Entrades

El documental “Father Bird” de la planera Àngels Melange, rebrà un premi a la Xina.

La planera de 23 anys,  s’ha pogut formar amb directors de cinema de gran prestigi com Werner Herzog, amb el que va realitzar un curs de documentals a Cuba.

Va ser el juliol passat quan Àngels Melange, va viatjar a la Xina amb el programa “Looking for China Youth Film Project” un programa d’intercanvi cultural per a estudiants de cinema que organitza Academy for International Communication of Chinesse Culture de la Beijing Normal University.
Ella va contactar amb l’equip de “Looking for China” enviant el seu portfoli i la van convidar personalment assistir-hi.

Un cop allí i seguin les temàtiques que s’escullen per portar a terme els documentals, va rodar Qinghai “Father Bird” on s’explica la fascinació d’un monjo budista per un ocell en extinció.
Mesos més tard Àngels rebia la notícia que el seu treball havia estat premiat amb un tercer premi entre els 100 cineastes de tot el món que havien participat en els rodatges.

Àngels ja està preparant les maletes per poder viure de prop la cerimònia dels premis Golden Lenses Awards que es realitzaran a Pequín el dia 9 d’abril i on assistirà per poder recollir el premi que sense dubte l’encoratjarà a seguir endavant amb una de les seves passions, el cinema.

La jove planera de 23 anys, és graduada en direcció de fotografia cinematogràfica a l’ESCAC, de la promoció XX. Actualment es dedica a fer de càmera, directora de fotografia, reportatges, corporatius, documentals.

Entre els treballs que ha realitzat recentment hi figura la pel·lícula realitzada per alumnes del quart curs del Grau Oficial de l’ESCAC i protagonitzada per l’actriu Aina Clotet “La filla d’algú “estrenada al Festival de Màlaga recentment. També ha participat formant part de l’equip de direcció d’un dels videoclips del nou treball “Copla” de la intèrpret Estrella Morente.

L’argument de Father Bird

Què ha fet que el monjo budista tibetà Luosang Zhihua s’endinsi a les gèlides aigües del llarg Qinghai durant els últims 11 anys? Aquesta és la pregunta que es respon a la pel·lícula Father Bird, on s’explora la fascinació del protagonista amb l’espècie en extinció de la grulla de coll negre i les raons per les quals va començar amb aquesta curiosa paternitat. Luosang Zhihua és Pare Ocell.

Entre les curiositats del rodatge Àngels explicava que “fou una bogeria vaig haver de canviar tot el pla un cop estàvem a 4000 meres d’alçada perquè el personatge principal no es va presentar, així que vaig trobar a Zhihua, monjo budista, i el vaig entrevistar a ell”.

Santa Bárbara aporta més de 14.000 euros al finançament del Consorci del Museu de les Terres

museu2Hi forma part des de l’any 2005 amb el Museu de la Vida a la Plana i enguany acollirà una de les exposicions del Festival “Ebre, Art & Patrimoni”.

(J.Roig/T.G.).-Aquest mes de Febrer, el Museu de les Terres de l’Ebre ha presentat la programació que proposa per al 2016, una programació repartida per les diferents instal.lacions que formen part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre del qual, entre altres, en forma part Santa Bàrbara amb el Museu de la Vida a la Plana. La programació d’aquesta temporada inclou 70 activitats públiques: 30 en els municipis del Consorci i 40 a Amposta (d’aquests, vuit són activitats de l’Antena de la URV i sis del Centenari de la Lira Ampostina)

Pel que fa a les activitats organitzades per Consorci als altres municipis que en formen part, destaquem les que acollirà el nostre poble i que segons explicava Joan Grau, responsable de Comunicació del Museu de les Terres de l’Ebre, començaran amb la preparació dels 4 audiovisuals anomenats “Santa Bàrbara en la memòria” patrocinats pel nostre ajuntament, la participació a les Jornades Europees del Patrimoni i al Dia Internacional dels Museus i sobre tot, la possibilitat de rebre una interessant exposició fotogràfica en el marc del Festival “Ebre, Art & Patrimoni” dedicada, en aquesta ocasió, al món del cinema.

‘Ebre, Art & Patrimoni’ es celebra cada dos anys, alternant-se amb ‘Ebre, Música & Patrimoni’. L’exposició que es podrà veure al Museu de la Vida a la Plana és una col•laboració de l’ Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili que pretén recuperar el fet social i històric que suposà l’arribada del cinema a les poblacions del territori.

