Entrades

Santa Bàrbara aprova la moció de suport a la creació de l’ATM de les Terres de l’Ebre

salo-dep-lens-buitEl document fou aprovat amb el vot unitari de les tres formacions polítiques amb representació al nostre ajuntament.

(J.Roig/T.G.).-La llei de mobilitat del 2003 estableix la creació de l’autoritat territorial de mobilitat (ATM), un organisme de gestió del transport públic que pren decisions vinculants i que està format per la Generalitat i les administracions locals amb la finalitat de coordinar el transport públic a la zona geogràfica on està constituïda.
Tretze anys després de l’aprovació de la llei, les Terres de l’Ebre encara no tenen aquesta figura.
Fa algunes setmanes, moviments socials ebrencs, com la plataforma Trens Dignes, començava una campanya de recollida de firmes per reclamar equitat respecte a altres territoris com el Camp de Tarragona, Lleida i Girona que ja fa anys que tenen constituïdes les seves ATM.
A meitat d’aquest mes de Novembre, els alcaldes del Baix Ebre també van aprovar reclamar al Govern de la Generalitat la creació de l’Autoritat Territorial de Mobilitat a les Terres de l’Ebre o bé una altra que tingui les mateixes competències d’actuació.
La passada setmana va ser l’ajuntament de Santa Bàrbara el que va aprovar per majoria en sessió ordinària de Ple i amb els vots de CiU, EP i PP , una Moció en el mateix sentit.
La moció aprovada pel consistori planer ha estat presentada a tots els ajuntaments i Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre.

Experts afirmen que s’han comès irregularitats en la restauració de la creu de la Galera

29032012460

Creu de Terme de La Galera (Foto :laviaaugusta.blogspot.com)

Una intervenció patrimonial ha fet aixecar el recel d’alguns experts del territori. La polèmica té com a protagonista la creu de terme de la Galera, una de les antigues fites que delimitaven el terme. Fins fa poques setmanes, un pedestal de pedra sostenia una petita creu; ara hi han instal•lat una construcció metàl•lica que no guarda cap relació amb el monòlit original.

(Gemma Monreal/Canal T.E.).-La creu de terme de la Galera presenta des de fa pocs dies una nova imatge. Una intervenció arquitectònica ha substituït la petita creu de ferro present des de feia dècades per una composició metàl•lica de proporcions molt més grans. Originalment, a sobre del capitell s’aixecava una creu de pedra, que va quedar destruïda durant la Guerra Civil. Des d’aleshores, al seu lloc s’hi erigia una creu metàl•lica que en respectava les mides.

La polèmica per l’actuació l’ha destapat el director de l’arxiu històric del Baix Ebre Albert Curto en un article al setmanari L’EBRE. Segons apunta, la intervenció no s’adiu amb el concepte original de l’element, ni ha comptat amb l’aval del departament de Cultura. A l’article, Curto considera que, per molt benintencionades que fossen les intencions a l’hora de plantejar l’actuació, el resultat n’ha desvirtuat completament el sentit. De fet, la compara amb una altra intervenció polèmica, la de l’Ecce Homo de la localitat saragossana de Borja, que una dona de la vila va intentar restaurar de manera molt maldestre.

Des de l’ajuntament de la Galera no han volgut pronunciar-se de moment sobre el resultat de la intervenció a la creu de terme, que està situada a tocar de la carretera entre Santa Bàrbara i la Sénia

Santa Bàrbara ratificarà, al ple d’avui, la seua intenció de seguir formant part del Consorci per a Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià

consorciL’ajuntament de Santa Bàrbara ha convocat per avui la sessió Ordinària del Ple que tindrà lloc aquesta tarda a les 7:30 i on es presenta a votació 11 punts a l’ordre del dia.
S’ha convocat una sessió plenària ordinària que serà retransmesa per La Plana Ràdio i on, entre altres acords, es vol aprovar el reglament de funcionament per a l’Smartcentre.

(Redacció/J.Roig).-D’entre els punts que es posaran a votació, destaquem els que fan referència als l’informes d’Intervenció de l’execució del pressupost 2014  referents al 3r. i 4t. trimestre,  així com  l’informe sobre el compliment dels terminis de pagament de les obligacions atenent allò que disposa la Llei. També es proposarà aprovar la rectificació de l’Inventari municipal dels béns i drets  dels que disposava  el nostre poble a 31 de desembre del passat 2013.
També es vol aprovar definitivament  el Reglament municipal de Regim Intern regulador de l’ús i funcionament de l’Smartcentre, aixi com la modificació dels Estatuts del Consorci Localret.

