Entrades

Els atletes ebrencs aconsegueixen importants medalles en els Campionats de Catalunya i d’Espanya

Diversos atletes de les Terres de l’Ebre s’enduien medalles en les diferents competicions disputades el passat cap de setmana. Les modalitats llançament, la perxa, el salt de llargada, els 1500 metres llisos i els 3000 metres en pista coberta, van comptar amb atletes del nostre territori als seus podis.

El Campionat de Catalunya de Llançaments, el Campionat de Catalunya Sub20 en pista coberta i els Campionats va deixar bons resultats per als atletes membres de la Unió Atlètica Montsià (UAM), el passat cap de setmana. Diumenge al matí es va disputar el Campionat de Catalunya de Llançaments d’hivern màster a Santa Coloma de Gramanet. En aquesta ocasió, María José Descarrega (UAM) va participar en tres proves en les quals va aconseguir un bronze en martell pesat F50 amb 8,95 metres, i dues plates: en martell F50 amb 30,39 metres i en disc F50 amb 17,13 metres.
A la tarda es va celebrar el campionat de Catalunya Sub20 en pista coberta. Andreea Sabou (UAM), va aconseguir la quarta plaça a la llargada femení amb 5,23 metres, i la seva millor marca de la temporada. També va endur-se una sisena posició en els 60 metres tanques amb 9,53 metres. A la semifinal s’havia classificat amb 9,48. Mar Fibla (UAM) va fer ser la seva millor marca personal fins a 10,13 metres, fet que li van donar la cinquena plaça. D’altra banda, Francesc Navarro va ser sisè a la llargada amb 6,38 metres, i millor marca de la temporada. Navarro no va entrar a la final dels 60 tanques amb 9,00 i millor marca personal, quedant novè.
Pel que fa als 1500 metres llisos, l’asconenc Adam Maijó (Agrupació Atlètica de Catalunya) va quedar campió de Catalunya en la categoria masculina, i l’asconenca Marina Freixa s’enduia el títol de campiona de Catalunya en fèmines.
D’altra banda, el XXXIII Campionat d’Espanya sub23 d’atletisme en pista coberta disputat a la pista Carlos Gil Pérez de Salamanca, també va tenir representació de les nostres terres i es va endur dos bronzes. La falduda Meritxell Benito (Playas de Castellón) quedava tercera en perxa, i l’ampostí Jon Cervellera (UA Montsià), amb un salt de 4,95 metres (rècord personal i també del seu club), li va donar un tercer lloc, molt prop de la plata.

Els Campionats de Catalunya continuen el pròxim cap de setmana a Sabadell. Es disputaran els sub18 de 3000 metres en pista coberta; els Campionats de Catalunya de Llançaments sub16-18 i absolut sub20 a Barcelona (Serrahima). També se celebrarà el Trofeu Sabadell de Promoció en pista coberta (6è Memorial Natàlia Amiel) i el Campionat de Catalunya Màster en pista coberta.

Ascó obre divendres el procés de votació ciutadana per decidir l’ús de 0,5 MEUR del pressupost de 2014

ple_asco_475

Ple d ‘Ascó (Foto : elsingulardigital)

L’Ajuntament ha enviat una butlleta de votació a tots els domicilis del municipi i els veïns podran seleccionar cinc propostes d’una llista de 26.

(ACN).- L’Ajuntament d’Ascó (Ribera d’Ebre) obrirà aquest divendres a les quatre de la tarda el procés de votació de la tercera edició Pressupostos Participatius, una iniciativa que permet els veïns escollir el destí d’una partida de 500.000 euros del pressupost d’inversions de 2014 mitjançant una consulta popular.
Els habitants d’Ascó podran escollir un màxim de cinc de les 26 propostes que se sotmeten a referèndum, definides en sessions de debat obertes i en les quals se n’han inclòs dos de l’any anterior. Les que rebin més vots fins cobrir els 500.000 euros seran les que el consistori prioritzarà per executar-les durant l’any vinent. El govern municipal s’ha compromès a assumir la resta progressivament.

Les votacions començaran aquest divendres a les quatre de la tarda, coincidint amb la inauguració de la V Fira de Nadal i la III Mostra del Cava, a l’estand que l’Ajuntament instal·larà al recinte firal. El consistori ha tramèsa totes les llars del municipi una carta amb una butlleta de votació, que també es pot descarregar des de la pàgina web www.asco.net. Els horaris de votació seran, aquest divendres, de quatre a nou del vespre; dissabte i diumenge, de deu a una del migdia i quatre a nou del vespre; així com dilluns i dimarts a l’Ajuntament en horari d’atenció al públic.

Ascó destina 500.000 euros a la tercera edició dels Pressupostos Participatius

ASOC 2

Ascó (Foto:Ricard Ballo)

Els veïns empadronats de més de 15 anys podran exercir el seu vot els dies 29 i 30 de novembre i 1 i 2 de desembre

(ACN).– Ascó podrà decidir per votació directa i per tercer any consecutiu a què es destina una part del pressupost municipal d’inversions. Aquest procés de participació ciutadana, anomenat Pressupostos Participatius, arrenca enguany amb una dotació econòmica de 500.000 euros, segons ha indicat l’Ajuntament de la localitat de la Ribera d’Ebre. Les votacions tindran lloc els dies 29 i 30 de novembre, cap de setmana en què es desenvoluparà la Fira de Nadal d’Ascó, a l’estand de l’Ajuntament. Per tal d’afavorir la participació, el període de votació es prolongarà també els dies 1 i 2 de desembre, en aquest cas a l’edifici consistorial.

