Posts

Unió de Pagesos considera “moderat” l’augment d’un 20% de mitjana del preu de l’oli d’oliva en origen

El sindicat assegura que aquest increment degut a la caiguda d’existències a nivell mundial “només permet mantenir l’activitat dels productors”

ACN.- Unió de Pagesos considera que l’increment d’un 20% de mitjana del preu de l’oli d’oliva que perceben els productors aquesta campanya “no implica que s’hagin disparat els preus en origen”, ja que tenint en compte els costos de producció que implica el conreu, aquest augment “tan sols permet garantir l’activitat en el sector”. El preu en origen se situa ara en 3,77 euros per quilo de mitjana, segons Poolred (entitat que elabora els preus diaris de l’oli), un 20% per sobre els 3,15 euros per quilo de fa un any, i un 11% per sobre els 3,50 euros per quilo de final del 2016.

Segons l’organització agrària, cal tenir en compte que el preu actual de l’oli d’oliva verge extra de 3,70 euros el litre, és semblant al de la campanya anterior, i fins i tot menor que en la de fa dotze anys (2005-2006), quan es van superar els 4,20 euros el litre.
Unió de Pagesos recorda que el preu mitjà percebut pels agricultors catalans per les seves olives entre el 2009 i el 2015 va ser de 0,32 euros per quilo, i de 2,20 euros el litre d’oli d’oliva verge extra, un nivell de preu “per sota dels costos de producció de la majoria d’explotacions, fet que les va situar al límit de la rendibilitat”.

A més, el sindicat recorda que des del 2015 les condicions climàtiques com ara les fortes sequeres dels països productors han suposat una davallada de les existències a nivell mundial, fet que a hores d’ara està comportant un augment “moderat” del preu de l’oli d’oliva aquesta campanya 2016-2017 respecte a les anteriors.

Per Unió de Pagesos, l’augment del 20% del preu d’aquesta campanya és conseqüència d’una davallada del 20% de producció d’oli a tot el món i d’un 15% a la Unió Europea. El darrer informe de la Comissió Europea (CE), del febrer, estima que aquesta campanya la producció total mundial es tancarà amb 2.676.000 tones d’oli, un 20% inferior a la campanya 2015-2016. A la Unió Europea (UE) la producció serà d’1.850.000 tones, un 15% inferior a la campanya anterior.

D’altra banda, els països no comunitaris patiran una davallada del 3% de la producció. A més, la CE estima que s’acabarà la campanya amb uns estocs de 344.000 tones a la UE, per sota de la mitjana de 460.000 tones de les darreres cinc campanyes. L’estat espanyol patirà una davallada de només el 6% de la producció, però en altres països com ara Itàlia s’estima que la davallada serà del 49% de la producció, del 36% a Grècia, i del 24% a Portugal.

Tot i això, Unió de Pagesos remarca que l’augment del preu en origen “és moderat si es considera la manca d’oferta d’oli al mercat”. A més, el sindicat insisteix que els preus pagats als productors estatals “es troben molt per sota dels preus que perceben els productors italians”, que al mes de gener cobraven l’oli a 5,90 euros per quilo, un 64% més que els espanyols, que el cobraven a 3,60 euros per quilo. “El preu de l’oli pagat al productor espanyol es troba al nivell del preu pagat al grec o al tunisià, quan els costos de producció en aquests països és força inferior”, segons remarca Unió de Pagesos.

No obstant això, el sindicat assegura que aquest augment moderat del preu en origen de l’oli “encara no s’ha traslladat als lineals de les grans superfícies i supermercats”. Segons les dades del Ministeri d’Economia, el preu de venda al públic de l’oli d’oliva verge extra més freqüent la setmana del 6 al 12 de març va ser de 4,84 euros el litre, una mica per sobre els 4,72 euros el litre de la setmana anterior i, el més remarcable, al mateix nivell que fa un any, quan els consumidors trobaven aquest oli per 4,82 euros el litre. Per Unió de Pagesos, aquestes xifres demostren que “l’estratègia de la distribució consisteix en continuar utilitzant l’oli d’oliva “com a producte reclam”. En aquest sentit, l’organització agrària avisa que “estarà amatent a qualsevol possible incompliment de les normes de competència i de comerç per part de la distribució en el cas d’observar indicis de venda a pèrdues per part dels operadors”.

