Entrades

El Concurs de Ramaderies de Santa Bàrbara arriba a la seua VIII edició

13567521_10154405007541392_7194486717639638370_nEnguany s’estrenaran a la plaça planera dos ramaderies noves i es farà un bou capllaçat nocturn.
Demà divendres s’enceten els actes taurins amb la tarda patrocinada per la Penya Planers pels Bous i l’actuació, fora de concurs, de la ramaderia navarresa de Jose Arriazu i diversos bous capons.

(J.Roig).-Amb més embranzida que mai arriba enguany la 8èna Edició del Concurs de Ramaderies que, amb el patrocini de l’Ajuntament de Santa Bàrbara, organitza la comissió de bous i la Penya taurina “Planers pels Bous”.

Joaquim Martí, membre de la penya, comentava que enguany hi haurà dos ramaderies noves participant al concurs, una de premeditada, com és costum i una segona forçada per les circumstàncies. Així a la plaça planera enguany s’estrenarà d’una banda la ramaderia de Fernando Mancilla, procedent de la província de Castelló, però ubicada al terme d’ Ulldecona i d’altra la ramaderia Mijares que s’ha tingut que contractar en substitució de la de Hermanos Marcen, guanyadors del concurs de l’any passat i que no podran participar pels problemes sanitaris detectats a un dels animals que obligaran a tenir tota la ramaderia en quarantena.

Un altra de les novetats que s’inclouran enguany a les activitats taurines serà un bou capllaçat nocturn, segons Martí, com es fa també a algunes altres localitats ebrenques. Serà el dimarts de Festes a les 10 de la nit i amb sortida des de la Plaça de l’Estació. El recorregut serà per tot el carrer Major fins la Plaça de la Independència, Passeig Generalitat , carrer Aragó, fins la cruïlla amb el carrer Victoria.

Marti admetia que és complicat any rere any mantenir el nivell de qualitat que ha aconseguit tenir el Concurs de Ramaderies planer, però el recolzament que té la Comissió de Bous i la Penya per part de l’Ajuntament i la bona predisposició dels ramaders en participar-hi per la popularitat i repercussió que ha aconseguit tenir el Concurs, facilita molt presentar un bon cartell. Cartell que enguany encapçalarà la ramaderia de José Vicente Machancoses de Picassent que actuarà el dilluns. Dimarts serà la tarda de Fernando Machancoses, dimecres la de Fernando Mansilla que ja hem comentat al principi, el dijous la de Vicent Benavent de Quatretonda i el dissabte serà la tarda de la ramaderia Mijares que substituirà a la de Hnos. Marcen que no podrà actuar com estava previst per les raons, també apuntades anteriorment.

Els actes taurins es complementaran amb quatre bous embolats, tres capllaçats i la tarda de demà divendres, que no entra en concurs i que és el dia de La Penya Taurina i que comptarà amb els bous capons de la ramaderia navarresa de José Arriazu.

La regidora de Festes de Santa Bàrbara espera tenir “unes festes tranqui-les”

Tarda de Bous (7)

(Foto:J.Roig)

Demana que els animalistes no interfereixen als actes taurins programats perquè recorda que, “els bous, com qualsevol activitat programada a les Festes, té el seu risc”.

Defensa que Santa Bàrbara és un poble respectuós i lamenta que “per tonteries” es vingui a causar malestar entre la gent que està gaudint de les seus Festes Majors.

(J. Roig/T.G.).-Aquest dilluns la regidora de Festes de Santa Bàrbara, Judit Lleixà, va presentar oficialment i des de La Plana Ràdio, el programa de Festes Majors que enguany es celebraran del 9 al 17 de Juliol i que, de les moltes activitats que inclou, (i de les que parlarem al decurs d’aquesta setmana), destaca el VIII Concurs de Ramaderies que tampoc s’escapa de l’atenta mirada dels animalistes tot i complir estrictament la Normativa vigent, tal com destacava Lleixà, assegurant que és curiós que, tot i no estar d’acord amb aquest tipus d’espectacle, sempre estiguin presents per veure quines errades hi troben.
Per això la regidora planera reclamava que “ens deixen en pau, perquè tot ho tenim en regla i a veure si podem passar unes tarda de bous pacifiques”.

Lleixà recordava que, el correbous, com qualsevol activitat festiva que s’organitza, té els seus riscos i en el cas específic del Concurs de Ramaderies, qualificava de “penós” que hi hagi gent que en plena Festa Major vingui a provocar problemes per petites “tonteries”. Desitja que això no sigui així, reivindicant que Santa Bàrbara no és un poble agressiu, sinó respectuós, com ho demostra el fet que els animalistes sempre han pogut actuar lliurement i denunciar aquelles accions que han considerat fora de la Normativa.

Recordem que Santa Bàrbara ha estat un dels municipis denunciats pels animalistes perquè, segons asseguren, (encara que no hi ha cap document gràfic que ho convalidi), un dels assistents als bous de l’any passat, estava a la plaça amb un pal, cosa que prohibeix la Normativa.
Lleixà també posava especial èmfasi a recordar que els antitaurins que vulguin assistir a les tardes de bous planeres ho poden fer lliurement, advertint prèviament als Mossos d’Esquadra de la seua presència, com marca el procediment, per a que aquests, ho comuniquen posteriorment a l’ajuntament afectat. De moment diu la regidora que no han tingut cap comunicat, afegint que, si venen, se’ls proporcionarà un espai públic per a que puguin realitzar la seua tasca.

“Les fruites de la plana”, tema del concurs de fotografia digital que convoca Santa Bàrbara.

fruiEn 10 anys, el concurs ha aconseguit reunir més de mil imatges del poble i rodalies amb diferents temes i tècniques digitals.

(J.Roig/T.G.).-Per 11é any consecutiu l’Smartcentre de Santa Bàrbara convoca el concurs de fotografia Digital, obert a tothom que estigui interessat independentment de la seua experiència en el camp de l’ imatge. Pot presentar imatges al concurs qualsevol persona, excepte els organitzadors i les persones que col•laborin en la puntuació. Cada participant podrà presentar un màxim de tres imatges, les quals hauran de ser inèdites i no guardonades en altres concursos.

La tècnica de l’Smartcentre, Mercè Fort, recordava que, enguany, el tema obligat del concurs és “Fruites de la plana” i que caldrà utilitzar la imaginació per intentar captar la composició més original que representi qualsevol de les fruites que es poden trobar al nostre terme.
El premi té una dotació total de 180 euros repartits en tres nivells tot i que tots els participants rebran un obsequi en agraïment per la seva participació.
Al decurs de les 10 edicions anteriors, el concurs ha aconseguit recollir més d’un miler de fotografies que, com deia Fort, mostren diferents aspectes del poble i de la zona i que permeten, cada any, organitzar una exposició durant les Festes Majors.

Es poden consultar les bases i terminis de presentació d’imatges a la web del nostre poble, www.santabarbara.cat o adreçant-se a l’Smartcentre: www.smartcentre.cat
Telèfon: 977 71 91 36 – Correu electrònic: smartcentre@santabarbara.cat o a l’adreça postal: c/ Mare de Déu de Montserrat, 28 de Santa Bàrbara.

L’oli Iberolei, el millor al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre

OLI GUANYADOR CONCURS DE TASTL’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara guanya el XXXII Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre amb el seu Iberolei d’oliva morruda.

El tast s’enmarca en la Fira de l’Oli de Jesus, celebrat aquest passat cap de setmana.

(J.Roig/Redacció).-L’oli Iberolei de la modalitat morruda de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara s’ha endut el premi al millor oli del XXXII Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre en el marc de la Fira de l’Oli de Jesús. Aquest oli, considerat també el millor en la modalitat verge extra de productors envasadors de la DOP Baix Ebre-Montsià, va arribar a la final del tast, organitzada al Museu de l’Oli de la cooperativa Soldebre, que va comptar amb la participació d’onze experts tastadors, una vegada superada una fase prèvia amb gairebé una setantena de mostres presentades.

“Aquest premi significa que s’està fent bona feina i que les cooperatives cada cop prioritzen més la qualitat”, ha reconegut Jaume Roé, president de la cooperativa guanyadora. Josep Lluís Cardona, el gerent de l’Agrícola del Camp de Santa Bàrbara ha explicat l’oli premiat “és un oli intens en nas i boca, afruitat, que ressalta les característiques amargues i picants”.

En una escala de l’1 al 9 s’atorga un valor a cada oli i se’n considera, especialment, el seu sabor, el punt d’afruitat, d’amarg i de picant.
El fet d’organitzar el concurs unes hores abans de la inauguració de la fira, tot i que els
premis van ser lliurats, com sempre, diumenge al matí, s’ha pensat com una manera més d’ajudar a promocionar el producte dins la mateixa fira i poder presentar-lo en l’espai Àgora que divendres al matí va obrir portes amb una sessió professional.

El jurat va donar també el premi al millor oli d’oliva verge extra de la DOP Terra Alta a Rius d’Or (empeltre) de la Fatarella; el millor sense DOP, a l’Oli del Mar (farga), d’Ebrethink SL, del Baix Ebre; el de productors envasadors de collita pròpia, a Oleum Naturale By Mas Roquell, de Rasquera; i el de productors particulars de collita pròpia, a Francesc Cid, de Xerta.