Posts

La meteorologia adversa retarda la recollida d’olives a Santa Bàrbara

img_20161130_171632

Detall d’olives sevillenques afectades per la sequera (Foto:J.Roig)

En dos mesos s’ha recollit una quarta part de lo que seria habitual en una campanya normal.
Tot i això, les pluges dels darrers dies poden salvar més d’un 60 per cent de la collita, gracies al bon any que té la varietat morruda.
(J.Roig).-Les precipitacions del mes d’octubre, sumades a les del mes de novembre recent acabat i que a Santa Bàrbara sumen gairebé 160 litres, podrien salvar més d’un 60 per cent d’una collita d’olives que es preveia pèssima solsament unes setmanes enrere.

El gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluis Cardona, en declaracions al programa “Parlar per Parlar” de La Plana Ràdio, deia que encara és difícil fer una previsió acurada perquè la recollida dels fruits va molt enrederida respecte a altres anys, ( dels 3 o 4 milions de quilos habituals que ja s’ha arreplegat normalment a finals de novembre, enguany se’n han molturat solament 1 milió), però creu que tot i la minva que hi haurà en les varietats més primerenques, que no han pogut acaba bé el seu procés de maduració, la collita podrà salvar-se en un percentatge més elevat del que s’esperava, per tant ‘aigua caiguda, tot i el mal que ha fet a alguns camins, es donava per benvinguda.

També cal puntualitzar que les previsions del gerent de la cooperativa planera no es poden generalitzar perque l’aigua caiguda les darreres setmanes s’ha repartit de manera desigual en el territori i ha permès la recuperació d’unes varietats més que unes altres.

El mateix Cardona deia que enguany és “l’any de la morruda” ja que aquesta varietat s’ha recuperat d’una manera extraordinària els darreres dies i podria equilibrar la balança de les pèrdues produïdes per altres varietats de cicle més curts, com la sevillenca i la farga, unes olives que s’han quedat molt petites, amb poca polpa, i que ja no han tingut temps de recuperar-se per la manca de pluges a temps.En canvi la morruda té un cicle vegetatiu més llarg i com que ara encara està verda, els arbres tindran temps de desenvolupar un fruit de major calibre.

Recordem que la previsió que es feia des de la mateixa cooperativa a principis d’octubre, quant es va donar per iniciada la campanya i abans de l’episodi de precipitacions, era d’una caiguda de fins al 80 per cent segons zones i varietats.

La collita de l’oliva serà pitjor de lo que es preveia

Camp_d'oliveres_per_Planes,_el_Comtat

Camp d’oliveres (Foto:Wikimedia Commons)

La cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, preveu una reducció de fins al 60% respecte a la de l’any passat.
En canvi, la qualitat s’espera que sigui millor, ja que la calor de l’estiu i els mosquers sembla que han mantingut controlada la plaga de la mosca.

(Josep Roig/ T.G.).-A punt de començar a la temporada de recollida d’olives, les perspectives sembla que són pitjors de lo que ja es preveia i, possiblement, arribi a ser un 60 % menys productiva que la de l’any passat.
Aquesta primera valoració la  feia el gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluis Cardona, en declaracions a La Plana Ràdio.
Cardona deia que ja s’esperava una campanya fluixa desprès de la gran collita de l’any passat, quant l’entitat planera va entrar 12 milions de quilos d’olives, una de les més importants de la història de la cooperativa. Enguany, en canvi, preveu que la producció estigui solament entre els 4 i 6 milions de quilos, és a dir, entre un 50 i un 60% menys.
En lo referent a la qualitat de l’oliva, Cardona es mostrava més optimista. En principi “pinta bé” deia, encara que les darreres setmanes les temperatures no han estat les més optimes, la calor d’aquest estiu i els “mosquers” repartits per les finques, han mantingut bastant controlada la mosca de l’oliva que és la que, habitualment, perjudica més la qualitat final de la fruita.

Baix Ebre i Montsià, les comarques catalanes on s’espera la millor collita de l’actual temporada.

Al BP1020389aix Ebre es preveu una collita  que superaria les 33.000 tones i al Montsià  les 25.000.

Unió de Pagesos estima que ha Catalunya hi haurà una collita d’olives un 26% més elevada en aquesta campanya però alerta d’una important afectació de la mosca de l’oliva en noves zones.

