Entrades

“Entre llops” un conte sobre la violència de gènere.

Les Germanes Besolí, segueixen reivindicant el paper de la dona en la nostra societat,  ara amb una exposició multidisciplinària que aborda la violència de gènere.

El dia 8 de març s’inaugura a l’ajuntament de Jesús a les 19 hores.

L’exposició multidisciplinària, formada per olis sobre tela i diferents muntatges acompanyats de plafons explicatius que mostren el recorregut, invita a la reflexió al voltant de les agressions masclistes, de les causes que les provoquen i del tracte que es fa, tant a nivell judicial com social i mediàtic.

Partint dels rols i els estereotips que creen una desigualtat entre els gèneres, passant pel cicle de la violència i els diferents tipus de violència masclista existents, fins a arribar a l’anàlisi de una societat que acull i tapa aquest tipus de comportament, i d’una justícia altament masclista que afavoreix al agressor,  les Germanes Besolí volen denunciar aquesta realitat i no deixar que mirem cap a un altre costat, evitant-la.

En els últims anys, tant l’edat dels agressors de violència masclista como de les seves víctimes està baixant: hi ha grups de menors que violen en manada.

Les Germanes Besolí han creat aquesta exposició per portar-la als instituts i començar a treballar el veritable problema de la violència masclista i les agressions sexuals en els joves: els nois que no accepten un NO i que es creuen amb el dret de seguir amb el seu propòsit encara que sigui de forma violenta.

Fins ara, totes les mesures que s’han pres són de prevenció o de suport de les víctimes, i encarades a les noies: “No vagis sola pel carrer, no vesteixis amb roba estreta, vigila amb qui parles“.

Ens hem passat la vida avisant a la Caputxeta que no s’endinsi al bosc per que hi ha llops ferotges, llevant-li llibertats. Potser ara ha arribat el moment de tornar-li la llibertat a la Caputxeta i començar a jutjar el comportament agressiu dels llops. Són els nois de la societat els que s’han de qüestionar si realment volen ser vistos com uns depredadors, o com persones civilitzades.

Santa Bàrbara acull la 6a Festa de la Cultura de les Terres de l’Ebre

surt1L’esdeveniment està organitzat pel digital cultural Surtdecasa i inclourà una jornada dominical plena d’activitats artesanals, gastronòmiques i musicals.

(J.Roig/T.G.).-Aquest cap de setmana, concretament el diumenge 23 d’octubre, Santa Bàrbara acollirà la sisena edició de la Festa de la Cultura de les Terres de l’Ebre, que organitza amb motiu del seu aniversari el diari digital de cultura de proximitat Surtdecasa.cat. Els organitzadors prometen un matí ple d’activitats per a tota la família, amb fira de productes originals, artesans i gastronòmics, i música en directe, entre altres activitats.
El programa d’activitats començarà a partir de les 11 del matí amb la Fira de productes artesans i originals on fins les 14:30 de la tarda es podrà degustar cervesa, pa o productes càrnics elaborats per diferents establiments del municipi o també es podrà gaudir d’exposicions de joies moda o il•lustracions

Al migdia s’ha organitzat un Contacontes per als xiquets i xiquetes que s’encarregarà de dur a terme Núria Ibáñez autora de la col•lecció El Montsià de Bàrbara i Jaume, els dos personatges, Jaume i Bàrbara, que ha creat Ibáñez i que ensenyen els més menuts el patrimoni de la comarca.
En voltes de la 1 de la tarda tindrà lloc el Concert de Fabio Vega (A Quiet Man), presentant el seu darrer disc ‘Hipnotized’
Anna Zaera, una de les responsable de la publicació digital, explicava que li feia molta il•lusió que la festa es faci a un lloc tant emblemàtic del seu poble com és la masada de l’Alto, entre altres motius, perquè allí es va gravar el primer espot publicitari de Surtdecasa.

Amb el nom “El digital de cultura de proximitat”, el portal Surtdecasa.cat, va néixer a les Terres de l’Ebre l’octubre de 2010 com el primer mitjà de comunicació cultural i digital del territori de la mà de les periodistes Neus Barberà i la col•legiada Anna Zaera, juntament amb l’informàtic Robert Roig, amb la intenció d’ajudar a la vertebració cultural i social de les Terres de l’Ebre, a través de les noves tecnologies. A aquesta edició ebrenca, nascuda l’octubre de 2010, se li han anat sumant d’altres com la del Penedès, Camp de Tarragona l’Empordà, Girona, Zona Centre o Ponent que ho va fer al juny de 2014, incloent les sis comarques que integren la vegueria lleidatana.

 

Santa Bàrbara viu una intensa “revetlla” de Sant Jordi

Sant-jordi-nens-300x240Ho fa durant tot el cap de setmana i en plena celebració de les Jornades Culturals.

