Entrades

Quan el curs que comença, és el curs que acabes.

Rafel Roig

Rafel Roig director de l’IES les Planes, deixarà a finals d’any el seu càrrec, per jubilació.

El substituirà l’actual cap d’estudis Josep Lluís Vidal, que ha realitzat recentment, el postgrau en direcció.

(L.P.R/ T.G) Iniciar al curs sabent que és el darrer, ha de suposar una mescla de sentiments entre l’alegria de començar una nova etapa i la tristesa de deixar de fer allò per al que t’has estat formant tota la vida.

Però tota vida laboral té els seus inicis complicats i els seus comiats amb un regust trist. Rafel Roig, deixarà de dirigir l’IES les Planes a finals d’any, “el motiu de fer-ho en aquest moment, és   perquè durant aquest temps, l’actual cap d’estudis, ha estat realitzant el postgrau de direcció per poder fer la substitució. Tot i que  hauria pogut jubilar-me fa dos anys, ho faig ara deixant-ho en bones mans” afirmava a la Plana Ràdio.

La seva trajectòria va iniciar-se al col·legi de la Consolació a Tortosa l’any 81, després va realitzar dues substitucions a la Bisbal del Penedès i a  Tarragona, però el seu centre d’aprenentatge ,segons explica,  fou al col·legi Maria Garcia Cabanes de l’Aldea, “pel funcionament de l’escola i pels companys, dels que vaig aprendre moltíssim”. Després va guanyar la plaça al municipi de Masdenverge on va estar 10 anys, 7 com a director.

Els canvis en l’ensenyament van propiciar que Roig, mitjançant un concurs de mèrits, optes a una plaça a l’IES les planes, ell va presentar-se amb una de les especialitats que més l’apassiona, matemàtiques, tot i que també tenia la de Ciències i Català.

Amb Roig hem fet memòria tot recordant com l’any 96 va començar a treballar a l’IES Les Planes,  “a les caracoles que hi havien provisionals darrere els jubilats”.

Dos anys més tard, els van traslladar al nou centre,  on ha estat fins al moment. Un centre que també durant aquests anys, ha anat ampliant-se i transformant-se “s’ha ampliat el menjador, hem incrementat mitjans audiovisuals, ara mateix totes les aules disposen de pissarra digital,  vam poder crear l’aula d’idiomes amb el suport de l’AMPA i del Departament, invertir amb més material al  laboratori…”

Per al director de l’IES Les Planes, una de les coses més gratificants com a director i professor,  ha estat aconseguir que tots els alumnes que es presenten a les PAU les aprovin, tal com  va  passar en el darrer curs “que tots aprovin és difícil i que a més et reconeguin a dos alumnes com el curs passat,  això et fa sentir orgullós de la teva feina i tot l’equip de professorat ”.

Roig es confessa un apassionat de la professió “a 16 anys jo sabia que volia ser mestre” confessa que el més difícil foren els primers anys a l’ESO“ quan cada dos per tres ens canviaven la metodologia,  però tenir al costat un bon equip de professors i professores han fet més fàcil aquests canvis”.

La incorporació a les aules de les noves tecnologies, fou una aposta en la qual l’IES les Planes va creure des del principi “si no vam ser el primer Institut, de tot Catalunya, en incorporar llicencies i pissarres digitals , vam ser els segons… però no volíem anar marxa enrere, tot i que combinar el digital i el paper, es fa encara necessari”.

De moment encara no s’ha plantejat a què dedicarà les hores buides “he sigut una persona que sempre ha estat involucrada en associació de veïns i entitats diverses, però segur no estaré assegut al sofà, m’agrada fer coses i no puc estar parat” afirmava.

Provisionalment l’actual Cap d’Estudis, Josep Lluís Vidal,  que ha realitzat recentment el postgrau de direcció,  serà qui ocuparà aquest càrrec, amb membres del mateix equip directiu i alguna nova incorporació que coneixerem tan aviat sigui designada.

Els alumnes d’Eso i de Batxillerat de l’Institut de Santa Bàrbara “aprenen junts”

ies

Institut “Les Planes” a Santa Bàrbara (Foto:La Plana Ràdio)

Aquest curs l’Ies les Planes de Santa Bàrbara ha posat en marxa aquest singular projecte educatiu que permet interactuar amb els coneixements dels alumnes d’Eso i de batxillerat.
El centre també ha iniciat un sistema de “lloguer” dels llibres de lectura obligada que, amb la complicitat de l’AMPA de l’institut, permet estalviar gairebé 90 euros a les famílies dels estudiants.

(J.Roig/T.G.).-Rafel Roig, director del centre, explicava a la nostra emissora que el projecte s’anomena “Aprenem Junts” perquè això és precisament lo que es pretén aconseguir amb la seua posada en pràctica, i és que,voluntàriament, els alumnes de batxillerat que volen participar-hi, ajuden als alumnes de primer i segon d’ Eso que tenen certes dificultats d’ aprenentatge. Aquesta interrelació educativa entre els alumnes del centre es du a terme durant les hores del pati, treballant temes com la lògica, la comprensió o les matemàtiques, coordinats pels professors de les diferents matèries.
Aquesta col•laboració es té en compte a l’ hora d ‘avaluar als alumnes de batxillerat, mentre que els d’Eso veuen reforçat el seu aprenentatge d’una manera diferent.

