Posts

Ascó obre divendres el procés de votació ciutadana per decidir l’ús de 0,5 MEUR del pressupost de 2014

ple_asco_475

Ple d ‘Ascó (Foto : elsingulardigital)

L’Ajuntament ha enviat una butlleta de votació a tots els domicilis del municipi i els veïns podran seleccionar cinc propostes d’una llista de 26.

(ACN).- L’Ajuntament d’Ascó (Ribera d’Ebre) obrirà aquest divendres a les quatre de la tarda el procés de votació de la tercera edició Pressupostos Participatius, una iniciativa que permet els veïns escollir el destí d’una partida de 500.000 euros del pressupost d’inversions de 2014 mitjançant una consulta popular.
Els habitants d’Ascó podran escollir un màxim de cinc de les 26 propostes que se sotmeten a referèndum, definides en sessions de debat obertes i en les quals se n’han inclòs dos de l’any anterior. Les que rebin més vots fins cobrir els 500.000 euros seran les que el consistori prioritzarà per executar-les durant l’any vinent. El govern municipal s’ha compromès a assumir la resta progressivament.

Les votacions començaran aquest divendres a les quatre de la tarda, coincidint amb la inauguració de la V Fira de Nadal i la III Mostra del Cava, a l’estand que l’Ajuntament instal·larà al recinte firal. El consistori ha tramèsa totes les llars del municipi una carta amb una butlleta de votació, que també es pot descarregar des de la pàgina web www.asco.net. Els horaris de votació seran, aquest divendres, de quatre a nou del vespre; dissabte i diumenge, de deu a una del migdia i quatre a nou del vespre; així com dilluns i dimarts a l’Ajuntament en horari d’atenció al públic.

Ascó destina 500.000 euros a la tercera edició dels Pressupostos Participatius

ASOC 2

Ascó (Foto:Ricard Ballo)

Els veïns empadronats de més de 15 anys podran exercir el seu vot els dies 29 i 30 de novembre i 1 i 2 de desembre

(ACN).– Ascó podrà decidir per votació directa i per tercer any consecutiu a què es destina una part del pressupost municipal d’inversions. Aquest procés de participació ciutadana, anomenat Pressupostos Participatius, arrenca enguany amb una dotació econòmica de 500.000 euros, segons ha indicat l’Ajuntament de la localitat de la Ribera d’Ebre. Les votacions tindran lloc els dies 29 i 30 de novembre, cap de setmana en què es desenvoluparà la Fira de Nadal d’Ascó, a l’estand de l’Ajuntament. Per tal d’afavorir la participació, el període de votació es prolongarà també els dies 1 i 2 de desembre, en aquest cas a l’edifici consistorial.

El resultat d’aquestes votacions, per compromís polític de l’equip de govern municipal, s’inclourà en l’elaboració dels pressupostos municipals de l’any 2014.

El procés de participació ciutadana s’iniciarà el proper dijous, 24 d’octubre, en què se celebraran diverses sessions de debat entre el veïnat per tal de recollir propostes. La principal novetat dels Pressupostos Participatius 2013 és que enguany es recuperaran propostes dels anys anteriors.

Totes les idees plantejades han de complir una sèrie de requisits: han de ser legals, clares, econòmicament avaluables i tècnicament viables, que facin referència a competències municipals, que no facin referència a subvencions ni plans d’ajut municipals, que no superin els 500.000 euros, que no siguin excloents i que no plantegin accions insostenibles, és a dir, que no comprometin les possibilitats de desenvolupament de generacions futures.

La guia de participació, la presentació del procés, l’estat de les actuacions més votades els anys anteriors i tota la documentació que es generi durant el procés es podrà seguir a través de la pàgina web municipal www.asco.cat i de Facebook.

Un centenar de persones es concentren a Reus per demanar el desmantellament de les centrals nuclears

nuclearsLa protesta coincideix amb la celebració a la ciutat de la 39a trobada anual de la Societat Nuclear Espanyola

Reus (ACN).- Un centenar de persones s’han concentrat aquest dimecres a Reus per demanar el desmantellament de les centrals nuclears coincidint amb la celebració a la ciutat de la 39a trobada anual de la Societat Nuclear Espanyola (SNE). La protesta, convocada per una desena d’entitats socials, ecologistes i antinuclears, ha tingut lloc al davant del teatre Fortuny, on els 600 assistents al congrés assisteixen aquest vespre a un concert de jazz. Els manifestants han rebut els participants a la reunió amb pancartes, xiulets i una forta escridassada. S’oposen al fet que es plantegi allargar fins als 60 anys la vida útil de les centrals i recorden que les tres nuclears ubicades a Catalunya superen el quart de segle.

Onze organitzacions del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, entre elles Ecologistes en Acció, GEPEC, Som Energia, la CGT, Enginyeria sense fronteres, TLN-100% Renovables, Ateneu Roig Cambrils o el Casal Despertaferro, han organitzat la protesta, amb el suport d’una quarantena de grups d’arreu de l’Estat espanyol, contra la reunió a Reus de l’SNE, que té lloc des d’aquest dimecres i fins divendres.

