Posts

La Fira de l’Oli de Santa Bàrbara compleix 20 anys

cartellweb2016La inaugura aquesta tarda la consellera de Governació, Neus Munté.
La fira planera manté el nombre habitual d’expositors i bonifica als més fidels.

(J.Roig/T.G.).-Des d’avui i fins el diumenge, Santa Bàrbara tornarà a ser el punt de referència dels olis primerencs d’aquesta collita que es podran degustar a la que serà la vintena edició de la Fira de l’Oli Novell els Cítrics i el Comerç, una fira que serà inaugurada aquesta tarda, a les set, per la consellera de Governació, Neus Munté.
La fira manté en aquest aniversari el seu volum d’expositors amb empreses de diferents sectors, entre elles les dos cooperatives del poble, el comerç i entitats locals, aconseguint omplir els 55 estands, tasca que no ha estat fàcil , segons la regidora de fires Judit Lleixà,  des de que va començar la crisi. Per això, des de l’ajuntament, els darrers anys, s’està premiant als expositors més fidels aplicant una bonificació al preu dels seus estands.

A banda de lo que és pròpiament la fira, també hi ha una sèrie d’activitats complementaries, algunes de novedoses que ja hem comentat en anteriors cròniques i altres de clàssiques com les esportives, tallers de manualitats, concursos, accions teatrals pel recinte, la tapa de la fira, el festival taurí, (que enguany arriba a la vuitena edició), les passejades en carro o una novetat anomenada la Caravana dels Tresors de l’Oli que obsequiarà als visitants, i a partir de les sis de la tarda, amb productes típics elaborats amb oli, gentilesa d’una fleca del nostre poble.

La Fira s’acompanya, com ja és habitual, amb les Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Oli en les que hi participen cinc restaurant del municipi amb menús on aquest líquid és el principal protagonista.Com tots els anys la fira planera és d’entrada gratuïta i tancarà portes el diumenge a les 9 de la nit.

Unió de Pagesos mostrarà el seu malestar per l’acord d’importació de cítrics signat amb Sud-àfrica convocant actes a Valencia i Barcelona .

14670593_1836049099948186_3173127254622484429_n

D’esquerra a dreta, JL Ferré, Carlos Roig, J. Martí i Paco Casado, tertulians ahir a “Parlar per Parlar” on la campanya citrícola i la seua actual problemàtica, van ser el tema central de debat. (Foto:J.Roig)

El responsable del sector a Catalunya diu que per convocar mobilitzacions “primer s’haurà de calentar a la gent”

(J.Roig).-La passada setmana ja informàvem de que la campanya citrícola començava amb mal peu; per un costat per la problemàtica que ha provocat la sequera hídrica i mediambiental que ha fet que les varietats primerenques de clementines no hagin aconseguit fins ara el calibre normal i que tampoc tinguin el suc que haurien de tenir.

Avui però volem aprofundir en un altra problemàtica que vam comentar un poc de passada però que pot representar un problema de més llarg recorregut per al sector i es que els citricultors veuen amb molta preocupació l’acord signat per Brussel•les, que ja ha entrat en vigor i que beneficia un dels competidors directes, Sud-àfrica, que podrà importar durant més temps del que ho feia ara els seus cítrics.
En declaracions al programa “Parlar per Parlar” de La Plana Ràdio, el responsable a Catalunya del sector dels cítrics d’Unió de Pagesos, Carlos Roig anunciava actes al port de Valencia i també al consolat de la delegació de la Unió Europea a Barcelona. En quant a les mobilitzacions i actes reivindicatius, Roig deia que primer “s’haurà de calentar la gent” i esperar que es prengui més consciència de la gravetat que realment implica aquest acord per als citricultors del país.

