Entrades

El bou capllaçat infantil i les vaquetes, de matinada, s’eliminen del programa de festes

La comissió de bous, ha decidit eliminar-los del programa festiu, per les reiterades denúncies dels antitaurins. Joaquim Martí explica que fins que no es defineixi clarament el que és participació “activa i no activa” es deixaran de fer.

(L.P.R.) A les Terres de l’Ebre,  quan s’inicien les Festes Majors, en alguns municipis, és tradicional que s’hi porten a terme activitats taurines com els correbous, bou capllaçat o bou embolat. El municipi de Santa Bàrbara però aquest any ha decidit retirar del programa festiu el bou capllaçat infantil i les vaquetes de la matinada. Els problemes continuats amb els antitaurins, han fet que la comissió hagi decidit treure’ls, per evitar qualsevol denúncia.

Joaquim Martí membre de la Comissió de bous explicava “el concepte de participació activa i no activa,  no està ben definida, nosaltres entenem activa anar prop del bou i per d’altres estar a 20 metres, el que no volem és pagar denúncies d’una manera reiterada […] quan això s’hagi definit clarament, els tornarem a incloure al programa”.

Tot i això, segons ens explicava Martí “continuem fent el bou capllaçat per adults aquest dissabte dia 13 a les 8 del matí i a més hem inclòs per primer cop al programa de festes, un concurs de ramaderies, per al primer divendres dia 12 de juliol, acte patrocinat per la penya Planers pels bous, en el que participen les ramaderies Hilario Princep, Germans Monferrer, José Vicente Machancoses i Dani Machancoses i posteriorment al mateix hi haurà el tradicional bou embolat amb la ramaderia d’Hilario Príncep”.

Santa Bàrbara també seguirà portant a terme les tradicionals tardes de bous amb el Concurs de Ramaderies que arriba a la seva 12a edició amb convidades com la del Marqués de Saka de Deba, Hnos, Ozcoz de Fuentes de Ebro, Fernando Machancoses de Cheste,Vicent Benavent de Quatretonda o la de Fernando Mansilla d’Ulldecona.

El “goodbye summer” arriba amb un regust amarg.

Cartell “Goodybe Summer”

La penya taurina Planers pels bous finalitza l’estiu amb una festa revival el “goodbye summer” aquest any marcada per la denúncia que ha interposat Actyma al nostre municipi i també a la Cava.

Denuncia la utilització de pals per colpejar els animals i un mitjà de transport “no apte”

(ACN/ LPR//T.G) Com cada any els planers i planeres més joves, esperen amb ganes la festa de fi d’estiu que organitza la Penya Taurina Planers pels bous.
Una festa marcada per la participació de diferents dj’s , on cada any es pot gaudir de música revival i que s’aprofita per recaptar fons per la mateixa entitat, per poder portar un bou cerril durant les festes majors.

Aquest any la festa, arriba acompanyada de denúncia, però no és un fet aïllat, la Penya està acostumada, quan acaba la temporada taurina, d’aquestes denúncies que interposa Actyma, l’associació contra la tortura i el maltractament animal, qui aquest cop ha presentat tres denúncies davant la Delegació Territorial del Joc i d’Espectacles a les Terres de l’Ebre contra correbous celebrats a Santa Bàrbara (Montsià) i la Cava, a Deltebre (Baix Ebre).

Segons explica, l’ACN, l’entitat considera que el 13 de juliol, a Santa Bàrbara, es van utilitzar pals contra els animals per “colpejar-los i increpar toros i vaques”, a banda que van ser transportats en “un mitjà no apte”. També es denuncia la utilització de pals contra els animals als correbous del 19 i 20 d’agost a la Cava.

Tot i aquest regust amarg, de denúncies que en alguns casos no prosperen, la penya ja ho té tot preparat per gaudir d’una festa que estarà amenitzada pels dj’s Aixendri, Pau Lobato i Axel Gil.
La festa serà aquest dissabte dia 8 de setembre a l’estadi municipal, començarà a les 24 hores i la recaptació que s’aconsegueixi amb el preu simbòlic d’entrada de 3 euros servirà per a l’adquisició del bou cerril de festes majors i continuar així reivindicant la tradicional festa dels bous.

