Entrades

Els Bisbes de Vic i Tortosa coincidiran a les festes patronal de Santa Bàrbara

el nostre mati1Enguany fa 200 any que, eclesiàsticament, el municipi es va emancipar de La Galera.

Serà una celebració que comptarà amb la participació de les primeres autoritats eclesiàstiques de la Diòcesi tortosina i osonenca en un tridu o celebració religiosa que es perllonga durant tres dies a partir de demà.

(J.Roig/T.G.).-El rector de la parròquia de Santa Bàrbara, mossèn Ferran Aspa, admetia que ha estat una casualitat el descobrir que enguany es compleixen dos segles des que el bisbat de Tortosa va decidir adjudicar un capellà propi a Santa Bàrbara, en aquell moment, barri del municipi de La Galera.
Mossèn Ferran deia que fa uns dies, consultant l’arxiu parroquial per buscar unes dades que un veí li havia sol•licitat, va descobrir uns apunts d’un antic i recordat capellà que va tenir el nostre poble, José Arasa Barberà, conegut com a mossèn Pepe, on hi havia anotats els noms dels capellans que havia tingut la parròquia des dels seus inicis. Va ser aleshores quant es va adonar de que el primer datava de l’any 1815.
A partir d’aquí i resseguint el fil de l’historia, sembla que el bisbe tortosí Manuel Ros de Medrano i davant d’insistència dels veïns del barri de Santa Bàrbara, hauria acceptat la seua petició atorgant un capellà, Ramón Sabaté, natural de Traiguera, que es faria càrrec de la petita ermita dedicada a aquesta santa, ubicada prop d’on avui s’aixeca l’actual església.
Així dons, el nostre poble feia un primer pas cap a l’emancipació de La Galera, aconseguint la independència eclesial que permetia als veïns assistir als oficis religiosos sense haver de desplaçar-se al municipi veí. Tretze anys desprès, el nostre poble aconseguiria també la independència municipal.
Tot i la pressa amb la que s’han tingut que preparar els actes, mossèn Ferran ens explicava que serà una efemèride que comptarà amb la participació de les primeres autoritats eclesiàstiques de la Diòcesi, en un tridu o celebració religiosa, que es perllonga durant tres dies, i que tindrà com a invitats al Vicari General de la diòcesi i la del mateix Bisbe de Tortosa Enrique Benavent, així com la del Bisbe de Vic, natural de Deltebre, monsenyor Roman Casanova.
Les celebracions s’iniciaran demà mateix, dia de Santa Bàrbara i es perllongaran durant tot el cap de setmana. El dissabte a les set de la tarda i al temple parroquial, hi haurà una conferència a càrrec del president del Centre d’Estudis Planers, Màrius Pons, sobre aquesta efemèride.

Aquest 2015, la Parròquia de Santa Bàrbara compleix 2 segles

Santa_Barbara

Estat previ a la decoració mural del temple planer abans de la restauració que, fa uns anys, va realitzar l’artista Carles Arola (Foto: C.Arola)

(J.Roig).-Gairebé acabant l’any, Santa Bàrbara ha descobert que aquest any 2015 la parròquia complirà 200 anys. Així ho ha fet públic aquest cap de setmana durant el oficis religiosos el seu actual rector, Mossèn Ferran. El mateix capellà ens confessava que va ser per casualitat que ho va descobrir consultant uns documents a l’arxiu parroquial. Avui mateix hi ha convocada una reunió urgent amb el Consell Parroquial per tal d’acabar de perfilar el programa d’activitats que organitzarà l’església per tal de commemora l’efemèride i demà dimarts mossèn Ferran ens ho podrà explicar amb més detall a l’espai d’entrevistes “El Dia a Dia”.

Tot i això, si que sabem que està previst que els actes es concentren el proper cap de setmana, coincidint amb la celebració de la festivitat de la nostra patrona Santa Bárbara i que el Vicari General de la Diòcesi de Tortosa, el bisbe de la mateixa Enric Benavent i el bisbe de Vic, natural de Deltebre, Romà Casanova presidiran les misses d’aquests dies.