(Redacció).-Unió de Pagesos estima que la producció d’oliva d’aquesta campanya que ara encetem, 2014-2015, serà d’unes 161.177 tones d’olives, l’equivalent a unes 33.227 tones d’oli. Aquestes xifres situen la campanya com a bona en quantitat, especialment a les comarques del Baix Ebre i Montsià, i també a les comarques de Lleida en general. Les 161.177 tones d’olives suposen un augment del 26% de la producció respecte a la campanya anterior, considerada curta, i que es va tancar amb 127.887 tones, segons dades del departament d’Agricultura.

Les comarques que milloren de manera important la seva producció són sobretot les més productores de Catalunya. A la demarcació de Tarragona, el Baix Ebre tindrà 33.300 tones estimades de producció (UN increment del 30-40% respecte a l’anterior), i el Montsià, amb una producció estimada de 25.520 tones (amb el mateix increment que el Baix Ebre). Per contra, a la comarca de la Ribera d’Ebre s’espera una collita d’un 60% aproximadament respecte a una collita mitjana, i d’unes 9.623 tones. Altres comarques de la demarcació de Tarragona com la Terra Alta també tenen prevista una bona collita, amb unes 5.500 tones de producció

L’estimació del sindicat s’apropa molt a l’estimació publicada pel departament d’Agricultura, que és de 160.529 tones, tot i que Unió de Pagesos creu que la producció final de Girona, Barcelona i Lleida es pot veure reduïda en funció de l’afectació final de la mosca de l’oliva (Bactrocera oleae). L’elevada incidència de la mosca a comarques i zones on fins aquesta campanya pràcticament no es coneixia la plaga és el que ha alertat al sindicat. En aquesta campanya la plaga ha estat molt important a comarques com les Garrigues, la Segarra, la Noguera, i amb incidència molt elevada a l’Alt i Baix Empordà, al Baix Penedès, o zones de l’Alt Camp.

Pel que fa als preus de l’oli, van augmentar fins els 2,9€/litre l’oli verge extra la primera setmana d’octubre, i ara se situa en els 2,64€/litre l’oli verge extra, i els 2,49€/litre l’oli verge (segons dades de Poolred). El ministeri d’Agricultura encara no ha fet pública la seva estimació de collita d’olives i producció d’oli a l’Estat espanyol per ala campanya 2014/15. Tot i així, diferents fonts situen la producció entre 650.000 i 960.000 tones. Les existències d’oli eren només de 300.000 tones el passat mes de setembre, el que representa la meitat de l’any passat en les mateixes dates, i està per sota de les darreres quatre campanyes.

Comença la collita d’ oli d’ oliveres mil•lenàries

Recollida d’ olives a les oliveres mil.lenaries (Foto MdTS)

Dilluns es va començar a collir i ahir es va començar a produir el primer oli.

(Redacció/J.Roig).-Després d’analitzar 6 mostres d’olives d’oliveres mil•lenàries de tot el Territori Sénia, s’ha començat la nova collita 2012 d’estos olis. Ha segut el Molí de la Creu de La Galera el primer en collir les olives de la seua finca del Arión (Ulldecona) on està el Museu natural. Esta setmana seguiran 2 molins més: Acomont (Ulldecona) i Oli del Mas (Traiguera) i a continuació els altres. Segons els productors s ‘espera  una bona collita, tant en quantitat com en qualitat.
Recordem que ,com a conseqüència de la meteorologia adversa,l ‘any passat la collita d’ oli d’ oliveres mil•lenàries  va ser molt minsa amb una  disminució molt sensible de la producció certificada d’Oli d’Oliveres Mil•lenàries del Territori del Sénia ja que amb prou feines es van poder envasar en total unes dos mil botelles de 0’50 cl.

La  Mancomunitat de la Taula del Sènia, és qui  gestiona la producció dels vuit molins que envasen oli d’ oliveres mil•lenàries,entre ells els de les dos Cooperatives de Santa Bàrbara .
La Mancomunitat  de la Taula del Sènia informa també de que,conjuntament amb  l’Associació Territori Sénia i desprès de l’èxit de la 1ª Trobada,  enguany s’ organitzarà la segona edició  dedicada a Oliveres mil•lenàries i olis de varietats tradicionals del Territori Sénia. Es farà a La Jana  i Ulldecona els dies 22, 23, 24 i 25 de novembre, amb un Congrés científic, però també amb visites als Museus naturals, cates, degustacions, venda dels nous olis.