Entrades

El Copate encara no ha pogut pagar els proveïdors de la passada campanya

ddt

Avioneta fumigadora (Foto: M.M. Diari de Tarragona)

El vicepresident de l’organisme, Joan Castor Gonell, tem que aquest fet pugui portar problemes a l’hora de contractar serveis i productes per a la d’enguany.

La Generalitat encara no ha fet efectiu el pagament de la primera anualitat de la subvenció atorgada per la trienni 2015-2017, per a la lluita contra el mosquit i la mosca negra.

Avui hi ha convocada una reunió dels alcaldes dels municipis afectats per debatre la situació.

(J.Roig/T.G.).-A finals del passat any 2015, el Govern català va aprovar atorgar una subvenció directa al Consorci de Polítiques Ambientals de Terres de l’Ebre (COPATE), per finançar les actuacions previstes al Pla d’actuació per a la prevenció i control de les plagues de mosquits i mosca negra a les comarques afectades  per al periode 2015-2017. La subvenció total és de 2.021.000 euros, distribuïts en tres anualitats de 673.680 euros cada any.
El vicepresident del Copate i alcalde de Santa Jaume d’Enveja Joan Castor Gonell, explicava, en declaracions al programa “Món local” de La Plana Ràdio, que encara no han rebut la partida corresponent a la primera anualitat i això està causant una gran preocupació als alcaldes de Delta perquè  no han pogut pagar als proveïdors de serveis i productes que han fet els tractaments. Aquest retard no permet poder negociar bons preus i preocupa al vicepresident del Copate perquè pot ser un factor negatiu que podria retardar l’actuació dels mitjans aeris.” I solament tenim tres dies per poder fer els tractaments, un cop els mosquits han post els ous”, deia Gonell.

Avui mateix s’ha convocats els alcaldes per tal d’explicar-los-hi la gravetat de la situació, perqué els tractaments ja s’haurien de començar i el mes passat van haver-hi ja els primers problemes per poder pagar els personal de l’organisme, tenint que avançar  diners alguns ajuntaments.

L’alcalde de Santa Jaume d’Enveja creu que les administracions superiors no tenen clar la importància que té el control d’aquest insecte, no solament per a la salut, sinó també per l’afectació negativa que té per la turisme que rep la zona.

 

La finca del Violí pot convertir-se en un dels atractius turístics de Sant Jaume d’Enveja

Llacuna_alfacada

Restauración del hábitat y gestión de dos lagunas del Delta del Ebro: Alfacada y Tancada.( Foto:IRTA)

 

Joan Castor Gonell diu que aquest estiu començaran els treballs de restauració de les llacunes de l’Alfacada i Tancada.

L’Institut Català del Sòl va cedir fa 3 anys l’ús de la finca el Violí per dur a terme el projecte de restauració i gestió de l’hàbitat de les llacunes Alfacada i Tancada.
(J.Roig/T.G.).-L’any 2012 es signava un conveni entre el departament de Territori i Sostenibilitat i l’Obra Social de Catalunya Caixa mitjançà el qual s’establia la cessió per un període de 20 anys de la finca anomenada el Violí inclosa dins l’espai PEIN Xarxa Natura 2000 del Delta de l’Ebre. Una finca amb una superfície de 64 hectàrees i que s’incorporava en la seva totalitat al projecte europeu LIFE+DELTA-LAGOON de restauració i gestió de l’hàbitat de les llacunes Alfacada i Tancada situades a la costa del delta de l’Ebre, en el terme municipal de Sant Jaume d’Enveja.

Ara, aquest és un dels grans projectes amb el que l’ajuntament de Sant Jaume d’Enveja confia per poder convertir aquest espai en un dels atractius turístics del municipi.
Joan Castor, alcalde de Sant Jaume d’Enveja, i en declaracions a La Plana Ràdio, avançava que aquest estiu començaran els treballs per fer visitable aquest espai natural, lo que permetrà augmentar l’oferta d’ús públic, amb carrils bici, observatoris i itineraris dissenyats per a gaudir de les aus i del paisatge.

L’alcalde de Santa Jaume afegia que, per complementar aquesta interessant actuació, s’està valorant la possibilitat d’adquirir la finca confrontant per tal de crear un Centre d’Interpretació i recuperar la platja de Migjorn. L’alcalde voldria que a l’hora de planificar aquest nou espai natural a la finca del Violí, es contempli també la possibilitat de gestionar-ho de manera conjunta amb la proposta del municipi, per convertir tota la zona en un referent turístic.
La finca el Violí és una antiga zona humida, uns aiguamolls que formaven part de la llacuna de l’Alfacada i que es van dessecar per convertir-los en arrossars. Amb aquesta actuació, es convertiran de nou en una zona humida
Aquestes actuacions, que es realitzaran amb cofinançament europeu, permetran la millora ecològica de la finca i facilitaran l’accés de la ciutadania al medi natural i al coneixement dels valors dels nostres espais naturals.

A finals de Març del 2015, Santa Jaume d’Enveja estrenarà l’Auditori Municipal

P1010088

Càstor Gonell, alcalde de Sant Jaume d’Enveja, participant al “Món local” de La Plana Ràdio.(Foto:J.Roig)

Aquesta és la previsió que en fa l’alcalde del municipi de les obres que han començat recentment als baixos del nou ajuntament.
Castor Gonell dius que l’obra vol dignificar el treball de dos de les entitats més veteranes del municipi, el Grup de Teatre i la Banda de Música

(J.Roig/T.G.).-La segona quinzena del passat mes de Setembre el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, inauguraven el nou pavelló poliesportiu del municipi. Unes obres llargament reivindicades, que començaven l’any 2008, però que l’inici de la crisi econòmica i la reducció dels ingressos de l’Ajuntament van ralentitzar fins al punt de no poder complir els terminis previstos. Finalment, l’obra es va acabar a finals del 2013 i des d’aleshores s’ha treballat en l’equipament de les instal•lacions.

Ara, l’alcalde de Sant Jaume, tal i com explicava a La Plana Ràdio des del programa “Món local”, té l’objectiu de poder acabar dintre del primer trimestre del proper 2015, les obres del nou Auditori Municipal que fa pocs dies s’ha començat a construir als baixos de l’edifici del nou ajuntament. Gonell deia que es una altra obra molt necessària per al municipi, sobretot per dignificar el treball de dos de les principals entitats del municipi, el Grup de Teatre i la Banda de Música, “perquè mai han tingut un local adequat per poder dur a terme les seues activitats” justificava.

L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja deia també que està molt satisfet de l’ús que s’està donant al recent inaugurat Poliesportiu que permet ja la pràctica d’esports com el bàsquet, futbol sala o gimnàstica rítmica o a les activitats esportives extraescolars de l’AMPA, tot i que s’està treballant també en la promoció de les instal•lacions per potenciar la pràctica d’altres esports amb menys tradició al municipi.