Entrades

La CHE accelera l’aprovació del pla de conca al marge del rebuig ebrenc

riuL’organisme vol aprovar l’esborrany definitiu el 4 de juliol i remetre’l tot seguit al Govern de l’Estat per a l’aprovació definitiva

El cabal disminueix fins els 1.000 m3/segon.- La riuada va perdent força dia rere dia. Ahir els valors es van situar en els 1.000 m3/s a les estacions d?Ascó i Tortosa, mentre que divendres quasi es van assolir els 1.600.

(DdT).-La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) trepitja l’accelerador. La tarda del passat dia de Sant Joan, va comunicar que el proper 4 de juliol es reunirà a Saragossa el Consell de l’Aigua, màxim organisme de planificació de la conca, per aprovar l’esborrany definitiu del Pla Hidrològic de l’Ebre.

Un document que inclourà, quasi amb tota seguretat, el règim de cabals ambientals per al tram final de l’Ebre que rebutgen frontalment les Terres de l’Ebre i la Generalitat.

Un rebuig propiciat perquè durant 10 dels 12 mesos de l’any s’estableix un cabal mínim significativament inferior a l’avui fixat (100 m3/segon). De juliol a l’octubre és únicament de 80 m3/segon, per exemple. Aquest llindar posa en perill la navegació fluvial a l’Ebre català i podria accelerar fenòmens com la regressió i enfonsament del Delta, l’entrada de la falca salina al riu i l’expansió de plagues com la mosca negra.

La CHE comunica que el document sotmès a votació serà l’esborrany definitiu del pla hidrològic de conca que incorpora, s’assegura, algunes de les propostes recollides en les 1.619 al·legacions que s’haurien rebut en els últims sis mesos.

La Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre debat i aprova les al·legacions que es presentaran al Pla Hidrològic de l’Ebre

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder; el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès; i el president de la CHE, Xavier de Pedro, durant la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre celebrada a Amposta.(Foto:ACN)

El conseller Recoder va presidir ahir  la reunió, on es va acordar presentar al·legació a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre demanant que el Pla reculli el règim de cabals ambientals que la Comissió va aprovar l’any 2007, proposta que permet garantir l’assoliment i manteniment del bon estat del tram final de l’Ebre.

 La Comissió va acordar també sol·licitar a la Confederació que en el pla es revisin altres aspectes relacionats amb les Terres de l’Ebre, com l’estat ecològic d’algunes masses d’aigua, els criteris de gestió d’alguns aqüifers, les reserves estratègiques de cabals per a nous regadius, la gestió de sediments per evitar la regressió del delta i la necessitat de fixar un règim de cabals ambientals en el meandre de Flix

(J.Roig/Redacció).-El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, es va reunir ahir amb la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre per debatre i aprovar les al·legacions que dita comissió presentarà a la CHE en relació amb el Pla Hidrològic de l’Ebre.

En aquest sentit es va acordar  presentar al·legació a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre demanant que el Pla reculli el règim de cabals ambientals que la Comissió va aprovar l’any 2007, una proposta que permet garantir l’assoliment i manteniment del bon estat del tram final de l’Ebre.

Recordem que l’actual cabal ecològic al tram baix del riu Ebre és de 100 m3/s tot l’any i 3.153,6 m3 en un any mig .
La proposta inicial de l’ACA i la Comissió sostenibilitat Terres Ebre (CSTE)diu  que el cabal ambiental que es considera per mantenir un bon estat del tram baix de l’Ebre Ebre a Tortosa és de 7.167,9  hm3/any en una any sec , de 9.508,9 en un any mig  i de 12.543,2 en un d’ humit
Per contra  l’ actual proposta de la CHE per al nou Pla de Gestió de l’Ebre a Tortosa és de 3.009,9  hm3/any en qualsevol situacio,es a dir ,indepednetment de que l ‘any sigui sec,mig o humit.

Es considera, a més, que la proposta de cabals de la CHE és insuficient i poc justificada, i que s’hauria de basar en criteris de sostenibilitat ambiental, seguint les prescripcions tècniques contingudes a la normativa vigent (instrucció de planificació hidrològica, Reglament de planificació, Llei d’aigües, etc.), adaptant posteriorment els nous usos i reserves d’aigua a la restricció derivada del compliment d’aquests cabals.

En aquest sentit, la Comissió alerta també que el Pla Hidrològic de l’Ebre no té en compte l’impacte que poden generar els nous regadius, els quals poden comportar l’augment de sulfats en el tram final del riu. Ja en els darrers anys s’ha constatat un augment d’aquestes sals, que requereixen la instal·lació de tractaments de potabilització específics.

