Entrades

Santa Bàrbara valora positivament les recentment acabades Jornades Culturals

13161806_10209733415076860_3693557999241906406_o

Una de les escenes dels “Viatge al passat Planer”. (Foto:A.Ollés)

L’alcalde i regidor de Cultura, Alfred Blanch, en destaca la participació de les entitats del poble i de la gent en general.
Tot i la petició per a que es torni repetir “El Viatge al Passat Planer”, un dels actes més singulars que s’han realitzat, sembla que no podrà ser per la dificultat tècnica que comporta.

(AdSB/J.Roig).-Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Bàrbara, tots els anys, entre els mesos d’abril i maig s’organitzen les Jornades Culturals. Normalment, aquestes comencen el cap de setmana anterior a Sant Jordi i acaben amb la festivitat de Sant Gregori. Aquest any però es van allargar un poc més i van començar una setmana abans amb la celebració de la setmana d’audicions i concerts de l’Escola Germans Arasa els Flarets i també van acabar una setmana més tard per poder coincidir amb la celebració del Dia Internacional dels Museus que es va celebrar el passat dissabte, 21 de Maig

El balanç que en feia l’alcalde i regidor de Cultura, Alfred Blanch des del web municipal parla de l’èxit que cada any tenen les Jornades Culturals i en destaca la participació de les entitats del poble que són majoritàriament les que organitzen els diferents actes que s’ha celebrat, però també de la gent en general que hi participa com a públic i que els hi dona sentit. Blanch diu que tot això encoratja a l’Ajuntament a seguir treballant per la cultura i la identitat planera.
Si fem un breu repàs a aquestes activitats recordem que, oficialment van començar el dissabte 16 d’abril amb la inauguració i la presentació del primer llibre de l’Associació de Poetes “Poemes al Vent”, a càrrec d’Albert Guiu, professor de literatura castellana, escriptor i poeta, amb recital poètic i amb el concert a càrrec de la Banda de Música Unió Musical Jaume Balmes.

Des del 11 d’abril i fins al 22 de maig es van anar seguint tot un ampli ventall d’activitats com: xerrades amb “El tresor de les emocions” organitzada per l’AMPA de l’Escola Jaume Balmes i “Consells de seguretat al domicili, via pública i a Internet” organitzada per les Dones Planeres. Sortides a Sant Rafael del Riu i a l’església parroquial del municipi organitzades pel Centre d’Estudis Planers, a Lleida i les Granyenes de les Garrigues organitzada per les Dones Planeres i la romeria a Temps de Terra organitzada per la Penya Amics dels Cavalls. Activitats infantils a l’Smartcentre, el Centre Obert l’Oliveta, la Llar d’Infants les Beceroles, a l’Escola Jaume Balmes i a l’Hotel d’Entitats amb el taller de DJ’s. Les presentacions dels llibres Bolets del Port II i El llagut de les paraules. L’exposició “Pedra Seca” amb la col•laboració del Museu de les Terres de l’Ebre i la Diputació de Tarragona. Una de les activitats que més públic va congregar va ser Viatge al Passat Planer, espectacle amb representacions, música i ball al carrer organitzat pel Centre d’Estudis Planers, la Coral Santa Bàrbara i El Grup Teatral Planer. El president d’aquests darrera entitat, Jose Luis Ferré, deia que fins i tot han rebut molts peticions per a que l’espectacle es torni a repetir, cosa que és difícil per la problemàtica tècnica que implica el desplaçament dels diferents esquetxos i per la manca, sobre tot, d’actors.

Finalment destacar també altres actes rellevants com l’entrega de premis del XXV Concurs Literari Sant Jordi Vila de Santa Bàrbara que va comptar amb la representació de l’obra Maleïda Poma! d’Anna Ballester, obra de teatre interpretada pels alumnes de 1r d’ESO de l’Institut les Planes; la festivitat de Sant Jordi, amb la venda de roses i les lectures en veu alta, a la plaça Cid i Cid, a més d’altres actes de caire cultural per celebrar la diada; i la festivitat de Sant Gregori, el dia 9 de maig amb els actes més institucionals i la inauguració de l’Hotel d’Entitats i els dies 13, 14 i 15 de maig amb els actes de caire més tradicional.

Aquest dissabte, Santa Bàrbara viatja al passat

Desprès del parèntesi de l’any passat, enguany el CEP i el Grup Teatral Planer reviuran  escenes com la Pasqua d’abans, el mercat o prendre la fresca   

Les representacions es faran a sis llocs diferents del poble, que recorreran, conjuntament, actors, actrius i públic.

viatg1(J.Roig).-Com ja be essent tradició els darrers anys i com un dels actes més singulars de les Jornades Culturals que està celebrant el municipi, Santa Bàrbara viurà demà, dissabte 7 de Maig, un altre “viatge al passat planer” organitzat pel Centre d’Estudis i el Grup Teatral Planer, en el que hi col•laboren altres entitats locals com, els Amics dels cavalls, l’Ampa de l’escola o la Coral.

