Entrades

Nur Arasa Villalba és la Pubilla Major Infantil per a les Festes Majors Santa Bàrbara 2017

Nur i la seua mare Ángels (Foto:J.Roig)

El ball, la música i la lectura, les seues aficions. Els bous i les nits de ball, el que més li agrada de les festes.

(J.Roig).-La tradició ens marca que a principis de juny us presentéssim les pubilles majors que van ser escollides fa un parell de setmanes, dintre dels actes de la festa de Sant Gregori, copatró del nostre poble.
Avui serà el torn per parlar-vos de la Pubilla Major Infantil, Nur Arasa Villalba a qui l’atzar li va atorgar aquest privilegi, en decidir que la seua fotografia fos l’escollida d’entre les de les 15 pubilles infantils que tindrà enguany Santa Bàrbara per a les Festes Majors 2017.
Nur explicava que de molt petita ja li feia il·lusió ser pubilla, tot i que, curiosament, la seua mare no ho va voler ser. El que no es pensava és que acabaria sent la pubilleta major. Ens deia que li era igual però no ens negava la seua satisfacció per haver resultat ser l’escollida.
Es considera una noia tímida d’entrada, però molt extravertida un cop agafa confiança, cosa que corrobora la mare, afegint que és molt activa, bona estudiant i responsable.
Nur és una enamorada de la música i del ball, disciplina que practica a una coneguda acadèmia del territori. Li agrada molt aprendre anglès i darrerament li ha començat a agafar molta afició a la lectura.
De les festes destaca que li agraden los bous. Considera que és un acte social que aplega a la majoria de gent del poble. El berenar i les “carretilles” infantils, lo que més l’atreu. També, com hem dit, li agrada el ball i espera poder aprofitar enguany les revetlles de festes per practicar molt. Encara que en general li agrada tot el programa d’activitats, sí que aprofitava per fer una reivindicació, “que a la pista de ball delimitessin una zona per poder ballar els més petits”.
La nostra pubilla major infantil acabava desitjant a tots unes bones Festes Majors, en nom propi i en el de la resta de companyes. “Que deixem les preocupacions aparcades, ens deixem de romanços i tot hom surti a xalar i gaudir de la festa” era el missatge final de la nostra pubilleta.

Els Carnavals de Godall compleixen 128 anys

carnval

Batalla de farina als Carnavals de Godall amb la xaranga Sarabastall (Foto:xarangasarabastall.blogspot.com)

El proper divendres s’inicia el carnaval més carismàtic de les Terres de l’Ebre amb les batalles de farina, els balls gratuïts i premis per a les “masquerulles”
L’ajuntament vol revitalitzar el dilluns recuperant també la “sardinada” popular.

(J.Roig/T.G.).-Les Festes de Carnaval de Godall ja estan agafant forma.
Des de l’Àrea de Festes de l’ajuntament de Godall, fa setmanes que s’està treballant amb la programació dels seus característics i tradicionals Carnavals que tanta projecció tenen a la resta del territori.
Aquest any, el regidor de Festes del municipi, Santi Albiol, explicava que les festes de Carnaval de Godall seran del divendres dia 5, fins al dimarts dia 9 de febrer i que segueixen complint aniversaris ininterromputs d’una festa, prohibida en èpoques passades, però que Godall ha aconseguit mantenir 128 anys seguits.
Albiol recordava que la singularitat d’aquesta festa l’hem de buscar sobre tot en dos aspectes que la caracteritzen i diferencien de la resta. D’una banda “les masquerulles” o disfressats amb la cara tapada que treuen a ballar als espectadors i d’altra, les seus populars “batalles de farina”, de la que una sola colla en pot arribar a llençar 300 quilos.
El regidor de festes godallenc destacava de l’edició d’aquest any dels carnavals, la recuperació de la “sardinada” popular el dilluns dia vuit, un acte que s’ha cregut important recuperar, desprès que els darreres anys, aquest dia tingues solament el ball com a activitat carnavalesca.

A banda d’això els Carnavals de Godall destaquen per les grans nits de ball amb  reconegudes orquestres com ara la CENTAURO, ATALAIA o MAGIA NEGRA, la continuïtat de la gratuïtat de les nits de ball, la tirada popular de bitlles, o el sorteig de regals, el dimarts de carnaval, per a totes aquelles “masquerulles” que vagin disfressades amb la cara tapada. I com sempre, com hem dit, les batalles de farina el dissabte i dimarts.

