Entrades

L’ajuntament no té previst adquirir “les Cases dels Vallés”

Blanch recorda que són de propietat privada i que l’ajuntament ja s’ha encarregat de preservar edificis emblemàtics com l’ajuntament o la masada de Martí, entre d’altres. L’equip de govern ha desestimat comprar-les, l’import de la venda és de  117.000 euros.

(L.P.R) L’alcalde de Santa Bàrbara, en una entrevista realitzada a la Plana Ràdio, volia donar l’opinió per part de l’equip de govern quant al tema de la protecció i possible adquisició de les Cases de Vallés.

Blanc explicava que en un primer moment , el dia que va caure el sostre, només van pensar a preservar la seguretat dels veïns i veïnes de la zona. Posteriorment, en l’estudi realitzat pel tècnic municipal, va declarar-se la ruïna d’almenys la casa afectada i es va procedir a comunicar als propietaris, “a partir d’aquí, recordava, són aquests qui han de decidir l’actuació que s’hi fa”.

En preguntar-li a l’alcalde sobre la possible adquisició i preservació de les casses, Blanch explicava que “anteriorment aquest fet, l’ajuntament mai havia rebut cap petició de cap entitat cívica ni centre d’estudis que demanes la preservació d’aquestes cases”. Tot i això, després de les peticions fetes al darrer ple pel MAP i el Centre d’Estudis Planers, van interessar-se per saber quin seria l’import de l’adquisició d’aquestes. Segons els van comunicar la venda de les mateixes és de 117.000 euros, una xifra que consideren elevada per adquirir-les.

L’alcalde també argumentava que si la compra és elevada “mantenir l’estructura de l’edificació en les dimensions que té, ho encareix molt més” i posava com a exemple l’edifici de l’ajuntament “vam apostar per rehabilitar-lo i protegir-lo i per falta de finançament encara no s’ha pogut acabar”.
L’ajuntament ha confirmat que l’enderroc serà imminent i que posteriorment es farà un estudi geotècnic per saber la situació de l’altre edifici annex.

Al municipi, segons explicava Blanch, les úniques edificacions catalogades com a bé cultural d’interés local són l’ajuntament i l’església “des de l’ajuntament sempre hem tingut interés a preservar la nostra història recuperant edificis com la Masada de Martí, l’ajuntament, l’escorxador o el pont de la via entre d’altres”

Desencallat el projecte per reforçar les cases del barranc de la Galera que es van esfondrar fa més d’un any i mig

778475

Estat en què van quedar les cases esfondrades del costat del barranc a La Galera, el març del 2013. (Foto:ACN)

Finalment Diputació de Tarragona i ACA s’han posat d’acord en el projecte
(ACN).– Una trobada entre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, directius de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’alcalde de la Galera (Montsià), Ramon Muñoz, i altres autoritats de les Terres de l’Ebre, ha servit per desencallar finalment el projecte per reforçar les cases del barranc del municipi que es van esfondrar al març del 2013. Fins ara els tècnics de l’ACA veien alguns problemes en el projecte redactat pels enginyers de la Diputació de Tarragona, però finalment hi ha hagut acord i els treballs començaran “com més aviat millor”, ha assenyalat satisfet l’alcalde de la Galera. Per acabar-hi de donar el vistiplau aquest dilluns tècnics de la Diputació i de l’ACA visitaran el barranc.

Aquest passat dijous la reunió, segons Muñoz, va ser “molt profitosa”, i va servir “per acabar de lligar caps”. De fet, el govern espanyol ja fa temps que ha atorgat una subvenció per tirar endavant el projecte de reforç, però com a condició les obres havien de començar a mitjans de gener. Ara s’ha demanat una prorroga per no perdre els diners i els treballs hauran de començar, com a molt tard, a principis del mes de març. El finançament total per la primera fase és de gairebé 400.000 euros, un 50% dels quals els aporta l’estat espanyol, un 40% la Generalitat i el 10% restant l’Ajuntament de la Galera.

Avui dilluns els enginyers de la Diputació de Tarragona, que van redactar el projecte de construcció del talús de contenció, i tècnics de l’ACA, visitaran el barranc per donar el vistiplau definitiu a les obres i començar el procés. I és que tot i algunes diferències, finalment hi ha hagut acord i el talús tindrà menys inclinació de la que es preveia, tal com aconsellen des de l’ACA.

“Retirarem tot el que envaeix la llera”, ha detallat l’alcalde, “i el talús serà més perpendicular”. “Aprofitarem pedra del mateix barranc”, ha especificat Muñoz, per fer que la llera sigui més profunda. Tot plegat per “canalitzar l’aigua recta”, ha dit, i evitar que colpegi a banda i banda i erosioni encara més el terreny. Fins ara ha causat “una erosió contínua i exagerada”, ha lamentat l’alcalde.