Aquest però, no és l’únic projecte que té en marxa el centre educatiu planer. Roig donava detalls també d’un altre projecte que han començat aquest any i que va lligat a un altre, començat el curs anterior, anomenat “pla d’impuls a la lectura” destinat a treballar la comprensió lectora de totes les matèries. “Es donen casos, per exemple, en que un alumnes no pot resoldre un problema de matemàtiques perquè no l’entén” deia el director de l’institut.
Així, el projecte endegat aquest curs va destinat també al foment de la lectura i serveix per aprofitar la reutilització dels diferents llibres de lectures obligades que cada curs tenen els i les alumnes.
El projecte es pot dur a terme gràcies que l’Ampa del centre ha avançat els diners per poder comprar els llibres, de manera que els alumnes han de pagar 10 euros en concepte de lloguer i 10 més com a garantia. Aquesta darrera quantitat, si els llibres es tornen en bon estat, són retornats als usuaris. “L’adquisició de tots els llibres de lectura que necessita cada alumne pot representar una despesa de més de 90 euros per família, amb aquest sistema l’evitem” justificava Roig.

“Els 10 euros que paga cada alumne en concepte de lloguer, s’invertiran en l’adquisició de nous llibres, de manera que, al final, a banda de crear i incentivar el bon hàbit per la lectura, cada aula acabarà una petita biblioteca”, reflexionava el director del institut planer.

El planer Juan Domingo Farnós, una de les persones més influents a tot el món en e-learning.

1510762_10202251752249556_904474318_n

Juan Domingo Farnós,als estudis de La Plana Ràdio,durant l ‘entrevista. (Foto:LPR)

(T.G.).-El nostre protagonista local d ‘avui és Doctor en e-learning , Learning and tecnhology i gestió del coneixement i intel·ligència artificial i es va endinsar en el món tecnològic l’any 91 començant a realitzar les seves investigacions en les web 2.0 al 2004.

Juan Domingo, explicava que el e-learning és una nova manera d’aprenentatge, sorgida des de la creació de la web 2.0, en la qual s’investiga, és treballa i s’aprèn mitjançant les TIC. Tot i que la seva tasca professional és desenvolupa al col·legi públic Jaume Balmes, en el món de l’ investigació és dedica a la intel•ligència artificial, a investigar en l’aprenentatge2.0, així com donar conferències arreu del món d’aquestes temàtiques.
Farnós explicava que en l’actualitat s’està buscant canviar el model del sistema educatiu buscant l’excel•lència i l’especialització de cada persona i sobretot buscar una societat inclusiva.
Juan Domingo fa 5 anys que està inclòs en el rànquing de les persones més influents en el món del coneixement i l’educació essent l’únic de parla no anglesa que en forma part.
En l’actualitat realitza via telemàtica conferencies arreu del món, ha viatjat per diferents països per portar-ne a terme de forma presencial en diferents universitat, inclús ha participat en un grup d’experts amb el govern Argentí per realitzar una agenda digital.

Satisfacció des de la regidoria d ‘ensenyament per les obres d’ ampliació de l’ escola de Santa Bàrbara

SAMSUNG

La consellera Irene Rigau a l ‘acte d’ inaguració de l’ ampliació de l ‘escola (Foto:T.G.)

Blanch diu que cal que ens sentim orgullosos del centre i de la qualitat de l’ ensenyament que s’hi imparteix

(J.Roig/T.G.).-El passat 8 de gener, la Consellera d’Ensenyament Irene Rigau va visitar el nostre poble per inaugurar l’ampliació de l’Escola Jaume Balmes de Santa Bàrbara que ja estava operativa des de principis del curs escolar 2013-2014.
Amb aquesta inauguració es posava el punt i final a una obra cofinançada entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament i es donava resposta a una llarga reivindicació tant dels docents,com de l’ Apa o del propi equip de govern del nostre poble.

De fet,durant una entrevista a la Plana Ràdio,el regidor d’ ensenyament Alfred Blanch aprofitava per fer pública aquesta satisfacció per l’ obra,que si bé no ha acabat essent la que estava projectada en un principi,si que compleix els objectius de donar millor servei i funcionalitat a la resta del centre que era lo que, en definitiva, es reclamava.
Blanch també volia subratllar la qualitat educativa del centre tal i com es desprenia de les paraules de la consellera que, en el seu parlament, destacava el bon nivell acadèmic mostrat pels alumnes del centre, posant èmfasi en continuar lluitant per una educació de qualitat i en català. El regidor deia  que  dades com aquestes, cal que ens facin sentir ,si cap, encara més orgullosos de la nostra escola.

Recordem que l’ ampliació de l ‘escola planera ha suposat disposar de 4 aules més d’infantil amb lavabos interiors, ocupant una superfície aproximada d’uns 350 m2, el nou menjador escolar, l’ascensor, així com la nova tanca perimetral del centre per encabir el nou pati d ‘esbarjo.