Posts

Sant Antoni arriba també a Santa Bàrbara aquest proper diumenge

Els protagonistes de la celebració un any més serà la Festa dels tres tombs, la benedicció d’animals, el repartiment del panoli i els balls típics.

(J.Roig).-Santa Bàrbara es disposa a viure aquest diumenge vinent la festivitat de Sant Antoni, una festa de gran tradició arreu de Catalunya i que també es viu amb molta intensitat al nostre poble .
Enguany la celebració coincidirà amb el diumenge posterior al 17 de gener, ja que la celebració està condicionada a la participació dels Amics dels Cavalls del nostre poble, en alternança amb els seus homònims ampostins.
Els actes començaran a les 9.30 del matí amb la celebració de la Missa en honor a sant Antoni Abat i la benedicció del panoli que els alumnes de 2n d’ESO de l’IES les Planes i les Pubilles del 2017 repartiran per les cases del poble, en acabar l’ofici.

A dos quarts de dotze s’iniciarà la Festa dels 3 tombs amb la desfilada de cavalleries i carruatges dels Amics dels Cavalls de Santa Bàrbara i d’Amposta, pels carrers del poble i la posterior benedicció dels animals a la plaça de l’Alcalde Cid i Cid.
Ja a la tarda, a la mateixa plaça i com a final de festa, els mateixos alumnes de l’Institut duran a terme els tradicionals balls típics, dansant el Cap de ball, el punxonet, la polca, el ball de plaça i la jota, acompanyats pels dolçainers i els cremallers.

Gemma Cardona i Nur Arasa seran les pubilles 2017 de la Festa Major de Santa Bàrbara

Enguany les festes planeres tindran un total de 31 pubilles  que van ser presentades,  el passat cap de setmana, al decurs d’una festa marcada per la tradició amb actes com la cantada de cobles personalitzada per cada pubilla o la petició a l’estil tradicional casa per casa.

Gema Cardona i Nur Arasa.(Foto:T.G.)

(T.G.).-El passat cap de setmana Santa Bàrbara va viure la seua festa més  tradicional, la que cada any dedica al seu patró Sant Gregori i que inclou, entre altres, els actes entorn a les pubilles que van iniciar-se dissabte a les 19 hores amb la cantada de cobles personalitzades escrites per Marius Pont i cantada pels cantadors tradicionals del poble. També hi va haver la ballada de jotes que realitzen els balladors i balladores de la localitat.
Els dos grups que es van organitzar per a l’acte també van estar acompanyats per la versadora Silvia Ampolla i la Xaranga Xino-Xano
Diumenge, davant un nombrós públic i amb la Plaça Cid i Cid decorada a l’estil tradicional, les pubilles foren les protagonistes i van ser presentades una a una per a procedir, posteriorment, a l’elecció de les Pubilles Majors, democràticament i mitjança sorteig . La sort va fer que Nur Arasa fora l’escollida pubilleta infantil i Gemma Cardona pubilla gran.
Enguany Santa Bàrbara tindrà un total de 31 pubilles, concretament  16 de grans i 15 de petites.

En l’acte també es va poder gaudir de 6 balls tradicionals a càrrec de la colla de balladors del poble i els alumnes de 2on ESO de l’IES les planes.

 La presentació a l’estil tradicional va iniciar-se l’any 97, per tant enguany  aquest acte compleix 20 anys .

Alba Cepriá Cid és la Pubilla Major de Santa Bàrbara 2016

alba pubilla 2016

Alba Cepriá Cid i la seua mare Maria José (Foto:J.Roig)

