Entrades

Els sindicats acusen les administracions d’haver abocat Naturantaix al concurs de creditors per exigir-li els deutes

Foto: Manifestació Naturantaix -ACN

La plantilla torna a manifestar-se per la Sénia i denuncia que la direcció ha utilitzat recursos i treballadors de l’empresa per fer un catàleg que ha de fabricar una altra firma

La Sénia (ACN).- Els sindicats que representen la plantilla de l’empresa fabricant de mobles Naturantaix han acusat l’administració estatal i de la Generalitat d’haver abocat l’empresa al concurs de creditors en què es troba després d’exigir-li el cobrament dels 4 milions d’euros. L’administració concursal ha comunicat als treballadors que, en les condicions de demanda actual, serà difícil mantenir l’activitat.

La plantilla, que ha tornat a manifestar-se amb dirigents sindicals pels carrers de la Sénia (Montsià), ha denunciat les maniobres de la direcció de Naturantaix per haver elaborat un catàleg de mobles treballadors i recursos propis que ara pretén que siguin fabricats per una societat del mateix grup, Disenia.

Prop d’un centenar de persones, entre la gran majoria dels 90 treballadors de la plantilla de la fàbrica de mobles afectats i representants del sindicat CCOO -que per donar-los suport han traslladat aquest divendres al matí a la Sénia la reunió del Consell de la Federació de Construcció i Fusta en l’àmbit nacional- han marxat des de la factoria, situada a pocs quilòmetres de la població i han recorregut els carrers del poble -amb una sorollosa aturada davant el domicili del propietari de l’empresa-. Al final del recorregut, representants de la plantilla s’han reunit amb l’alcaldessa, Maria Pilar Ballester.

Els treballadors i els delegats sindicals consideren que és una de les últimes oportunitats de fer escoltar el seu crit de protesta abans que molts d’ells cessin l’activitat per l’habitual caiguda de comandes del mes d’agost, que enguany se suma a la situació concursal i a la manca de demanda que arrossega l’empresa. Tot i haver percebut la nòmina del mes de maig, la incertesa és total sobre el cobrament dels salaris de juny, juliol i les pagues extres de març i d’estiu.

Denúncia de Fogasa

Els representants sindicals van reunir dilluns amb els administradors concursals, que els van traslladar que l’empre “no és viable” atesa la seva situació financera actual. Un escenari del qual responsabilitzen, juntament amb els propietaris de la societat, a les administracions públiques estatal i de la Generalitat. El Fons de Garantia Salarial (Fogasa), hauria interposat fa pocs mesos una denúncia contra Naturantaix per exigir els pagaments fraccionats del milió d’euros que havia atorgat a l’empresa per fer efectius els 90 acomiadaments per tancar la planta d’Amposta el 2010 i fer viable l’empresa. L’Institut Català de Finances, que va aportar tres milions, també en reclama el cobrament.

“Ningú està lliure de culpa. En lloc de d’ajudar, han demanat el retorn dels crèdits i han abocat l’empresa a aquesta situació de concurs de creditors”, ha criticat Ricardo Domingo, responsable de política industrial de la Federació de la Construcció i la Fusta de CCOO de Catalunya. Els responsables sindicals no han deixat de comparar la generositat de les administracions amb els bancs en contraposició a la manca de recursos públics per a les activitats productives i les polítiques de creixement.

De fet, consideren que una reestructuració en els terminis de retorn d’aquests 4 milions d’euros de deute amb les administracions hauria permès a l’empresa mantenir l’activitat, atès que representa més de la meitat dels 7,5 milions d’euros de deute acumulat per la societat fabricant de mobles. Així ho reclamen a les administracions per evitar el tancament definitiu. El problema, coincideixen, se situa en el terreny de la caiguda de la demanda.

“Amb el nivell de comandes i els números actuals, diuen que el més lògic és l’extinció de la planta”, ha lamentat el delegat de CCOO al comitè d’empresa, Ivan Escolar. Malgrat aquestes negres previsions, el comitè d’empresa ha posat sobre la taula dels administradors concursals el que consideren un “frau” i una “estafa” per part dels propietaris de Naturantaix, als que acusen de voler traslladar l’activitat a una altra de les seves societats després dels sacrificis fets per la plantilla durant els últims mesos per garantir la continuïtat de l’empresa, atès que molts ja han consumit un any d’atur en el marc de l’ERO temporal que s’estava aplicant.

Catàleg per a una altra empresa

Concretament, Escolar ha explicat que des de fa “dos o tres anys de forma continuada” i, especialment, des que es va anunciar el tancament de forma “accentuada”, tres operaris i l’oficina tècnica s’han dedicat a elaborar un catàleg de productes que podria acabar fabricant una altra empresa del grup, Disenia. “S’ha dedicat part de la plantilla i els recursos de l’empresa a fer el catàleg perquè el produeixi una altra empresa”, ha certificat. Reclamen que, en aquest cas, l’administració posi preu al catàleg perquè els treballadors, sigui a través de les indemnitzacions o recol·locacions, se’n puguin beneficiar. Tampoc descarten la possibilitat que una “nova empresa externa no relacionada” amb el grup acabi comprant l’empresa i assumint el catàleg.

Des de la Federació de la Construcció i la Fusta de CCOO insten de forma urgent les administracions a actuar de forma decidida per mantenir l’activitat industrial general i del moble en particular al territori per evitar la desaparició d’aquest sector productiu. Una sagnia que al municipi de la Sénia s’ha traduït en una taxa d’atur del 35% de la població activa.

Per aconseguir-ho, apunta Domingo, no descarten la possibilitat d’arribar a acords per abastir amb els seus productes multinacionals que s’estableixen a Catalunya com Ikea. Sempre que no sigui “amb exclusivitat” i voluntat temporal per poder reprendre el vol perquè, consideren, la sortida es troba en el “moble de qualitat, l’exportació i l’I+D”, que aporta valor afegit, en contraposició amb les grans superfície. Amb tot, consideren que l’administració hauria d'”obligar” les grans distribuïdores a comprar els productes a les empreses del sector.

El responsable d’organització de la Construcció i la Fusta del sindicat, Alfredo Cabeza, prioritza, en aquest sentit, la implementació urgent de polítiques industrials, amb un pla de reactivació del sector que inclogui mesures com incentius a la renovació. “És inadmissible que els governs tinguin la mà tan fluixa per als bancs i tan dura per al teixit productiu”, ha tancat.

Crida a la participació a la manifestació de Tarragona contra les mesures d’ajust

Foto: ACN

Els sindicats avisen que s’acosta una tardor “calenta”

Tarragona (ACN).- Entitats ciutadanes i sindicats, agrupades sota el paraigua de la Plataforma Ciutadana per la Defensa dels Drets Públics, fan una crida a la participació a la manifestació convocada per aquest dijous a Tarragona, en contra de les mesures d’ajust del govern espanyol. La manifestació sortirà de la plaça Imperial Tàrraco a dos quarts de vuit del vespre, recorrerà el centre de la ciutat i finalitzarà davant l’Ajuntament. Els sindicats UGT i CCOO entenen que un “atac contundent” mereix una “resposta contundent” i avisen que les accions es radicalitzaran. “S’acosta una tardor calenta”, han advertit els portaveus sindicals, en representació d’aquesta plataforma que aplega prop d’una cinquantena d’entitats.

Portaveus de la plataforma han explicat com es desenvoluparà l’acció, emmarcada en una convocatòria a nivell estatal per les retallades de Rajoy. Tarragona i Tortosa han convocat manifestacions per dijous, mentre a Reus tindrà lloc dissabte -per no coincidir amb la de Tarragona. La marxa anirà encapçalada amb la pancarta ja emprada en les darreres manifestacions, en defensa dels drets socials i laborals, tot i que el lema general de la convocatòria és “Volen enfonsar el país”.

Els secretaris generals d’UGT i CCOO, Jordi Salvadó i Jaume Pros, han carregat contra les mesures del govern espanyol, encaminades a portar “més misèria i precarietat”. “El govern no està legitimat perquè fa el contrari del què va prometre en eleccions, per tant, o posa a referèndum aquestes mesures d’ajust o ha de tornar a sortir elegit per la ciutadania amb aquest nou programa”, ha dit Salvadó. “Si fa falta a la tardor aturarem aquest país”, ha amenaçat el portaveu sindical.

Salvadó ha remarcat que l’única part positiva és que no deixen indiferent perquè són un “cop mortal” a l’economia, afecten a tothom i això convida a la mobilització. “El govern ha triat el camí de la confrontació sense límits perquè s’ho volen carregar tot”, ha afegit Jaume Pros. “Si es pensen que és com una rabieta de crio i que ens marxarà ràpid van molt equivocats, plorarem i no els deixarem dormir, serem una mosca collonera i prendrem totes les mesures que faci falta”, ha avisat.

Els sindicats també lamenten que s’argumenti la baixada de la prestació de l’atur per incentivar l’ocupació perquè es dóna a entendre que l’aturat està còmode en aquesta situació. Des del Sindicat d’Estudiants, Aleix Collados ha advertit que el col·lectiu “no es deixarà trepitjar”, mentre Salvador Balcells, un dels portaveus de la plataforma, ha anat més enllà i ha relacionat que el PP estigui imposant aquestes mesures just quan es compleixen els 76 anys del cop d’Estat del general Franco.

‘Serveis Públics Sí, Retallades No!’. Aquest és el lema de la manifestació ciutadana convocada per a aquesta tarda a Tortosa.

Foto:Manifestació-CCOO-

 Per a CCOO  és intolerable que no hi hagi diners per a Sanitat o Ensenyament i si per a salvar la banca.

(Redacció/J.Roig/T.G.).-Plataformes i juntes de personal d’Ensenyament i Sanitat, sindicats, estudiants, entitats socials i indignats en general han decidit unir esforços i han convocat conjuntament una manifestació específica a Tortosa per aquest dimecres 6 de juny en contra de les retallades als serveis públics.

Marc March, responsable d’Ensenyament de CCOO a les Terres de l’Ebre deia a la nostra emissora que l’ intenció es fer arribar la seua veu a la classe política per dir que  les retallades son injustificades i que hi ha alternatives  com o demostra  l’injecció de capital que si que s’ ha trobat per salvar Bankia.

March afegia que les Terres de l’Ebre es veuen doblement afectades per aquestes retallades en serveis públics perquè, d’una banda, no hi ha  tanta oferta privada i, d’una altra banda, perquè estem allunyats de les grans ciutats i en conseqüència el servei públic és l’única opció que té el ciutadà.

Aquest 6 de juny  fa tot just un any de la primera concentració contra les retallades que van fer algunes d’aquestes entitats a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa. Un any després, i amb motiu de l’increment continuat de les retallades, els convocants criden ara tota la ciutadania de les Terres de l’Ebre a participar en aquesta protesta que esperen que sigui ‘multitudinària’.

La manifestació arrancarà a les 19.30 hores des de la plaça de l’Estadi i fins a la plaça del Mercat de Tortosa (plaça Barcelona) amb el lema ‘Serveis Públics Sí, Retallades No!’.

CCOO reclama al Govern un pla d’activació econòmica específic per a l’Ebre en els pressupostos del 2012

El sindicat tem que la situació ocupacional “extremadament dolenta” es converteixi en crònica “si no es reacciona”

(ACN).La Unió territorial de CCOO a les Terres de l’Ebre ha reclamat al Govern que inclogui en els pressupostos del 2012 un pla d’activació econòmica específic per a les Terres de l’Ebre.

El sindicat ha alertat que la “delicada” situació ocupacional i econòmica del territori podria convertir-se en “crònica” si no “es reacciona”. Segons dades facilitades per CCOO, les Terres de l’Ebre han tancat el 2011 amb 14.359 persones a l’atur, 1.500 més que a finals del 2010.

El sindicat també ha fet públic que, segons dades del Departament de Treball, en aquest últim any hi ha hagut a l’Ebre 158 expedients de regulació d’ocupació, 45 més que al 2010

Aquests ERO han comportat la pèrdua de 134 llocs de treball fixos al territori, afectant també a més d’un miler de persones que, per suspensió, han vist reduïdes les seves condicions de treball.

“El Govern no pot oblidar-se de les Terres de l’Ebre, necessitem una atenció específica donada l’actual situació econòmica perquè en cas contrari, les Terres de l’Ebre continuaran caient en picat a un pou del que després trigarem molts anys a sortir”, ha manifestat el secretari general de CCOO a l’Ebre, Josep Casadó. El pla que reclama el sindicat hauria d’afavorir, més enllà del pla de reindustrialització, la implantació d’empreses i indústries al territori.