Molts canvis a les Festes Majors de Santa Bàrbara

fm20151

No hi haurà “Ets del Milloret”. També s’acaba “Lo Puesto” i el ball inclourà generes musicals per a tots els gustos i amb horaris definits per a les diferents edats.

Finalment el Pregó es trasllada del recinte de festes al parc municipal i, per primer cop en algunes dècades, no hi haurà el balls típics tradicionals al final de l’acte perquè, segons la regidora de festes,” la pregonera, ens farà un pregó molt animat”

Programa

(J.Roig/T.G.).-Quant queden menys de dues setmanes per donar inici a les Festes Majors de Santa Bàrbara, La Plana Ràdio ha pogut conèixer alguns canvis que el nou equip de govern local i concretament la regidoria corresponent, inclourà enguany al programa.

Judit Lleixà explicava per exemple que enguany no hi haurà el concurs “El Milloret” un concurs de talents a nivell de territori que es celebrava el dimecres de Festa Major en el marc del sopar popular i que ha aguantat solament tres edicions, segons la regidora, perquè el concurs ja havia donar tot lo que podia donar de si.

Enguany i desprès de molts anys, tampoc hi haurà l’espai jove anomenat “Lo Puesto” i on es celebrava una festa paral•lela organitzada per les diferents penyes juvenils i amb activitats apropiades per a ells. Lleixà assegurava als nostre micròfons que han estat els mateixos joves els que han demanat el canvi, desprès de que l’èxit de “Lo Puesto” anés minvant cada any, igual que el número de penyes. “Necessitava regenerar-se” deia la regidora, afegint que es van presentar tres propostes com alternativa: combinar uns dies de “Puesto” amb uns altres de ball, anar tots al ball convencional o posar una carpa jove prop del recinte de festes. Els joves van acabar votant la segona opció que inclourà generes musicals per a tots els gustos i amb horaris definits per a les diferents edats.

El tercer canvi significatiu afecta l’ ubicació de l’espai on es fa el Pregó de Festes, tradicionalment el recinte de ball, que enguany es canvia pel Parc Municipal, segons la regidora, perquè és un espai més tranquil i apropiat per acollir exclusivament al públic que vulgui assistir a l’acte, al contrari de la zona poliesportiva, o es celebren diferents activitats al mateix temps, com les pròpies de les piscines municipals o les activitats esportives.

Per últim, un altre canvi que explicava la regidora feia referència a un acte que, tradicionalment les darreres dècades, s’ha vingut fent el dia del pregó. Parlem dels balls tradicionals i típics que anaven a càrrec dels alumnes de 2ón d’ESO tancant l’acte i que enguany no es faran, segons Lleixà, perquè la pregonera, que enguany serà la jove cantadora de jotes del país, Silvia Ampolla, “ens farà un pregó molt animat” (?).

Ball nostàlgic per celebrar el 25é aniversari de la Unió Musical

1fest

Sherpas, Pirómbodas, Quijotes i Juniors veterans, estaran el dissabte a Santa Bàrbara per oferir una sessió de ball molt especial.

(J.Roig/T.G).-El 24 de Juny de l’any 2011 i gràcies a la iniciativa del veí de Sant Jaume d’Enveja Antonio Gisbert, alguns dels grups musicals del territori que van ser molt populars entre les dècades dels 60 i 80 es reunien en un concert multitudinari que es va dur a terme al municipi deltaic i que desprès s’ha anat repetint, amb força èxit, per altres poblacions del territori.
Finalment i desprès de quatre anys d’aquell singular esdeveniment, l’espectacle arribarà a Santa Bàrbara i ho farà gràcies a la iniciativa de la Unió Musical Jaume Balmes que, comptant amb el recolzament de l’ajuntament del nostre poble, han organitzat el concert com un dels actes més destacats organitzat per commemorar el 25é aniversari de la banda.
Paco Casado, president de la Unió Musical, explicava des de la nostra emissora que aquest 2015 i per tal de celebrar l’efemèride, aniran celebrant diversos actes com el que ja van organitzar ara fa dues setmanes amb el concert de la Lira Ampostina o el de dissabte amb l’actuació dels populars grups Sherpas, Pirómobodas, Quijotes i els membres veterans dels Juniors .

Casado explicava que la idea és fer un ball “com es feia abans, qui vulgui ballar que balli i sinó que miri l’espectacle”. Remarcava també que tot i que no es farà pagar entrada, si que es posaran a la venda unes tires de números per fer un rifa, ja que els grups venen a Santa Bàrbara de forma completament altruista, però se’ls vol compensar amb un sopar.

Està previst que aquest singular concert i ball comenci a partir de les 11 de la nit al Poliesportiu municipal.