Entrades

Cultura inicia la catalogació de les festes amb bous i en valorarà la seva declaració honorífica

965878

El director general de Cultura Popular, Lluís Puig, admet que un possible reconeixement de la Generalitat no blinda legalment els actes taurins
Tot i així, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha interpretat l’anunci de l’inici d’aquests tràmits com una conseqüència de la manifestació organitzada el passat diumenge 19 d’abril a Amposta

(ACN).- El Departament de Cultura ha iniciat els tràmits per catalogar les festes amb bous de les Terres de l’Ebre -i d’altres municipis catalans- després de finalitzar la redacció de l’inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya, que inclou 15.000 esdeveniments. Un cop enllestit el catàleg, entre finals d’estiu i principis de tardor, la Direcció General de Cultura Popular valorarà la seva possible declaració honorífica en una de les cinc categories establertes -des de festa popular a festa patrimonial d’interès nacional-. Es tracta d’una demanda de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre feta fa més de sis anys que, segons Cultura, no suposa blindar legalment els correbous.

Els treballs previs per a l’elaboració del catàleg podrien finalitzar entre finals de juliol i principis del pròxim mes de setembre, segons ha explicat a l’ACN el director general de Cultura Popular, Lluís Puig. A partir d’aquí, i per determinar si les festes amb bous mereixen algun dels cinc nivells de declaració honorífics, el Departament revisarà les memòries tècniques, històriques i etnogràfiques. En funció de criteris com l’antiguitat i el seu contingut, , es poden o no declarar. Podrien ser “unes quantes o totes”. “Si es veu que totes les festes tenen el mateix nivell, podríem fer una declaració conjunta”, ha aclarit.

Seran objecte d’anàlisi les celebracions incloses en l’annex de la llei 34/2010 que regula els correbous: 26 dels municipis i EMD de les Terres de l’Ebre, dos de la Catalunya Central, quatre de les Comarques Gironines, dos de Tarragona i un parell més de l’àmbit de Barcelona. Podrien caure en una de les cinc categories establertes pel reglament aprovat per la Generalitat, que van des del nivell més baix de festa popular d’interès cultural a festa patrimonial d’interès nacional -la més elevada-. El calendari a partir del qual es pot concretar aquesta aprovació, que acabaria passant per la taula del Govern, es pot conèixer durant la pròxima tardor.

Sigui com sigui, Puig ha precisat que es tracta de “declaracions honorífiques que demostren l’estima d’un municipi per la festa”, des del punt de vista etnogràfic, i que, en cap dels casos, no suposa “rebre diners ni un blindatge legal” per als correbous. En aquest sentit, ha assenyalat la llei 34/2010, aprovada al Parlament, que regula “l’equilibri entre la tradició i el respecte als animals”, així com el reglament del Departament d’Interior que estableix els “controls” previstos. “Les declaracions honorífiques permeten que la festa se segueixi fent però no eximeixen del compliment de la normativa”, ha clarificat, tot assegurant que, en aquests, moments “la festa no està en perill”.

Per la seva banda, a través de les xarxes socials l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha interpretat l’anunci de l’inici d’aquests tràmits com una conseqüència de la manifestació organitzada el passat diumenge 19 d’abril a Amposta, amb l’assistència d’alguns milers de persones, per reivindicar la continuïtat de les celebracions amb bous.

Nova denúncia contra els bous ‘marítims’ al port de l’Ampolla

837618

Un grup de joves intenta capturar un bou que ha caigut a l’aigua al port de l’Ampolla (Foto Actyma)

L’entitat animalista ACTYMA demana l’obertura d’un expedient sancionador perquè el recinte estava obert al mar i controladors consumien alcohol, entre d’altres motius

 (ACN).– L’Associació Contra la Tortura i el Maltracte als Animals (ACTYMA) ha interposat una nova denúncia contra els organitzadors i supervisors dels correbou ‘marítim’ que va tenir lloc el passat 22 de juny al port de l’Ampolla (Baix Ebre) per suposat incompliment de la Llei 34/2010 que regula els correbous. Reclamen a la Generalitat que obri expedient sancionador als responsables de les infraccions denunciades: l’obertura del recinte al mar, provocant la caiguda dels animals a l’aigua; el consum de begudes alcohòliques per part d’que alguns controladors de l’espectacle; la infracció de la prohibició de seure en les barreres de protecció; l’existència de ferits; o l’ús de pals contra els animals.

*A més de l’expedient sancionador contra els presumptes responsables d’aquestes accions, ACTYMA demana també que es determini la suposada responsabilitat, solidària o subsidiària, de l’Ajuntament de l’Ampolla per la seva funció “in vigilando” respecte el compliment de la legalitat vigent.

Els animalistes han recordat que quan els bous cauen al mar, s’atrapa l’animal amb una embarcació, “pescant-los per les banyes amb una corda” i se’l remolca fins la rampa que condueix a la plaça. Es tracta, segons addueixen, d’una modalitat “fraudulenta” i “irregular”, atès que la llei dels correbous “estableix la variant de ‘bous a la platja’, però no de bous al mar'”