Entrades

La Societat de caçadors de Santa Bàrbara, insisteix a demanar que no es deixen els cartutxos a terra.

Si el caçador és sorprès sense arreplegar-los, pot ser multat i si no, la que pot ser sancionada és la mateixa entitat.

(J.Roig/T.G.).-Quant falta menys d’un mes perquè acabi la temporada de caça menor en general, exceptuant la de l’estornell negre, segons alguns caçadors consultats, i en el cas concret del tord, enguany no ha estat de les millors. Les fonts consultades deien que els ocells haurien arribat amb menys quantitat que altres anys o per altres punts de la península, situats més al sud.

Tot i això, des de la Societat de Caçadors de Santa Bàrbara, es segueix instint en l’obligatorietat i necessitat que s’arrepleguin del terra les beines dels cartutxos, no solament per qüestions mediambientals, sinó també legals.

Juan José Bonavida, guarda del vedat de caça i secretari de la Societat de Caçadors Sant Gregori de Santa Bàrbara, deia que aquest tema els segueix preocupant molt perquè, segons explicava, si s’enxampa al caçador, pot ser multat, però si no, qui pot ser multat per l’autoritat competent, és la mateixa entitat. Per això Bonavida apel·lava a la bona voluntat del col·lectiu, “si n’hi ha 50, costen d’arreplegar, però si cada cop que dispares, plegues el cartutx, al final veuràs que no t’ha costat cap esforç”, reflexionava.

El guarda del vedat  de caça planer, també recordava que l’únic mètode de caça que està permès actualment és amb l’escopeta i parat o al “salto”. Altres modalitats tradicionals com el filat, la ratera o la barraca, estan prohibides i la seva pràctica, especialment en el darrer cas, pot estar multada amb sancions que poden arribar als 5.000 euros i fins i tot, amb penes de presó.

I parlant d’aquest tradicional mètode de caça, afegir també que un grup de caçadors d’Alcanar han ideat un nou sistema amb xarxes per capturar tords, que està pendent de legalització i que no seria massiva, però si selectiva.
L’entitat canareva s’anomena Associació Amics del Tord i pretén revifar aquest tipus de caça a través de l’ús d’una nova metodologia que respectaria els criteris que marca Europa. De moment, el mètode de xarxes, ja ha passat satisfactòriament els testos realitzats pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.Si passa els europeus, podria ser regulada i la caça en barraca podria aviat retornar a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, les de més tradició del territori.

 

Santa Bàrbara, un dels municipis ebrencs amb més superpoblació de conill

conills

Foto:ecologismealdia.blogspot.com.es

UP demana la declaració l’emergència cinegètica als municipis de Roquetes, Tortosa i Santa Bàrbara per la superpoblació de conill que hi ha aquests termes municipals.
La població del senglar també s’està disparant i la de cabirol ha començat a provocar danys rellevants a les vineys de la Terra Alta i Ribera d’Ebre.

(ACN/J.Roig).-A l’Ebre, Unió de Pagesos ha reclamat als caçadors la “implicació pertinent” per intentar pal·liar la sobrepoblació de fauna cinegètica que hi ha a les Terres de l’Ebre. Segons els pagesos, “els danys no han parat d’augmentar, sobretot de conill, senglar, cabirol i cabra hispànica”. Segons el president de la Federació de Caçadors a les Terres de l’Ebre, la implicació dels caçadors és total.

En el cas del conill, per exemple, UP demana a Agricultura que es declari l’emergència cinegètica als municipis de Roquetes, Tortosa i Santa Bàrbara pels danys irreversibles en tarongers i plantacions d’olivera joves, que el conill menja la pell de la soca fins a provocar-ne la mort. Segons el sindicat agrari, la mitjana de captures de les temporades 2007-2008 a 2009-2010 van ser d’uns 27.000 conills, mentre que la mitjana de captures de les temporades 2010-2011 a 2014-2015 és de 43.800 conills, és a dir, un increment d’un 62%.

La població del senglar també s’està disparant i els danys són importants a les finques d’ametllers i d’oliveres del Baix Ebre i Montsià, on destrossen, sobretot, les noves plantacions. A més, si les finques tenen reg per degoteig, els danys són quantiosos perquè moltes vegades les mànegues les furguen fins a arrencar-les. Per fer-hi front, Unió de Pagesos considera imprescindible que s’emprenguin ara les actuacions cinegètiques necessàries per evitar una sobrepoblació encara més elevada a la primavera.

També el cabirol, espècie que va ser introduïda fa pocs anys a les Terres de l’Ebre, en fa uns quatre que ha començat a provocar danys rellevants a la Terra Alta i Ribera d’Ebre, principalment, a la vinya i als cirerers, on s’han detectat finques amb plançons joves arrasades en un 80%, i també danys puntuals a la zona del Montsià i el Baix Ebre. Pel que fa a la cabra hispànica, tot i que darrerament no n’ha augmentat la població, fa més de trenta anys que provoca danys, fins al punt que ha arribat a ser el detonant de l’abandonament d’algunes finques de la falda dels Ports.

