Entrades

Actima denuncia la fugida de dos bous a la Sénia i els taurins responen que la denuncia segurament no prosperarà.

10632677_10154001940541392_5524029958236450253_n

Santi Albiol, al mig de la foto (Foto:APCTTE)

Segons l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de lesTerres de l’Ebre l’acte denunciat no són bous al carrer, sinó un “encierro” de mansos, modalitat que no está regulada a la llei de correbous.Els animalistes també han denunciat la falta de seguretat a la plaça de bous de Deltebre.

 

 

(ACN/ J.Roig).-L’Associació contra la Tortura i el Maltractament Animal (Actima) ha presentat dues denúncies als serveis territorials de Joc i Espectacles de les Terres de l’Ebre contra els organitzadors i supervisors dels correbous de la Sénia  i Deltebre. Al·leguen que hi va haver presumptes infraccions de llei dels correbous. En el cas de la Sénia, Actima acusa l’organització d’un tancament indegut en el recorregut dels bous al carrer perquè dues vaquetes es van escapar. L’entitat recorda els fets estan tipificats com “infraccions molt greus que es poden sancionar amb multes d’entre 60.001 euros a 150.000 euros per bou”.

Santi Albiol, vicepresident de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, a explicat a les Emute que la denuncia és un contrasentit perque la modalitat denunciada no està ni tipificada a la Llei de Correbous, ja que no eren bous de carrer, sinó que va ser un “encierro” de mansos. Albiol diu que les coses s’han d’explicar bé, que no tot s’hi val i que, possiblement per tot això, aquesta denuncia quedarà arxivada.

Actima ha presentat un altra denuncia contra Deltebre en aquest cas perque es considera que la plaça de bous no compleix les mesures de seguretat ni per a les persones ni per als animals. L’associació ha sol·licitat que s’incoïn els expedients sancionadors contra els responsables d’aquests espectacles denunciats.

Sancionen amb 250 euros la comissió de bous de Santa Bàrbara per no evitar maltractaments als animals

foto_3037283

Imatge de l’acte taurí de les festes majors del passat mes de juliol a Santa Bàrbara denunciat davant la Generalitat per AnimaNaturalis. (Foto: AnimaNaturalis)

L’entitat defensora dels animals, AnimaNaturalis, havia denunciat un acte taurí de les festes majors pel llançament de pedres, pals i els cops que van rebre els bous.

ACN Santa Bàrbara .- El Servei del Joc i d’Espectacles de la Generalitat a les Terres de l’Ebre ha sancionat amb 250 euros la comissió de bous de Santa Bàrbara per no haver evitat maltractaments i sofriment als animals durant la celebració d’un acte taurí a la plaça del poble durant les festes majors del passat juliol. L’expedient sancionador, obert per una falta lleu, és fruit de la denúncia presentada per l’entitat animalista AnimaNaturalis el passat mes de setembre, que va acompanyar amb fotografies i imatges de vídeo. Tot i que pot ser encara objecte de recurs, l’entitat confia que la sanció acabi sent ferma els pròxims mesos. “Quan interposem denúncies no esperem que tinguin èxit. La llei és massa laxa, molt ambigua. Ens ha sorprès molt positivament i ens dóna ganes de seguir”, ha valorat la portaveu Aïda Gascón.
Els animalistes van enregistrar com els participants, “de forma reiterada”, llençaven objectes com “pedres i pals de fusta”, a més de donar “cops als animals”. Argumentaven, en aquest sentit, que els vuit membres de la comissió de bous de Santa Bàrbara que, segons la llei 34/2010 de regulació dels correbous, són els encarregats de vetllar per evitar maltractament i sofriment als animals, no van exercir les funcions per les quals van ser designats. Consideren que la claredat del contingut de les imatges no deixava lloc a dubte.

Tot i qualificar-la de “simbòlica” –recordant que en els casos greus es pot inhabilitar la comissió o prohibir els correbous durant dos anys en un municipi- Gascón ha celebrat la decisió pels pocs expedients sancionadors que acaben prosperant a les Terres de l’Ebre. Considera, també, que aquesta decisió pot fixar un precedent de cara a la pròxima temporada d’actes taurins.

L’entitat ha subratllat que, entre els membres de la comissió taurina de Santa Bàrbara sancionats conjuntament, figura el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Joaquim Martí. “És una vergonya que sigui sancionat per no complir la seva obligació”, afegeix Gascón. Consultat per l’ACN, Martí ha assegurat desconèixer que ha estat sancionat i ha qualificat la situació de “molt abusiva”. “És abusiu i premeditat per intentar que els taurins avorrim la festa a base de denúncies”, sosté, tot assegurant que moltes altres denúncies, per contra, no han prosperat.

Sobre els fets concrets que se’ls atribueixen Martí diu que a les imatges no s’aprecien cops als animals “ni res”, tot i admetre contacte. Al mateix temps, s’escuda en el fet que la comissió no és capaç de controlar els centenars o milers de persones que participen a l’acte. “Anem per la plaça perquè no es faci res. Si estàs en una punta i, a l’altra, algú toca l’animal amb el peu és impossible. No podem posar-nos en la pell de l’altra gent. S’avisa i es posen cartells. És impossible que vuit persones en controlin 3000”, addueix.
Al marge d’aquesta qüestió, Martí avançava el passat divendres des del programa “Espai Taurí”, que aquesta setmana es tancarà el programa del concurs de ramaderies 2016 per a les properes Festes Majors de Santa Bàrbara, “en les que hi haurà novetats i segurament tindrem el debut d’una ramaderia ebrenca”, avançava.
Actualment l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, està fent pedagogia de la festa per Catalunya. El passat dia 15, el mateix Martí va pronunciar la segona conferència del cicle de la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya , a Barcelona, amb el nom de “Desobedecemos Catalunya” i va servir per apropar la cultura del toro al carrer a la del toro a la plaça.