Amb una gran pancarta de fons amb el lema ‘Nuclears? No, gràcies’ penjada a l’edifici d’Òmnium, a la plaça Prim, els 600 assistents a la troba anual de la Societat Nuclear Espanyola han anat desfilant fins al Teatre Fortuny per assistir a un concert de Joan Chamorro i Andrea Motis. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desplegat un bon nombre d’efectius a la zona per garantir que la protesta se celebrés sense incidents, com així ha estat.

El portaveu d’Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, ha criticat que la SNE hagi anat a Reus a “treure pit”, més encara després de la catàstrofe de Fukushima. “El què haurien de fer és avergonyir-se i començar a parlar ja d’un calendari de desmantellament de les centrals, que és el què la ciutadania vol realment”, ha manifestat. Segons Nolla, cal tancar les centrals nuclears espanyoles perquè són “un perill” i encara ho seran més, diu, si es vol allargar la seva vida fins als 60 anys.

“En un país en què l’I+D i la recerca estan a zero, no es pot pretendre fer viure una central durant seixanta anys “, ha criticat. En aquest sentit, Nolla ha recordat que, a tot el món, només hi ha dos reactors que superin els 40 anys de vida i, en el seu cas, ja compten amb un pla de desmantellament.

Per la seva banda, Sergi Saladié, geògraf i portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear, ha recordat que les centrals catalanes estan envellides -26 i 27 anys en el cas d’Ascó I i Ascó II, i 30 en el de Vandellòs II-. Saladié s’ha mostrat partidari d’engegar un procés de desmantellament d’aquestes plantes i ha defensat que això permetria generar nous llocs de treball tal com va passar amb el tancament de Vandellòs I.

El geògraf ha exposat que les centrals nuclears que s’han tancat arreu del món ho han fet amb una mitjana d’edat de 22,5 anys. “Les que tenim aquí ja l’han superada -ha lamentat-, i a més tenim una estadística que també juga en contra nostra, que és que cada 15 anys es produeix un incident molt greu en alguna central del món”, ha advertit. Per aquest motiu, ha insistit que “com menys les fem durar, més segures seran per a la societat”.

A més, Saladié ha criticat que, a banda de ser “molt velles”, les centrals nuclears ubicades a Catalunya estan “molt mal mantingudes”. Un extrem que, segons ha justificat, va reconèixer el mateix Consell de Seguretat Nuclear en un informe del 2005 en què advertia d’una “degradació” de la cultura de la seguretat. “A part de ser màquines velles estan molt mal gestionades i, com més anys vagin passant, el risc augmenta. És com una mena de ruleta russa”, ha conclòs.

Els veïns d’Ascó voten com invertir 400.000 euros del pressupost municipal de 2013

Una jove veïna d’Ascó vota en els Pressupostos Participatius en la urna instal·lada a la Fira de Nadal

Les urnes s’han instal·lat aquest cap de setmana a la Fira de Nadal i dilluns i dimarts es podrà votar a l’Ajuntament

(ACN).-Els veïns d’Ascó voten com invertir 400.000 euros del pressupost municipal de 2013(ACN).- Els veïns d’Ascó, a la Ribera d’Ebre, estan cridats a les urnes des d’aquest dissabte, en aquest cas per escollir les propostes en què s’invertirà una part del pressupost municipal, entre un 16 o un 17%, de l’any vinent. En la votació hi poden participar tots els veïns majors de 15 anys que han de triar entre gairebé un centenar de propostes en les quals es destinaran 400.000 euros. Són els anomenats Pressupostos Participatius que ja es van aplicar en els pressupostos d’enguany. Per a l’Ajuntament d’Ascó aquest és un exercici de transparència i col·laboració que anirà augmentant any rere any per incrementar la participació ciutadana en la governabilitat municipal.

Aquest dissabte a la tarda van començar  les votacions de la segona edició dels Pressupostos Participatius d’Ascó, a la Ribera d’Ebre. Com ja es va fer amb els comptes d’aquest 2012, el veïnat d’Ascó proposa i elegeix en què es destinarà una part del pressupost municipal, gairebé el 17%. Qualsevol veí d’Ascó major de 15 anys pot participar-hi.

L’alcalde d’Ascó, Rafael Vidal, ha destacat que l’augment de la partida dels Pressupostos Participatius per al 2013, respon a l’èxit de la primera edició però sobretot al “propòsit” d’aquest procés. Malgrat que el més “vistós” sigui la participació del veïnat en els pressupostos, això és només una part del que han anomenat a Ascó “Govern Obert”. “Volem obrir les portes del consistori perquè la gent pugui participar per interès, per implicació i estimulació ja que la gestió municipal no es vol fer a porta tancada”, ha apuntat l’acalde. Vidal ha remarcat que un cop els ciutadans elegeixen uns representants municipals, “l’exercici de la responsabilitat passa perquè estiguis en tot moment com a gestor però que quan es pren una decisió, es prengui també comptant amb les necessitats de la ciutadania”, ha dit Vidal.

Cada votant pot escollir entre un màxim de cinc actuacions entre les més de 90 que han superat els requisits, i les més votades, fins a sumar 400.000 euros, seran les que s’executin durant l’exercici 2013.