Entrades

Aquest 2015, la Parròquia de Santa Bàrbara compleix 2 segles

Santa_Barbara

Estat previ a la decoració mural del temple planer abans de la restauració que, fa uns anys, va realitzar l’artista Carles Arola (Foto: C.Arola)

(J.Roig).-Gairebé acabant l’any, Santa Bàrbara ha descobert que aquest any 2015 la parròquia complirà 200 anys. Així ho ha fet públic aquest cap de setmana durant el oficis religiosos el seu actual rector, Mossèn Ferran. El mateix capellà ens confessava que va ser per casualitat que ho va descobrir consultant uns documents a l’arxiu parroquial. Avui mateix hi ha convocada una reunió urgent amb el Consell Parroquial per tal d’acabar de perfilar el programa d’activitats que organitzarà l’església per tal de commemora l’efemèride i demà dimarts mossèn Ferran ens ho podrà explicar amb més detall a l’espai d’entrevistes “El Dia a Dia”.

Tot i això, si que sabem que està previst que els actes es concentren el proper cap de setmana, coincidint amb la celebració de la festivitat de la nostra patrona Santa Bárbara i que el Vicari General de la Diòcesi de Tortosa, el bisbe de la mateixa Enric Benavent i el bisbe de Vic, natural de Deltebre, Romà Casanova presidiran les misses d’aquests dies.

També hi haurà una conferència a càrrec del Centre d’Estudis Planers, sobre el procés d’emancipació parroquial de Santa Bàrbara respecte de La Galera, primer pas per aconseguir l’ independència municipal, uns anys desprès, concretament l’any 1828.

L‘absis de la capella del cementiri acollirà una escena de l ‘enterrament de crist obra de Gerard Barberà.

DSCN2977

Gerard Barberà (Foto J.Roig)

(J.Roig).-En parlar de les millores que els darreres 4 anys s ‘estan fent al Cementiri  Municipal, l ’alcalde de Santa Bàrbara,ja va avançar fa uns dies que una de les darreres actuacions que s’ hi faran,serà  la restauració de la capella  que  inclourà un mural de l ‘artista planer Gerard Barberà.

De fet  i segons que explicava el mateix Barberà  a la nostra emissora és  tracta d’una reivindicació del mateix artista expressada fa uns anys  i que ara,finalment,sembla que serà una realitat,un cop es facin les obres per adequar  els nivells de les parets del absis  al mural que s’hi vol imprimir.

L’ intenció de Gerard és recrear,al absis de la capella, una escena complerta de l ‘enterrament de Crist .L ‘artista creu que es millor fer-ho així que no pas dividir-ho  en tres escenes

L‘artista està preparant ja el projecte del  treball  a mida natural  aprofitant els seus estudis a l ‘Escola d ‘Art de Tortosa ,projecte que traslladarà desprès a les parets de l ‘absis de la capella.
Aquesta no és la primera pintura religiosa que fa Gerard, ja que  l ‘església arxiprestal de Santa Bàrbara  acull un  mural seu  al  sagrari  i un altra a una de les capelles laterals del temple

Dos capellans planers, seran beatificats a Tarragona al mes d’octubre.

ca(T.G.).-Serà el diumenge dia 13 d’octubre dia en el que Tarragona acollirà la beatificació més nombrosa que s’ha fet mai en la història de l’Església, un esdeveniment que organitza la Conferència Episcopal Espanyola i l’arxidiòcesi de Tarragona en el que més de 522 màrtis del segle XX seran beatificats, 250 van morir a Catalunya i dos són de Santa Bàrbara.

De l’arxidiòcesi hi ha 147 màrtirs: el bisbe auxiliar Manuel Borràs, 66 preveres diocesans, 2 seminaristes, 20 monjos de Montserrat, 39 Germans de les Escoles Cristianes, 7 Carmelites Descalços, 7 Claretians, 1 Caputxí i 4 preveres de la Fraternitat Terciària de les Carmelites de l´Ensenyança .

