Posts

Santa Bàrbara redueix la despesa pel consum elèctric més d’un 8% en el darrer any

Des del 2011, el municipi ha aconseguit un estalvi acumulat de més del 31%.

Segons la regidoria de Serveis el “secret” d’aquesta millora, a més de fer un ús mesurat i raonable de les instal·lacions, ha estat la nova revisió de potències contractades, de manera que s’han continuat ajustant a les necessitats reals de cada punt de consum.

(AdSB/J.Roig).-Després de rebre i enregistrar les últimes factures de 2017, la regidoria de Serveis de Santa Bàrbara ha mostrat la seua satisfacció perquè la despesa en electricitat de l’Ajuntament de Santa Bàrbara s’ha tornat a reduir respecte a l’any anterior i la despesa en electricitat el 2017 ha caigut un 8,3%, o el que és el mateix, 11.900 euros menys que l’any anterior. Es tracta d’un estalvi molt important, i més si tenim en compte que veníem d’un 2016 en el que ja s’havia aconseguit una reducció també important de quasi 8.700 euros.

El “secret” d’aquesta millora, a més de fer un ús mesurat i raonable de les instal·lacions, ha estat la nova revisió de potències contractades, de manera que s’han continuat ajustant a les necessitats reals de cada punt de consum. Això fa que cada vegada més paguem per tenir la potència que realment necessitem, i no per una superior com passava fins ara en alguns punts. També ajuda a reduir el consum l’entrada progressiva d’il·luminació LED als carrers que van sent arranjats; es tracta encara d’una quantitat reduïda de fanals LED respecte del total, però superen ja els 50, i és una xifra que anirà incrementant-se en la mesura que es facin noves obres.

També és important destacar que l’Ajuntament de Santa Bàrbara es troba adherit al conveni entre l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i ENDESA, la qual cosa ens permet gaudir d’uns preus del kw/h més avantatjosos, i que també rebem l’assessorament de l’Agencia d’Energia del COPATE per anar planificant les mesures d’estalvi en funció de les dades obtingudes durant l’any.

Per acabar, cal dir que el control de la despesa en electricitat és una tasca que s’ha de fer de manera contínua al llarg de tot l’any, i per tant durant aquest 2018 tractarem de realitzar noves actuacions que ens ajudin a reduir-la encara més.

La zona Est de Santa Bàrbara es queda, gairebé 14 hores, sense subministrament elèctric

Foto: JL Accensi Armengol

Els veïns es queixen pels perjudicis que la perllongada falta de llum els va suposar, entre quarts de set d’anit i les vuit d’aquest matí.
La resta de poble també va patir reiterades interrupcions de subministrament.

(J.Roig).-Des de les 6 i quart d’ahir a la tarda i fins a les vuit d’aquest matí, hem estat sense llum. És una vergonya, en lo que paguem!!!”. Aquesta era la queixa de P. Mesegué, un dels centenars de veïns de la zona Est de Santa Bàrbara que ahir, poc després de les sis de la tarda es quedaven sense subministrament elèctric, un tall que s’ha perllongat fins a aquest matí, poc abans de les 8.
Aquest matí les xarxes socials mostraven l’enuig dels veïns d’aquesta àrea del nostre poble després de passar una nit, literalment, a la llum de les, la resposta va ser que la llum tornaria en unes tres hores, promesa que tampoc es va complir, per lo que han hagut de passar tota la tarda, nit i primeres hores d’avui, a les fosques.
La nostra informadora deia que de moment no ho pensen denunciar, ja que no hi ha hagut danys en aparells,” i la nevera i el congelador, han pogut aguantar”, afirmava, per rematar amb un “però m’he aixecat bastant enfadada”.”La llum no és barata i els preus que paguem, no es corresponen a un servei tan deficient com el que tenim”, concloïa.
L’àrea afectada per aquestes gairebé 14 hores sense llum elèctrica és la compresa, més o menys, entre els carrers Amor i la plaça de l’Estació.

La resta de poble també va patir diversos talls intermitents de subministrament entre les 18 i 22 h.

Santa Bàrbara denuncia Endesa davant el Síndic de Greuges

sindic

Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya

L’ajuntament ja es va queixar a la companyia pels continuats i perllongats talls de subministrament elèctric produïts al municipi el passat mes de Juliol.
En no rebre resposta d’Endesa, ha exposat els fets davant el Síndic.

(J.Roig).-No és estrany que, de tant en tant, el nostre municipi pateixi talls de llum sobtats, (de vegades micro talls) que causen perjudicis a l’usuari i sobre tot als aparells elèctrics més sensibles.

