Entrades

Interior activa l’alerta del pla Sismicat pels terratrèmols a l’Ebre i crea una comissió de seguiment amb els alcaldes

829561

Part dels manifestants que han omplert la plaça de l’Ajuntament de Vinaròs aquest dijous per protestar contra el Castor.(Foto Anna Ferràs)

Escridassada monumental a Vinaròs per demanar el desmantellament del Castor

(ACN).- El Departament d’Interior ha activat en fase de l’alerta el pla Sismicat per l’episodi de terratrèmols que pateixen les Terres de l’Ebre. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb alcaldes, representants de Protecció Civil i l’Institut Geològic de Catalunya, amb els quals ha acordat una comissió de seguiment del fenomen, que es reunirà setmanalment a Tortosa. L’alerta ha de garantir la fluïdesa de la informació i mantenir “en guàrdia” els efectius que actuarien en cas d’una escalada sísmica. Convençut que l’activitat del Castor es troba en l’origen dels terratrèmols, ha tornat a exigir a l’empresa i al Ministeri d’Indústria tota la informació al respecte.

Escridassada monumental

La concentració d’unes 1.500 persones, segons fonts de la policia local de Vinaròs, han convertit la Plaça Parroquial en un autèntic infern de soroll fent sonar cassoles i xiulets per mostrar clarament el seu rebuig al magatzem de gas Castor instal·lat en aquest terme municipal. Ha estat la concentració més multitudinària que ha provocat aquest projecte a la capital del Baix Maestrat i el missatge ha estat clar. La ciutadania vol la paralització i desmantellament immediat de les instal·lacions del Castor davant la crisi sísmica que han generat les injeccions de gas a la planta submarina. Des de la Plataforma en Defensa del Sénia ja han avançat que les mobilitzacions continuaran aquest cap de setmana.

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia considera insuficient la paralització parcial i temporal de les activitats al magatzem de gas Castor que han demanat i exigit des de les institucions de la zona del Maestrat i des del govern espanyol fins que no estiguin llestos els nous informes que s’han sol·licitat. Com ha apuntat el seu portaveu, Lluch Ulldemolins, la reclamació de la ciutadania és “la paralització i desmantellament de manera immediata” de les instal·lacions del dipòsit de gas. La plataforma ha recordat que la lluita contra el Castor va començar l’any 2007 i que, des de llavors, han vingut alertant dels perills que suposava el projecte.Lluch Ulldemolins, considera ‘una petita victòria moral’ la concentració d’aquest dijous i lamenta que hagi hagut de succeir la crisi sísmica perquè la gent reaccioni.

Segons la policia local, la crisi dels terratrèmols ha tret al carrer 1.500 persones a Vinaròs, la concentració més multitudinària que s’aconsegueix a la capital del Baix Maestrat contra el Castor. Durant més de mitja hora el soroll de les cassoles i els estris que han portat els veïns dels municipi han mantingut un brogit tan gran com la indignació que han demostrat amb crits i pancartes contra el Castor. També han fet notar el seu malestar amb la classe política i sobretot la por davant els terratrèmols que porten molts dies notant des de les seves cases.

La Plataforma del Sénia ha convocat una assemblea per aquest divendres a les deu de la nit a Alcanar (Montsià) on s’ha convidat a tota la ciutadania a participar-hi. En aquesta reunió es decidiran noves mobilitzacions però ja han avançat que preveuen que la propera gran manifestació es celebri aquest mateix cap de setmana.

La ramaderia d’Alfara de Carles denunciada per fer festes amb bous s’enfronta a una possible multa de fins a 2.000 euros

798440

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, a l’esquerra.(Foto:ACN)

Els Mossos van personar-se en un dels espectacles taurins organitzats sper a turistes russos després que el Departament d’Interior obrís expedient

(ACN).- La ramaderia d’Alfara de Carles (Baix Ebre) contra la qual el Departament d’Interior ha obert un expedient per l’organització d’espectacles taurins sense mort de l’animal s’enfronta a una possible sanció d’entre 400 i 2.000 euros, segons ha confirmat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès. Agents dels Mossos d’Esquadra es van personar a les instal·lacions de la ramaderia per donar compte dels actes que s’organitzen per a turistes, russos principalment, amb l’objectiu d’aportar informació. Pallarès ha indicat que l’expedient es troba en fase d’instrucció i que els ramaders podran aportar els seus arguments en forma d’al·legacions o, en última instància, recorrent als jutjats.

El delegat, que anteriorment va defensar la legalitat d’aquests espectacles en el marc de “l’activitat ramadera habitual” -segons sosté, no vulneraria la llei a ulls del Departament d’Agricultura-, ha reconegut que el Departament d’Interior considera que aquestes activitats són un “espectacle” taurí i, per tant, es troben subjectes a llei catalana que els prohibeix. Si l’expedient desemboca en sanció, la ramaderia hauria de fer front a una multa mínima de 400 euros i 2.000 com a màxim.

Però tot i que el Govern en tenia coneixement, aquestes “tientes”, tradicionalment utilitzades per posar a prova els animals -i que des de fa un parell d’anys s’obren, principalment, a turistes russos que arriben a la Costa Daurada oferint-los, amb el preu de l’entrada, un dinar a més de la presència d’un espectacle taurí sense mort de l’animal- no van ser incloses en la llei que regula els correbous ni el reglament que la desenvolupa. “Ningú ho va pensar i ningú ho va reclamar”, assegura. Han estat les denúncies de les entitats defensores dels drets dels animals les que han posat en marxa l’administració.