Santa Bàrbara es declara, clarament, taurina

Pla general de la foto de grup dels alcaldes i regidors amb membres de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre a Alcanar, que van donar suport al document el maig de 2017.

El consistori aprova per unanimitat, i per donar-li plena validesa, l’Acord d’unitat i convivència per la festa dels bous presentat per l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre.

A principis del passat mes de Maig, coincidint amb l’inici d’una nova temporada taurina, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre va voler fer un pas més en la defensa de la festa, involucrant als ajuntaments dels municipis on se celebren actes amb bous i va convidar als alcaldes a signar el que han anomenat: Acord d’unitat i convivència per la festa dels bous.

Entre els alcaldes assistents a aquella reunió, que es va celebrar a Alcanar, estava el de Santa Bàrbara, Alfred Blanch que va ser un dels que va signar el manifest de suport a la festa, signatura que es va ratificar oficialment la passada setmana en la darrera sessió plenària mitjançà l’aprovació per part dels tres partits que tenen representació al nostre ajuntament, PDeCAT, Esquerra Planera i PP.

Els ajuntaments que han decidit passar pel Ple el manifest, (com el nostre) ho han fet per donar-li plena validesa . El manifest consta de tres punts: respecte i protecció a la llei 34\/2010 que regula les festes tradicionals amb bous a Catalunya, defensa i promoció de cadascuna de les modalitats de la festa amb bous, i compromís en la tradició i la cultura des de la unitat i la convivència.

Nur Arasa Villalba és la Pubilla Major Infantil per a les Festes Majors Santa Bàrbara 2017

Nur i la seua mare Ángels (Foto:J.Roig)

El ball, la música i la lectura, les seues aficions. Els bous i les nits de ball, el que més li agrada de les festes.

(J.Roig).-La tradició ens marca que a principis de juny us presentéssim les pubilles majors que van ser escollides fa un parell de setmanes, dintre dels actes de la festa de Sant Gregori, copatró del nostre poble.
Avui serà el torn per parlar-vos de la Pubilla Major Infantil, Nur Arasa Villalba a qui l’atzar li va atorgar aquest privilegi, en decidir que la seua fotografia fos l’escollida d’entre les de les 15 pubilles infantils que tindrà enguany Santa Bàrbara per a les Festes Majors 2017.
Nur explicava que de molt petita ja li feia il·lusió ser pubilla, tot i que, curiosament, la seua mare no ho va voler ser. El que no es pensava és que acabaria sent la pubilleta major. Ens deia que li era igual però no ens negava la seua satisfacció per haver resultat ser l’escollida.
Es considera una noia tímida d’entrada, però molt extravertida un cop agafa confiança, cosa que corrobora la mare, afegint que és molt activa, bona estudiant i responsable.
Nur és una enamorada de la música i del ball, disciplina que practica a una coneguda acadèmia del territori. Li agrada molt aprendre anglès i darrerament li ha començat a agafar molta afició a la lectura.
De les festes destaca que li agraden los bous. Considera que és un acte social que aplega a la majoria de gent del poble. El berenar i les “carretilles” infantils, lo que més l’atreu. També, com hem dit, li agrada el ball i espera poder aprofitar enguany les revetlles de festes per practicar molt. Encara que en general li agrada tot el programa d’activitats, sí que aprofitava per fer una reivindicació, “que a la pista de ball delimitessin una zona per poder ballar els més petits”.
La nostra pubilla major infantil acabava desitjant a tots unes bones Festes Majors, en nom propi i en el de la resta de companyes. “Que deixem les preocupacions aparcades, ens deixem de romanços i tot hom surti a xalar i gaudir de la festa” era el missatge final de la nostra pubilleta.