El passat més de juliol però, i concretament els dies 29, 30 i 31, la deficiència en el servei ja va arribar a lo que es podria denominar d’escàndol, perquè durant els tres dies els talls de subministrament elèctric es van produir de forma reiterada i per causes desconegudes ja que, en cap moment, la companyia subministradora va comunicar cap tipus d’incidència, ni va haver tampoc cap tempesta ni qualsevol altre factor que pugues fer pensar que es pugessin produir talls tant repetitius i perllongats.
Davant aquesta situació i atenent també a les queixes veïnals, el passat mes d’Agost, l’Ajuntament de Santa Bàrbara va dirigir una carta a ENDESA demanant explicacions pels fets ocorreguts el dia 29 de juliol per la tarda, quant es va produir el primer tall, continuant el segon al matí del dia 30 , sense que es restablís el servei fins al 31.
La carta exposava els fets i demanava explicacions del perquè no s’havia informat prèviament a l’ajuntament de que es produirien talls al subministrament i també de perquè, dies desprès de l’incident, cap responsable de l’empresa s’havia posat en contacte amb l’ajuntament per proporcionar una explicació de lo que havia passat , advertint que la interrupció temporal del subministrament elèctric significa un incompliment per part de l’empresa de les disposicions legals i contractuals que regulen l’activitat i demanant una explicació dels fets que van ocasionar l’ interrupció, que s’informi prèviament quant s’hagi de produir algun tipus d’interrupció per causes previstes i que s’incrementin les inversions per mantenir les instal•lacions.

L’alcalde Santa Bàrbara, Alfred Blanch, explicava que tampoc és la primera vegada que l’ajuntament es queixa formalment davant d’alguna deficiència en els serveis que rep el municipi .

De totes maneres i desprès de gairebé dos mesos sense rebre resposta per part d’Endesa,  el passat 23 de setembre, l’ajuntament decidia exposar la seua queixa davant del Síndic de Greuges.

Tot i la contenció en el consum, Santa Bàrbara no pot evitar un augment de més del 4 % en la factura elèctrica del 2014.

índice

(AdSB/ J.Roig).-L’equip de Govern planer responsabilitza d’aquest augment per a la pujada de les tarifes elèctriques i a la posada en marxa de nous equipaments municipals.
Per al 2015 anuncia noves mesures de contenció com la regulació de calefaccions i aires condicionats als edificis municipals o la reducció de potencies contractades.
Tot i les mesures aplicades per intentar contenir i, en la mesura de lo possible, reduir la factura de la llum, la pujada de preus i la posada en funcionament de nous equipaments municipals el 2014, va acabar frustrant aquest objectiu i el passat 2014 hem tingut que assumir un augment de més del 4 % en la factura elèctrica comuna.

Des de la pàgina web de l’Ajuntament de Santa Bàrbara s’explica que, les mesures d’estalvi energètic ja aplicades al 2012 i 2013 , consistents en la reducció de la franja horària del servei de l’enllumenat de places i carrers, la reducció dels punts de llum a partir de les 23 hores o l’ús de reductors de flux lluminós, es van veure reforçades amb les introduïdes al llarg de 2014, com per exemple, la reducció de la potència contractada en 14 contractes, la introducció de lluminàries LED en edificis municipals, la renovació de tots els fluorescents de l’Escola per d’altres de baix consum, o amb millores d’aïllament energètic al nou Smartcentre.
Malgrat tot això, l’ajuntament lamenta que al 2014 no hagi estat possible reduir la factura elèctrica, i lo que és més de lamentar : la pujada del 4,6 % en la factura elèctrica de la llum pública.
Aquest augment s’explica principalment per dos motius importants i és on s’ha de buscar la causa d’aquest increment en la despesa. Per una banda la pujada dels preus que apliquen les grans companyies elèctriques i que segons els experts podria estar al voltant del 7 % (s’ha mantingut el preu del kWh, però ha pujat el terme fix de les factures) i, en segon lloc, l’entrada en funcionament de noves dependències municipals com són l’ampliació de l’Escola, les noves oficines de l’Ajuntament o el Centre Municipal de Serveis Socials.
Tot i aquest augment, l’ajuntament està decidit a continuar aplicant mesures per tal de tenir controlada la despesa en electricitat i enllumenat públic en el present, ja que, segons es pot llegir al comunicat, “Encara hi ha marge per reduir la potència contractada en alguns contractes: se substituiran lluminàries actuals per d’altres de baix consum i es continuarà vigilant que es faci un bon ús de les instal•lacions regulant calefaccions i aires condicionats.”