Entrades

El “Fibres Campus” escalfa motors per al 15é Racó dels Artesans

Dilluns va començar Fibres Campus, un curs que s’organitza en el marc de la 15ena edició del Racó dels artesans, la fira de les fibres vegetals que es portarà a terme al Mas de Barberans aquest proper cap de setmana els dies 5 i 6

Fibres campus arriba a la 4art edició i presenta monogràfics diversos com el de Pauma o el de Bambú, el de mestres daneses o  fibrejant, cursos que fa setmanes ja tenen les places  cobertes.

(T.G.) Cada any el campus té una  participació més internacional, aquest  amb professionals que arriben de la Xina o Dinamarca, amb una capacitat de 11 places per curs, que es cobreixen en pocs dies. El Dijous, s’aprofita per fer un  projecte d’intervenció a l’espai que durant la visita a la fira de la pauma es podrà visita.

El Fibres Campus escalfa motors per al tret de sortida del conegut Racó dels Artesans que aquest any arriba a la seva 15ena edició, artesans que treballen les fibres vegetals d’arreu de diferents llocs d’Europa. Aquest any, la fira,  comptarà amb unes 60 parades i com a novetat, hi hauran 6 tallers artesans gratuïts que tant petits com grans podran realitzar i que giren al voltant de la pauma i la joieria.

Aquest proper dijous s’inaugurarà cortines on més de 20 persones hi han treballat al llarg de tot l’any i es podrà visitar al Museu de la Pauma també després de la fira.

Entre els actes complementaris la nit del dissabte hi haurà una actuació del cantant de jota  Josep Aparicio, i que forma part del programa previst al Tradicionarius, del que el municipi del Mas n’és subseu des de fa 3 anys.

Demostracions artesanals, tallers de fibres per a infants i adults, visites guiades al Museu de la Pauma i a les parades amb la col•laboració d’experts, exposicions i activitats musicals i gastronòmiques a l’aire lliure són algunes de les propostes aquest cap de setmana del Racó dels artesans al Mas de Barberans.

El Mas de Barberans elabora cortines artesanes

large_1285101241-untitled-5Es tracta d’un projecte impulsat per artesans locals i el Museu de la Pauma per elaborar cortines amb materials no sintètics.
El resultat del treball es podrà veure en una exposició a la propera edició de la fira “El Racó dels Artesans”.
A aquestes tallers que es van iniciar el mes de Març i acabaran ara, hi han participat arquitectes, dissenyadors i l’Escola d’Art d’Amposta.

(J.Roig/T.G.).-Aquest mes de Novembre acabarà al Mas de Barberans un singular projecte artesà que ha impulsat el Museu de la Pauma d’aquest municipi del Montsià i que té el seu origen en les cortines que pengen a les portes de les cases del Mas de Barberans i de moltes de les cases de diferents pobles de les nostre comarques.

Es tracta del programa “Cortines” que s’iniciava el passat mes de Març, fruit de la iniciativa de dos artesans que viuen al poble, Mònica Guilera i Tim Johnson que, a partir de l’observació de que les cortines utilitzades actualment solen ser generalment de plàstic, juntament amb la constatació que s’haurien començat a utilitzar de manera general a les cases a Catalunya a partir de mitjans del segle XX, els va fer imaginar com serien aquestes cortines abans i quins materials naturals i tècniques manuals es podrien haver utilitzat antigament per fer aquestes cortines.

L’alcalde masover, Josep Lleixà, explicava al programa “Món local” de La Plana Ràdio que a partir de la observació dels dos artesans es va començar una recerca i estudi de les diferents tipologies de cortines que podem trobar pels nostres pobles i es va organitzar aquest projecte col•lectiu per crear-ne amb altres materials no sintètics.
Des del mes de Març s’han fet sis sessions en les que hi han participat un total de 20 persones, entre les que hi ha arquitectes, dissenyadors o fins i tot professors i alumnes de l’Escola d’Art de Tortosa. El resultat de tot plegat es podrà veure l’any 2017 a la propera edició de la fira masovera “El Racó del Artesans”.

Per elaborar aquestes cortines els participants han aportat les seves pròpies idees . A partir d’aquí, Mònica Guilera i Tim Johnson han ensenyat les tècniques necessàries per a la seua elaboració i han proporcionat els materials i assessorament corresponents.

Els tallers per fabricar aquesta exposició de cortines artesanes s’han realitzat al Centre de Desenvolupament Rural – Museu de la pauma del Mas de Barberans i la darrera sessió serà el dissabte 19 de Novembre

Freginals també tindrà una fira

freg

El municipi més celebrarà aquest mes de Maig “Freginarts” la Fira d’Artesania, Reciclatge i Gastronomia
La intenció de l’ajuntament és promocionar el poble amb la fira, al mateix temps que posar en valor el reciclatge i treballs manuals com el patchwork

(J.Roig/T.G.).-Si quedava algun municipi a les Terres de l’Ebre que no celebres la seua corresponent fira, a partir d’enguany això ja no serà així perquè el proper 22 de Maig Freginals també celebrarà la seua amb el nom de Freginarts.
Marisin Garrit la primera tinent d’alcalde del municipi, explicava al programa “Món local” de La Plana Ràdio que feia temps que estaven planificant organitzar algun esdeveniment que pogués promocionar a i donar a conèixer el municipi i el tema de l’artesania i el reciclatge creuen que és un tema que pot atreure molt visitants.