Fins ara, Sud-àfrica estava autoritzada a importar cítrics a Europa del juny fins a principis d’octubre amb petits aranzels. A partir de l’acord de l’Eurocambra, Sud-àfrica –i altres països africans- podrà entrar cítrics a Europa fins al 30 de novembre amb un petit aranzel que acabarà desapareixent del tot el 2025.

Santa Bàrbara organtiza un col·loqui sobre l’assegurança agrària en els cítrics.

(AdSB).-Lasseguran_EDITORA9808EDITORA_7343a Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Santa Bàrbara juntament amb Agroxarxa organitzen el proper dimecres 29 d’abril, a les 19.30 hores i al Museu de la Vida a la Plana una taula rodona-

Aquesta modalitat d’assegurança és desconeguda en molts casos i això, juntament amb el fet que contínuament es generen dubtes i interpretacions sobre les característiques d’aquesta, s’ha organitzat aquesta taula rodona-col·loqui amb el cap d’Assegurances Agràries d’Agroxarxa on tots els productors de cítric que ho desitgin podran resoldre qualsevol dubte i comentar el que considerin, al voltant d’aquesta modalitat d’assegurança.

Per al regidor d’Agricultura, Jordi Roé, fomentar aquest tipus de col·loquis és part fonamental del suport que l’Ajuntament de Santa Bàrbara dóna a la pagesia local i del territori per tal que, en moments de major necessitat, puguin resoldre’n dubtes i extreure’n els màxims profits.

El sector citrícola preocupat per l ‘encariment de les assegurances

jor

Jordi Roé (Foto:J.Roé)

L ‘Estat  a suprimit les  bonificacions per aquest concepte i la Generalitat els a reduït més d’ un 50 %.
El sindicat aconsella assegurar la rendibilitat en lloc de la producció 

(J.Roig).-En l’assemblea informativa  convocada pel Sindicat Unió de Pagesos  i que es va fer a Santa Bàrbara a principis  d’aquesta setmana  un dels principals temes tractats   va ser  l’encariment de les assegurances agràries, conseqüència segons el sindicat  de la reducció de les ajudes de l’administració espanyola  que ha suprimit les bonificacions ,mentre que la catalana que aportava uns 11 milions d’ euros al món agrari per aquest concepte,enguany i  destinarà menys de la meitat  ja que ,tot i que la ordre encara no s’ ha publicat,si que hi ha pressupostat 5 milions d ‘euros. E l regidor d ‘agricultura de Santa Bàrbara Jordi Roé   calcula que l’encariment mitjà en les assegurances per  als cultius de  cítrics serà del 40% , afegint que a això i caldrà  sumar-hi el fet de que  ,de moment i fins que no se li aboni la part proporcional  , el pagès tindrà que fer front al cost total de l ‘assegurança .

Roé també explicava que, al decurs de l ‘assemblea, es va fer palès el malestar dels pagesos en lo referent a les peritacions ,ja que  els càlculs de danys que fan les asseguradores i els que  fan els assegurats,no solen coincidir,per lo que fa falta demanar una segona peritació  en la que el pagès ha d ‘aportar un segon tècnic per contrastar l ‘avaluació de danys.

El sindicat davant d aquestes problemàtiques suggereix als pagesos que en lloc d ‘assegurar la producció s ‘asseguri la rendibilitat del cultiu,es a dir,el càlcul de beneficis que li pugui reportar .
El regidor d ‘agricultura planer  també advertia que caldrà estar atent a com es desenvolupa enguany  el fruit ja que han aparegut plantacions als termes municipals de Santa bàrbara i Roquetes “tocast2 per la pedra que va caure fa un dies a alguns punts del territori
Finalment dir que a la mateixa reunió es va aprofitar per reelegir el responsable nacional del sector dels cítrics d’Unió de Pagesos, Carlos Roig, i es van escollir la resta de membres de l’executiva del sector que conformen l’executiva del sector dels cítrics :  Ramon Roca, Domingo Espuny, Josep Maria Monllau, Aurora Forés i Pío Gil.