El resultat d’aquestes votacions, per compromís polític de l’equip de govern municipal, s’inclourà en l’elaboració dels pressupostos municipals de l’any 2014.

El procés de participació ciutadana s’iniciarà el proper dijous, 24 d’octubre, en què se celebraran diverses sessions de debat entre el veïnat per tal de recollir propostes. La principal novetat dels Pressupostos Participatius 2013 és que enguany es recuperaran propostes dels anys anteriors.

Totes les idees plantejades han de complir una sèrie de requisits: han de ser legals, clares, econòmicament avaluables i tècnicament viables, que facin referència a competències municipals, que no facin referència a subvencions ni plans d’ajut municipals, que no superin els 500.000 euros, que no siguin excloents i que no plantegin accions insostenibles, és a dir, que no comprometin les possibilitats de desenvolupament de generacions futures.

La guia de participació, la presentació del procés, l’estat de les actuacions més votades els anys anteriors i tota la documentació que es generi durant el procés es podrà seguir a través de la pàgina web municipal www.asco.cat i de Facebook.

Un centenar de persones es concentren a Reus per demanar el desmantellament de les centrals nuclears

nuclearsLa protesta coincideix amb la celebració a la ciutat de la 39a trobada anual de la Societat Nuclear Espanyola

Reus (ACN).- Un centenar de persones s’han concentrat aquest dimecres a Reus per demanar el desmantellament de les centrals nuclears coincidint amb la celebració a la ciutat de la 39a trobada anual de la Societat Nuclear Espanyola (SNE). La protesta, convocada per una desena d’entitats socials, ecologistes i antinuclears, ha tingut lloc al davant del teatre Fortuny, on els 600 assistents al congrés assisteixen aquest vespre a un concert de jazz. Els manifestants han rebut els participants a la reunió amb pancartes, xiulets i una forta escridassada. S’oposen al fet que es plantegi allargar fins als 60 anys la vida útil de les centrals i recorden que les tres nuclears ubicades a Catalunya superen el quart de segle.

Onze organitzacions del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, entre elles Ecologistes en Acció, GEPEC, Som Energia, la CGT, Enginyeria sense fronteres, TLN-100% Renovables, Ateneu Roig Cambrils o el Casal Despertaferro, han organitzat la protesta, amb el suport d’una quarantena de grups d’arreu de l’Estat espanyol, contra la reunió a Reus de l’SNE, que té lloc des d’aquest dimecres i fins divendres.

Amb una gran pancarta de fons amb el lema ‘Nuclears? No, gràcies’ penjada a l’edifici d’Òmnium, a la plaça Prim, els 600 assistents a la troba anual de la Societat Nuclear Espanyola han anat desfilant fins al Teatre Fortuny per assistir a un concert de Joan Chamorro i Andrea Motis. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desplegat un bon nombre d’efectius a la zona per garantir que la protesta se celebrés sense incidents, com així ha estat.

El portaveu d’Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, ha criticat que la SNE hagi anat a Reus a “treure pit”, més encara després de la catàstrofe de Fukushima. “El què haurien de fer és avergonyir-se i començar a parlar ja d’un calendari de desmantellament de les centrals, que és el què la ciutadania vol realment”, ha manifestat. Segons Nolla, cal tancar les centrals nuclears espanyoles perquè són “un perill” i encara ho seran més, diu, si es vol allargar la seva vida fins als 60 anys.

“En un país en què l’I+D i la recerca estan a zero, no es pot pretendre fer viure una central durant seixanta anys “, ha criticat. En aquest sentit, Nolla ha recordat que, a tot el món, només hi ha dos reactors que superin els 40 anys de vida i, en el seu cas, ja compten amb un pla de desmantellament.

Per la seva banda, Sergi Saladié, geògraf i portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear, ha recordat que les centrals catalanes estan envellides -26 i 27 anys en el cas d’Ascó I i Ascó II, i 30 en el de Vandellòs II-. Saladié s’ha mostrat partidari d’engegar un procés de desmantellament d’aquestes plantes i ha defensat que això permetria generar nous llocs de treball tal com va passar amb el tancament de Vandellòs I.

El geògraf ha exposat que les centrals nuclears que s’han tancat arreu del món ho han fet amb una mitjana d’edat de 22,5 anys. “Les que tenim aquí ja l’han superada -ha lamentat-, i a més tenim una estadística que també juga en contra nostra, que és que cada 15 anys es produeix un incident molt greu en alguna central del món”, ha advertit. Per aquest motiu, ha insistit que “com menys les fem durar, més segures seran per a la societat”.

A més, Saladié ha criticat que, a banda de ser “molt velles”, les centrals nuclears ubicades a Catalunya estan “molt mal mantingudes”. Un extrem que, segons ha justificat, va reconèixer el mateix Consell de Seguretat Nuclear en un informe del 2005 en què advertia d’una “degradació” de la cultura de la seguretat. “A part de ser màquines velles estan molt mal gestionades i, com més anys vagin passant, el risc augmenta. És com una mena de ruleta russa”, ha conclòs.