Enguany, el “Viatge al passat planer” proposa als espectadors fer una ruta dramatitzada sobre sis escenes que volen representar escènicament alguns fets de la història i la vida del poble. Josep Lluis Ferré, president del Grup Teatral Planer explicava a La Plana Ràdio que desprès del parèntesi de l’any passat, enguany es torna a reprendre aquest activitat que, amb els corresponents complements de música i ball populars, farà un recorregut, en el tram de carrer Major que hi ha entre el carrer Sant Rafel i la plaça de l’Alto, per escenificar els sis quadres que s’han preparat per a la 4a. edició

Els quadres que es representaran seran: “Matí de Pasqua”, “Mercat a la plaça”, “Fent dissabte”, “Prenent la fresca”, “Lo supositori” i “Ball a la plaça”. L’activitat començarà a les deu de la nit a la cruïlla del carrer Major amb el carrer Sant Rafel. Recordem que és una activitat oberta i que els espectadors es van desplaçant pels diferents escenaris juntament amb els actors i actrius.

El Centre d’Estudis Planers obté un recull de més de 60 malnoms locals

12196158_10206637939221489_980292431017987217_n

Miguel Ferré i Marius Pons, membres del CEP (Foto:T.G.)

El recull es va obtenir amb entrevistes als visitants de la passada Fira de l’Oli.

Com tots els anys, durant els tres dies de la Fira de l’Oli, el Centre d’Estudis Planers aprofita per organitzar alguna activitat que estigui relacionada amb la seua raó de ser, és a dir, l’estudi, la promoció, la divulgació, la difusió i la defensa del patrimoni cultural i natural i altres temes humanístics relacionats amb Santa Bàrbara.

Enguany, la proposta que van presentar als visitants, va ser la de cercar malnoms locals i el seu origen. El treball de recerca es va fer amb petites entrevistes a les persones que visitaven el seu estand i que voleïn participar. Segons que explicaven Miguel Ferre i Marius Pont, membres del CEP, van acabar recollint 64 d’aquests sobre noms o renoms que moltes vegades acaben suplantant el vertader nom fins al punt de convertir-se en un tret distintiu i personalíssim dels seus portadors.

Marius Pont, com a president del Centre d’Estudis de Santa Bàrbara, explicava que va ser molt interessant perquè no solament es van poder “investigar” els orígens dels mal noms proposat per ells, sinó que va haver-hi aportacions molt interessants i algunes de simpàtiques com la de “Cantando”, “Rabosa” o “Conill”.

L’entitat es sentia satisfeta pels resultats obtinguts que, segons van avançar, serà el punt de sortida d’una investigació més ampla sobre aquests singulars, podíem dir, gentilicis personalitzats.

El Centre d’Estudis Planers tanca el programa “Itineraris per les Terres de Cruïlla”

sitges

Detall al Pla de les Sitges (Foto:Núria Menasanch)

Aquest diumenge organitza una visita guiada a Vinallop
Santa Bàrbara tanca també aquest dissabte les activitats de Cultutardor amb l’actuació de Joan Rovira

(J.Roig/T.G.).-Com cada any, diversos centres d’estudis i altres entitats proposen passejades pel patrimoni del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat participant al programa “Itineraris per les Terres de cruïlla”.
El programa, que començava el passat mes de Maig a Campredó, acabarà aquest cap de setmana a Vinallop amb la sortida que ha organitzat el Centre d’Estudis Planers a aquesta pedania tortosina.

Màrius Pont, president del CEP planer,  explicava que, enguany, es va escollir Vinallop perquè aquest nucli habitat té molt punts de coincidència amb el nostre poble, ja que va ser colonitzat de forma coincident en el temps i perquè encara conserva bona part de la fesomia urbana que devia de tenir la Santa Bàrbara del segle XVIII, es a dir, una població escampada per les masies.

Es recorreran diversos indrets dels dos nuclis amb que es divideix la pedania i el seu entorn, guiats per l’ historiador i fill de Vinallop, Hilari Muñoz, qui s’encarregarà de il·lustrar la visita amb les seues explicacions. El Pla de les Sitges, d’origen iber, la torre medieval de La Mingana o unes sènies que daten del segle XVI, seran alguns dels llocs a visitar i que destaca Pont.

La participació a la sortida del proper diumenge 16 de novembre és lliure i gratuïta i es  podrà fer amb bicicleta o amb cotxe. Per a la primera opció es comptarà amb la coordinació de la Unió Ciclista Santa Bàrbara i els participants tindran que estar a les 9:30h. davant del Centre Cultural . Els que es vulguin desplaçar amb els seus vehicles, sortiran mitja hora més tard.

Finalment, també recordar que Santa Bàrbara celebra aquest cap de setmana el segon dissabte de Cultutardor amb l’actuació del cantautor ebrenc Joan Rovira a les 20 hores al Centre Cultural. L’organització recorda que el preu de l’entrada és de 5 euros i que l’aforament de la sala és limitat.