Entrades

Les escoles rurals de Freginals, Godall i Mas de Barberans, el curs vinent, també tindràn llar d’infants.

escola5-300x225

L`Escola Teresa Subirats i Mestre/ Mas de Barberans (Foto:xtec)

El Govern acorda una experiència pilot perquè s’incloguin llars d’infants a 3 escoles rurals de les Terres de l’Ebre i 4 a les de Lleida.

A partir del curs vinent, set escoles rurals de les Terres de l’Ebre i de les comarques de Lleida atendran també infants de 0 a 3 anys.

(J.Roig/Redacció).-El pla Començarà el curs vinent en 7 escoles rurals d’arreu del territori, 3 a l’Ebre i 4 a Llieda , com a primera fase del projecte que té com a objectiu facilitar el servei a les famílies per evitar que hagin de dur els seus fills a altres municipis i hi puguin acabar traslladant tota l’escolarització

Les escoles ebrenques incloses a aquest pla, estan totes a la comarca del Montsià i són les escoles rurals de Freginals, Godall i Mas de Barberans. Aquests centres tindran, a partir del curs vinent, un grup de llar d’infants, previsiblement, entre 4 i 6 nens i nenes entre 0 i els 3 anys.

Aquesta iniciativa s’inclou en una proposta que s’ha presentat sobre la gestió d’aquestes escoles i que consolida els projectes educatius de les zones escolars rurals i que començarà el curs vinent en 7 escoles rurals d’arreu del territori, s’inclou en la proposta Innovació i qualitat a l’escola rural, sobre la gestió d’aquestes escoles i que també consolida els projectes educatius de les zones escolars rurals (ZER).

El projecte pilot es farà en una primera fase en 3 escoles rurals dels Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre i en 4 de Lleida. L’objectiu és garantir el servei de primer cicle d’educació infantil per a les famílies que el necessiten, atès que es vol evitar que hagin de dur els seus fills a altres municipis i acabin traslladant tota l’escolarització de l’infant fora del poble o, fins i tot, canviant el seu domicili.

Tal com es defineix en la proposta, una escola rural és una escola pública, única al poble, amb una estructura variable, que es troba en un medi rural i que no arriba a tenir un grup per nivell educatiu. Una ZER és una institució escolar formada per escoles rurals, generalment d’un entorn proper, que es considera com un centre únic. Aquest curs a Catalunya hi ha 88 ZER, que engloben 278 escoles del territori, amb un total de 1.441 mestres, 314 dels quals són itinerants, i 11.048 alumnes. La ràtio d’alumne per mestre és de 7,6 i la de mestre per grup, d’1,7.

L’escola de Santa Bàrbara també participa a les Jornades Europees del Patrimoni Cultural

 

P1090157

Escola Jaume Balmes de Santa Bàrbara (Foto:J.Roig)

En aquesta edició, el Museu de les Terres de l’Ebre ha invitat als cicles superiors dels centres de 4 poblacions de la comarca  a treballar a les aules aquest patrimoni

El Museu de la Vida a la Plana també ha organitzat una jornada de portes obertes per a aquest diumenge
(Redacció/J.Roig).-La xarxa “Ebre, Natura&Cultura”, conjuntament amb els ajuntaments de Santa Bàrbara , Alcanar, Amposta i Sant Carles de la Ràpita ha organitzat un seguit d’activitats al voltant del patrimoni arquitectònic d’aquestes poblacions en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni Cultural.

En aquesta ocasió, les activitats s’han focalitzat en el nombrós i singular patrimoni arquitectònic que es conserva en cadascuna de les poblacions participants. Al mateix temps, es posa en relleu com l’arquitectura ha estat una de les manifestacions culturals que millor defineixen la idea de patrimoni comú europeu.
Com a novetat en aquesta edició, s’ha invitat als cicles superiors dels centres de primària d’aquestes poblacions a treballar a les aules aquest patrimoni mitjançant materials educatius facilitats des del Museu de les Terres de l’Ebre, com poden ser retallables d’alguns dels edificis més representatius de la comarca, o fitxes que expliquen la història i les característiques més destacades dels immobles més rellevants.

En aquesta iniciativa participen els col•legis CEIP Marjal d’Alcanar; els CEIP Soriano Montagut, CEIP Consol Ferrer, CEIP Agustí Barberà, CEIP Miquell Granell i CEIP Poblenou d’Amposta; els CEIP Horta Vella, CEIP Carles III i Col•legi Sagrada Família de Sant Carles de la Ràpita, i el CEIP Jaume Balmes de Santa Bàrbara, amb un total de prop de 350 alumnes. A més del treball a l’aula, s’ha organitzat un concurs de fotografia a facebook en el qual al llarg de dues setmanes, les classes participants podran pujar les fotografies realitzades pels alumnes a aquells edificis o elements arquitectònics patrimonials de la seva població que hagin escollit. La classe guanyadora rebrà com a premi un lot d’activitats educatives gratuïtes que podran dur a terme al llarg del curs 2014-2015.
A banda d’això i en el mateix context de les Jornades,  Antonio Ollés, regidor planer de Promoció Econòmica i Turisme, explicava que s’ha organitzat una jornada de portes obertes al Museu de la vida a la Plana per aquest diumenge i en complicitat amb el museu de les Terres de l’Ebre-

Paral•lelament, s’han programat tot un seguit de rutes, visites guiades i itineraris durant els dies 27 i 28 de setembre per al públic en general. Aquestes activitats també es complementen amb un concurs de fotografia mitjançant Instagram que estarà obert des de les 11 del matí del dissabte i les 12 de la nit del diumenge. Les fotografies han d’estar centrades en el patrimoni arquitectònic de les comarques de l’Ebre. Un jurat escollirà la imatge guanyadora, que serà premiada amb un sopar per a dues persones a un Restaurant de Sant Carles de la Ràpita, i un segon premi amb un any de subscripció gratuïta com a Amic del Museu de les Terres de l’Ebre.
Totes les activitats programades per a aquests dies són gratuïtes.

Satisfacció des de la regidoria d ‘ensenyament per les obres d’ ampliació de l’ escola de Santa Bàrbara

SAMSUNG

La consellera Irene Rigau a l ‘acte d’ inaguració de l’ ampliació de l ‘escola (Foto:T.G.)

Blanch diu que cal que ens sentim orgullosos del centre i de la qualitat de l’ ensenyament que s’hi imparteix

(J.Roig/T.G.).-El passat 8 de gener, la Consellera d’Ensenyament Irene Rigau va visitar el nostre poble per inaugurar l’ampliació de l’Escola Jaume Balmes de Santa Bàrbara que ja estava operativa des de principis del curs escolar 2013-2014.
Amb aquesta inauguració es posava el punt i final a una obra cofinançada entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament i es donava resposta a una llarga reivindicació tant dels docents,com de l’ Apa o del propi equip de govern del nostre poble.

De fet,durant una entrevista a la Plana Ràdio,el regidor d’ ensenyament Alfred Blanch aprofitava per fer pública aquesta satisfacció per l’ obra,que si bé no ha acabat essent la que estava projectada en un principi,si que compleix els objectius de donar millor servei i funcionalitat a la resta del centre que era lo que, en definitiva, es reclamava.
Blanch també volia subratllar la qualitat educativa del centre tal i com es desprenia de les paraules de la consellera que, en el seu parlament, destacava el bon nivell acadèmic mostrat pels alumnes del centre, posant èmfasi en continuar lluitant per una educació de qualitat i en català. El regidor deia  que  dades com aquestes, cal que ens facin sentir ,si cap, encara més orgullosos de la nostra escola.

Recordem que l’ ampliació de l ‘escola planera ha suposat disposar de 4 aules més d’infantil amb lavabos interiors, ocupant una superfície aproximada d’uns 350 m2, el nou menjador escolar, l’ascensor, així com la nova tanca perimetral del centre per encabir el nou pati d ‘esbarjo.

L ‘escola Jaume Balmes inicia el curs sense incidències,però amb estrenes

menjador

Des de la junta de l’AMPA donant la benvinguda al nou curs i com a novetat ahir ja es va poder inaugurar el nou menjador escolar. (Foto APA Jaume Balmes)

Noves aules,menjador escolar al mateix centre i un ascensor ,les millores que van trobar ahir els mestres i alumnes del centre.

(J.Roig/T.G.).-Com és habitual arribades aquestes dates des de La Plana Ràdio iniciem un recorregut pels diferents centres educatius del nostre municipi per conèixer com ha estat el començament de curs  a cadascun d ‘ells .

El primer al que hem acudit ha estat  l ‘escola Jaume Balmes on,segons el seu director ,Cèsar Roig el nombre d ‘alumnes  no ha variat i es segueix amb 360,mentre que el nombre de mestres  ha quedat amb 30 desprès de  quedar-se solament amb mitja jornada  en l ‘ assignatura d ‘educació física,algunes reduccions de jornada i un parell de baixes mèdiques.
El que si cal destacar de l ‘inici de curs d ‘ahir  és l’ inauguració del nou menjador escolar que a partir d ‘ara està al mateix centre,desprès de l ‘alliberament d ‘espai que ha significat l ‘ampliació del centre amb les noves aules construïdes el curs passat  i on s’ han traslladat els alumnes de P4 i P5 i que també s ‘estrenaven ahir  així com l’ ascensor que dotarà de més accessibilitat al primer pis de  l’edifici.

Roig avançava també  que enguany hi haurà canvis al plantejament de les Jornades Culturals que organitza el centre ,coincidint  amb les que organitza la regidoria de Cultura del nostre poble,encara que no volia avançar en que consistirien aquests canvis.