La corporació municipal també té la intenció de ratificar l’acord adoptat per la Junta de Govern Local en sessió de data 8 de gener de 2015 de seguir formant part del Consorci per al desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, com a Grup d’Acció Local en el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.

Recordem que el Consorci per a Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià és una entitat no lucrativa, constituïda com a Grup d’Acció Local i en la que s’hi integren entitats públiques (administracions locals) i privades sense ànim de lucre, implicades en el desenvolupament econòmic de la zona i orientades cap a la dinamització del territori a les comarques del Baix Ebre i Montsià, a través de la gestió i optimització dels recursos econòmics assignats pel programa europeu Leader i elaborant els seus plans d’actuació.

Finalment també es posarà a aprovació una moció de rebuig a la indemnització del cas Castor.

Com es habitual sempre que la sessió plenària és de caràcter ordinari, La Plana Ràdio retransmetrà en directe el Ple a partir de les 7:30 d’avui i en diferit, demà divendres a partir de les dues de la tarda.

Baix Ebre i Montsià, les comarques catalanes on s’espera la millor collita de l’actual temporada.

Al BP1020389aix Ebre es preveu una collita  que superaria les 33.000 tones i al Montsià  les 25.000.

Unió de Pagesos estima que ha Catalunya hi haurà una collita d’olives un 26% més elevada en aquesta campanya però alerta d’una important afectació de la mosca de l’oliva en noves zones.

(Redacció).-Unió de Pagesos estima que la producció d’oliva d’aquesta campanya que ara encetem, 2014-2015, serà d’unes 161.177 tones d’olives, l’equivalent a unes 33.227 tones d’oli. Aquestes xifres situen la campanya com a bona en quantitat, especialment a les comarques del Baix Ebre i Montsià, i també a les comarques de Lleida en general. Les 161.177 tones d’olives suposen un augment del 26% de la producció respecte a la campanya anterior, considerada curta, i que es va tancar amb 127.887 tones, segons dades del departament d’Agricultura.

Les comarques que milloren de manera important la seva producció són sobretot les més productores de Catalunya. A la demarcació de Tarragona, el Baix Ebre tindrà 33.300 tones estimades de producció (UN increment del 30-40% respecte a l’anterior), i el Montsià, amb una producció estimada de 25.520 tones (amb el mateix increment que el Baix Ebre). Per contra, a la comarca de la Ribera d’Ebre s’espera una collita d’un 60% aproximadament respecte a una collita mitjana, i d’unes 9.623 tones. Altres comarques de la demarcació de Tarragona com la Terra Alta també tenen prevista una bona collita, amb unes 5.500 tones de producció

L’estimació del sindicat s’apropa molt a l’estimació publicada pel departament d’Agricultura, que és de 160.529 tones, tot i que Unió de Pagesos creu que la producció final de Girona, Barcelona i Lleida es pot veure reduïda en funció de l’afectació final de la mosca de l’oliva (Bactrocera oleae). L’elevada incidència de la mosca a comarques i zones on fins aquesta campanya pràcticament no es coneixia la plaga és el que ha alertat al sindicat. En aquesta campanya la plaga ha estat molt important a comarques com les Garrigues, la Segarra, la Noguera, i amb incidència molt elevada a l’Alt i Baix Empordà, al Baix Penedès, o zones de l’Alt Camp.

Pel que fa als preus de l’oli, van augmentar fins els 2,9€/litre l’oli verge extra la primera setmana d’octubre, i ara se situa en els 2,64€/litre l’oli verge extra, i els 2,49€/litre l’oli verge (segons dades de Poolred). El ministeri d’Agricultura encara no ha fet pública la seva estimació de collita d’olives i producció d’oli a l’Estat espanyol per ala campanya 2014/15. Tot i així, diferents fonts situen la producció entre 650.000 i 960.000 tones. Les existències d’oli eren només de 300.000 tones el passat mes de setembre, el que representa la meitat de l’any passat en les mateixes dates, i està per sota de les darreres quatre campanyes.