Finalment, Unió de Pagesos apel·la a la “responsabilitat” de tots els agents que participen en el mercat de l’oli d’oliva “per no crear alarmisme” quan els preus en origen, com passa ara, són més alts que anys anteriors però “en realitat només permeten cobrir costos als agricultors, i per pagar el preu que correspon als productors quan el mercat es trobi més saturat”.

Tot i la contenció en el consum, Santa Bàrbara no pot evitar un augment de més del 4 % en la factura elèctrica del 2014.

índice

(AdSB/ J.Roig).-L’equip de Govern planer responsabilitza d’aquest augment per a la pujada de les tarifes elèctriques i a la posada en marxa de nous equipaments municipals.
Per al 2015 anuncia noves mesures de contenció com la regulació de calefaccions i aires condicionats als edificis municipals o la reducció de potencies contractades.
Tot i les mesures aplicades per intentar contenir i, en la mesura de lo possible, reduir la factura de la llum, la pujada de preus i la posada en funcionament de nous equipaments municipals el 2014, va acabar frustrant aquest objectiu i el passat 2014 hem tingut que assumir un augment de més del 4 % en la factura elèctrica comuna.

Des de la pàgina web de l’Ajuntament de Santa Bàrbara s’explica que, les mesures d’estalvi energètic ja aplicades al 2012 i 2013 , consistents en la reducció de la franja horària del servei de l’enllumenat de places i carrers, la reducció dels punts de llum a partir de les 23 hores o l’ús de reductors de flux lluminós, es van veure reforçades amb les introduïdes al llarg de 2014, com per exemple, la reducció de la potència contractada en 14 contractes, la introducció de lluminàries LED en edificis municipals, la renovació de tots els fluorescents de l’Escola per d’altres de baix consum, o amb millores d’aïllament energètic al nou Smartcentre.
Malgrat tot això, l’ajuntament lamenta que al 2014 no hagi estat possible reduir la factura elèctrica, i lo que és més de lamentar : la pujada del 4,6 % en la factura elèctrica de la llum pública.
Aquest augment s’explica principalment per dos motius importants i és on s’ha de buscar la causa d’aquest increment en la despesa. Per una banda la pujada dels preus que apliquen les grans companyies elèctriques i que segons els experts podria estar al voltant del 7 % (s’ha mantingut el preu del kWh, però ha pujat el terme fix de les factures) i, en segon lloc, l’entrada en funcionament de noves dependències municipals com són l’ampliació de l’Escola, les noves oficines de l’Ajuntament o el Centre Municipal de Serveis Socials.
Tot i aquest augment, l’ajuntament està decidit a continuar aplicant mesures per tal de tenir controlada la despesa en electricitat i enllumenat públic en el present, ja que, segons es pot llegir al comunicat, “Encara hi ha marge per reduir la potència contractada en alguns contractes: se substituiran lluminàries actuals per d’altres de baix consum i es continuarà vigilant que es faci un bon ús de les instal•lacions regulant calefaccions i aires condicionats.”

El proper mes de Febrer s’apujarà el preu de l’oli envasat

10372775_624744297636555_5155952986507224293_n

(Foto:Oli Grusco)

Ho avançava a La Plana Ràdio el gerent de l’Agrícola del Camp, qui afegia que també es preveu un bon any per als preus de l’oli a l’engròs .
Aquesta millora és conseqüència de la pèrdua de fins un 70% de la collita andalusa, respecte a la temporada anterior

(J.Roig/T.G.).-Desprès d’una primera embranzida a principis de temporada, a la  baixa i conseqüència pel  volum d’olives que entraven a les almàsseres, els preus de l’oli d’oliva  s’estan tornat a recuperar en aquestes primeres setmanes del 2015.

Ho afirmava el gerent de la cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Josep Lluís Cardona qui afegia que les previsions són de que sigui un any amb bons preus per a la venda d’oli a l’engròs , mentre que el preu de l’oli envasat ja viurà una primera pujada aquest proper mes de febrer.
El motiu d’aquesta pujada del preu de l’oli envasat s’explica, no tant per la bona collita que hem tingut a la zona, sinó per la pèrdua de fins un 70%  de la que s’esperava a Andalusia, principal zona productora del país.

Segons la pàgina web de l’entitat cooperativa, actualment el preu de l’oli d’oliva envasat Grusco, de consum més habitual,  està entre els 3’37 euros/litre el verge i els 3’83 euros/litre el verge extra