Entrades

Més d’una vintena de projectes participaran a la segona edició d’ÀGORA.

(Redacció) Impulsada per l’Ateneu Cooperatiu, la fira de l’economia social de les Terres de l’Ebre, tindrà lloc l’11 de maig a Ulldecona i vol apropar-se més al públic familiar.

L’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre ja té pràcticament enllestit el programa d’activitats i tancat el llistat d’expositors que participaran en la segona edició de la fira ÀGORA, un esdeveniment que va nàixer l’any passat amb l’objectiu de difondre i donar visibilitat a projectes i iniciatives de cooperació que tenen com a principis bàsics l’economia social, el cooperativisme i el consum responsable. Moltes d’aquestes iniciatives han nascut o tenen la seu a les Terres de l’Ebre i són la prova fefaent que hi ha alternatives viables al capitalisme imperant.

Concretament, en aquesta segona edició d’ÀGORA, que tindrà lloc el dissabte 11 de maig a la Casa de Cultura d’Ulldecona, hi participaran més d’una vintena de projectes, entre cooperatives, fundacions i entitats que treballen en l’àmbit de l’economia social i el cooperativisme, entre elles algunes noves cooperatives que han nascut l’últim any al territori amb l’assessorament del programa CoopCrea.

Al llarg de la jornada, s’han organitzat activitats paral·leles com conferències i taules rodones que tractaran temes tant diversos com el cooperativisme, la sobirania alimentària o el consum energètic, amb la voluntat d’intercanviar experiències i generar debat. A l’exterior de la Casa de la Cultura es desenvoluparan tallers i activitats adreçades als infants, on també hi haurà un servei de foodtruck amb el doble objectiu de donar un component lúdic a la fira i apropar-la més al públic familiar.

Acció prèvia a Sant Carles de la Ràpita

Com acció prèvia a la fira, el proper 25 d’abril tindrà lloc la projecció del documental Demain, a Sant Carles de la Ràpita. El film, dirigit per Cyril Dion i Mélanie Laurent, recull un conjunt d’iniciatives pioneres desenvolupades arreu del món que reinventen l’agricultura, l’energia, l’economia, la democràcia i l’educació, amb l’objectiu de canviar el món per fer-lo més just i sostenible. La projecció tindrà lloc a les 20:00 hores a l’auditori Sixte Mir, serà gratuïta i inclourà un debat posterior. Coorganitzada amb el Cine Club la Ràpita, serà la primera activitat de l’Ateneu Cooperatiu a Sant Carles de la Ràpita.

Segons Hisenda, cada planer i planera devem gairebé 71 euros.

hisendaEl nostre municipi devia 274.000 euros a finals del 2013, segons les mateixes dades

(J.Roig).-El deute del conjunt de municipis espanyols és de 41.715.000, el que equival a uns 885 euros per habitant de mitjana. No obstant això, hi ha notables diferències per localitats i entre altres curiositats en fixem en els pobles més i menys endeutats del país.

Amb les dades (consultar-ho) de tancament de 2013 publicats per Hisenda sobre el deute municipal espanyol, Monasterio  de la Sierra és l’ajuntament més endeutat d’Espanya, posició que ja va ocupar l’any anterior. Aquest poble burgalès de 46 veïns  té un deute 409.000 euros, és a dir, 8.891 euros per habitant.

A l’altre extrem esta el municipi de Illán de Vacas, a Toledo, és el poble més petit per nombre d’habitants d’Espanya. Compta amb un solitari veí, Julián Renilla, que alhora exerceix d’alcalde d’aquest municipi que, d’altra banda, està sanejat i no té ni un euro de deute.

Si busquem el nostre poble en aquest informe que ha fet públic Hisenda, sabrem que a 31 de desembre del 2013, el poble devia 274.000 euros, lo que vol dir que cada planer i planera devem 70’7 euros,  tenint en compte que som 3873 habitants a repartir. Això ens situa a la meitat de la taula d’ endeutament en relació als 8.116 poble i ciutats que hi ha a tota Espanya. Concretament estem al lloc número 4583.