Entre aquests hi ha dos planers: Mossèn Josep Pla Arasa i Mossèn Josep Ma. Tarín Curto, nascuts al 1888 i al 1892 respectivament , van estudiar al seminari de Tortosa i després la fundació de Mossèn Sol els va captivar i van unir-se .En aquesta germandat d’operaris diocesans  van desenvolupar la seva tasca d’ensenyament a futur sacerdots durant 20 anys,  fins que l’any 35  va esclatar  la guerra i els van afusellar.

Es calcula que en aquesta celebració hi participaran entre 40 i 50.000 persones.  Durant l’etapa del Papa Joan Pau II es realitzava a Roma a la Plaça de Sant Pere, en l’etapa del Papa Benet XVI, es va considerar que les beatificacions de culte més reduït,  es realitzessin al lloc d’origen.

La parròquia de Santa Bàrbara ha organitzat una sortida per anar tot junts a la beatificació d’aquests màrtirs , la trobada es realitzarà al recinte de l’antiga Universitat Laboral de Tarragona i per tot el que suposa l’organització es demana als planers que tinguin interès en participar que s’apunten  per poder treure les acreditacions pertinents. El preu del viatge, que inclou el desplaçament i posterior dinar, es de 35 euros.

D’altra banda tot aquell que vulgui participar de les beatificacions també pot fer la reserva de lloc mitjançant la pàgina web de la Conferència Episcopal,  accedint al apartat de  les beatificacions  del S.XX

Recordem  que Tarragona té una gran història de fe cristiana i martirial, perquè els protomàrtirs hispans són el bisbe de Tarraco Fructuós i els seus dos diaques Auguri i Eulogi, cremats vius a l´amfiteatre de la ciutat en la persecució de Valerià i Gal•liè un 21 de gener de l´any 259.

Els familiars del Josep Pla Arasa equivocat,viuen amb sorpresa el setge de la premsa

Pepita Pla en una intervenció a La Plana Ràdio (Foto:LPR)

La filla  de republicà que l ‘església va confondre amb un capellà ,diu que fins i tot l ‘esperaven a la porta de casa i que va dir a una televisió que si venien a fer-li una entrevista no la trobarien a casa.
Lo positiu del cas  ha estat que han pogut recuperar documents dels seu pare  i que el nom de Santa Bàrbara ha sortit als mitjans

 (J.Roig).-Avui us he de tornar a parlar del cas del planer que el Vaticà pretenia beatificar confonent-lo amb un altre veí del nostre municipi,capella i amb el mateix nom. Recordem que es tractava de Josep Pla Arasa,ferrer de professió i republicà d’ idees   i Josep Pla Arasa,capellà i més conegut com a mossèn Flores,mort a la Guerra Civil i al qui en realitat vol beatificar l ‘església.
Ahir parlàvem de l ‘enrenou que entre la premsa a provocat aquesta  noticia i avui hem veia amb  l’ obligació de posar-me amb contacte amb un dels familiars del Josep equivocat,per  complementar l ‘informació  i saber com ha viscut l ‘allau de periodistes que li han demanat una entrevista o informació sobre el cas.
Es tracta de Pepita Pla,filla del Josep el ferrer i el primer que ens confirmava era que,molts,molts havien estat els mitjans que s’ havien interessat per la noticia “fins i tot m ‘esperaven a la porta de casa”,es queixava.
Les televisions també es van interessar pel tema encara que Pepita ens deia que va declinar fer cap declaració.”Els hi vaig dir que no vinguessin que no em trobarien a casa”,ens contava.
La família no s’ imaginava que el tema provoques tant d’ interès als mitjans  encara  que la part positiva és que al menys, el cas,lligat al nom de Santa Bàrbara ha servit per promocionar el nostre poble,afirmen.
En quant a la resolució i aclariment del cas ,Pepita ens deia que han col•laborat gustosament a aclarir la confusió i la part positiva ha estat que ha pogut recuperar documentació que ja tenia l ‘església,com els papers del  bateig del seu pare.
Pepita si que  volia aclarir que ,tot i respectar l’ ideari polític del seu pare,ella  es considera apolítica,desmentint així lo que algun mitjà de comunicació ha publicat afirmant que ella era també republicana.