Judit Miralles, regidora de Turisme i Cultura, afegia, que la temàtica que ha escollit la fira de Freginals no té una altra representació al territori, així la I edició de FreginARTS vol convertir-se en l’aparador de l’artesania i el reciclatge amb diferents àmbits del món artesà i en la que tindrà un protagonisme important el patchwork, ja que és una manualitat amb molta implantació al municipi.

En aquest sentit podem avançar, de moment, que en el marc de la fira es celebrarà també la I mostra de patchwork i que també la gastronomia tindrà el seu espai amb la celebració de les II Jornades gastronòmiques del corder de la Serra del Montsià
Entre altres atractius que tindrà Freginarts, els organitzadors anuncien que al pati de l’Ajuntament de també es podrà gaudir de l’exposició “Oliveres mil•lenàries” cedida per gentilesa de la Mancomunitat Taula del Sénia, que també estarà present a la fira. Durant la fira, romandrà obert el Centre d’interpretació de la Serra del Montsià, amb l’exposició permanent i també altres activitats que s’hi portaran a terme.

Segons l’Ajuntament de Freginals la fira seleccionarà preferentment artesans i productors agroalimentaris professionals del nostre territori, buscant la diferència entre artesania de qualitat i la promoció de productes agroalimentaris del territori respecte a altres fires i/o mostres.

La Galera,Mas de Barberans i La Sènia preparen el Triangle dels Oficis

slide-1-638Es tracta d’unes Jornades gratuïtes i adreçades a tots els públics, per donar a conèixer  un projecte cultural, pedagògic i turístic que s’organitza al voltant de la pervivència i el coneixement dels oficis tradicionals

(Redacció/J.Roig).-Els propers dies 6 i 7 de desembre, organitzat pel Centre d’Estudis Senienc i el Centre d’Estudis lo Lliscó de Mas de Barberans amb la col•laboració de l’Institut Ramon Muntaner, tindran lloc unes jornades per a donar a conèixer El Triangle dels Oficis.
El Triangle des Oficis és un projecte cultural,  pedagògic i turístic que s’organitza al voltant de la recerca, conservació i difusió dels oficis tradicionals de tres pobles de la comarca del Montsià: la fusta i els pinzells a la Sénia, la terrissa a la Galera i la pauma al Mas de Barberans.

Aquestes jornades tenen com a objectiu difondre un conjunt d’activitats culturals lligades als tres oficis (adreçades a tots els públics i gratuïtes), organitzades per diferents entitats, ens locals a través dels seus respectius museus, i, particulars, mitjançant visites guiades als tres Museus, activitats pràctiques (taller de llatar, fer de detectiu o descobrir l’atuell fantasma), descoberta d’espais naturals i visita l’obrador del terrisser.

El Centre d’interpretació del Riu, a l’edifici el Molí l’Abella, antic molí de farina i fàbrica de paper, acull al seu interior una exposició que explica l’entorn natural del riu així com l’ofici de fuster i de fer pinzells. L’edifici de l’Ajuntament de la Galera a la planta baixa, acull: Terracota, Centre d’interpretació de la Terrissa de la Galera, amb una sala permanent dedicada a la terrissa i els terrissers de la Galera (i una sala dedicada a exposicions de caràcter temporal),i , al Mas de Barberans un edifici de nova creació amb una terrassa amb vistes magnífiques acull el Museu de la Pauma, on descobrirem l’ofici de la pauma.

El programa previst començarà el dia 6 de desembre a  la Sénia amb una  visita guiada a l’exposició” Un segle de mobles”  i l ‘activitat “Fem de detectius pel riu Sénia” i que  es dura a terme entre les 10 i les 13 h.

Ja per la tarda i  entre les 16 a 19h., a La Galera es farà una visita a la terrisseria J. Cortiella amb demostració del Mestre artesà terrisser  i una visita guiada al Museu Terracota amb l’activitat “L’atuell fantasma”.

El  dissabte  7 de desembre i de 11 a 14h., a Mas de Barberans es farà el Taller de llatar adaptat a totes les edats (cadascú s’emportarà la peça elaborada) i una visita guiada al Museu de la Pauma.

Aquestes Jornades, com dèiem, són gratuïtes i estan adreçades a tots els públics. Cal, però,  inscripció prèvia (fins el 4 de desembre inclòs) a:

Terracota, Centre d’Interpretació de la Galera, de dimecres a diumenge, de 12’00  a 13:30 h o també a  través del telèfon:  977 71 83 39  o el correu electrònic:
terracota@galera.altanet.org