En la primera fase es donarà solució a les cases que es van ensorrar i també s’aportarà solidesa a la cova que hi ha sota el carrer Barranc, que s’omplirà amb formigó. Muñoz però, s’ha mostrat optimista i ha avançat que aquesta primera fase “donarà peu a la segona” i es podrà continuar posant remei a una problemàtica que ja fa catorze anys que s’arrossega -des dels forts aiguats de la tardor de l’any 2000, que van deixar tocat de mort el barranc-.

Tot a punt a La Galera per començar els treballs de protecció de les cases que hi ha a tocar del barranc.

muñoz

Ramon Muñoz, alcalde de La Galera (Foto:T.G.)

Demà mateix hi ha una reunió amb els tècnics de l’ACA per mirar de trobar solucions a la diferencia de criteris que hi ha respecte a l’estructura del talús que s’ha de construir  i que impedeix el començament dels treballs.
Tot el projecte s’ha dividit en cinc fases . La primera, que ha d’estar enllestida abans d’acabar aquesta legislatura, està pressupostada en 380.000 euros.

(J.Roig/T.G.).-14 anys després dels desperfectes provocats per la barrancada i els aiguats de l’octubre de l’any 2000 i el darrer ensurt del març del 2013, La Galera encara no ha pogut donar solució a la problemàtica que afecta les cases que hi ha tocar del barranc amb un constant perill de que puguin acabar ensorrant-se completament.

Ramon Muñoz, alcalde l municipi, lamentava ahir des de La Plana Ràdio que no s’haguera pogut actuar amb més celeritat durant els vuit anys anteriors, quant la situació econòmica era millor, i que s’hagi de fer ara “en època de vaques flaques”, ironitzava el batlle.

Muñoz deia que el projecte de recuperació i seguretat del barranc elaborat per la Diputació “és molt ambiciós i costós i per això s’ha dividit en cinc fases ”. L’alcalde de La Galera espera que abans d’acabar aquesta legislatura, pugi complir el seu compromís per tal de donar inici a la primera fase que seria la construcció dels murs de contenció per protegir les cases afectades pels ensorraments de les parets del barranc, al seu pas pel nucli urbà. La primera fase està valorada en 380.000 euros dels quals el govern de l’Estat n’aporta el 50%, la Generalitat el 40% i el 10% restant, l’ajuntament.

Muñoz espera poder començar els talussos abans de tres mesos ja que, un cop resolt el problema econòmic, ara solament fa falta resoldre el tècnic. Demà mateix, l’alcalde galerenc té previst reunir-se amb els tècnics de l’ACA per mirar de trobar punts d’encontre respecte a la diferencia de criteris que hi ha sobre com ha de ser aquest talús.

Recordem que la nit del 7 al 8 de març de l’any 2013, tres de les cases ubicades al costat del marge esquerre del barranc de la Galera , al seu pas pel municipi veí,es van esfondrar parcialment sense causar ferits, ja que encara que els habitants dels immobles, que ja temien aquesta possibilitat, portaven un temps vivint a la part davantera de la casa, contrària al barranc, desprès de que ja fossin afectades una primera vegada a la gran riuada de l’octubre de l’any 2000.

Ensorrament parcial de tres cases a La Galera

Les cases es troben al costat del barranc de La Galera al seu pas per  aquest municipi

No hi que lamentar víctimes o ferits perquè els propietaris dormien a la part de davant de la casa.

L ‘alcalde de La Galera  s ‘entrevistarà la setmana que ve amb el conseller de política territorial per trobar solucions al tema que s ‘arrossega des del 2000

casa

Cases afectades (Foto:Tere Serra Pons)

(J.Roig/T.G).-Ahir per la nit, aproximadament a les 12  , tres cases que es troben a la vora del barranc de La Galera al seu pas per aquest municipi van ensorrar-se parcialment  ,afortunadament sense provocar danys personals i segons explicava l ‘alcalde del municipi  Ramon Muñoz qui recordava que aquest era un mal anunciat des de fa temps,concretament des dels aiguats  l’ octubre del any 2000 ,quant el barranc ja va gratar bona part dels terrenys on descansen  aquestes tres cases.

Casualment,la reivindicació de l’ alcalde de La Galera, demanant un talús de protecció per evitar que les  barrancades continuïn gratant les parets del mateix ,s’ havia de traslladar  la propera setmana a la conselleria de Territori i Sostenibilitat ,per insistir  un cop més en la urgència per  realitzar  les obres abans de que s’ hagi de lamentar víctimes.

Els propietaris de una de les cases ,afortunadament no van patir danys perquè dormien a la part de davant de la casa quant van sentir el fort espetec del ensorrament de la part de la immoble que dona al barranc i les altres estan deshabitades.A part dels tres immobles afectats hi ha set cases més que donen al barranc i que es troben dintre del ‘area de perill