L’ ajuntament de Santa Bàrbara esta pagant als proveïdors en terminis que no superen els 25 dies.

Santa Bàrbara faça.ajuntamentL ‘alcalde diu que les arques municipals estan passant un bon moment econòmic.
De fet, el nostre municipi està entre els deu més sanejats del territori

(J.Roig/T.G.).-Segons l ‘alcalde de Santa Bàrbara,tot i les dificultats econòmiques generalitzades,  el nostre ajuntament està passant un bon moment econòmic. Així va quedar palès en la darrera sessió plenària emesa per la Plana Ràdio el passat mes de novembre  i en el que es van presentar i aprovar els  informes de secretaria i del departament d’ intervenció segons els quals això és així.
Jordi Boronat deia a la nostra emissora que aquesta afirmació la corrobora el fet de que, segons dades fetes publiques al passat  mes de Maig pel Ministeri d’Hisenda,a nivell de les Terres de l’Ebre,Santa Bàrbara ocupa el lloc número vuit d ‘entre els 10 municipis menys endeutats del territori,per darrera de Benissanet i per davant de Freginals.Un altra prova d ‘aquesta bonança econòmica és el fet de que  s ‘està pagant als proveïdors en terminis que ,de mitjana,no superen  els 25 dies,emfatitzava Boronat.

De fet,l ‘ajuntament de Santa Bàrbara el passat mes de Novembre va aprovar també el pressupost municipal per al 2014 que ascendeixen a 3.046.058,99 d’euros  i que prioritzen, segons va dir l ‘alcalde, la inversió tal i com s’ ha vingut fent els darreres exercicis. A aquest concepte precisament es destinaran  803.424,73 euros, bona part dels quals s’ invertiran en la canalització del carrer Victòria (el que coneixem popularment com a “barranquet”). També s’ urbanitzarà la nova  plaça de la Independència (treballs que ja han començat amb el removiment de terres) o  en  la millora de diversos camins així com a l’acabament de la remodelació del Centre Cultural o del Cementiri.

La inversió de la Generalitat a l’Ebre serà de 18,4 milions d’euros, la més minsa de Catalunya

838310

El delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, va ser l’encarregat de presentar ahir dimecres la proposta de l’executiu català per al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre –

 

 

 
lamarfanta.- El pressupost de la Generalitat per al 2014 preveu unes inversions per valor de 18,4 milions d’euros a les Terres de l’Ebre. En total, són el 2,2 per cent de les inversions previstes en el conjunt de Catalunya, tot esdevenint la regió del país amb menys inversió del govern català. En aquest sentit, les principals actuacions programades pel govern són l’acabament de l’escola Sant Llàtzer de Tortosa; la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra a l’Ametlla de Mar i la futura estació d’autobusos de la ciutat d’Amposta. De fet, la inversió de la Generalitat al territori ha caigut un 75%, principalment perquè ja que no hi figuren les partides dels regadius del canal Xerta-Sénia i del reg de la Terra Alta. A més, l’Ebre és el segon territori de Catalunya en què més baixa la inversió, per darrera de les comarques de Girona.

Per comarques, el projecte de pressupost preveu nova inversió per import de 7,9 milions per al Baix Ebre, dels quals 3,59 milions es destinaran a les obres de construcció de l’escola Sant Llàtzer de Tortosa, ja en marxa, i 1,79 milions d’euros més per a la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra a l’Ametlla de Mar. Al Montsià, dels 3,8 milions d’euros que rebrà la comarca, 1,5 milions corresponen a la nova estació d’autobusos d’Amposta. També rep una partida de 315.000 euros el casal de gent gran d’Alcanar. A la Ribera d’Ebre, la Generalitat estima una inversió de 5,2 milions d’euros, on destaquen els 300.000 euros per a portar a terme les obres d’adequació del castell de Miravet. Finalment, a la Terra Alta li correspondran 1,3 milions d’euros, dels quals 300.000 euros es destinaran a l’ampliació de residències.

El delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, va ser l’encarregat de presentar el passat dimecres la proposta de l’executiu català per al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.