Santa Bàrbara denuncia Endesa davant el Síndic de Greuges

sindic

Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya

L’ajuntament ja es va queixar a la companyia pels continuats i perllongats talls de subministrament elèctric produïts al municipi el passat mes de Juliol.
En no rebre resposta d’Endesa, ha exposat els fets davant el Síndic.

(J.Roig).-No és estrany que, de tant en tant, el nostre municipi pateixi talls de llum sobtats, (de vegades micro talls) que causen perjudicis a l’usuari i sobre tot als aparells elèctrics més sensibles.

El passat més de juliol però, i concretament els dies 29, 30 i 31, la deficiència en el servei ja va arribar a lo que es podria denominar d’escàndol, perquè durant els tres dies els talls de subministrament elèctric es van produir de forma reiterada i per causes desconegudes ja que, en cap moment, la companyia subministradora va comunicar cap tipus d’incidència, ni va haver tampoc cap tempesta ni qualsevol altre factor que pugues fer pensar que es pugessin produir talls tant repetitius i perllongats.
Davant aquesta situació i atenent també a les queixes veïnals, el passat mes d’Agost, l’Ajuntament de Santa Bàrbara va dirigir una carta a ENDESA demanant explicacions pels fets ocorreguts el dia 29 de juliol per la tarda, quant es va produir el primer tall, continuant el segon al matí del dia 30 , sense que es restablís el servei fins al 31.
La carta exposava els fets i demanava explicacions del perquè no s’havia informat prèviament a l’ajuntament de que es produirien talls al subministrament i també de perquè, dies desprès de l’incident, cap responsable de l’empresa s’havia posat en contacte amb l’ajuntament per proporcionar una explicació de lo que havia passat , advertint que la interrupció temporal del subministrament elèctric significa un incompliment per part de l’empresa de les disposicions legals i contractuals que regulen l’activitat i demanant una explicació dels fets que van ocasionar l’ interrupció, que s’informi prèviament quant s’hagi de produir algun tipus d’interrupció per causes previstes i que s’incrementin les inversions per mantenir les instal•lacions.

L’alcalde Santa Bàrbara, Alfred Blanch, explicava que tampoc és la primera vegada que l’ajuntament es queixa formalment davant d’alguna deficiència en els serveis que rep el municipi .

De totes maneres i desprès de gairebé dos mesos sense rebre resposta per part d’Endesa,  el passat 23 de setembre, l’ajuntament decidia exposar la seua queixa davant del Síndic de Greuges.

El moviment social contra el Castor es tornarà a mobilitzar aquest diumenge

838517

D’esquerra a dreta, els representants de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia Cristina Reverter, Joan Ferrando i Evelio Monfort (Foto Jordi Marsal)

 (ACN).- La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha acusat el govern espanyol d’ocultar i dilatar el debat científic sobre la seguretat del projecte Castor. Per aquest motiu, li han exigit que reveli quins científics elaboren l’informe a més d’instar-lo a fixar un calendari sobre la decisió del seu tancament. Amb l’objectiu de traslladar aquests missatges, el moviment social contra el Castor es tornarà a mobilitzar aquest diumenge amb una cadena humana que rodejarà la planta terrestre de Vinaròs . Paral·lelament, l’entitat ha demanat a tots els grups polítics del Parlament un pronunciament unitari pel tancament, desmantellament del projecte i restauració de la zona.

“S’està produint una maniobra de dilació. Temem que busquen allargar el tema perquè els ciutadans s’oblidin dels terratrèmols, que no es produeixen perquiè s’ha aturat l’activitat”, ha indicat el president de l’entitat, Joan Ferrando, després d’exigir al Ministeri d’Indústria que faci públics els noms dels científics que elaboren els informes tècnics sobre els quals s’ha de basar la decisió de la continuïtat o el tancament del magatzem de gas submarí després dels més de 600 sismes que ha ocasionat a la costa de l’Ebre i el Maestrat.

Les filtracions dels últims dies sobre el contingut de l’informe que prepara l’Institut Geològic i Miner, que apuntarien la continuïtat dels terratrèmols si es torna a posar en marxa, així com la insistència de l’empresa Escal UGS en desvincular-se dels moviments sísmics més importants -que van arribar als 4,2 graus en l’escala de Richter i van ser àmpliament percebuts per la població- han posat en guàrdia el moviment social que lluita per desmantellar el projecte, conscient de la seva força i poder de convocatòria actuals.

“Volem que es vegi que la gent d’aquí estem en contra:volem mostrar el rebuig i alhora la tranquil·litat del poble”, ha apuntat el portaveu Evelio Monfort. Convocada per la mateixa Plataforma i les assemblees ciutadanes de Vinaròs, Benicarló i Peníscola, esperen reunir més de 2.000 persones per poder envoltar els prop de 3 quilòmetres de perímetre de la planta terrestre al terme de Vinaròs però molt pròxima al nucli urbà canareu.