Per revertir aquesta situació de danys de la fauna a l’Ebre, Unió de Pagesos reclama que s’aprovi una llei de caça amb un nou plantejament de gestió i noves eines i mesures que s’apliquin mitjançant un pla d’actuació concret, que ha de permetre que les poblacions de fauna s’adaptin a la capacitat del medi natural i agrari per albergar-les i al fet que siguin compatibles amb la producció agrària. El sindicat també demana que s’estableixi l’obligatorietat per als titulars dels espais cinegètics, siguin públics siguin privats, de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil per cobrir els danys a l’activitat agrària i forestal, que s’articuli un sistema de comunicació electrònica dels danys de fauna salvatge, i que s’elaborin censos reals de les poblacions de fauna cinegètica.

El Consell Territorial de Caça aborda la necessitat de mesures urgents per aturar la invasió d’estornells que devora la collita d’olives tardana.

943611

Un agent rural lligant una bossa amb un exemplar de cabra salvatge afectat pel brot de sarna abatut al terme de Prat de Comte. (Foto:ACN)

El president de la Federació Catalana de Caça a les Terres de l’Ebre, Manolo Royo no recorda una densitat d’aquests ocells tan alta com la vista durant els últims mesos
El coordinador territorial d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, constata les pèrdues provocades per la plaga d’estornells a la collita de l’oliva

Àudio

(ACN).-La reunió del Consell, convocada principalment per tractar la publicació de les ordres de veda per a la caça, va servir per abordar també alguns dels problemes comuns a l’activitat cinegètica i agrícola del territori, com els danys que produeixen als conreus els conills i, enguany, sobretot, els estornells. “N’hi ha milions”, assegura Royo, qui no recorda una densitat d’aquests ocells tan alta com la vista durant els últims mesos. A banda dels problemes de neteja i higiènics que generen a les conurbacions, la seva principal incidència es registra als camps d’oliveres, especialment, als de la zona de la plana alta interior del Baix Ebre i el Montsià, on han devorat milers de quilos de la collita més tardana.
El coordinador territorial d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, constata les pèrdues provocades per la plaga d’estornells a la collita de l’oliva.

Tot i que encara no s’han aplicat mesures concretes sobre el terreny, la Federació Catalana de Caça, ha avançat Royo, s’ha mostrat  predisposada a contribuir-hi activament. Consideren que el mètode més efectiu per delmar la població -les xarxes resultarien poc efectives, sosté- seria fent batudes, amb armes de foc, a les zones de canyars del Delta on passen la nit. Montesó creu que el Departament d’Agricultura no posarà impediments a aquest tipus d’actuacions.

La temporada de caça s’ inicia amb bons auguris per als afeccionats als tord,però sense resoldre el tema dels conills

recorre

Habitats dels túrdits/Font: Wikipèdia
Àrea de cria – groc
Àreea d’hivern – blau
Present tot l’any – verd

 

Segons els caçadors les condicions climatològiques i la fase creixent de la lluna van permetre ,el passat cap de setmana , l ‘arribada d ‘estols de tords.
En canvi la plaga del conill,tot i que s’ ha reduït un poc,segueix essent un problema, ara especialment als voltants del nucli urbà
La temporada de caça arrenca, un any més, sense la munició ecològica

(J.Roig/Federcat).-El passat diumenge,13 d’ Octubre començava oficialment la temporada de caça  també a les Terres de l’ Ebre  i segons les primeres apreciacions fetes a la nostra emissora per  Guillermo Gaya ,un dels membres  de l ‘associació de caçadors Santa Gregori del nostre poble,l’ inici augura una bona temporada al menys en lo que fa referència  al tord.

Gaya explicava que  feia gairebé 50 anys que no veia  una “entrada” tant nombrosa de tords com la del matí de diumenge  .Segons el caçador,les  condicions climatològiques i la fase creixent  de la lluna haurien  estat decisòries   a l’ hora de facilitar l ‘arribada d ‘aquest túrdids “els tords arriben a les nostres comarques  costejant la Mediterrànea   i la referència es el riu Ebre,per això n ‘entren tants per aquí,de tords” explicava. VEU 1

En quant a la plaga del conill que afecta alguns termes de les Terres de l ‘Ebre,entre altres el de Santa Bàrbara,Guillermo explicava que sembla que s’ ha controlat  un poc  gràcies a les batudes que s’ han fet  i a l ‘autorització que es va donar per poder-lo caçar amb fura “s’ ha controlat un poc,però tot i això,encara en hi ha” concloïa.
El problema de la plaga de conills a arribat a les mateixes parets del poble ja que ,òbviament tant prop del nucli urbà no es poden caçar per raons de seguretat.”Jo mateix n’ he contant  15 o  16 prop  del de Vidiella” deia Gaya.VEU 2

Remarcar finalment que segons la Federació Catalana de caça la  temporada  arrenca, un any més, sense la munició ecològica promesa. Arran de la prohibició de la tinença i ús de cartutxos que contenen plom en determinades zones humides, que establia el Reial decret 581/2001, d’1 de juny, la Reial Federació Espanyola de Caça (RFEC) va començar a treballar en la recerca de  munició alternativa que no presentés els efectes contaminants dels perdigons de plom. No obstant això, una dècada després de l’inici d’aquest projecte, es segueixen esperant.