Entrades

El Programa de Cribatge de Càncer de Còlon i Recte en breu,també al Montsià

albert_gomez_G

Director territorial de Salut, Albert Gómez (Foto :http://publicacions.camfic.cat)

El Departament de Salut  està treballant en reestructuració dels serveis a les Terres de l’ Ebre per poder fer front a una disminució de partida  inicial d’un 4’5%

(Redacció/J.Roig).-El la darrera reunió del Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Generalitat a les Terres de l’ Ebre,celebrada el passat dimarts ,el delegat del Govern, Xavier Pallarès juntament amb el director territorial de Salut, Albert Gómez,van avançar que en breu es posarà en marxa el Programa de C ribatge de Càncer de Còlon i Recte també a la comarca del Montsià. El Programa que s’ha dut a terme de manera pionera al Baix Ebre ha aconseguit unes bones xifres de participació en aquesta comarca, amb un 57% de participants, d’entre 50 i 69 anys. Aquest programa ha permès la detecció de càncer en un 5’5 per 1000 de persones participants i també s’han detectat adenomes amb diferents risc de malignització en més de 100 persones i tots ells han estat extirpats.

Al mateix temps, el director territorial de Salut també va explicar que el Departament està treballant en reestructuració dels serveis per poder fer front a una disminució de partida inicial d’un 4’5%, mentre esperen el pressupost definitiu, en què s’han de donar els serveis on siguin més eficaços per al pacient i eficients econòmicament. Així va recordar que les prioritats del Departament continuen estan en oferir els serveis amb eficiència; en reforçar la prevenció (cribratges de càncer, etc.) i en millorar les emergències vitals (codi Ictus, etc.)
El responsable territorial de Salut va advocar també per utilitzar les noves tecnologies per millorar l’eficiència, i va reivindicar l’ús de mesures per evitar desplaçaments de pacients com l’atenció domiciliària.
Finalment dir que, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell, ni Pallarès ni  Gómez, van voler concretar si finalment es tancarà el servei d’urgències nocturnes del CAP El Temple, tal i com va denunciar la setmana passada el portaveu d’Esquerra, Josep Felip Monclús, i després va desmentir l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel.

El curs escolar començarà a les Terres de l’Ebre amb 27.752 alumnes i 131 professors menys

Al centre de l’ imatge ,el director de serveis territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, Antoni Martí

La jornada compactada en 14 instituts i l’escola Sant Jordi de l’Ametlla de Mar, un nou col·legi a Tortosa i l’Institut de Tecnificació Esportiva a Amposta, novetats destacades

(ACN).- El nou curs escolar a les Terres de l’Ebre començarà amb un total de 27.752 alumnes, només 55 més que l’any anterior, una dada que permet assegurar a Ensenyament que l’alumnat està estabilitzat al territori. Pel que fa als docents, el curs començarà amb 2.226 professors, 131 menys que el curs passat, una xifra que inclou 39 jubilacions. El retorn a les aules estarà marcat per la implantació de la jornada compactada en 14 instituts, així com a l’escola Sant Jordi de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), un dels vuit centres de primària que faran una prova pilot a Catalunya. Un nou col·legi a Tortosa i el nou edifici de l’Institut de Tecnificació Esportiva a Amposta, altres novetats.

Dels 27.752 alumnes que el pròxim dimecres 12 de setembre començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre, 5.628 són de segon cicle d’infantil (P3, P4 i P5), 10.613 de primària, 6.389 de secundària, 1.854 de batxillerat, i 3.268 de cicles formatius. Tal com ha explicat el director de serveis territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre, Antoni Martí, l’increment total és només de 55 alumnes ja que l’alumnat està “estabilitzat”. “La davallada d’alumnes ha P3 ha estat d’onze nens, a primer de primària un increment de 79, i a primer d’ESO tenim 44 menys. Són xifres que, com l’any passat, es porten a pensar que tenim una població escolar estable per l’índex de natalitat i també perquè s’ha estandaritzat el moviment d’estrangers”, ha afegit.

Però si bé els alumnes es mantenen, el professorat es redueix en 131,5 -per una mitja jornada. En total hi ha 2.226,5 professors que faran 50.878 hores lectives, 1.435 més que el curs passat per l’increment d’una hora de la jornada laboral. Dels 131 professors menys que hi haurà aquest curs, 39 són jubilacions que no es cobreixen. En total, hi haurà 76 mestres menys a primària i 55 professors menys a secundària.

Pel que fa a les ràtios, hi haurà 12,94 alumnes per professors a infantils i primària i 11,84 a secundària. El resultat d’aquest increment de ràtios, per l’aplicació de la normativa estatal és que prop d’un 7% d’aules de P3 tindran 26 o 27 alumnes, mentre que el 93% en tindrà 25 o menys. A l’ESO, un 10,17% de les aules tindran 34 alumnes o més. El 6,78% tindran entre 31 i 33 alumnes, i més del 83% se situaran amb 30 alumnes o menys.