(J.Roig/T.G.).-El nostre poble es prepara per viure un complert programa a d’actes culturals per tal de celebrar la diada de Sant Jordi que, com tot els anys, coincideix amb la celebració de les Jornades Culturals que es van encetar el passat cap de setmana i que es perllongaran fins a finals de Maig.
A partir de les 10 del matí d’avui divendres i a la plaça de l’Alcalde Cid i Cid, s’ha programat una tanda de lectures en veu alta, a càrrec d’alumnes de 6è de Primària de l’Escola Jaume Balmes i dels de 3r d’ESO de l’Institut les Planes.Tot seguit s’ha organitzat un taller de sardanes a càrrec de Dolors Cañellas que comptarà amb la participació dels nois i noies del mateix centre i dels assistents que vulguin participar.

Ja per la tarda a partir de les 16 hores, i a l’Smarcentre, es procedirà a l’entrega del XXV Premi Literari Rogelio Farnós en el que hi participen els alumnes de l’escola Jaume Balmes.
Finalment, al mateix lloc i a les 18 hores, començarà l’anomenada “Revetlla de Sant Jordi”, on s’explicaran històries i hi haurà un recital de poemes, lectures
de textos i activitats de memòria amb imatges temàtiques i música d’acompanyament.
Fàtima Blanch, responsable dels cursos de català al nostre poble, explicava que lo singular d’aquesta “revetlla” és que, per realitzar-la, s’han unit els membres i alumnes de diferents col•lectius com ara del club de Lectura de Santa Bàrbara, els alumnes dels cursos de català per a adults, els del taller de memòria i els dels cursos d’informàtica.

Per a demà, Diada de Sant Jordi, l’associació de Dones Planeres ha optat per “anar de caragolada” i han organitzat una sortida a Lleida i les Granyenes de les Garrigues per fer una visita cultural que acabarà, òbviament, amb un dinar de caragolada.

Ja com a actes més propis de la Diada, a partir de les 10 del matí, a la plaça de l’Alcalde Cid i Cid es vendran roses a benefici dels projectes 2016 de Mans Unides  i a les 18.30 , com vam informar en crònica anterior, es procedirá al lliurament dels premis del XXV Concurs Literari Sant Jordi Vila de Santa Bàrbara, representant-se a continuació, l’obra “ MALEÏDA POMA!” d’Anna Ballester, obra de teatre que serà interpretada pels alumnes de 1r d’ESO de l’Institut les Planes.

El diumenge, finalment, els jubilats han organitzat també un acte gastronòmic, la seua tradicional Diada social de Sant Jordi, amb un dinar de germanor i ball amb música en viu.

L’obra “Memòries d’un asperger” , de Montserrat Espallargas, guanya el premi literari “Sant Jordi Vila de Santa Bàrbara”

premisweb_EDITORA9808EDITORA_8922

Membres del Jurat (Foto:AdSB)

“Certificat d’invasió”, de Josep Manel Obiol Cabrera, s’emporta l’accèssit de caràcter local.
Els premis es lliuraran el dia de Jordi, coincidint amb la representació d’una obra teatral a càrrec dels alumnes de 1r d’ESO de l’ Institut les Planes.

(J.Roig/T.G./AdSB).-El jurat del XXV premi literari Vila de Santa Bàrbara, desprès de debatre i decidir sobre quines obres eren les millors en la categoria de narrativa, que aquest any s’ha convocat des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Bàrbara va decidir que el premi, dotat en 300 €, es concedís a l’obra “Memòries d’un asperger”, de Montserrat Espallargas Barceló de Barcelona.
Els membres del jurat destacaven l’originalitat de l’obra, referida a aquesta singular dolença, el síndrome d’asperger, un trastorn que es caracteritza perquè el pacient manifesta interessos limitats o una preocupació inusual i obsessiva amb un objecte o un tema en particular, arribant a excloure altres activitats i temes de conversa. Les persones que ho pateixen solen tenir una intel•ligència normal o lleugerament per sobre de la mitjana, però mostren rutines o rituals repetitius, així com una tendència a parlar de manera massa formal o monòtona i a interpretar figures retòriques i ironies de manera literal.

En aquesta edició, i segons que explicava l’alcalde i regidor de Cultura, Alfred Blanch la participació que aquest XXV premi literari Vila de Santa Bàrbara havia tingut una interessant resposta ja que el total d’obres presentades de la modalitat de narrativa van ser de 17, quantitat superior a la de fa dos anys quan també es convocava el premi de narrativa que van ser d’11 i de l’any 2012 que va ser de 14 participants. Recordem que des de l’any 2012 els premis es convoquen bianualment, un any narrativa i al següent poesia i assaig i així successivament.
També, dotat en 60 €, s’atorgà un accèssit de caràcter local a l’obra “Certificat d’invasió”, de Josep Manel Obiol Cabrera.
L’entrega dels premis es farà efectiva el dissabte 23 d’abril a les 18.30 a l’Smartcentre, on també es representarà l’obra Maleïda Poma d’Anna Ballester, a càrrec dels alumnes de 1r d’ESO de l’ Institut les Planes

Els membres del jurat destacaven que les procedències dels participants havien continuat estant molt variades i de llocs diferents de la geografia catalana, igualment que les temàtiques que també van ser molt diverses, però es lamentaven per la baixada d’autors del municipi que en els últims anys s’havia incrementat notòriament, cosa que els feia coincidir en el fet que hi ha molt bons autors del poble dignes de presentar-se al concurs i que no ho acaben fent.