La Comissió també proposa específicament un règim de cabals ambientals en el meandre de Flix, que hauria de tenir en compte la problemàtica que hi ha en aquest punt i l’existència d’espais pertanyents a la Xarxa Natura 2000. El cabal d’aigua actualment circulant en aquest meandre és insuficient durant el 90% dels dies de l’any, cosa que condiciona el mal estat d’aquesta massa d’aigua. El fet que al meandre de Flix, juntament amb els embassaments de Riba-roja d’Ebre i de Flix, constitueixin els principals focus d’eclosió d’espècies invasores al riu, fa que aquesta zona hagi de ser analitzada i tractada de manera especial, amb mesures adequades per restaurar la zona i evitar l’entrada i proliferació d’espècies invasores.

A més, des de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre també es sol·licitarà que s’incorpori a la normativa del PHE les mesures, prescripcions i mitjans necessaris per tal d’assegurar un cabal sòlid suficient per al manteniment de les funcionalitats del tram final del riu, del delta i de la costa de l’Ebre. En aquest sentit, el PHE haurà de fer un èmfasi especial en garantir que la gestió dels embassaments permeti el transport dels sediments, i establir un règim de cabals suficients per a fer possible aquest transport, per evitar així la regressió del delta de l’Ebre.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre topa amb la negativa de la CHE a revisar el cabal ambiental del tram final del riu

L’entitat convida el president de l’organisme a visitar el Delta però reitera que denunciarà el Pla de Conca davant Brussel·les

(ACN).- Tot i la predisposició formal a escoltar i negociar, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) no està disposada a modificar en cap dels casos el cabal mínim per al tram final del riu aprovat dins del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. Aquest és el missatge que s’ha endut la Plataforma en Defensa de l’Ebre aquest dimecres de Saragossa després de participar en una trobada amb el president de l’organisme, Xavier de Pedro. El moviment antitransvasament, que ha convidat de Pedro a visitar el Delta en les pròximes setmanes, ha insistit que, davant la negativa de la CHE a revisar els regadius per garantir el cabal del tram final, mantindrà l’estratègia de denunciar el Pla davant la Unió Europea.

La reunió, tot i que “cordial”,va servir ahir  per constatar al moviment antitransvasament que la CHE no està disposada a moure ni una coma del document aprovat, pel que fa al cabal ambiental del tram final del riu, el gran cavall de batalla. “Hem sortit convençuts que no es modificarà res. Només hem omplert un formulari per intentar argumentar que el Pla Hidrològic té carta blanca, ha estat exposat a tots els sectors afectats i ens han escoltat els suggeriments, un tràmit al que obliga la Directiva Europea per la participació ciutadana”, deia el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. “Però hi hem de ser i continuarem anant on ens convoquin”, va precisar.

El PP tomba, amb l’abstenció del PSOE, la moció de l’Entesa per modificar el cabal ambiental del tram final de l’Ebre

Foto: Riu Ebre

El senador socialista, Joan Sabaté, ha rebutjat la proposta d’esmena dels conservadors per diluir el text, que ha comptat finalment amb el suport de CiU

 (ACN).– La majoria absoluta del PP al Senat, juntament amb l’abstenció dels senadors del PSOE, ha permès tombar la moció defensada pel senador socialista de l’Entesa pel Progrés de Catalunya, Joan Sabaté, instant el govern espanyol a modificar els cabals aprovats per al tram final de l’Ebre.

Sabaté, que ha insistit novament en l’abast estatal del “perill” que els cabals aprovats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) suposarien per la pervivència física i humana del delta de l’Ebre ha rebutjat una esmena del PP que pretenia diluir el text. La proposta, però, ha comptat amb el suport de CiU, que ha retret al govern espanyol no haver escoltat en cap cas les propostes plantejades per la Generalitat.

La moció no ha prosperat pels 157 vots en contra, majoritàriament del PP, 67 abstencions, en bona part del PSOE, i 23 vots favorables.

De poc han valgut els arguments del senador socialista tortosí per intentar evidenciar a la Cambra Alta que el cabal ambiental de 106,9 metres cúbics per segon de mitjana aprovat per la CHE és “clarament insuficient” i pot incrementar la regressió de la costa deltaica, afavorir la salinització del tram inferior i propiciar una major contaminació de les aigües.

Sabaté ha exigit al govern espanyol que, d’acord amb la normativa europea, respecti la proposta plantejada per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre -entre 7.000 i 12.000 hectòmetres cúbics anuals pels entre 3.200 i 3.700 inicialment aprovats-. “El tema del Delta és d’interès del conjunt d’Espanya. No només català. No és opinable, ni de negociació amb comunitats autònomes: és prioritari”, ha reiterat des de la tribuna. Segons ha emfasitzat, el problema de la planificació rau en el fet que la proposta de la CHE “té una quantitat de reserves per a usos futurs excessiva”.