Entrades

La Fira de l’Oli de Santa Bàrbara compleix 20 anys

cartellweb2016La inaugura aquesta tarda la consellera de Governació, Neus Munté.
La fira planera manté el nombre habitual d’expositors i bonifica als més fidels.

(J.Roig/T.G.).-Des d’avui i fins el diumenge, Santa Bàrbara tornarà a ser el punt de referència dels olis primerencs d’aquesta collita que es podran degustar a la que serà la vintena edició de la Fira de l’Oli Novell els Cítrics i el Comerç, una fira que serà inaugurada aquesta tarda, a les set, per la consellera de Governació, Neus Munté.
La fira manté en aquest aniversari el seu volum d’expositors amb empreses de diferents sectors, entre elles les dos cooperatives del poble, el comerç i entitats locals, aconseguint omplir els 55 estands, tasca que no ha estat fàcil , segons la regidora de fires Judit Lleixà,  des de que va començar la crisi. Per això, des de l’ajuntament, els darrers anys, s’està premiant als expositors més fidels aplicant una bonificació al preu dels seus estands.

A banda de lo que és pròpiament la fira, també hi ha una sèrie d’activitats complementaries, algunes de novedoses que ja hem comentat en anteriors cròniques i altres de clàssiques com les esportives, tallers de manualitats, concursos, accions teatrals pel recinte, la tapa de la fira, el festival taurí, (que enguany arriba a la vuitena edició), les passejades en carro o una novetat anomenada la Caravana dels Tresors de l’Oli que obsequiarà als visitants, i a partir de les sis de la tarda, amb productes típics elaborats amb oli, gentilesa d’una fleca del nostre poble.

La Fira s’acompanya, com ja és habitual, amb les Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Oli en les que hi participen cinc restaurant del municipi amb menús on aquest líquid és el principal protagonista.Com tots els anys la fira planera és d’entrada gratuïta i tancarà portes el diumenge a les 9 de la nit.

Torna la polèmica pels aparcaments incontrolats al carrer Major de Santa Bàrbara.

IMG_20160613_100410

Zona conflictiva per al trànsit de cotxes i vianants al carrer Major de Santa Bàrbara on s’ha posat la senyalització horitzontal. (Foto: J. Roig)

L’equip de Govern es reuneix amb els comerciants de la zona per mirar de trobar solucions.

De moment s’ha pintat una ratlla groga dissuasòria per recordar lo que és evident, : no es pot aparcar fora de les places senyalitzes.

(J.Roig/T.G.).-Fa unes setmanes que la polèmica pels aparcaments incontrolats a la zona central del carrer Major de Santa Bàrbara ha tornat a revifar la problemàtica desprès que la situació, segons deia l’ a la nostra emissora alcalde Alfred Blanch, s’hagi tornat a descontrolar, com passa cada vegada que s’intenta regular el trànsit a la zona comercial de la via per a que tot hom, vehicles i vianants tinguin els mateixos drets d’ús. Per això, tal com explicava Blanch, desprès d’observar com alguns vehicles, i de manera reincident, aparcaven paral•lels a les pilones dissuasòries, dificultant el pas d’altres vehicles i els mateixos vianants, es va decidir pintar una ratlla groga per recordar lo que és evident: no es pot aparcar fora de les places senyalitzes.

Aquesta senyalització horitzontal no ha agradat a alguns comerciants de la zona conflictiva, per això l’ajuntament els va convocar a una reunió per mirar de trobar solucions que permetin una convivència cívica i ordenada entre conductors, vianants i establiments. L’alcalde explicava que el neguit dels comerciants és perquè aquestes mesures dissuasòries poden perjudicar les vendes, al mateix temps que recordava que un gran pàrking al carrer Major no es pot construir per les característiques de la via i de l’espai disponible, a l’hora que recordava que, a 150 metres del centre comercial del poble, hi ha el pàrking municipal.

Blanch demanava civisme a tothom i, especialment als conductors, que valoren si realment necessiten aparcar davant la porta de l’establiment per a fer les compres. “L’argument de que si no puc aparcar davant de la botiga me’n vaig a comprar a un altre lloc (referint-se a fora del poble), no sé si és massa correcte”, reflexionava l’alcalde planer, al mateix temps que advertia, subtilment, que hi has unes normes de civisme i convivència recentment actualitzades que, desprès d’un període permissiu de pedagogia ciutadana, podrien ser aplicades als infractors.

La Ràpita es converteix en el primer municipi de l’Estat on es pot pagar amb el mòbil

(Foto:Aguaita.cat)

(Gustau Moreno).- En més de 40 establiments de Sant Carles de la Ràpita, ja és pot comprar amb el telèfon mòbil. El sistema que fa possible aquesta gestió s’anomena Olepoint. El funcionament és molt senzill i és que a partir de les compres realitzades als comerços vinculats a la xarxa olepoints vas acumulant punts al mòbil i després pots efectuar compres amb aquests. Un olepoint és equivalent a un euro. El projecte pioner ha rebut recentment un reconeixement de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa i ha estat apadrinat per l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita.

El jove emprenedor rapitenc, Jordi Zaragoza, ha estat el creador de la plataforma Olepoinbts junt amb el valencià David Espí. Amb aquest sistema capdavanter sorgeix la comoditat de poder sortir a comprar amb un simple mòbil. Una altra avantatja, és que evita l’acumulació de targetes de punts de diferents establiments per part dels clients.

Els creadors han explicat que no fa falta registre previ dels usuaris, ja que el punts van directament al mòbil. Els olepoints es poden gastar al moment, en l’establiment que vulguis, els pots transferir a qui vulguis, no van a parar a un catàleg i no caduquen. L’únic cost que té és l’SMS que ha d’assumir l’establiment quan fa la venda o l’usuari quan fa la compra. Les empreses són les encarregades de definir la quantitat de punts que volen adquirir de la plataforma i d’establir els percentatges de punts que regalen als seus clients

Com a alternativa a Olepoints, només existeix un sistema, el Google Wallet, que permet pagar amb el mòbil però només està implantat als Estats Units. La Ràpita és així el primer municipi de l’Estat, i de pràcticament tota Europa, on es pot comprar amb el mòbil. La iniciativa ja s’està estenent per altres localitats de Tarragona i València. Actualment 8 persones treballen i col·laboren per fer créixer la plataforma olepoints, vora la meitat procedents de les Terres de l’Ebre, mentre que la previsió és que en els pròxims 2 anys es generen prop de 200 llocs de treball directes.

El president de la Fira de l’ oli de Jesús ,inaugura la Fira de l’ Oli de Santa Bàrbara

La Fira té el mateix nombre d ‘expositors que l ‘any passat,però aquets han contractat menys espai.
En canvi creix el nombre d ‘ expositors de maquinaria agrícola a l ‘espai exterior.

(J.Roig/T.G.).-Aquesta tarda a les sis i mitja,l’ alcalde president de la EMD de Jesús,serà l ‘encarregat d’ inaugurar la 15éna edició de la Fira de l’ Oli Novell els Cítrics i el Comerç de Santa Bàrbara que restarà oberta fins el diumenge dia 18 de Novembre  i que tot i el moment complicat que es viu econòmicament , resisteix amb el mateix nombre d ‘expositors  d’ anys anteriors,encara que segons admetia  Judit Lleixà,regidora de Fires i Festes, si que es cert que s’ han contractat estands més petits. En canvi a crescut el nombre d ‘expositors de la zona exterior amb maquinaria agrícola  i vehicles.

La Fira de l’ Oli novell els cítrics i el comerç de Santa Bàrbara acollirà enguany 55 expositors a les dos carpes que s’ habiliten i 11 a l ‘espai exterior. Lleixà deia que hi ha un  80 per cent d ‘expositors fidels que repeteixen anualment  i que enguany  s ‘espera rebre,com a mínim, els 25.000 visitants  de mitjana  d ‘edicions anteriors.

A la fira hi destaca enguany la novetat  de l ‘espai que s’ habilitat a la Carpa n. 1 com a Sala de jocs i   activitats on,per exemple ,per als més petits es faran tallers de disfresses amb cítrics o de preparació d’ olives amanides.
Com sempre hi haurà passejades amb carro,presentacions de llibres,mostres de cuina  intercultural,xerrades,concursos..etc.

Recordar que la fira és d ‘accés lliure i que els horaris seran pel mati  de les 10 a les  14 i per les tardes de les  16:30 a les 21 h.