També hi haurà una conferència a càrrec del Centre d’Estudis Planers, sobre el procés d’emancipació parroquial de Santa Bàrbara respecte de La Galera, primer pas per aconseguir l’ independència municipal, uns anys desprès, concretament l’any 1828.

El nou bisbe de Tortosa envia una primera salutació epistolar als fidels

imagesMonsenyor Benavent agraeix el seu nomenament al Papa ,recordant  en al seua carta als que passen per “moments difícils

Monsenyor Benavent agraeix el seu nomenament al Papa ,recordant  en al seua carta als que passen per “moments difícils”

(Redacció/J.Roig).-Divendres passat a les voltes del mig dia coneixíem la noticia de que el Papa Francesc havia  nomenat nou bisbe de Tortosa a Mons. Enrique Benvanent Vidal,en l’actualitat bisbe auxiliar de València.
Avui i segons que hem pogut llegir al web del bisbat tortosí,el nou bisbe ha enviat una primera salutació als fidels de la diòcesi i especialment a aquells que estan passant moments difícils per malaltia, manca de treball o soledat .

El nou bisbe assenyala que ha rebut la notícia “en aquests dies en què estem vivint amb alegria les festes de Pasqua que arriben  a la seva plenitud amb la solemnitat de la Pentecosta” i ha expressat la seva “gratitud” al Papa Francisco “per la confiança que m’ha manifestat en confiar aquesta missió “.
Benavent, fins ara bisbe auxiliar de València, de 54 anys, va néixer a Quatretonda (València) el 25 d’abril de 1959. En la seva salutació, es dirigeix “a tots”: “als sacerdots de la diòcesi, als religiosos, religioses i persones consagrades al Senyor, als diaques i seminaristes, a les famílies, als ancians, als joves i als infants . D’una manera especial vull recordar a tots aquells que estan passant moments difícils per malaltia, atur, soledat “.
Monsenyor Benavent destaca que aquesta diòcesi “és rica en història, en cultura i en belles tradicions que han nascut de la fe i encara avui ajuden que la fe es mantingui viva entre nosaltres”. “Però sobretot és rica perquè Déu ens ha concedit el do de la santedat”, diu, per destacar la tasca de religiosos, sacerdots, “servidores dels pobres i dels més necessitats”, “que van donar testimoni del seu amor al Senyor acceptant el sofriment per la veritat i preferint perdre la vida abans que perdre la fe “.

 

El Bisbe de Tortosa s ‘acomiada avui de Santa Bàrbara

Lectura del nomenament per part del Secretari-Canciller del Bisbat de Tortosa, mn. Garcia.(Foto:Bisbat de Tortosa)

(J.Roig).-Avui tindrà lloc al nostre municipi la que serà segurament la darrera visita del  Bisbe de la Diòcesi de Tortosa  Javier Salinas Viñals,després d ‘haver-se fet públic a ,el  passat  16 de Novembre , la decisió del  Sant Pare, Benet XVI, de nomenar –lo com a Bisbe de Mallorca.
El motiu de la visita del Bisbe a Santa Bàrbara és per presidir  l ‘acte sacramental de la  confirmació que rebran 13 joves del nostre municipi, avui a partir de les vuit i mitja de la tarda a l ‘església arxiprestal  .

El fet  de ser la darrera visita que farà monsenyor  Salinas al nostre poble ,dona a la missa de la Confirmació  d ‘aquesta tarda un caire especial  ja que quedarà poc més d’ un mes per a   la presa de possessió com a Bisbe de Palma de Mallorca ,prevista per  dissabte 12 de gener de 2013.Per cert,dir que el bisbat,per aquest motiu,ha organitzat un viatge per a aquells feligresos que vulguin acompanyar-lo  a Mallorca en aquest acte  amb un preu que oscil•la entre els  129 i els  196 euros.

De moment es desconeix que substituirà al fins ara bisbe Salinas  una vegada es faci càrrec de la diòcesi mallorquina  ja que segons es pot llegir al web del bisbat, la diòcesi de Tortosa quedarà com a Seu Vacant i el Col•legi de Consultors del bisbat de Tortosa elegirà un Administrador Diocesà -si la Santa Seu no nomena un Administrador Apostòlic- fins la presa de possessió del nou bisbe de Tortosa.