Considera un encert el tancament de “Lo Puesto”  perquè permet que joves i grans comparteixin un espai de festa i creu que, en tema dels bous, es parla massa des de la desconeixença.
Estudia Batxillerat Científic perquè vol decantar la seua formació cap a les Ciències de la Salut, forma part del Grup Teatral Planer i del dels balls típics i des de fa unes setmanes està donant classes de “Zumba” al gimnàs.
(J.Roig).-Va ser pubilla infantil i enguany, ja amb 17 anys, ha volgut repetir l’experiència perquè en guarda un bon record. És Alba Cepriá Cid, la nostra Pubilla Major 2016, una jove de conversa fàcil i que té les idees sobre el seu futur prou clares, segons ens confessava a l’entrevista que li fèiem a la ràdio municipal.
Alba, que es considera una noia oberta i participativa i a la que li agrada el tracte amb les persones, ho demostra perquè és integrant dels grups locals de teatre i balls tradicionals, dona classes de “Zumba” al gimnàs del poble, mentre s’aplica per seguir la seua formació acadèmica a l’IES Les Planes de Santa Bàrbara on està estudiant el Batxillerat Científic. Ens deia que vol enfocar la seua formació cap al sector de les Ciències de la Salut, tot i que no ha decidit encara cap a quina àrea del coneixement es decantarà, “ però vull estar en contacte amb la gent i ajudar-los, si puc”, deia decidida.

La nostra Pubilla Major és una jove a la que li agrada la festa, de la que destaca els bous, el teatre i el ball. Sobre el ball, considera un encert que l’any passat es decidís tancar “Lo Puesto”, (La zona on els joves vivien la seua pròpia festa), perquè permet que joves i grans comparteixin un espai de festa.

Sobre la polèmica del possible maltractament que pot existir als actes taurins que es fan als nostres pobles, Alba és taxativa quant afirma que, ella no assistiria a cap acte on es maltractés un animal, perquè  “li encanten” los animals i “als nostres bous no hi ha maltracte”, afirma, afegint  que pot ser la gent parla molt des de la desconeixença. Per refermar aquesta afirmació ens explicava l’anècdota de com un jove amic barceloní, va canviar de parer desprès assistir als bous i veure com es tracta als animals.

Xavi Cardona serà l’acompanyat de la Pubilla Major planera, del que també ens va explicar l’anècdota de que va ser ell qui la va animar , de petita, a ser pubilla. Finalment i en nom propi, però també en nom de les seus companyes i del pubills, Alba desitjava a tothom unes bones Festes, “esperant que aparquéssim les rutines i les puguem viure lo millor possible i com ja vaig dir, esperem representar al poble lo més dignament possible”, concloïa.

Sant Antoni arriba dos setmanes tard a Santa Bàrbara

capturadaLa coincidència de la data amb “un altre compromís” dels Amics dels Cavalls, ha retardar la celebració.

(J.Roig/T.G.).-Aquest proper diumenge, Santa Bàrbara també viurà la tradicional celebració de Santa Antoni, una festa que, si bé no té un extens programa d’activitats, si que té una forta implantació al nostre municipi ,sobre tot per l’embranzida que li van donar, bastants anys enrere, la penya “Amics dels Cavalls”.

Aquesta llarga traïció de la penya planera ha fet que molts anys siguin invitats a participar a altres celebracions on es requereixen carruatges i cavalleries. Això, sumat a la històrica coordinació que tenen amb els homònims ampostins, ha fet retardar un parell de setmanes la celebració de la “sant antonada” planera, que, finalment, com indicava la regidora de festes de Santa Bárbara, Judit Lleixà, tindrà lloc, com he dit, el proper diumenge, 31de Gener.

La mateixa regidora ens explicava el programa del que destaca, òbviament, la desfilada i la benedicció d’animals. Un altre dels trets característics del Santa Antoni planer són les danses tradicionals que, els alumnes de segon d’Eso de d’institut , ballaran a la plaça major a partir de les set i mitja de la tarda.

Com a curiositat, podem afegir que, tot i que enguany Sant Antoni arriba amb 15 dies de retard, no és la primera vegada que la festa es posposa tant. L’any 2010, la celebració es va haver de re programar per al dia 7 de febrer, primer per no coincidir amb la celebració d’ altres municipis com Amposta que, tradicionalment i com he dit , comparteixen aleatòriament la seua participació la festa. El dia 31 tampoc no es va poder fer perquè es van haver d’ anular tots els actes ,en senyal de dol per la mort en accident d’ un jove del municipi.