L’Ajuntament de Santa Bàrbara forma part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre des de l’ any 2005. Enguany, aportarà per al seu finançament 14.500 euros dels Pressupostos Municipals.

 

El gimnàs de Santa Bàrbara es converteix en un plató de cinema

14405_163959907107876_7943039718694486027_nEls esportistes en actors i el monitor de body combat  en director de cinema
El 3 de gener  s’estrenarà la pel•lícula que estan rodant sobre el Nadal i la recaptació serà per a la Marató de TV3

(J.Roig/T.G.).- Qui els havia de dir que la a seua dedicació a l’esport durant la setmana, acabaria portant-los a ser  actors i actrius els dissabtes i diumenges ?.
Parlem dels socis del Gimnàs Santa Bàrbara que,  dirigits pel qui és el seu instructor de body combat durant la setmana, es converteix en director  amateur de cinema també al final de la mateixa, quan aprofiten per dur a terme aquest projecte que va començar, potser d’una manera innocent,  ara fa 4 anys, quan van començar a fer curts en vídeo per felicitar els Nadals per acabar-se convertint en una realitat que té forma de pel.licula, tal com explicava Manel Mikati, instructor del gimnàs  i, com dèiem, ara també director  amateur de cinema.

La pel•lícula d’enguany  és la segona part de la que ja van produir l’any passat i s’anomena  “La Venjança 2- La rebel•lió de les Reines” Bàsicament explica una  història on, el regal que li demanen les protagonistes als Reis Mags  és venjança  per tornar els mals  que van patir a la primera part ( el curt de l’any passat)  per  part d’un Pare Noel  no massa convencional. Una història on, en definitiva, es mesclen icones d’aquestes festes amb uns matisos molt particular i amb molta acció,  per acabar amb una moralitat o reflexió  final
L’estrena de la pel•lícula serà el dissabte 3 de gener al Centre Cultural de Santa Bàrbara, el preu de l’entrada serà d’1 euro, tot i que, com la recaptació serà per lliurar a la Marató de TV3, si algú vol fer aportacions més grans, ho podrà fer.

Dos realitzadores planeres a la tercera Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

Anna Zaera i Zoraida Roselló presenten els seus documentals a aquesta mostra avalada pel Departament de Cultura  de la Generalitat
No és gens habitual que en una espai rural com Santa Bàrbara  i en paral•lel ,dos joves decideixin documentar uns punts concrets de les nostres realitats com a poble.
doc21
(J.Roig).-Aquest divendres i dissabte 26 i 27 de juliol, el Museu de les Terres de l’Ebre acollirà les últimes projeccions de documentals programades a Amposta dins la tercera Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. Concretament, aquest cap de setmana es podrà veure a l’exterior del museu un reportatge del NODO del 1957 que mostra els treballs de reparació del pont penjant d’Amposta, així com els treballs de diferents realitzadors ebrencs ,dos d ‘elles  vinculats al nostre poble.
Es tracta d’ Anna Zaera que presenta a la Mostra el treball realitzat  l ‘any 2011,juntament amb   Josep Guitierrez “Matrimonis” una visió intimista de com es desenvolupa la relació d’ un matrimoni en el seu propi espai  i  arribats a la vellesa.
Zoraida Roselló presenta el seu ja conegut “Se fa saber” , un retrat costumista i caricaturesc d’un poble que podria ser qualsevol i que en aquest cas és el nostre . Un document sobre el patrimoni immaterial d’aquest lloc descrit mitjançant pinzellades de la vida quotidiana dels seus habitants.
Roselló creu que és un fet històric el que dos joves vinculades al nostre poble, de manera paral•lela,cadascuna des del  punt de vista  i sense premeditació,coincideixen en  documentar uns punts concrets de les nostres realitats com a poble de manera molt subjectiva i amb un llenguatge narratiu poc acadèmic. No és habitual que això passi en un espai tant reduït com és un poble com el nostre,sintetitzava la jove realitzadora.
Zoraida explicava que les projeccions dels diferents treballs que participen a la mostra començaran a les sis de la tarda,tot i que els que presenten les joves planeres no es podran veure fins a les 10 de la nit, a l’esplanada que hi ha davant el Museu de les terres de l ‘Ebre en una sessió  de “cinema a la fresca” subratllava.

La Mostra de Cinema Etnogràfic va nàixer per il•lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia (estudi de les formes de vida dels col•lectius que formen part d’una cultura determinada), i alhora posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que investiga. Enguany és el primer any que el Museu de les Terres de l’Ebre participa en l’organització d’aquest certamen que està avalat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya