Entrades

Santa Bàrbara demanarà que les Festes de Sant Gregori siguin declarades Patrimoni Festiu de Catalunya

ESTA

El municipi es disposa a viure la festa patronal de Sant Gregori amb aquest anunci desprès de considerar que els actes que s’hi celebren, podrien ser-ne mereixedors.

La cantada de jotes del país a les pubilles i la proclamació oficial de les mateixes, a la manera tradicional, traslladen per unes hores al poble més d’un segle enrere.

(J.Roig/T.G.).-Aquest cap de setmana Santa Bàrbara celebrà els actes centrals de la festivitat de Sant Gregori, copatró del nostre poble, una festivitat que va a l’alça amb l’ inclusió cada any de nous elements pensats per enaltir la cultura tradicional i que no han parat d’evolucionar des de que es van posar en marxa, fa més d’una dècada, quant es va començar a vestir la festa de la elecció de pubilles anant les autoritats i acompanyants a demanar-les als pares amb carruatges i vestits a la manera tradicional o es van començar a organitzar diversos tallers com els de Dolçaina, la recuperació dels balls típics i el d’ornamentació, entre altres, per complementar-la.

Ara i en vista de l’embranzida que ha pres la celebració, des de la regidoria de Cultura i des de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme, de la que n’és responsable Eduard Roldán es vol fer un pas més i s’ha començat a gestionar la petició per demanar que la celebració sigui declarada com a Patrimoni Festiu de Catalunya.

En quant al programa d’activitats, la Festa Revival al Poliesportiu Municipal organitzada per la penya “Planers pels Bous”, el divendres per la nit i el Bou capllaçat de la ramaderia d’ Hilario Princep, el dissabte a les vuit del matí, encetaran la celebració que tindrà la seua continuïtat el mateix dissabte a partir de les set de la tarda amb la cantada de cobles a les pubilles que es presentaran aquest 2016. La regidora de Festes, Judit Lleixà, explicava que els balladors i cantadors de jotes es dividiran en dos grups per anar a saludar-les amb uns versos personalitzats i escrits expressament per a les noies. Per a Lleixà, aquest és un dels actes més emotius de la celebració.

Demà dissabte també hi haurà un sopar de germanor a la plaça Major i el diumenge els comerços posaran els taulells al carrer mentre es celebra la tercera trobada de Puntaires de les TTEE.
Ja per la tarda, a partir de les cinc i mitja, les comitives formades per autoritats i convilatans, vestits segons els costum tradicional, recorreran el poble acompanyats pels carruatges dels Amics del Cavalls per anar a les cases  de les pubilles 2016 i fer-ne la petició als pares. La festa acabarà amb la proclamació oficial i l’elecció de les Pubilles Majors a la manera tradicional. Les joves col•loquen cadascuna una foto seua en un sobre tancat perquè sigui desprès l’atzar el que decideixi aquest títol honorífic. Per cloure l’acte i a la mateixa plaça, es farà la típica ballada de jotes del pais.

“Fer història és a teves les mans”, última crida per omplir els trams ebrencs de la Via Catalana cap a la Independència

capturadaAguaita.cat.-“Que puguem fer història és a les teves mans. Tu ets imprescindible per omplir les Terres de l’Ebre” és el missatge final de l’espot dirigit per Lluís Danés i que avui ha difós l’Assemblea Nacional Catalana. Un espot que passa per punts emblemàtics del territori català, fent una simulació del que serà l’acte de l’11 de Setembre i que fa palès el dèficit de persones que encara pateixen els trams ebrencs. De fet, l’anunci mostra com la cadena es trenca quan passa pel Delta, precisament en el punt on se troba Josep Bordes, cantant dels Pepet i Marieta.

En les últimes setmanes tots els esforços s’han centrat en conscienciar la gent sense tram i també els de la zona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per inscriure’s a l’Ebre, on la baixa densitat de població feia perillar la continuïtat de la cadena al llarg de tot el recorregut. Ara per ara, els esforços han tingut recompensa i ja no queda cap tram amb baixa o poca ocupació al llarg dels 400 km de la cadena. Això sí, a les Terres de l’Ebre encara queden una vintena de trams que encara no estan plens, amb una ocupació entre mitjana i alta.

Al Montsià l’única població que ja ha omplert el seu terme municipal és la Ràpita, però falta gent als següents tram:
Tram 18 – Tram 21 (entre Les Cases d’Alcanar i la Ràpita)
Tram 34 – Tram 36 (entre la Ràpita i Amposta)
Tram 51 – Tram 54 (Amposta)
Al Baix Ebre, qui també ha omplert és l’Ametlla i queden estos trams per completar:
Tram 61 – Tram 66 (L’Aldea – L’Ampolla)
Tram 86 – Tram 88 (L’Ampolla – El Perelló)

D’altra banda, el tram valencià de la Via Catalana organitzat per Acció Cultural del País Valencià i que s’inicia al terme municipal de Vinaròs ja ha rebut l’autorització de la subdelegació del govern a Castelló. L’hora simbòlica prevista per formar la cadena en aquest punt serà a les 17.07 i la previsió d’assistència és de més de 500 persones.

La subdelegació ha autoritzat ACPV a ocupar els punts quilomètrics 1.058 i 1.059 entre els termes municipals de Vinaròs i Alcanar entre les 4 i les 6 de la tarde amb el lema ‘Cadena humana valenciana per la llengua i la llibertat’. A l’acte és previst que assistisquen el compositor vinarossenc Carles Santos i els pares del jove independentista valencià assassinat per l’ultradreta ara fa 20 anys Guillem Agulló

L’ alcalde de Deltebre diu que seria molt correcte tallar les vies del tren per protestar

(Gustau Moreno).- L’alcalde de Deltebre i president de la federació d’Esquerra a les Terres de l’Ebre, Gervasi Aspa, ha fet aquest dimecres unes declaracions molt contundents, sobre la necessitat de plantejar una mobilització social al territori per aconseguir les millores en les comunicacions i en les infraestructures. Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, el dirigent republicà ha afirmat que la seua experiència política l’ha servit per arribar a la conclusió que les reivindicacions de millores en el servei ferroviari, la integració tarifària, o les inversions en carreteres, només s’aconseguiran el dia que la gent del territori opte per “tallar les vies del tren” com a mesura de protesta. Aspa ha matisat que no fa una crida a cap “acte de barbàrie”, sinó a organitzar una plataforma ciutadana per mobilitzar-se i acabar amb aquest greuge històric en les infraestructures i en el transport públic per tren i carretera.

En la mateixa línia, Aspa ha valorat que les negociacions que han obert la Cambra de Comerç de Tortosa i els agents socials i econòmics amb la Generalitat, amb Adif i Renfe, no serviran de gaire. Segons l’alcalde de Deltebre, ja fa massa temps que es reclamen aquestes millores, tant al govern de l’Estat com a la Generalitat. De fet, Aspa ha recordat que el 2008 ja es va aprovar que, com a mínim, un tren Euromed s’aturés a l’estació de l’Aldea, i que això no es va complir. I el mateix va passar amb la integració tarifària, una mesura que s’ha implantat en tots els territoris del país, excepte a les Terres de l’Ebre.

D’altra banda, encara parlant de la possible convocatòria de mobilitzacions, amb accions tan contundents com la interrupció del trànsit ferroviari, Aspa ha fet una crida a la gent del territori per constituir una plataforma ciutadana. Segons l’alcalde de Deltebre, la mobilització social és la millor manera de preocupar els que prenen les decisions, ja que “amb bones paraules no anem enlloc, perquè els que manen no fan cas”.

Finalment, Aspa també s’ha mostrat crític amb l’estratègia de la Cambra de Comerç de Tortosa en la seua reivindicació per a la millora de les comunicacions i les infraestructures a les Terres de l’Ebre. Segons el dirigent republicà, la Cambra de Tortosa hauria de ser més constant a l’hora de manifestar les seues reivindicacions, al marge del color polític dels governs, i tot vetllant per l’interès econòmic i social del territori.

Santa Bàrbara per l’ Independència organitza una xerrada sobre l’ història de Catalunya

(Foto:Eltrendelahistoria)

L’ historiador Joan Carles Lleixà parlarà aquest divendres sobre “Les raons històriques per a una Catalunya Independent”.   

(J.Roig).-Dintre del programa d ‘activitats i xerrades organitzades per  l ‘entitat “Santa Bàrbara per l’ Independència”,branca planera de l’ ANC,aquest divendres  tindrà lloc la segona  de les  xerrades  que organitzen per  explicar amb raons objectives, el perquè cal una Catalunya independent.
Isabel Quadrat,responsable primera  de l ‘entitat,recordava  a La Plana Ràdio que la primera de les xerrades  va versar sobre els raonaments econòmics .Ara, les raons que es donaran seran les històriques  i l ‘encarregat de  dur a terme aquesta conferència serà el llicenciat i historiador local Joan Carles Lleixà.
La xerrada, que tindrà lloc a les set i mitja de la tarda ,a la biblioteca de Santa Bàrbara  i avui divendres ,s’ ha titulat “Raons històriques per una Catalunya Independent” tot i que  Joan Carles Lleixà afegia que ell l’ ha subtitulat “Breu història de Catalunya”   i es basarà en una sèrie de realitat històriques de “les que a molts no agraden”  però que demostren sense embuts  els orígens propis de Catalunya   com a país i les dificultats que  sempre ens han posat els interessats en  negar-ho.

Lleixà també vol  destacar el tarannà pactista que sempre ha tingut el poble català,enfront  l ‘absolutisme borbònic ,l’ antiguitat de les Corts Catalanes , o la Marca Hispànica,que seria el primer referent  de la Catalunya europeista. Aquests,entre altres molts arguments que exposarà a la xerrada,són els que justifiquen l ‘aspiració sobiranista catalana,concloïa l’ historiador.
Lleixa subscrivia també l’ impressió de que Catalunya està vivint  un dels moments més rellevants i transcendents  de l’ història recent del país  en el que ens juguem el futur com a tal i per això cal aclarir tot els dubtes que hi pogué haver sobre els raonaments que porten a demanar que ens proclamem un Estat Independent.