  es realitzessin al lloc d’origen.

La parròquia de Santa Bàrbara ha organitzat una sortida per anar tot junts a la beatificació d’aquests màrtirs , la trobada es realitzarà al recinte de l’antiga Universitat Laboral de Tarragona i per tot el que suposa l’organització es demana als planers que tinguin interès en participar que s’apunten  per poder treure les acreditacions pertinents. El preu del viatge, que inclou el desplaçament i posterior dinar, es de 35 euros.

D’altra banda tot aquell que vulgui participar de les beatificacions també pot fer la reserva de lloc mitjançant la pàgina web de la Conferència Episcopal,  accedint al apartat de  les beatificacions  del S.XX

Recordem  que Tarragona té una gran història de fe cristiana i martirial, perquè els protomàrtirs hispans són el bisbe de Tarraco Fructuós i els seus dos diaques Auguri i Eulogi, cremats vius a l´amfiteatre de la ciutat en la persecució de Valerià i Gal•liè un 21 de gener de l´any 259.